13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Paprikák, chilik (5)
Virágaink,növényeink teleltetése (3)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Páfrányok (3)
Fenyők,tuják, örökzöldek (2)
Vendégeink a kertben (16)

- Tábortűz témák:
Gazlap szakácskönyv(64)
IDŐJÁRÁS (55)
Találd ki.....(26)
Milyen öröm ért ma?? (36)
Viccek...vicces történeket,képek(14)
Kávéház (39)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Szép az, ami érdek nélkül tetszik.
Wanted!!! Őt keresem!!! (7)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
A Tudat keresése
Kreatív ötletek....barkácsolás (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
9:17:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
6:13:am kutyus :
Jó reggelt.....úgy látszik véletlen bent maradtam............
1:53:pm Emmylie :
Szép délutánt.
6:28:am kutyus :
Szép, jó reggelt ebben a kellemes MI-nyarunkban
9:56:am erdőmenti :
Szép napot Gazocskák!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:44:am kutyus :
Jó reggelt, indul az új hét
5:57:am kutyus :
Szép jó reggelt minden Gazosnak, kellemes vasárnapot
3:43:pm Bojtárgazdi :
A receptek közé beslisszolt pár Buy online oldal. Egy moderátor ki tudná gyomlálni?
1:33:pm Emmylie :
Szép délutánt.
12:28:pm Bojtárgazdi :
Szép napot kívánok!
9:07:am arozsa :
Szép jó reggelt! Senki nem ébred..?
6:09:am kutyus :
Jó reggelt
6:16:am kutyus :
Jó reggelt!
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Mi lesz veled Margitsziget?
Folyik a harc a Margitsziget megmentéséért. Mint már korábban írtuk, a lágymányosi helyszín helyett a 2006-os úszó Eb-t itt szeretnék megrendezni. A természetvédők két és fél hektár zöld terület kiírtásáról és hatvannyolc öreg fa kivágásáról, a beruházás pártolói csak 0,6 hektárról és ötven fáról beszélnek. A helyzet hétről-hétre változik, utoljára a fővárosi közgyűlés is az építkezés mellett szavazott. A főpolgármester-helyettes szerint csak "dzsuvás" területen bővítenek. Összeállításunk a januári eseményekről szól.


Megmenekülhet a Margitsziget
2005. január 12.

Új engedélyezési eljárás indult a margitszigeti sportuszoda bővítésével kapcsolatban. Emlékezetes, hogy az eredeti eljárást számos jogtalanság övezte. Az angyalföldi Fidesz szerint mindez csupán arra szolgál, hogy megtévesszék a korábban fellebbezéssel élő civil szervezeteket.

Visszavonta korábbi építésiengedély-kérelmét, s egyúttal újat nyújtott be a Margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda bővítésének kivitelezője – tudta meg a Magyar Nemzet. Információnkat a XIII. kerületi önkormányzat építési osztályvezetője is megerősítette. Csonka Tamás elmondta azt is: az új engedélykérelem műszaki tartalma megváltozott az előzőhöz képest. Csonka Tamás tudatta: január 20-a az engedélykérelem elbírálási határideje, addig kell újra kikérniük az összes szakhatóság – például a tűzoltóság, az ÁNTSZ és a műemlékvédelmi hatóság – véleményét. Spaller Endre (Fidesz) XIII. kerületi önkormányzati képviselő úgy véli: mindez csupán arra jó, hogy kikerüljék a fellebbező környezetvédő szervezeteket. Mint ismeretes, a margitszigeti uszodát a 2006-ban rendezendő úszó Európa-bajnokság miatt csaknem kétszeresére bővítenék. Ehhez azonban majdnem két és fél hektárnyi területet be kellene építeni az ország egyik legértékesebb közparkjából. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan január végén dönt az uszodabővítés támogatásáról. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes emlékeztetett ara, hogy az úszó Eb margitszigeti megrendezéséről a főváros megkérdezése nélkül hozták meg az illetékesek a döntésüket. Hozzátette: az önkormányzat kezdetektől az úszó Eb lágymányosi megrendezését támogatta. Tegnap a fővárosi SZDSZ és a MIÉP is közölte: máshol kellene felépíteni a komplexumot. /Gidró Kriszta/


Civil tanácskozás a Margitsziget jövőjéről
2005. január 8. 13:59

A Margitsziget jövőjéről, ezen belül a Sportuszoda bővítéséről tanácskoztak ma a civil szervezetek a Zöld Demokraták Szövetsége által rendezett konferencián, melyre több mint ezer zöldszervezetet, valamint megfigyelőként a szaktárca, a főváros és a XIII. kerület, illetve a Nemzeti Sporthivtal képviselőit is meghívták.
Erdei Csaba, a Zöld Demokraták Szövetségének ügyvivője elmondta: szervezetük megvalósíthatónak tartja az uszoda bővítését, de a beruházást szigorúbb feltételekhez kötnék. – A fák egy részét át kell ültetni, és sokkal többet kell telepíteni a kivágandók helyett. Az építkezés folyamán végig betekintést kell adjanak a zöld szervezeteknek a teljes folyamatba – hangsúlyozta Erdei Csaba, hozzátéve: a Margitsziget teljes infrastruktúráját rendezni kell. – Szeretnénk, ha az egész szigeten megoldódna a szennyvízkezelés, ugyanis jelenleg tisztítatlanul folyik a szennyvíz a Dunába – magyarázta.
A civilek a közlekedésen is szeretnénk javítani. A Zöld Demokraták úgy vélik, hogy megoldható, és sokkal környezetbarátabb megoldás, ha a Duna felől közelítik meg az építkezés, de az egész Eb folyamán a rendezvényt.
A zöldek akár tüntetésre vagy polgári engedetlenségre is készek, ha javaslataikat nem veszik figyelembe az építtetők. (radio.hu)


Helyi védettség alá helyeztetné a Fidesz a Margitszigetet
2005. január 25. 17:05

A Fidesz sürgős jogi intézkedéseket szorgalmaz a Margitsziget természeti környezetének védelmében – adta hírül a Magyar Rádió. Turi-Kovács Bála, a párt környezetvédelmi kabinetjének vezetője azt javasolja, hogy a főváros és a XIII. kerületi önkormányzat mielőbb nyilvánítsa helyi jelentőségű védett természeti területté a szigetet, ahol sportuszoda-bővítést terveznek. Két hete a fővárosi szakbizottság kereszténydemokrata alelnöke kezdeményezte, hogy a Margitsziget kerüljön helyi védettség alá.


Fővárosi igen a margitszigeti „vizes” Eb-re
Az SZDSZ-es frakcióvezető nem kötne szerződést
2005. január 27. 19:32

A Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását adta ahhoz, hogy a margitszigeti uszoda bővítésével rendezzék meg 2006-ban Budapesten az úszó-, műúszó- és műugró Európa-bajnokságot. Az ellenzék szerint több jogszabály is hiányzik a beruházáshoz, és az ehhez rendelt pénz virtuálisnak tekinthető. A politikai frakciók korábban egyhangúlag támogatták, hogy Budapest Eb-t rendezhessen, ám a helyszín kiválasztásakor érzelmi és politikai viták is folytak. Mint ismeretes: az Eb eseményeit az első tervek szerint Lágymányoson, egy direkt erre a célra épített uszodában rendezték volna.

A sportbizottság a Hajós ellen Érdekesség, hogy szerdai ülésén a sportbizottság elutasította azt a javaslatot, hogy a fővárosi közgyűlés csütörtökön tulajdonosi hozzájárulást adjon a margitszigeti rendezéshez. Az ülésen többségben voltak az ellenzéki képviselők, akik az engedély megadása ellen voksoltak.

A közgyűlés mégis igent mondott A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön aztán tulajdonosi hozzájárulását adta ahhoz, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda bővítésével rendezzék meg 2006-ban Budapesten az úszó-, műúszó- és műugró Európa-bajnokságot. A beruházás 2,2 milliárd forintból valósul meg, ebből egy feszített víztükrű 50 méteres medencét, egy műugrótornyot és egy mobil lelátót építenek. A bővítés ügyében hosszan vitáztak a képviselők, majd a szavazáson a szocialista frakcióvezető módosító javaslatait teljesen, Bőhm András SZDSZ-es frakcióvezetőét részben befogadták az előterjesztők. Ezzel az államtól igényelt kártalanítás nagyságát 100 millióról 150 millió forintra emelték. Bőhm András szerint módosításainak részleges elfogadásával ellentmondásossá vált a határozat, ezért szerinte nem lehet ez alapján szerződést kötni. (Emlékezetes: sz SZDSZ nevében Gusztos Péter hetekkel ezelőtt az ELTE lágymányosi épületegyüttesét javasolta helyszínnek. Még ugyanabban a hónapban az SZDSZ meggondolta magát, és mégis támogatta a Margitszigetet, mivel már nincs idő új helyszín kiválasztására.)

Vajda Pál szerint dzsuvás területen bővítenek Vajda Pál főpolgármester-helyettes amellett érvelt, hogy a szigetet semmilyen komoly környezeti kár nem éri az Eb megrendezése miatt. Szerinte az uszodától távol, az ősparkos szigeti részen tartott eseti rendezvények nagyobb károkat okoznak, mint az Eb. Mint mondta, a sziget 900 ezer négyzetméternyi területéből csak ezerkétszáz négyzetmétert, jórészt „dzsuvás” területet érint a bővítés.

Az ellenzékiek a sziget mellett, ezért mondtak nemet Az ellenzékiek egy tartózkodó MKDSZ-es képviselő kivételével a hozzájárulás megadása ellen szavaztak. Budapest mint helyszín tekintetében ugyan egyetértettek a frakciók, a margitszigeti ötletet azonban az ellenzékiek, főként környezetvédelmi szempontok miatt, elfogadhatatlannak tartották. Szerintük sokkal célszerűbb lenne egy új uszodát építeni Lágymányoson, ahová eredetileg is tervezték a versenyt. Lágymányoson szerintük az uszoda utóhasznosítása is jobb lenne. Az ülésen az ellenzéki képviselők hangsúlyozták, hogy Budapest eredetileg a lágymányosi beruházás terveivel nyert jogot az Eb megrendezésére. Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolták, hogy több jogszabály is hiányzik a beruházáshoz, így például egyetlen kormányhatározatban sem szerepel a margitszigeti beruházás, vagyis az ehhez rendelt pénz is virtuálisnak tekinthető. Az ellenzék szerint nem engedhető meg az sem, hogy a beruházó cég földhasználati jogot kapna a területre, így ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a jelenleg a köztulajdonban lévő terület magánkézbe kerül.

A MIÉP-esek élőlánccal védekeznek A döntést követő tájékoztatójukon a MIÉP-esek bejelentették, akár élő lánccal is meg fogják akadályozni azt, hogy megvalósuljon a szerintük komoly környezetrombolással járó uszodabővítés.

Nem lesz műugrótorny? Egyes vélemények szerint nem hozható jó döntés ebben a kormány által a fővárosra kényszerített ügyben. A Margitszigetre érvényes jelenlegi szabályozások alapján nem lehet sem a felszín alatt, sem a felszínen építkezni. Emiatt a környezetvédők által jelzett, öt emelet magas műugró torony aligha valósulhat meg.

A sporthivatalnok a Hajós mellett Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke cáfolta, hogy jelentős természetkárosítás történne, mivel csak 0,6 hektárt és ötven fát érintene a beruházás. Kérte a képviselőket arra, „engedjék, hogy az állam segítse” ezzel a fejlesztéssel a fővárost. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke szerint nem ők mondtak nemet Lágymányosra, hanem az egyetem vezetői. A fideszesek ezt később cáfolták, mondván a rektor az uszoda miatt lebontásra szánt tornacsarnok helyett kért csupán másikat. Gyárfás Tamás rámutatva, hogy kényszerpályán vannak, megjegyezte, hogy mára politikai jellegűvé vált ez a kérdés. Hangsúlyozta, fontos a kivágandó 53 fa, de az ország hírneve, vonzereje is.

Forrás: MNO, NSO, Index, RTL Klub Online

Dátum: 01.30. Szerző: MNO &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 3
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hírek, aktualitásokParkokTermészet- és környezetvédelem

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc