17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Fák, cserjék kiskertbe
Fák és cserjék Már most gondolkodjunk, tervezzünk, készítsük elő a talajt.
Ha el akarjuk kerülni a vitákat, általában a kifejlett fa koronaátmérőjének a fele az a távolság, amelyre a telekhatártól ültethetünk.

A kis koronájú fáknak 3-4 méter távolságra van szükségük. Szomszédunk követelheti a telkünkről átnyúló ágak eltávolítását. Már a tervezésnél gondoljunk erre. Ha a gyümölcs netán kipottyan az utcára, akkor is a tulajdonost illeti meg, de ha valaki az el nem takarított gyümölcsön megcsúszik, és balesetet szenved, annak is a fa tulajdonos a felelőse.

Tudjuk, hogy mit akarunk!

Ha a házat nem akarjuk fával leárnyékolni, eltakarni, akkor ültessünk bokrokat. A cserjéknek sokféle szerepe lehet: csoportosan ültetve jellegzetessé varázsolják kertünket. De gondolhatunk térelválasztásra, kertünk tagolására is. Becsempészhetünk egy-egy színes levelű fajt is, de vigyázzunk, mert feltűnő színével nem hagyja érvényesülni kertünk teljes szépségét.

A tűlevelűekről elmondhatjuk, hogy kevésbé valók kiskertbe, mert túlságosan leárnyékolják a területet, és metszéssel sem ifjíthatók. A sok mindent kibíró tiszafa kivétel. Viszont, főleg ha kisgyerek, állat van a háznál, szem előtt kell tartanunk, hogy mérgező. Az évelőágyások hálás kísérője lehet a boróka, a törpefenyő.

Sövénytelepítés

A frissen vásárolt, nyalábba kötözött növényeket bontsuk ki és szedjük szét. Ezzel levegőhöz jutnak, megakadályozzuk a rothadást. A gyökereket takarjuk szénával, szalmával. Tárolásra a nyitott, rágcsálómentes helyek alkalmasak. Ne hagyjuk a növényeket kiszáradni, tartsuk őket mindig kicsit nedvesen. Az edényben érkezett növényeket védett sarokban tárolhatjuk. Más tennivaló nincs velük. Még öntözést sem igényelnek. A megeredés sikere a talaj előkészítésétől függ. Szeptember a talaj előkészítés ideje. Ássunk 1 méter széles árkot úgy, hogy a legfelső 25 cm-es réteget elkülönítjük. A maradék földet lapátoljuk deszkára, forgassuk át ásóvillával, és minden méterre számoljunk egy vödörnyi kerti komposztot, amit beforgatunk a földbe. Ezt ássuk be, majd töltsük vissza a felső talajréteget, amit előzőleg szintén egy vödör komposzttal összekevertünk.

Ajánlott növények örökzöldek közül a buxus, a májusban virágzó, díszítő termésű magyal, lomblevelűek közül az ehető termésű húsos som (nyírott sövénynek is), ezüstös homoktövis, a csak díszítő termésű, márciusban pompásan virágzó díszbirs, galagonya, a májusban virágzó gyöngyvirágcserje, a júniusban virágzó rózsalonc, a júniusban, júliusban virágzó fagyal (nyírott sövénynek is). A júniusban virágzó korai nyáriorgona különösen falak mentén mutatós. Az ágak áthajlanak a falon. Hogy csak néhányat említsünk.

Szerző: Garami Márta, Kertpont.hu

Dátum: 11.30. Szerző: Garami Márta &  Laca
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Laca


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 3.6
Szavazat: 15


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Fák és cserjékImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc