17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Orchideák otthonunkban (111)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Szomorú vagyok (11)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Kávéház (41)
Vicces történetek....képek(21)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:10:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
November
Ez a hónap már valóban az őszi időszak végét jelenti. A természet felkészül a hosszú hideg hónapok átvészelésére. A Krizantém (Chrysantemum) novemberben nyíló fajtái is a kerti év végét, a tél közeledtét jelzik. A lombhullatók lehullajtják leveleiket, az örökzöldek tápanyagot gyűjtenek. Lassan befejeződik a kerti idény. A cikkben összegyűjtöttük, hogy ebben a hónapban még milyen tennivalókat kell elvégezni a kertünkben.

Klasszikus, sokszor igen kellemetlen és hálátlan feladat az őszi avar eltakarítása a kertben. Ezt azonban végezhetjük kényelmesen és módjával is. Ugyanis a lombtakaró igen fontos a talaj szempontjából éltefontosságú mikroorganizmusok (egysejtűek algák, gombák) számára, amelyek másképp nem tudják átvészelni a telet. A fagyok beköszöntéig a lombtakaró meleg és biztonságos menedéket nyújt a gilisztáknak, atkáknak és a hasznos rovaroknak is. A fák, bokrok cserjék alatt valamint az ágyások között nyugodtan ott maradhatnak a lehullott levelek, ugyanis fontos védelmet nyújtanak és meleg takaróként szolgálnak a földben áttelelő növények számára. Alapszabály, hogy az elterített lomb- illetve avarréteg a lehető leglevegősebb legyen, ezért vékony és elágazásokkal teli gallyrészeket is tegyünk bele. Ha nem áll a rendelkezésünkre elég lombtakaró a fák, cserjék, bokrok töve köré érdemes mulcsot is kiszórni. Ez megakadályozza, hogy a gyökerek közelében a gyomok megtelepedjenek és egyben védelmet is nyújt a téli zord időjárás ellen. A takarásra fel nem használt, egészséges leveleket érdemes komposztálni.

A tél hidege elleni védelem érdekében földdel kell betakarnunk nagyon sok növény tövét. A kevésbé rögös és enyhén nedves talajt kb. egy arasznyi vastagságban terítsük a tövekre. Ezt a módszert tanácsos alkalmazni rendkívüli módon fagyérzékeny hortenzia, az újonnan telepített gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok, a díszfa és cserje csemeték, valamint a kerti rózsák esetében. Fontos védenünk a frissen ültetett örökzöldeket (tuja, boróka, hamisciprus) is. Takarásra használhatunk még komposztföldet, fűrészport, faforgácsot is.

November elején ültethetőek a rózsák. Szabadgyökerű, konténeres és csomagolt rózsák közül választhatunk. A szabadgyökerű rózsákkal vigyázzunk, mert ha hosszabb ideig szabadon állnak a gyökerek, könnyen kiszáradhatnak. A gyökerek végét vágjuk vissza, és a töveket pár órára ajánlatos egy vödör vízbe állítani. Az ültetőgödörben pedig alaposan iszapoljuk be őket. A rózsák a napos helyet és az enyhén kötött, jó vízáteresztő képességű talajt kedvelik. Ültetéskor a gödör aljára tegyünk szerves marhatrágyát, vagy komposztot. Ezek biztosítják majd a tavaszi tápanyagot a növény számára. A töveket a fagy elleni védelem miatt, kb.20 cm magasságig takarjuk be földdel. A magas növésű fajták esetében (mivel a oltás helye magasan van) a fiatal növényeket oldjuk le a támaszról és hajlítsuk le őket a földre. Az oltás körüli részt földdel, a többi részt rőzsével takarjuk be a hideg ellen. Az idősebb, kevésbé hajlékony rózsatövek koronáját belső takarásként fagyapottal vagy szalmával, kívülről pedig rőzsével vegyük körül.

A hónap vége felé kezd nyílni feledtetve velünk a zord időjárás viszontagságait az erika (Erica carnea), amely a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Rendületlenül virágzik a fagyos, havas idő ellenére is. Mivel alpesi növény hozzászokott a hideg időjáráshoz és talaj szempontjából sem túl igényes. Rózsaszín vagy piros virágaival a teraszok, erkélyládák és sziklakertek kedvelt kései növénye.

Ebben az időszakban is vethetünk, mégpedig a fagyban csírázó növények magjait. Ezek általában hegyvidékekről származó vad cserjék, amelyek magjainak hóra és fagyra van szüksége a csírázáshoz. Ezek közül a legkedveltebbek a nefelejcs, tavaszi hérics, harangláb, kökörcsin, sisakvirág, tündérfürt, ökörfarkkóró, salamon pecsétje, ligetszépe, kőtörőfű. Azokon a területeken lehetséges a vetés, amelyek homokos talajúak és viszonylag korán átmelegszenek. Ez esetben még a talajmenti fagyok előtt elvetett magvak, már kora tavasszal csírázásnak indulnak és a növény kora tavaszal virágba borul és termést hoz. A zöldségnövények közül így is vethető a sárgarépa, a petrezselyem és a borsó. Néhány egynyári virág (pl. porcsinrózsa, tátika, díszmák, szarkaláb) esetében is alkalmazhatjuk ezt a módszert.

A veteményesben ugyan már kevés munkánk van, de azért még ebben az időszakban is akad betakarítani való. A kelbimbó remek fagytűrő, nagyon sok fontos vitamint tartalmaz és egészen tavaszig szedhető. Az ínyencek most szüretelhetik a nálunk még kevésbé kedvelt paszternákot. Még a fagyok előtt fontos azonban a vöröshagymát felszedni, ha még eddig nem tettük meg, mert a hagyma igen fagyérzékeny.

A téli alma és a körte szürete után már csak néhány gyümölcs marad. Ilyenek pl.: csipkebogyó, som, kökény, naspolya, amelyek akkor lesznek jóízűek, zamatosak, édesek ha a dér már megcsípte őket. Ezért az első fagyok után érdemes leszedni őket. Sajnos nagyon romlandóak, ezért szüret után ajánlatos őket frissen elfogyasztani, vagy lefagyasztani.

A téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni. Az idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni. A gyümölcsfametszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása. A helyes metszés növeli és meghosszabbítja a gyümölcsfa teljesítőképességét. A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt - ellenőrző és ritkító metszésekkel - ameddig csak lehet, fenntartsuk. Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni. Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama. Gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, erősebb fejlődésűt gyengébben kell metszeni.
Most lehet a málnavesszőket is visszavágni. Az egészségeseket kétharmad részig kell visszametszeni, ezzel egyidőben távolítsuk el a sérült, letermett vesszőket is.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 11.06. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Évszakokról, hónapokról
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Évszakokról, hónapokról:

Vadvirágok - Zsidócseresznye

Hír értékelése
Értékelés: 4.6
Szavazat: 10


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébÉvszakokról, hónapokrólFák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatbanNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc