13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 3 / 18281
Összes látogató: 9
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:06:am kutyus :
Jó regeglt, kellemes vasárnapot
5:03:pm terimamy :
Írtam privid, légy szíves nézd meg és várom a vállaszod.
5:01:pm terimamy :
Bojti !
1:51:pm Emmylie :
Szép délutánt.
6:06:am Emmylie :
Igen igy van.Ejfel elött feküdtem le de 1-kor mar fönnt voltam.Volt meg egy kis dolgom is.
6:00:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét! Emmylie, csuda friss voltál
3:49:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot.
6:52:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
6:21:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:57:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
6:35:am arozsa :
Szebb jó reggelt! Egész nap eső várható.
6:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!!
8:35:pm Emmylie :
Szep estet
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:37:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Palántanevelés
Szaporítás A virágboltokat, áruházakat, üzleteket járva mindenhol bőséges kínálatot találunk a különféle vetőmagokból. Ha megvizsgáljuk a csomagoláson feltüntetett vetési időt, kiderül, hogy sok növény magját már februárban elvethetjük. Ezekből meleg helyen kell palántákat nevelnünk, amelyeket tavasszal kell kiültetnünk, amikor már a kinti hőmérsékleti viszonyok nem árthatnak meg a fiatal növényeknek. Írásunkban az otthoni palántaneveléshez szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Már februárban elkezdődik a palánta nevelés időszaka, hiszen most kell azoknak a hosszabb tenyészidejű növényeknek a magjait elvetni, amelyeknek magasabb hőmérsékletre van szüksége a csírázáshoz. A zárt térben történt magvetésből kikelő növénykék végleges, szabadföldbe való kiültetéséig tart a palántanevelés időszaka. Fontos, hogy lehetőleg friss vetőmagot használjunk, mert így nagyobb a csírázási arány. A legtöbb növény magja háromtól öt évig csírázóképes, azaz ennyi ideig használható fel. Előfordulhat, hogy a régebbi, vagy saját szedésű magok már elveszítették életképességüket. Ennek ellenőrzésére végezhetünk próbacsíráztatást. Lapos tálcára szórjunk vékony rétegben, laza földet, vagy homokot, erre szórjunk rá néhány szem magot, majd alaposan öntözzük be. A fóliával lefedett tálcát kb 20 C° hőmérsékletű helyen tartsuk. A csírázási időtől függően elég gyorsan kihajtanak a magok. Amennyiben az elvetett magok 3/4 része kihajt, akkor elsőosztályú a vetőmag. Azonban, ha a magok 1/4 része sem hajt ki, akkor a vetőmag már nem életképes.

Magvetés:
Vethetünk vetőtálba, szaporítóládába, nagyobb cserépbe, de akár margarinos dobozba, vagy tejfölös pohárba, tőzeg és a homok fele-fele arányú keverékébe. Fontos, hogy a közeg, amelyben a növényke majd fejlődik, lehetőleg steril, fertőzésmentes legyen. Figyeljünk a csíráztatáskor arra, hogy vannak fényben és sötétben csírázó magok. Fényben csírázik - pl. a harangvirág, sárgarépa, saláta - ezeket közvetlenül a földre vessük és nem kell a magokat földréteggel letakarni. A sötétben csírázó magokat (pl. petúnia, árvácska) takarnunk kell kb fél cm vastag szitált földréteggel. A veteményt alaposan meg kell permetezni vízzel és világos, meleg helyen tartani. A csírázó mag igényli a vizet, ezért talaját mindig tartsuk nedvesen. Mivel a csírázó növény a sziklevélbõl táplálkozik, kezdetben nincs szüksége egyéb tápanyagra. Rendszeresen kell szellőztetni, ezzel elkerülhető a gombás fertőzés, azonban az erős felmelegedéseket és lehűléseket el kell kerülni. Az elején 1-2 óra elegendő, majd a fejlődéssel együtt növeljük a szellőzés időtartamát. A kelés után, szikleveles korban a magoncok általában néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, mint a későbbiekben. Érdemes ezt betartanunk, mert így erősebbek és zömökebbek lesznek a növénykék. Az alacsonyabb hőmérséklet csak a szikleveles időszakra vonatkozik, ha azon túl is így marad a hőmérséklet, a növények fejlődése lelassul, és könnyebben megtámadják őket a különféle betegségek. Kelés után lehetőleg délelőtt öntözzük a veteményt, mert így éjszakára a kórokozóknak nem marad párás, nyírkos közeg.

Vetés melegágyba:
Melegágyba és hidegágyba, vagyis zárt térbe vetve lehet előnevelni a legtöbb korai zöldség- és dísznövényt. Az itt nevelt palánták a kedvezőbb időjárás beköszöntével, előzetes edzés után kiültethetők a szabadba. Fűthető melegágyba vethető februártól a káposztafélék magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja. Az előrelátó gondos gazda a korai magvetéshez már ősszel elkészíti a melegágyat. Így mostanra a talaj jól leülepedik a fagyok hatására pedig laza, morzsás szerkezetű lesz. Nem kell azonban egy automatikus szellőztetésű, elektromos fűtésű luxus kivitelezésű melegágyra gondolnunk. Erre a célra kiválóan megfelelő egy fából készült, fóliával fedett láda is. Még most is elkészíthetjük a melegágyat bár ilyenkor a nedves fagyos talaj miatt ez nehezebben megy. Az aljára trágyaalap kerüljön. Magassága 60-80 cm, a földkeverék vastagsága 18-20 cm legyen. A földkeveréket csak akkor tegyük be a melegágyba, amikor a trágya összemelegedett, begyulladt. Vetés előtt szellőztessük át a földréteget, így a trágya érése nyomán keletkezett mérges gázok eltávoznak. A földréteget simítóval kissé lapítsuk le, ezután kezdődhet a vetés. Általában az ajánlott sortávolság 4-5 cm, a vetés mélysége 0,5-1 cm. A vetést kevés (kb 0,5 cm vastag) homokkal kevert melegágy földdel takarjuk be, finoman lapogassuk le, majd alaposan öntözzük be.
Fontosabb ápolási munkák melegágyi vetésnél: szellőztetés, árnyékolás, öntözés, ritkítás (ha a palántát nem tűzdeljük), porhanyítás, gyomlálás, tápoldatos öntözés, a palánták edzése kiültetés előtt.
A következő zöldségek magjait érdemes még melegágyba vetni: mák, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, saláta, retek, borsó, hagyma.

Palántanevelés:
Minőségi palántákat csak tűzdeléssel tudunk előállítani, ami azt jelenti, hogy a csíranövényeket a továbbneveléshez "átültetjük" cserépbe, tápkockába, kisebb nagyobb ládákba, tőzeg cserépbe, amelyeket téli kertben, ablakpárkányon, vagy fűtött melegágyban helyezünk el. Tűzdelésre (köznyelven pikírozásra) a növény egészen fiatal kora, a két szikleveles állapot, illetve – a tűzdelésre kevésbé érzékenyeknél – az egy-két lombleveles stádium a legkiválóbb. Tápkockaföldbe vagy cserepekbe tűzdelünk. Nagyon fontos, hogy a tápkockaföld, illetve a cserép talaja tiszta, fertőző anyagtól mentes legyen. A földkeveréknek olyannak kell lennie, hogy megtartsa a víz és levegő befogadóképességét. Ez lehet: 60% tőzeg, 30% gyepszínföld, 10% friss marha trágya keveréke, vagy 70% melegágyföld, 20% gyepszínföld, 10% friss marhatrágya keveréke. Tápoldattal alaposan be kell öntöznünk a földet, hogy a kis növénykék megfelelő tápanyaghoz jussanak. Közvetlenül a tűzdelés előtt nedvesítsük át a szaporítóedény földjét, mert ha az száraz, akkor kiemelés közben könnyen eltörik, a kis növény szára, vagy elszakad a gyökere. A tűzdelő közegnek is nagyon nedvesnek, szinte sárosnak kell lennie. Hegyes pálcikával készítsünk lyukat, amibe sziklevélig helyezzük a kis növényt, a gyökeréhez jól szorítsuk oda a földet. Növényeinket az új helyükön is öntözzük meg, hogy a víz kiszorítsa a gyökerek körüli levegőt. Az átültetett kis palánta akkor gyökeresedik meg gyorsan, ha meleg talajba kerül. Már hetekkel a tűzdelés előtt ajánlatos a földet meleg helyiségbe tenni. Tűzdelés után 18-20 C° fokos hőmérsékleten tartsuk a palántákat. A palánták edzése a zárt térben nevelt növények befejező aktusa. Ez idő alatt a növényeket fokozatosan hozzászoktatjuk a külső körülményekhez. Az edzés a kiültetés előtt 2-3 héttel kezdhető meg. Abból áll, hogy az időtartamot fokozatosan növelve szoktatjuk növényeinket a kinti környezeti viszonyokhoz. Éjszaka azonban (amíg erős a lehűlés), zárt helyen tartjuk a növényeket.

Szerző. Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 02.21. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szaporítás
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szaporítás:

Palántanevelés

Hír értékelése
Értékelés: 4.67
Szavazat: 67


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Szaporítás

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc