14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben(17)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
magok
Egzotikus és különleges növények (15)
Leanderek(18)
Szobanövények (22)
Gloriosa Rothschildiana (2.)
Szárazkert
Szárazkert
Mocsári hibiszkus /H.Moscheuttos/....(8)
Növények,virágok vetéséről amit tudnunk kell (6)
Sziklakerti növényeink (13)
Mangó, kiwi és egyéb egzotikus gyümölcsök (4)
Paprikák, chilik (5)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (59)
Írj bármilyen témáról (15)
Kávéház (40)
Gazlap SZAKÁCSKÖNYV (69)
Vicces történetek,...képek(16)
A Tudat keresése (2)
Találd ki (28)
Események........kiállítások....programok (4)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Milyen öröm ért ma? (37)
A Természet csodái zenei aláfestéssel.
Versek, költemények (4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:24:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:50:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
5:51:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hetet Mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:17:am tercsi :
ebben a cikkben jól le van írva! Sok sikert hozzá!
11:16:am tercsi :
http://novenytar.krp. hu/novenytar/sarkanyf a-tarka-dracena/30
10:45:am Boncamano :
Sziasztok, a sárkányfám szára elkezdett puhulni, nem adtam neki sok vizet soha a levelei egyre sárgábbak. azon gondolkodom hogy levágom hogy megmentsem kb 10 éves 4 egű. Mit tegyek, segítségetek megköszönném.
8:10:am Emmylie :
Jo reggelt szép vasárnapot
5:48:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:44:am kutyus :
Jó reggelt
5:20:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:56:pm Emmylie :
Jo éjszakát.
5:37:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hetet Mindenkinek!
10:45:pm Emmylie :
Jo éjszakát
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gyakori bonszáj stílusok III
Bonsai - Bonszáj A cikksorozat befejezéséül kicsit ritkább, de érdekes stílusokat ismertetek. Ilyen stílusú fák a jelentősebb kiállításokon rendszerint előfordulnak. Írásomban bemutatom a Neagari , magasan kiálló gyökerek, az Ishitsuki szikla üregébe ültetés, a Sekijoju sziklát átölelő gyökerek, a Yose ue erdő, facsoport és a Sabakan, sharamiki lehántott kéreg stílusokról.

Neagari - Hosszan kiálló gyökerek, gyökértörzs
Ennél a stílusnál a gyökerek hosszan kilátszanak. Előfordul, hogy nincs is törzs, szerepét a gyökerek töltik be, a gyökerek tetejénél már a lombozat kezdődik. Ez nálunk tájidegen, ilyen fák nálunk nem fordulnak elő. Olyan területeken ahol az erózió fokozatosan lepusztította a talajt, vagy egy folyó gyakori áradásai kimosták a földet a gyökerek közül, találhatók ilyen alakú fák. A lombozatra vonatkozó szabályok azonosak a már ismertetett stílusokéhoz. Kialakítása időigényes, több év szükséges. Olyan fákból alakítható ki, amelyeknek természetben több erős gyökere van. Ilyenek a fenyők jó része, juhar, gránátalma, zelkova. Serissából is készíthető de mivel gyökerei törékenyek, nagy óvatosságra van szükség. Ha a fa átültetésekor látjuk, hogy szép gyökérrendszere van akkor legcélszerűbb beültetni egy műanyag konténerbe, fekete zacskóba. A következő évi átültetésnél úgy ültetjük be, hogy feljebb húzva a fát, a felső részen lekaparva a földet, egy-két cm hosszban látszódjon a gyökér. Ezt a műveletet évente elvégezzük, addig amíg a megfelelő gyökérhosszt elérjük.

Ishitsuki (isicuki) - Szikla üregébe való beültetés.
Ennél a stílusnál a fát egy dekoratív szikla üregébe ültetjük. A fa és a szikla egymáshoz való méretétől függ, hogy egy hegyen levő fát vagy egy sziklarepedésben élő növény látszatát kelti. Ehhez a stílushoz fiatalabb, kisebb méretű fát is használhatunk, de szépen alakított, jól kidolgozott legyen. A szikla lehetőleg ne fehér legyen, noha nálunk ez szerezhető be könnyebben. Kedvező, ha a kövön már van lyuk, mert akkor csak ki kell kitágítani. Megfelelő méretűre kell az üreget készíteni, hogy a gyökereknek elegendő helyük legyen. A munkához vésőt, keményfém fúrót használjunk. Jó, ha úgy készítjük az üreget, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni, ne legyen pangó víz, mert az gyökérrothadást okozhat. Fontos a fa rögzítése, ehhez az üregbe beragasztunk egy drótot. Szilikon, vagy epoxi ragasztót használhatunk. A föld agyagot is tartalmazzon, hogy ne mosódjon, és ne szóródjon ki egykönnyen. A sziklát ezután ráhelyezzük a bonszáj tálba, amelyben föld van. A földet és a sziklát mohával, zuzmóval díszíthetjük. A kevés föld miatt kényes az öntözése, mert száraz kánikulai időben akár naponta többször is meg kell öntözni. Ügyelni kell a szikla és a tál színére, ne rikítson egyik sem, de az azonos szín sem kedvező. Leggyakrabban Pinus mugót (hegyi törpefenyő) borókát, vörösfenyőt, hamisciprust, madárbirset, borbolyát és fagyalt ültetnek be. Egy sziklára több fa is ültethető, de a kettőn kívül más páros számút nem szabad. Előfordul, hogy a szikla alatti tálba nem földet tesznek, hanem vizet öntenek. Télen, fagymentes helyen kell tartani, mert a nagyon kevés föld könnyen átfagy, ettől tönkremehet a fa.

Sekijoju (szekidzsodzsu) - Sziklát körülölelő gyökerek.
Ezt a stílust a szakirodalomban nem mindig különböztetik meg az ishitsukitól. Ennél a fa gyökerei körülfogják a sziklát. Itt is olyan fákat használunk melyeknek szép hosszú gyökerük van. A sziklát bemártjuk sárba, majd a megszáradása után ráhelyezzük a fát, elrendezzük a gyökereket. Előzőleg még a sziklán bevágásokat véshetünk melybe majd a gyökerek befeküdhetnek. Vékony dróttal rákötözzük a gyökereket a sziklára. Ne a kő csúcsán legyen a fa. Gyorsan kell dolgoznunk, esetleg munka közben permetezni kell a gyökereket, hogy ne száradjanak ki. Ezután egy műanyag konténerbe ültetjük a kompozíciót, teljesen borítsa be a föld. Ugyan úgy, mint a neagari stílusnál, évente kétszer, a tetejéről lebontunk egy-két cm földet, addig, amíg a szikla kellően kilátszik. Rátesszük a bonszáj tálra, a gyökerek a tálban levő földben legyenek. Mohával, zuzmóval díszíthetjük. Télen, fagymentes helyen tartsuk, mert könnyen átfagy, ami az elpusztulásához vezethet.

Yose ue (josze ue) - erdő, facsoport
Ennél a stílusnál egy lapos, többnyire ovális tálba, vagy egy vékony sziklalapra ültetjük a fákat. A beültetett fák száma már három is lehet, (liget) de sokszor 25-35 fát is felhasználnak, de mindig páratlan számút. A fákat úgy kell elhelyezni, hogy bármelyik oldalról nézzük az erdőt, nem lehet három fa egy vonalban. Ez elég nehéz feladat, előzőleg le kell rajzolni a fák elhelyezkedését. Az erdőnek nem kell (szabad) homogénnek lenni, több kisebb csoportban ültessük a fákat, pl. 11 fából álló erdőnél egy 5 és egy 6 fás csoportot alakítunk ki, néha úgy, hogy a kisebb csoportok „dombon” legyenek. Két domb közt esetleg apró kavicssorral utat vagy patakot szimbolizálhatunk. A fák lehetnek fiatalok is, persze már alakítottak. Kezdőknek is ajánljuk, mert viszonylag rövid idő alatt sikerélményük lehet. A különböző vastagságú fákat úgy helyezzük el, hogy elöl a vastagabbak, hátul a vékonyabbak legyenek, ezzel a perspektívát növelve természetes hatást kelt. Az erdő körvonala egyenlőtlen oldalú háromszög legyen. Rendszerint azonos fákból készítik az erdőt, noha a mi erdeink többnyire vegyesek, de különböző igényű és eltérő növekedésű fákból erdő megtartása különösen nehéz. Egy ilyen kompozíciót csak néhány évig tartható meg, mert gyakorlatilag nem lehet átültetni, ezért szét kell szedni és újratelepíteni. A sziklalapra telepített erdőnél a szélen agyaggal legyen körülvéve, és nagyon óvatosan kell öntözni, hogy ne mossa le a víz a földet. A lemosott földet pótolni kell. Nyáron félárnyékban tartjuk, télen fagytól védeni kell, mert az átfagyás tönkreteheti. A legtöbb valóságban is erdőt alkotó fa alkalmas erdőtelepítésre. A beültetésnél a tál aljára beerősítünk egy műanyag vagy nem rozsdásodó fémhálót, és a fákat ehhez erősítjük hozzá. Az összes bonszáj stílus kialakításához szükség van a jó ízlésre, ez különösen vonatkozik az erdőre. A kiállításokon alaposan nézzük meg, fényképezzük, vagy rajzoljuk le, sokat tanulhatunk belőle.

Sabakan, sabamiki. (szabakan, szabamiki) - lehántott kéreg.
Ennek a stílusnak a jellegzetessége az időjárás által megviselt törzs, elhalt részekkel, lehántott kéreg, odvak, gyakran meghökkentő alak. Sokszor alig van rajta élő rész. Az elmúlt években nálunk is divatba jött, egyre többször látható. Csak már idősebb, vastagabb törzsű fákból alakítható ki, erdőkből, kertekből kell begyűjteni a többnyire már pusztuló növényeket. Keressünk olyan helyeken ahol erdőtűz pusztított. Az elhalt részeket mészkénlével kifehérítik. Nálunk ennek alkalmazása vitatott, noha konzerváló hatása is van, de a mi erdeinkben a kiszáradó fák nem fehérek, hanem inkább szürkék. Az alakításhoz nem elegendőek a hagyományos bonszáj szerszámok, fúrókat, vésőket használunk az üregek, odvak készítésére, fűrésszel, famarókkal alakítjuk ki a törzset. Szinte mindig van a fán jin (dzsin), elszáradt, kéreg nélküli, kihegyezett ágmaradvány. Legtöbbször fenyőkből, borókákból készítik, de lombos fákból is gyakori. A lombozatuk nem mindig követi a más stílusoknál kötelező alakokat. Ennél a stílusnál szabadon szárnyalhat a képzelet, látható legyen a természet ereje. Egy szép fa kialakításához sok idő kell, és jó ízlés, szinte szobrászi teljesítmény. A hozzá nem értő néző ezeket a bonszájokat látva jegyzi meg legtöbbször, hogy kínozzuk a fákat. Arra persze nem gondol, hogy a természetben ezek a fák rövid idő alatt elpusztulnának, vagy az erdészet kiirtja ezeket, és helyükre újakat telepít.

Bérces András (ginkgo)
Herman Ottó Bonsai Egyesület
www.extra.hu/bonszaj

Kapcsolódó cikkek:
Gyakori bonszáj stílusok II
Gyakori bonszáj stílusok I

Dátum: 04.11. Szerző: Bérczes András &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Bonsai - Bonszáj
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Bonsai - Bonszáj:

Bonszáj a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.84
Szavazat: 13


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Bonsai - BonszájImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc