17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Növényeink és a mesterséges fény II
Florárium és szobakert Mesterséges fényforrásokat sok helyen alkalmazhatunk hobbi üvegházban, szobakertben, palántanevelésnél, vagy akár azért, hogy szabályozzuk növényeink életritmusát. Ebben a cikkben a nagyobb teljesítményű lámpákról olvashatunk, bemutatjuk a fémhalogén lámpákat és a magas nyomású nátriumlámpákat, valamint olvashatunk arról, hogy mennyi és naponta milyen hosszú mesterséges világításra lehet szüksége növényeinknek.

Először is nézzük át az előző cikkből ismert fényforrások táblázatát, majd megvizsgáljuk a nagy intenzitású kisülőlámpák (High Intensity Discharge - HID) alkalmazhatóságának lehetőségét növényeink megvilágításában.


A nálunk is kapható általánosabb fényforrások típusai:

Izzólámpák:
Nagy a fogyasztásuk, kevés a fényük. A legolcsóbbak, viszont élettartamuk csupán 1000 óra. Forrók, ezért nem tehetjük növényeinkhez elég közel, így megvilágításukra használhatatlan.
Halogénlámpák:
Az izzóknál nagyobb a hatásfokuk, különösen mert irányított a fényük. A növényekhez nem tehetőek közel, mert forrók. Rendkívül sokféle tipus kapható belőlük különböző méretekben, az asztali lámpában használatostól a reflektorig. Relative olcsóak, de növények megvilágítására nem gazdaságosak.
Fémhalogén lámpák:
Drágák de gazdaságosak, fényük megfelelő a növényeknek. Csak sok növény esetén, mondjuk üvegházban télen éri meg használatuk, hiszen általában nagy teljesítményűek, például utcalámpákban is részben ezeket használják. Forrók, de nagyobb területet világítanak be. Hátrányuk, hogy drágák. Kaphatóak 150-1500W-os tartományban, hozzájuk előtétet és megfelelő hőelvezetésű búrát is vennünk kell.
Nagynyomású nátriumlámpák:
Ezek a leggazdaságosabb lámpák, a sárgás-rózsaszínes színű utcalámpákban ezek találhatóak. Sajnos a fényük nem annyira kedvező a növényeknek mint a fémhalogén lámpáké, bár egyes drágább változataik tökéletesek a növények számára. Ezeket is csak komoly növénymennyiség esetén érdemes használni, otthonra, télire túlzás. Esetleg használhatjuk őket növénysarkunk megvilágítására amíg nem vagyunk otthon. Mivel fényüket is egy pontból szórják, ügyelnünk kell növényeink forgatására.
Led-es lámpák:
Még nincsenek elterjedve, a legkisebb a fogyasztásúak, bizonyára a legjobbak lesznek egyszer kis otthoni floráriumokba, vagy egyes növények megvilágítására. Egyelőre néhány drága típuson kívül nem lehet mást kapni, esetleg építeni lehet alkatrészből otthon. Még nem éri meg ezekkel foglalkozni, mert túl drágák.
Fénycsövek:
Nem melegszenek, az izzó fogyasztásának 20%-ával beérik ugyanakkora fénymennyiség mellett, vagyis kissé gazdaságtalanabbak mint a fémhalogén lámpák. Viszont fényüket nagyobb felületen adják le, így nem maradnak árnyékos részek. Akkor jó ezeket használni, ha közel tudjuk tenni növényeinkhez, mondjuk kis kaktuszok, növényes polc fölé, illetve floráriumba. Tökéletesek tavaszi palántanevelésnél, ahol sok egyforma méretű palántát lehet közelről megvilágítani.


Nagy Intenzitású Kisülőlámpák (HID)

A HID lámpák közé a fémhalogén lámpákat, a nátriumlámpákat és a higanygőz lámpákat soroljuk. A higanygőz lámpák használata sajnos nem sok eredménnyel kecsegtet, fényük spektruma nem megfelelő a növényeknek, minden fényüket a kék tartományban adják le, ráadásul bizonyos hullámhosszokon sokkal intenzívebben sugároznak.

A fémhalogén (MH) lámpák

A fémhalogén, azaz metal-halid (MH) lámpák legalább 3x annyi fényt bocsájtanak ki, mint egy megegyező fogyasztású halogén lámpa. Fényük több kék összetevőt tartalmaz, spektrumuk közel áll a déli napfényéhez, mely minden növény számára kedvező, de főleg a vegetatív növekedést serkenti. A nagynyomású nátriumlámpákkal ellentétben növényeink természetes színeit emelik ki, ezért használhatóak ott is, ahol a látvány is számít. Bonsai, orchidea, kaktusz és pozsgás növények világítására, afrikai ibolyákhoz, amatőr üvegházba, szobakertbe, növényszaporításhoz kitűnő választást jelentenek. Az ilyen lámpák alatt nevelt növények rövidebbek, zömökebbek lesznek, mint más lámpák alatt.

Mivel a metal-halid lámpák fényét irányítani is szükséges, ezért hozzájuk egy foglalattal ellátott reflektort is kell vásárolni. Ügyelnünk kell az elhelyezésre - különösen a nagyobb teljesítményű változataik rengeteg hőt termelnek - valamint azt is vegyük figyelembe, hogy - mivel fényüket egy pontból szórják - érdemes lehet helyzetüket változtatni.

Bekapcsolás után percek telnek el, mire kellően bemelegszenek, maximális fényüket és megfelelő színképüket le tudják adni - gondoljunk csak az utcalámpákra. Élettartamuk igen nagy, több év, mindennapi használat esetén azonban nem árt őket évente lecserélni, mivel hasznos fényerejük idővel jelentősen csökken.

Kifejezetten növénytermesztéshez is kaphatóak drágább fémhalogén változatok, melyek a növények számára még jobban hasznosítható fényspektrumot bocsájtanak ki. Ezt a meglevő kék fényhez mérten még több vörös fény kibocsájtásával érik el. Az ilyen lámpák már jól használhatóak virágzó és termést érlelő növényeink világítására is.

A fémhalogén lámpák általában 150-1500W-os változatokban kaphatóak, hozzájuk előtétet, gyújtót és a megfelelő reflektor beszerzését (készítését) is vegyük számításba. Mivel a választék manapság nagy, érdemes ezügyben egy világítástechnikai szaküzletbe ellátogatni és az eladók segítségét kérni, vagy a következő oldalakat átnézni:

Holux világítástechnika - Tungsram professzionális világításA MH és a HPS lámpák fényének összehasonlítása. A HPS lámpáknál nem a természetes színeket látjuk.


A magas nyomású nátrium (HPS) lámpák

A magas nyomású nátrium lámpák (High Pressure Sodium = HPS) a leggazdaságosabb nagy teljesítményű fényforrások, több mint 10-szer gazdaságosabbak a hagyományos izzóknál. Fényük a késő nyári nap fényéhez áll közelebb, ahol a vörös összetevők intenzívebbek. Majdnem minden növénynél serkentik a virág és termésképződést. Sajnos nem megfelelőek olyan helyekre, ahol a természetes színű megjelenés számít. Leginkább kisegítő fénynek használatosak, például üvegházakba, ahol a természetes fény mellett a nappali időszak meghosszabbítására használják őket, így a termés jelentősen magasabb lehet. A csupán HPS lámpák alatt nevelt növények nem túl szépek, viszont a megnövekedett vörös spektrumú fény a termést és a virágok mennyiségét jelentősen növeli.

A magas nyomású nátrium lámpák fényét szintén fontos a megfelelő hatékonyság érdekében reflektorral a növényekre irányítani, hiszen így az irányítatlan fény sokszorosa hasznosul, ami fontos a mai energiaárak mellett. Szintén ügyeljünk a hőkibocsájtásra, amely azonban kisebb mint egy ugyanakkora metál-halid lámpa esetében. Itt is érvényes az, hogy fényüket egy pontból szórják, amit több lámpa alkalmazásával, a növények mozgatásával, forgatásával, vagy a lámpa áthelyezésével kompenzálhatunk.

Gyújtás után a HPS lámpák lassan érik el üzemi hőmérsékletüket és maximális fényerejüket. Mindennapi használat esetén általában másfél évente ajánlott cserélni őket, bár a legtöbb ilyen lámpa élettartama sokkal hosszabb ennél.

Kaphatóak direkt növénytermesztéshez kifejlesztett HPS lámpák, ahol a vörös fénytartományát még inkább megnövelték. Ezek még inkább serkentik a virág és termésképződést. De vannak olyan HPS lámpák, melyeknél - az előzőekkel ellentétesen - a kék fénytartományt növelték meg, hogy színképük kedvezőbb és fényükben a növények megjelenése természetes legyen, miközben a virág- és termésképzéshez szükséges vörös spektrum megmaradt.

A HPS lámpák szintén több méretben kaphatóak (150-1000W), hozzájuk szintén előtét és gyújtó kell.


Szükséges fénymennyiség

Természetesen különböző fénymennyiség szükséges attól függően, hogy hol és milyen célra, milyen növényeket szeretnénk világítani. Gyors növekedésű tavaszi palántáink nevelésénél célszerű nagyobb fényerőt biztosítani, ezt megtehetjük akár úgy is, hogy a fényforrást közelebb visszük a növényhez. Pincében, lassú növekedésű növényeink téli életben tartásához rövid ideig tartó kevés fény is elegendő, de más fénymennyiség szükséges attól függően is, hogy mennyi természetes fény éri növényeinket. Ha a természetes fény kevés - mondjuk ablaktól távoli helyen rendeztünk be egy növénysarkot - akkor a mesterséges fény mennyiségét növeljük meg. De használhatjuk a napi megvilágítás időtartamát arra is, hogy a növények bioritmusát befolyásoljuk!

Napi szükséges megvilágítás (fotoperiódus)

Csíráztatáshoz és hajtások gyökereztetéséhez napi 16 óra megvilágítás ajánlott. A frissen csírázott magoncok és kigyökerezett dugványoknál átültetés előtt akár 20 óra megvilágítás is hasznos lehet.

A rövid nappalos növények számára (Krizantém, Gardénia, Karácsonyi begónia) 10-13 óra szükséges.

A hosszú nappalos növények számára (Őszirózsa, Papucsvirág, Coreopsis, Dália, Sarkantyúvirág, évelők) 14-18 órányi fény kell.

Azoknak amelyek nem reagálnak az éjszakák és napalok változásaira (Rózsák, Szegfű, Begóniák, Afrikai ibolyák, Gloxíniák, Muskátlik, Díszcsalánok) 12-18 óra megvilágítás ajánlott.


Szerző: Somorjai Ede (sede) Kapcsolódó cikkek: Növényeink és a mesterséges fény
Dátum: 10.15. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Florárium és szobakert
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Florárium és szobakert:

Növényeink és a mesterséges fény

Hír értékelése
Értékelés: 4.91
Szavazat: 12


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébFlorárium és szobakertNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc