17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Florárium
Florárium és szobakert Biztosan sokan kaptunk vagy vásároltunk már különleges növényeket, például orchideákat, broméliákat, páfrányokat, kancsókákat sőt bonsai-okat, amelyek a megfelelő körülmények, a magas páratartalom hiánya miatt egy idő után elpusztultak. A téli száraz levegőben az állandó optimális páratartalmat remekül biztosítja egy florárium, amely aránylag könnyen elkészíthető. Cikkünk egy egyszerű otthoni üveg florárium elkészítését és berendezését mutatja be.

A hely kiválasztása, fény, világítás

Mielőtt floráriumunk megépítésébe belevágnánk, meg kell terveznünk helyét és méreteit. Ha esetleg akad egy régebbi nem használt akvárium vagy terrárium a háznál erre a célra, akkor könnyebb dolgunk van, már csak a helyét kell megtalálni. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen útban, véletlenűl se érhesse semmilyen fizikai behatás, szekrényajtótól, háziállattól, gyerektől védve legyen. Lehetőleg legyen alatta valamilyen állvány, szekrény. A beültetett növényeknek majd fényre lesz szükségük, amelyet legcélszerűbben természetes fénnyel tudunk biztosítani, ezért fontos, hogy floráriumunk az ablak közelébe kerüljön. Amikor kevesebb a fény - ősszel, télen - mesterséges megvilágításról is gondoskodnunk kell. A megterséges fényforrásnak célszerű egyszerű fénycsövet vagy a kereskedelemben kapható, direkt növények megvilágítására kifejlesztett csöveket megvásárolnunk. A mi esetünkben két darab T5-ös összeköthető vibrálás mentes fénycsővet használtunk, melyek nagyon könnyűek, nem melegszenek és csupán 3500Ft-ba kerülnek darabonként. A fénycsövek feküdhetnek a florárium üvegtetején, és így a környezetet is megvilágítják (télen hangulatos), vagy búrával fedve csak a növények világítására is használhatjuk őket, amely viszont gazdaságosabb. Az üvegen belülre a kicsapódó pára miatt nem célszerű elektromos berendezést szerelni. Arra is ügyeljünk, hogy egy erősen melegedő fényforrás is kárt tehet az üvegben.

A florárium megtervezése és beszerzése

Ha mi magunk tervezzük meg a floráriumot, akkor nehezebb dolgunk van, de az eredmény annál jobb lesz. Floráriumnak nem kell olyan vastag üveg mint egy ugyanakkora akváriumnak, magasságát a bele ültetendő növényeink magasságához igazítsuk. Tetőre is szükség van, hogy a pára ki ne szökjön, és el kell terveznünk azt, hogyan biztosíthatjuk az egyenletes szellőztetést, ami történhet szellőzőnyílással, vagy akár egyszerűen a florárium üvegtetejének elfordításával is. Érdemes elgondolkozni azon is, hogy a növényeknek annál jobb minél közelebb vannak a fénycsövekhez, viszont lehet, hogy később magasabbra nőnek, vagy mi szerzünk be még egy-két magasabb növényt. Jegyezzük le floráriumunk tervezett méreteit, formáját és forduljunk egy megbízható üveges mesterhez aki majd elkészíti. Számoljunk minimum 3-4 nappal, amire kész lesz, kérésre házhoz is szállítják. Addig járjunk el a világítás és talaj beszerzésének ügyében is, mert bizony kis hazánkban sokszor alapvető dolgokat nem lehet kapni! Tőzeg miatt egy állandó virágpiacot, egy barkácsáruházat és 7 virágárust jártunk be!

A talaj vagy talajkeverék

Ha mindezekkel megvagyunk következik a florárium feltöltése. A talajt/talajkeveréket egy külön vödörben keverjük ki vízzel. A mi esetünkben Novobalt tőzegmohát kellett használni a rovaremésztő növényeknek, amely szárazon érkezik és elég nehezen szívja meg magát vízzel, a floráriumban kikeverve az üveget összemaszatolta volna. Talajnak hidrokultúrás agyaggranulátumot is felhasználtunk abból a célból, hogy gyorsabban elvezesse a vizet. A szakkönyvek murvát és faszenet ajálanak a talaj alá. Nálunk amelyik sarokban az öntözés törénik csak agyaggranulátum található, és ebből egy sáv indul a florárium másik végébe, hogy a belocsolt víz ne a felszínen árassza el a területet, hanem minél jobban elvezetődjön. Hogy a növényekkel minél kevesebbet kelljen foglalkozni és a cserepes növények ne száradjanak ki, néhány növény az alatta található üvegből kanócon keresztűl szívja a vizet.

A beültetés

A végső, legizgalmasabb, szinte művészi feladat a növényültetés. A floráriumon belűl is vannak különböző adottságú helyek. Figyeljük meg melyik rész az amelyet a legtöbb és melyik az amelyet a legkevesebb fény ér. Melyik rész kap több és melyik kevesebb nedvességet? Melyik rész az amelyet a legtöbbet látunk? Szemeljük ki a legjobb helyet legkedvesebb, legértékesebb növényeinknek. Első szabály ami eszünkbe jut, hogy a fény felé eső részen alacsonyabb növények legyenek, hogy a többiek is elegendő fényt kapjanak. De ugyanolyan fontos az is, hogy a látványt ne takarja el egy nagyobb növény a szemünk elől és mi magunk is rálássunk minél több növényre. Figyelembe kell vennünk, hogy a florárium közepén lehetnek csak nagyobb, kiterjedtebb növények, és a szélén csak egészen kicsik. A növények közötti térbe is találhatunk gyönyörű apró növényeket, például nagyon szép mohákat. Bizonyára rendszert is alkotunk, hogy hasonló vagy azonos növények mind egy helyre kerüljenek. Ha kedvünk tartja miniatűr tájat is kialakíthatunk dombokkal és völgyekkel, kövekkel és kavicsokkal. Végül kialakul a "rend", saját egyedi floráriumunk, ami lehet, hogy nem is egyezik az első elképzelésünkkel, és még egészen biztos sokszor fog feje tetejére állni, például egy új növény érkezésekor.

Szellőztetés

Fontos megjegyezni, hogy növényeink látványában csak akkor gyönyörködhetünk, ha a florárium nincs bepárásodva. Szellőztetést úgy érdemes beállítani, hogy ne egy ponton, hanem az átellenes oldalakon áramoljon keresztül a levegő. A tetőt vagy szellőző nyílásokat állítsuk be úgy, hogy még éppen ne párásodjon be a florárium fala. Ilyenkor is előfordulhat, hogy ha rányitjuk az ablakot, a hirtelen lehülés hatására bepárásodik az üveg, de ezzel ne törődjünk.

Árak:

Florárium tetővel 75x40x35cm: 9000
Novobalt tőzegmoha: 5db x 250Ft
T5-ös könnyű nagyfrekvenciás fénycső: 2db x 3500Ft
Agyaggranulátum: 800Ft (de csak kis része kellett)

Írta: Somorjai Ede (sede)
Dátum: 12.27. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Florárium és szobakert
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Florárium és szobakert:

Növényeink és a mesterséges fény

Hír értékelése
Értékelés: 4.84
Szavazat: 32


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Bonsai - BonszájFlorárium és szobakertSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc