17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szobanövények vásárlása
Szobai levéldísznövények Minden növénykedvelő jól tudja,hogy a szobanövények népes társasága milyen sokféle fajt foglal magába és mennyire népszerűek. A szobanövényeket szinte mindenki kedveli, sajnos évente mégis több millió példányuk pusztul el értelmetlenül. A növényszeretők tudják, hogy a szobanövényeknek sok gondoskodásra van szükségük, és minden fajtának megvan a speciális igénye, amit ha figyelembe veszünk a növény azzal hálál meg, hogy hosszú ideig otthonunk díszévé válik. Az alábbiakban az ideális növény kiválasztásához szolgálunk néhány hasznos tanáccsal.

Bármerre megyünk mindenhonnan visszaköszönnek nekünk. Nagyobb egyedekkel találkozhatunk a középületekben, apróbb cserepes növények az ablakpárkányokat díszítik. Ha pedig betérünk egy kertészetbe csak a fejünket forgatjuk az ott található szobanövények sokasága láttán. Be kell ismernünk azt a tényt, hogy otthonunk nem minden esetben nyújt nekik ideális életteret. Legtöbbjük jobban érezné magát egy világos mosókonyha, páradús levegőjében. Mind a levél-, mind pedig a virágos dísznövényekből igen széles a kínálat, ezért nem könnyű kiválasztani azokat, amelyek tartósan megmaradnak az otthonunkban. Mielőtt döntenénk arról, hogy milyen növényt válasszunk, mindenképpen érdemes több szempontot is mérlegelni.

1. Mennyire tartós a növény?
A legtartósabb dísznövények közé a szobai virágos és levéldísznövényeket, valamint a kaktuszokat soroljuk .

2. Mennyi az az összeg, amit a növény vásárlására tudok áldozni?
Az árakat erősen meghatározza pl. a növekedés üteme. A lassú növekedésűek, mint pl. a pálmák, meglehetősen drágák. A méret is igen fontos tényező. A magas növésű növényeknek sok idő kell amíg megnőnek, ilyen pl. szobafikusz, ezért ugyanennek a növénynek egy kisebb egyede jóval olcsóbb, mintha egy magasabb példányt vásárolnánk meg. Az a tapasztalat, hogy a közepes méretű levéldísznövényeket vásárolják a legtöbben. Ha valakinek szükös a pénztárcája egy gyors növekedésű típus fiatal példányát, vagy gyökeres dugványt érdemes megvásárolni. Azonban sok pénzt lehet azzal megtakarítani, ha könnyen gyökeresedő, otthon nevelhető dugványból vagy gyorsnövésű kúszó növény magját elvetve hozunk létre új egyedeket.

3. Az is nagyon fontos szempont, hogy valaki egy közismert növényt vagy inkább egy növényritkaságot szeretne megvenni.
Jóllehet a dísznövények száma és választéka igen széles, a népszerűségi listát mégis a régi kedvencek vezetik. A levéldísznövények között a kaktuszok és szukkulensek, a csíkos csokrosinda (Chlorophytum) és a borostyán (Hedera) a legnépszerűbbek. A muskátli és a begónia a két legnépszerűbb virágos dísznövény. A páfrány (Nephrolepis)továbbra is igen kedvelt, bár tartása nem egyszerű feladat.

4. Mérlegelni kell azt is, hogy mennyi időt tudunk naponta a növényeinke szánni és hogy van-e valamilyen tapasztalatunk velük kapcsolatban?
Egyes növények úgy tartják elpusztíthatatlanok. Ilyen pl. a Sansaveria, a Fatsia, a kaktuszok és más szukkulensek. Van a növényeknek olyan csoportja is amelyek állandó gondoskodást, odafigyelést és hozzáértést igényelnek. Ilyenek pl. a Codiaeum, Ixora, Gardenia.

A könnyen kezelhető levéldísznövények a következők.
Aspidistra, Asparagus, Broméliák, Cissus antarctica, Cholorophytum, Coleus, Cyperus, Dracaena margirata, Fatshedera, Fatsia, Ficus elastica, Decora, Grevillea, Hedera, Helxine, Howea, Monstera, Neanthe, Philodendron scandens, Sansaveria, Saxifraga, szukkulensek, Tolmiea, Tradescancia, Zebrina.

5. A lakás adottságainak és a növény leendő helyének ismeretében mekkora és milyen alakú növényt szeretnék?
A növény kiválasztásakor mind a méret, mind a forma igen fontos szempont.
Hat alapvető növényformát ismerünk.

Fűszerű növények:
- Általában a szélesebb levelűek a népszerűbbek. pl: Chlorophytum comosum. Több virágos dísznövénynek is ilyen típusú a levele. Ilyenek pl. a Billbergia mutans, a Vallota, a Tillandsia és a nárcisz.

Bokros növekedésű növények:
Ezek növények lehetnek kicsik és tömöttek, mint a Peperomia, vagy magas növésűek és bokrosak, mint az Aucuba. Felsorolunk néhány ide tartozó növényfajt. pl. Begónia rex hibridek,Coleus, Hypocyrta ,Maranta, Pilea.

Fatermetű növények:
- A fatermetű növényeket általában szoliterként alkalmazzák, mert így biztosan magukra vonják a tekintetet. Ezeken belül is vannak:
Oszlopos növekedésűek: - Vastag függőleges, levéltelen vagy leveles törzsük van. A levelek nem csökkentik az oszlopos hatást. Több kaktusz és néhány szukkulens is ilyen.
Fák: - Formájuk alapvetően hasonló. Központi elágazó vagy nem elágazó törzsük viszonylag kis lombozatot visel. Egyesek igen aprók mások több méter magasak is lehetnek. pl. Aphelandra, Citrus, codiaeum, Ficus benjamina, Ficus elastica decora, Laurus.
Üstökös fák: - Törzsüket fiatal korban a levelek teljesen beborítják. A kifejlett növény általában csak a törzs felső részén növeszt üstökszerű leveleket és így jön létre a jellegzetesen pálmaszerű hatás. Középületek kedvelt dekorációs növényei. Ilyenek pl. Beaucarnea, Diffenbachia, Pandanus, Yucca.

Kúszó és csüngő növények:
- Rendkívül hasznos szobanövények. rengeteg népszerű fajt találunk ebben a csoportban. A kúszók általában feltörekvő növekedésűek és általában ráfonódnak a támasztékokra. A csüngő növényeknek a száruk lefelé lóg illetve a talaj felszínén kúsznak. Ismertebbek: Ficus pumila, Hedera, Philodendron scandens, Scindapsus, Begónia pendula.

Levélrózsás növények :
- Lehetnek lapos levélrózsásak, mint pl.Saintpaulia (afrikai ibolya), Gloxinia, Primula. Vannak szukkulens levélrózsásak. Ilyenek pl. Aloe humulis, Echeveria setosa, Haworthia fasciata, Sempervirum tectorum. A tölcséres levélrózsás növények a broméliafélék között gyakoriak pl. Aechmea, Guzmania, Vriesia.

Gömb alakú növények:
- Ezek levél nélküliek és kimondottan kerekded formájúak. Valamennyien kaktuszok, mint pl. Ferrocactus, Astrophytum, Parodia.

6. Milyenek lesznek a környezeti körülmények?
Ahhoz, hogy növényünkben minnél hosszabb ideig gyönyörködhessünk elengedhetetlen feltétel, hogy az új környezet fény- és hőviszonyai is megfeleljenek a számára. A környezet jellege a következő lehet:
- Árnyék,
- Félárnyék,
- Világos hely közvetlen napfény nélkül
- Kevés közvetlen napsütés
- Napsütötte hely
- Téli fűtetlen hely
- Télen központi fűtés

A fentiekből világosan kiderül, hogy szobanövény vásárlása előtt minden esetben fel kell mérnünk, hogy mik az adott lehetőségek. Ha sikerült kiválasztani számunkra a megfelelő növényt, a vásárláskor mindenképpen érdemes minél több részletes információt beszerezni a tartásával, gondozásával kapcsolatban. Nem igaz, hogy kertésznek születni kell. Bárki nevelhet szobanövényeket, sőt széppé is tudja őket varázsolni, de nagyon fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk a növény igényeit.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 11.23. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szobai levéldísznövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szobai levéldísznövények:

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Hír értékelése
Értékelés: 4.11
Szavazat: 9


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Szobai levéldísznövényekVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.044 másodperc