17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Allelopátia
Minden a kerttel kapcsolatban Valószínűleg minden kerttulajdonos aki virág-, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, megfigyelte már azt a jelenséget, hogy egyes növények remekül elviselik egy másik növény társaságát, sőt a fejlődében is igen jó hatással vannak egymásra. Olyan jelenséget is tapasztalhattak, hogy vannak olyan növények is, amelyeket ha egymás mellé telepítünk gátló hatást gyakorolnak egymásra. Ezeket a tapasztalatokat bátran alkalmazhatjuk kertünk megtervezésekor. A cikkből megtudjuk, hogy pontosan mit takar az allelopatia kifejezés, és hogyan érvényesül mindez a kertben.

A kedvező és kedvezőtlen növényi társulások egymásra gyakorolt kémiai hatását szakmai nyelven allelopátiának nevezik, amely mint az ökológia egyik szakterülete egy bécsi egyetemi növényélettani kutató Molisch professzor 1937-es munkájával definiálta önmagát. Lényege, hogy a különböző növények talajba kijuttatott anyagcseretermékei (pl. aminosavak, glükozidok,terpének, fenolok, alkaloidok) bizonyos növényekre pozitív, másokra közömbös és megint másokra negatív allelopatikus hatást fejtenek ki. Ez alapján megfigyelhetjük, hogy egyes növénytársítások jól tűrik, védelmezik egymást, növekedésben serkentőleg hatnak a másik növényre, kiváló illatot, zamatot kölcsönözve a másiknak, és vannak olyan növénytársítások is amelyek egymásra gátló, sőt akár egymásra elsorvasztó hatást gyakorolnak. A kezdetek óta számos kézikönyv foglalkozik az allelopátiával, azonban az agráregyetemeken továbbra is folynak a kutatások ezzel kapcsolatban. Saját megfigyeléseinkre valamint a szakirodalomra támaszkodva tudatosan megtervezhetjük zöldséges és virágos kertünket valamint a gyümölcsösünket. Ez alapján megoldható, hogy egyes növények egymásnak elő vagy utóveteményei legyenek, illetve a vegyes kultúrában termesszük azokat. A negatív allelopátia a gyomok elleni védekezésben alkalmazható hatásosan.

Hasznos növénytársítások a kártevők, kórokozók és gyomok csökkentett mértékű károsítására:
Több évtizedes megfigyelésen alapul, hogy egyes zöldségnövények nem a szagukkal, hanem a megjelenésükkel (forma, szín) vonzzák a kártevőket, tehát ha a zöldség- és dísznövényeket vegyesen ültetjük, akkor becsaphatjuk azokat a kártevőket, amelyek a főnövényt károsítják.
- Ilyen hasznos növénytársítást alkalmazhatunk a kertben a legkártékonyabb kártevők a tetvek túlzott elszaporodása ellen, ha az érzékeny növényeink közé büdöskét (Tagetes), körömvirágot (Calendula), mákot (Papaver), sarkantyúkát (Tropaeolum) vagy háromszínű szulákot (Convulvus tricolor) ültetünk.
- A rózsák közelébe ültettett levendula erős illata távol tartja a hangyákat és a levéltetveket.
- A büdöske (Tagetes), vagy a körömvirág (Calendula) a rózsa vagy a paradicsom közé ültetve magához vonzza a lebegőlegyeket, amelyek a peterakás előtti fehérjeszükségletüket az előbb említett két növény pollenjéből nyerik.
- A szamócásba duggatott fokhagyma kibocsátott illóolajával, véd a lisztharmattól és a termésrothadástól. Ugyanilyen hatást érhetünk el azzal, ha vadon növő kamillát, illetve fűrészport szórunk a tövek köré.

A vöröshagymát és a sárgarépát ültethetjük vegyesen, mert remek védelmet adnak egymásnak a hagyma-és a répalégy támadása ellen, valamint a mélyen gyökerező répa kiválóan fejlődik a sekélyen gyökeresedő hagyma társaságában. Mivel a két növény gyökerei a talaj más-más rétegeit hálózza be, így nem versengenek egymással a tápanyagfelvételben. A lombozatuk is kiválóan összeillik, a hagyma karcsú magasra törő szárai alatt remekül elférnek a sárgarépa levélzete.
- A saláta megvédi a földibolhától az alá ültetett retket.
- A káposzta közelébe ültessünk büdöskét (Tagetes), mert átható "szagával" elriasztja a káposztalepkét. Ez a növény a gyökerei által kiválasztott anyagnak köszönhetően fonalféreg-riasztó hatással is rendelkezik, ezért érdemes a burgonya közelébe is telepíteni belőle. A büdöske gyomfojtó hatása miatt alkalmas még a gyomok visszaszorítára is.

Csalogató társításnak nevezik amikor a haszon- vagy dísznövény mellé olyan növényt telepítünk, amely jobban vonzza közös károsítójukat, mint a főnövény. Ilyenkor a csalogató növényt még azelőtt, hogy a főnövényt megtámadnák, a károsítókkal együtt megsemmisítik. Ilyen növénytársítás, amikor a káposztafélék mellé Barna mustárt (Brassica juncea) vetnek, a földibolha (Hyllotreta) fajok odacsalogatására.
A jól kialakított növénytársulások kertünkbe vonzzák az olyan hasznos kis lényeket, mint a katicabogár, fátyolka, fürkészek, különböző darazsak, amelyek a tetvekkel, hernyókkal illetve puhatestűekkel táplálkoznak. Ezért fontos többek között, hogy kertünk egy részét szerves anyagokkal, lombbal, szalmával takarjuk, mert télen ezek alatt számos kis hasznos rovar (pl. katicabogár) meghúzódhat. A változatos növényvilág kertünkbe vonzza azokat a hasznos rovarokat, madarakat is, amelyek a kártevők mennyiségét elviselhetőre csökkentik.
Népi megfigyelésre alapul, hogy elsősorban a sárga, majd fehér és kék virágú fajok színes virágaikkal jobban elősegítik a megporzást, ugyanis ezek a színek odavonzzák a növényhez a megporzást végző rovarokat.

Pozitív allelopatia a zöldséges kertben:
- Kukorica közé érdemes uborkát vagy tököt vetnünk, mert a magasabbra nővő kukorica megfelelő mikroklímát teremtve védi az alacsony, szélérzékeny növényeket.
- Burgonya köré ültethetünk spenótot, karalábét, tormát.
- Uborka mellé kerülhet bab, kapor, saláta, hagymafélék, káposzta.
- A borsó remekül érzi magát a nyári retek, sárgarépa. kapor, káposztafélék társaságában.
- A bokorbab kedveli, a saláta, retek, paradicsom, zeller, káposzta, uborka társaságát.
- Hasznos növénytársítás lehet, amikor a következő évre gondolva egy adott földterületre nitrogén szolgáltató pillangósokat ültetünk.

Néhány hasznos megfigyelésen alapuló és már jól bevált növénytársítás, amelyet gyümölcsösben alkalmazhatunk:
- A szamóca érésének kezdetekor megvéd a rothadástól, penészedéstől a termések alá kiszórt faforgács.
- Érdemes az almatermésűek (alma, körte) alá metélőhagymát ültetni, mert illatával elriasztja a hangyákat illetve a levéltetveket a gyümölcsfáinktól.
- A gyümölcsfák közelébe ültethetünk fokhagymát, mert illóolajaival védelmet ad nekik.

Negatív allelopatia:
- Nem ajánlatos egymás mellé ültetni a hagyma-, bab- és borsóféléket. - A paradicsom társaságában nem fejlődik megfelelően az uborka, a borsó és a burgonya. Ezenkívül a burgonya nem kedveli még a borsó, a káposztafélék és zeller társaságát.
- Köztudomású, hogy a diófa alatt csak a kora tavaszi hagymások tudnak megmaradni. A legtöbb kétszikű fajra csírázásgátló hatással van a vegetációs időszak kezdetekor a diófa fiatal levelei, valamint az éretlen termések által kibocsátott hodroxijuglon nevezetű vegyület.
- Hasonló helyzet áll fenn a közönséges vadgesztenyefa (Aesculus hippocastanum) esetében, amelynek a leveleiből olyan méreganyagok oldódnak ki, hogy a fa alatt minden növény rövid időn belül elpusztul.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 04.04. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó szavazás
Vannak-e tapasztalataid a cikkben írtakkal kapcsolatban?

Igen, és alkalmazom is őket
Hallottam már erről, de még nem alkalmaztam.
Nálam sajnos nem vált be.
Még nem hallottam az allelopatiáról.


[ Eredmények | Szavazások ]

Szavazat 47
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Minden a kerttel kapcsolatban
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Minden a kerttel kapcsolatban:

Rózsa

Hír értékelése
Értékelés: 4.70
Szavazat: 31


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Minden a kerttel kapcsolatbanTudományos cikkekZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.057 másodperc