14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Íriszek (7)
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Vendégeink a kertben(17)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Évelő virágok (20)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Sziklakerti növényeink (13)
Bougainvillea
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Milyen növény ez?? (37)

- Tábortűz témák:
Eladnám......Vennék (10)
Találd ki.....(27)
Milyen öröm ért ma?? (36)
IDŐJÁRÁS (57)
A Tudat keresése (2)
Írj bármilyen témáról (14)
Gazlap szakácskönyv (67)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)
Események........kiállítások....programok (4)
PIKNIK a Telepes utcában
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:19:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:11:pm bau :
Köszönöm,megvagyok,úg y öregesen Örülök,hogy benéztél a főzősbe is .) Veled mi van?
4:05:pm bujo :
Pedig emlékeim szerint jól éreztük magunkat. Te jól vagy? Nagyon tetszik a főzős képecskéd!
3:59:pm bau :
Sajnos itt már nincs meg a régi élet
3:57:pm bujo :
Szia Bau! Már azt hittem Mindenki alszik a Gazon!
3:57:pm bau :
Szia BUJÓ
6:26:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:07:pm Emmylie :
Szép estét.
1:10:pm lipio39 :
sziasztok
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes ünneplést mára is
1:21:pm Bojtárgazdi :
Mindenkinek szép Pünkösdvasárnapot kívánok!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:34:am pili :
Szép pünkösdi hétvégét kívánok!
5:37:am Emmylie :
Szép és kellemes napot kivánok mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Mi lesz veled Margitsziget?
Folyik a harc a Margitsziget megmentéséért. Mint már korábban írtuk, a lágymányosi helyszín helyett a 2006-os úszó Eb-t itt szeretnék megrendezni. A természetvédők két és fél hektár zöld terület kiírtásáról és hatvannyolc öreg fa kivágásáról, a beruházás pártolói csak 0,6 hektárról és ötven fáról beszélnek. A helyzet hétről-hétre változik, utoljára a fővárosi közgyűlés is az építkezés mellett szavazott. A főpolgármester-helyettes szerint csak "dzsuvás" területen bővítenek. Összeállításunk a januári eseményekről szól.


Megmenekülhet a Margitsziget
2005. január 12.

Új engedélyezési eljárás indult a margitszigeti sportuszoda bővítésével kapcsolatban. Emlékezetes, hogy az eredeti eljárást számos jogtalanság övezte. Az angyalföldi Fidesz szerint mindez csupán arra szolgál, hogy megtévesszék a korábban fellebbezéssel élő civil szervezeteket.

Visszavonta korábbi építésiengedély-kérelmét, s egyúttal újat nyújtott be a Margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda bővítésének kivitelezője – tudta meg a Magyar Nemzet. Információnkat a XIII. kerületi önkormányzat építési osztályvezetője is megerősítette. Csonka Tamás elmondta azt is: az új engedélykérelem műszaki tartalma megváltozott az előzőhöz képest. Csonka Tamás tudatta: január 20-a az engedélykérelem elbírálási határideje, addig kell újra kikérniük az összes szakhatóság – például a tűzoltóság, az ÁNTSZ és a műemlékvédelmi hatóság – véleményét. Spaller Endre (Fidesz) XIII. kerületi önkormányzati képviselő úgy véli: mindez csupán arra jó, hogy kikerüljék a fellebbező környezetvédő szervezeteket. Mint ismeretes, a margitszigeti uszodát a 2006-ban rendezendő úszó Európa-bajnokság miatt csaknem kétszeresére bővítenék. Ehhez azonban majdnem két és fél hektárnyi területet be kellene építeni az ország egyik legértékesebb közparkjából. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan január végén dönt az uszodabővítés támogatásáról. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes emlékeztetett ara, hogy az úszó Eb margitszigeti megrendezéséről a főváros megkérdezése nélkül hozták meg az illetékesek a döntésüket. Hozzátette: az önkormányzat kezdetektől az úszó Eb lágymányosi megrendezését támogatta. Tegnap a fővárosi SZDSZ és a MIÉP is közölte: máshol kellene felépíteni a komplexumot. /Gidró Kriszta/


Civil tanácskozás a Margitsziget jövőjéről
2005. január 8. 13:59

A Margitsziget jövőjéről, ezen belül a Sportuszoda bővítéséről tanácskoztak ma a civil szervezetek a Zöld Demokraták Szövetsége által rendezett konferencián, melyre több mint ezer zöldszervezetet, valamint megfigyelőként a szaktárca, a főváros és a XIII. kerület, illetve a Nemzeti Sporthivtal képviselőit is meghívták.
Erdei Csaba, a Zöld Demokraták Szövetségének ügyvivője elmondta: szervezetük megvalósíthatónak tartja az uszoda bővítését, de a beruházást szigorúbb feltételekhez kötnék. – A fák egy részét át kell ültetni, és sokkal többet kell telepíteni a kivágandók helyett. Az építkezés folyamán végig betekintést kell adjanak a zöld szervezeteknek a teljes folyamatba – hangsúlyozta Erdei Csaba, hozzátéve: a Margitsziget teljes infrastruktúráját rendezni kell. – Szeretnénk, ha az egész szigeten megoldódna a szennyvízkezelés, ugyanis jelenleg tisztítatlanul folyik a szennyvíz a Dunába – magyarázta.
A civilek a közlekedésen is szeretnénk javítani. A Zöld Demokraták úgy vélik, hogy megoldható, és sokkal környezetbarátabb megoldás, ha a Duna felől közelítik meg az építkezés, de az egész Eb folyamán a rendezvényt.
A zöldek akár tüntetésre vagy polgári engedetlenségre is készek, ha javaslataikat nem veszik figyelembe az építtetők. (radio.hu)


Helyi védettség alá helyeztetné a Fidesz a Margitszigetet
2005. január 25. 17:05

A Fidesz sürgős jogi intézkedéseket szorgalmaz a Margitsziget természeti környezetének védelmében – adta hírül a Magyar Rádió. Turi-Kovács Bála, a párt környezetvédelmi kabinetjének vezetője azt javasolja, hogy a főváros és a XIII. kerületi önkormányzat mielőbb nyilvánítsa helyi jelentőségű védett természeti területté a szigetet, ahol sportuszoda-bővítést terveznek. Két hete a fővárosi szakbizottság kereszténydemokrata alelnöke kezdeményezte, hogy a Margitsziget kerüljön helyi védettség alá.


Fővárosi igen a margitszigeti „vizes” Eb-re
Az SZDSZ-es frakcióvezető nem kötne szerződést
2005. január 27. 19:32

A Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását adta ahhoz, hogy a margitszigeti uszoda bővítésével rendezzék meg 2006-ban Budapesten az úszó-, műúszó- és műugró Európa-bajnokságot. Az ellenzék szerint több jogszabály is hiányzik a beruházáshoz, és az ehhez rendelt pénz virtuálisnak tekinthető. A politikai frakciók korábban egyhangúlag támogatták, hogy Budapest Eb-t rendezhessen, ám a helyszín kiválasztásakor érzelmi és politikai viták is folytak. Mint ismeretes: az Eb eseményeit az első tervek szerint Lágymányoson, egy direkt erre a célra épített uszodában rendezték volna.

A sportbizottság a Hajós ellen Érdekesség, hogy szerdai ülésén a sportbizottság elutasította azt a javaslatot, hogy a fővárosi közgyűlés csütörtökön tulajdonosi hozzájárulást adjon a margitszigeti rendezéshez. Az ülésen többségben voltak az ellenzéki képviselők, akik az engedély megadása ellen voksoltak.

A közgyűlés mégis igent mondott A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön aztán tulajdonosi hozzájárulását adta ahhoz, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda bővítésével rendezzék meg 2006-ban Budapesten az úszó-, műúszó- és műugró Európa-bajnokságot. A beruházás 2,2 milliárd forintból valósul meg, ebből egy feszített víztükrű 50 méteres medencét, egy műugrótornyot és egy mobil lelátót építenek. A bővítés ügyében hosszan vitáztak a képviselők, majd a szavazáson a szocialista frakcióvezető módosító javaslatait teljesen, Bőhm András SZDSZ-es frakcióvezetőét részben befogadták az előterjesztők. Ezzel az államtól igényelt kártalanítás nagyságát 100 millióról 150 millió forintra emelték. Bőhm András szerint módosításainak részleges elfogadásával ellentmondásossá vált a határozat, ezért szerinte nem lehet ez alapján szerződést kötni. (Emlékezetes: sz SZDSZ nevében Gusztos Péter hetekkel ezelőtt az ELTE lágymányosi épületegyüttesét javasolta helyszínnek. Még ugyanabban a hónapban az SZDSZ meggondolta magát, és mégis támogatta a Margitszigetet, mivel már nincs idő új helyszín kiválasztására.)

Vajda Pál szerint dzsuvás területen bővítenek Vajda Pál főpolgármester-helyettes amellett érvelt, hogy a szigetet semmilyen komoly környezeti kár nem éri az Eb megrendezése miatt. Szerinte az uszodától távol, az ősparkos szigeti részen tartott eseti rendezvények nagyobb károkat okoznak, mint az Eb. Mint mondta, a sziget 900 ezer négyzetméternyi területéből csak ezerkétszáz négyzetmétert, jórészt „dzsuvás” területet érint a bővítés.

Az ellenzékiek a sziget mellett, ezért mondtak nemet Az ellenzékiek egy tartózkodó MKDSZ-es képviselő kivételével a hozzájárulás megadása ellen szavaztak. Budapest mint helyszín tekintetében ugyan egyetértettek a frakciók, a margitszigeti ötletet azonban az ellenzékiek, főként környezetvédelmi szempontok miatt, elfogadhatatlannak tartották. Szerintük sokkal célszerűbb lenne egy új uszodát építeni Lágymányoson, ahová eredetileg is tervezték a versenyt. Lágymányoson szerintük az uszoda utóhasznosítása is jobb lenne. Az ülésen az ellenzéki képviselők hangsúlyozták, hogy Budapest eredetileg a lágymányosi beruházás terveivel nyert jogot az Eb megrendezésére. Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolták, hogy több jogszabály is hiányzik a beruházáshoz, így például egyetlen kormányhatározatban sem szerepel a margitszigeti beruházás, vagyis az ehhez rendelt pénz is virtuálisnak tekinthető. Az ellenzék szerint nem engedhető meg az sem, hogy a beruházó cég földhasználati jogot kapna a területre, így ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a jelenleg a köztulajdonban lévő terület magánkézbe kerül.

A MIÉP-esek élőlánccal védekeznek A döntést követő tájékoztatójukon a MIÉP-esek bejelentették, akár élő lánccal is meg fogják akadályozni azt, hogy megvalósuljon a szerintük komoly környezetrombolással járó uszodabővítés.

Nem lesz műugrótorny? Egyes vélemények szerint nem hozható jó döntés ebben a kormány által a fővárosra kényszerített ügyben. A Margitszigetre érvényes jelenlegi szabályozások alapján nem lehet sem a felszín alatt, sem a felszínen építkezni. Emiatt a környezetvédők által jelzett, öt emelet magas műugró torony aligha valósulhat meg.

A sporthivatalnok a Hajós mellett Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke cáfolta, hogy jelentős természetkárosítás történne, mivel csak 0,6 hektárt és ötven fát érintene a beruházás. Kérte a képviselőket arra, „engedjék, hogy az állam segítse” ezzel a fejlesztéssel a fővárost. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke szerint nem ők mondtak nemet Lágymányosra, hanem az egyetem vezetői. A fideszesek ezt később cáfolták, mondván a rektor az uszoda miatt lebontásra szánt tornacsarnok helyett kért csupán másikat. Gyárfás Tamás rámutatva, hogy kényszerpályán vannak, megjegyezte, hogy mára politikai jellegűvé vált ez a kérdés. Hangsúlyozta, fontos a kivágandó 53 fa, de az ország hírneve, vonzereje is.

Forrás: MNO, NSO, Index, RTL Klub Online

Dátum: 01.30. Szerző: MNO &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 3
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hírek, aktualitásokParkokTermészet- és környezetvédelemImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc