16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
9:22:am bau :
Laci bácsi!Látom átmentél újmagyarba Jó reggelt nektek is
6:23:am aszokfa :
Jau regölt kevanok!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....indul nak a munkás napok!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Szép Húsvét hétfőt!
7:56:am Etimami :
Szép napot mindenkinek. Kellemes húsvétot.
5:03:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:00:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! SZép Húsvétot kívánok!
5:27:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt! Mindjárt itt a Húsvét!!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Teleltetés
Minden a kerttel kapcsolatban Nyakunkon a tél, az elkövetkező időszakban egyre valószínűbb, hogy talajmenti fagyok is lesznek. Ezért már most el kell gondolkodnunk azon, hol tudjuk teleltetni fagyérzékeny növényeinket. Előzetes alapos átvizsgálás után a fertőzött növényekről el kell távolítani a kártevőket. Azért is fontos ezt megtenni, mert a melegebb, kedvezőbb helyen nagyon elszaporodhatnak, és az egészséges példányokat is megtámadhatják. A világos hely nagyon fontos a növények számára, mert különben a hajtásaik megnyúltak, gyengék, lesznek. A növény elveszti formáját, és egészséges színét. A téli nyugalmi időszakban kerüljük a tápoldatozást. A cikkben további információkkal szolgálunk a teleltetésről.

A fagyokat nem tűrő növényeink általában mediterrán eredetűek. Ilyenek a muskátlik, leanderek, fuksziák stb. Ezeket 5-12˚C körüli hőmérsékleten, világos helyen tudjuk jól átteleltetni. Öntözni csak mérsékelten kell őket, mert ha sok vizet kapnak, könnyen kirothadnak. A nyáron szabadban tartott pálmák teleltetési hõmérsékletét a fajta igénye dönti el.

Még az első hidegek előtt vigyük 5-12 °C-os hőmérsékletű, világos telelőhelyiségbe a Daturát vagy angyaltrombitát. A hajtásvégeket a szimmetrikus levelekig vágjuk le. Megfásodott, öregebb növényeket akár sötét pincében is átteleltethetünk. A zöld részeket le kell róluk vágnunk. Földnedves pincében egyáltalán nem kell őket öntözni.

Behordás előtt 15-20 centire vágjuk vissza a muskátlikat (Pelargonium), amelyek 5-10 °C-on, nagyon világos helyen a ládáikban remekül áttelelnek.

A fuksziát (Fuchsia) kétharmadára visszavágva 5-15 °C-os, világos helyiségben, kevés öntözés mellett teleltessük.

A leanderek (Nerium) kevésbé érzékenyek, még a -5 °C-ot is elviselik, ezért október közepe táján még csak egy védettebb helyre (balkon, terasz) kell vinni, ahol kb. még egy hónapig virágoznak. Világos helyen 5-10 C˚-on teleltessük őket. Behordás előtt a virágzatot vágjuk le róluk. A felkopaszodott szárakat csak tavasszal kell visszavágni!

A balkonon, erkélyen tartott nem fagyérzékeny növényeinket is védenünk kell a hideg ellen. Még hóesés előtt vigyük őket a balkon, erkély legszélvédettebb zugába. Rakjuk össze a növényeket egy csoportba, vegyük körül az egészet zsákvászonnal, rossz szőnyeggel. A cserepek, dézsák közötti teret töltsük ki pl. forgáccsal, szalmával. Fagymentes időben öntözzük meg őket.

Nagyon fagyérzékenyek a nálunk is egyre kedveltebb mangó, gránátalma, és a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin), amelyeknek fiatal hajtásai már -1C˚-on is megfagyhatnak. Világos helyen, 5-8C˚-os hőmérsékleten, minimális öntözés mellett teleltessük őket. Szobában, száraz levegőn tartva könnyen legyengülnek, s így megfertőzheti őket a korompenész, vagy megtámadhatja őket a pajzstetű. Ezek ellen káliszappanos lemosással, illetve pajzstetű írtó spray használatával védekezhetünk.

Az első fagyok után (ha eddig még nem tettük meg) feltétlenül ki kell szednünk a nem télálló hagymásokat és gumósokat (dáliák, begóniák, kardvirágok). Tisztítsuk meg őket a földtől, és válasszuk le róluk a kis fiókhagymákat és gumókezdeményeket. A növények szárát vágjuk vissza tíz centiméteresre, és száraz, hűvös helyen, illetve kissé nedves tőzegben tároljuk azokat. Még most is ültethetünk viszont tavaszi virágzású hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt, fürtös gyöngyikét. Fejlődésükhöz a fagy, a hideg kifejezetten előnyös.
A kevésbé fagyérzékeny évelőket letakarhatjuk egészséges levelekkel. A rózsák rügyeit pedig megvédhetjük azzal, hogy a tövüknél a leveleket vagy a talajt felkupacoljuk.

Itt az ideje a talaj felásásának, amit egészen a fagyokig elvégezhetünk. A felásott föld könnyebben befogadja a téli csapadékot, a nagyobb rögök szétfagyása után pedig tavasszal porhanyósabb lesz a föld. A sekélyen gyökerező gyümölcsfáknál vigyázzunk a gyökerek épségére, ezért ne ássunk le túl mélyre. A talaj átforgatásával egyidőben a jövõ évi tápanyagot is bedolgozhatjuk a földbe. A gyümölcsfáknál ajánlatosabb szervestrágyát alkalmazni (növényenként 2-3 kg). Műtrágya esetében 2-2,5 kg szuperfoszfátot és kálisót számítsunk. A cserjéket és évelőket is érdemes ebben az időszakban tápanyaggal ellátni. Az örökzöldeket azonban, csak tavasszal kell trágyázni. A zöldségeskertből hamarosan fel kell szednünk a hidegtűrő zöldségféléket (pl.kelbimbót) is. A talaj felásása után a földben hagyhatunk néhány fehérrépát, így télen is szedhetjük a friss petrezselymet. A szabadban maradhat a paszternák és a csicsóka, ezek károsodás nélkül áttelelnek és frissek maradnak. A földjüket érdemes apró szalmás trágyával takarni, hogy ne fagyjon át. A káposztafélék közül a bimbóskel, a fodros vagy leveles kel, valamint a póréhagyma téli fajtái takarás nélkül is átvészelik a telet.

Az őszi időszakban rengeteg levél összegyűlik a kertben, amelyeket ugyan elég bosszantó feladat állandóan összetakarítani, de az egészséges levelek kiválóan komposztálhatók. Ahol pedig felássuk a talajt a szerves trágyával együtt beforgathatjuk a talajba. A beteg leveleket, a fákról leszedett beteg termésekkel együtt érdemes elégetni, így az áttelelő kórokozókat elpusztíthatjuk. A fákról vágjuk le a sérült, letört ágakat, és a vágási felületekre használjunk fasebkezelõ anyagokat (Fagél, Faplast). A gyümölcsfáinkat, ha fertőzöttek voltak az év folyamán most lepermetezhetjük lemosó permetezőszerrel. Azoknak a fáknak a törzsére, amelyek berepedezettek a további sérülések elkerülése végett, valamint a napsütés miatti hőingadozás elleni védelem miatt tekerjünk jutazsákot. Bizonyos területeken gyakori, hogy a vadállatok télen, éhségükben megrágják a fák törzseit. Ellenük dróthálóval védekezhetünk.

Az örökzöldeket is fel kell a télre készítenünk. A tujákat, tiszafákat, oszlopos borókákat a hónap végén kössük össze, hogy a hó ne nyomhassa szét az ágakat. A kényesebb örökzöldeket az erősebb téli napsütés ellen érdemes kissé takarni, mert az a víz felvételére készteti a növényeket. A fagyott földből azonban ez lehetetlen, ezért a növény élettani szárazság miatt elpusztulhat. Ha a föld nem fagyott, fagymentes idõben mérsékelten öntözhetjük az örökzöldeket.

Akinek van a kertjében tava az tudja, hogy itt is elő kell készülni a télre. A tóba hullott faleveleket távolítsuk el a vízből, mert azok a bomlásukkal egy állandó szennyezésforrást jelentenek. A víz fölé érdemes hálót feszíteni, amely meggátolja, hogy a lehulló falevelek a tóba kerüljenek. A szűrőket alaposan ki kell tisztítani. A vízben áttelelő halak a tó aljára húzodnak és félig dermedt állapotban vészelik át a hideget. A vízinövények szalmásodó szárát hagyjuk meg, mert ezek biztosítják az oxigénellátást. A halaink miatt, ha télen a kerti tó jégrétege vastagabb lesz 2-3 cm-nél, léket kell vágnunk vagy olvasztanunk.
A fagyérzékeny vízinövényeket még a fagyok beállta előtt, vegyük ki a tóból. Ezeket világos hűvös helyen (pincében vagy akár garázsban), egy kisebb vödör vízben is átteleltethetjük.

Madáretetők kihelyezésével gondoskodhatunk a kertünket, birtokunkat látogató madarakról.

Szerencsére egyre elterjedtebb, hogy a családok gyökeres fenyőfát díszítenek fel karácsonykor. Már most megvásárolhatjuk a fát. Cserépbe ültetve, rendszeres gondozás mellet, karácsonyra már szépen meggyökeresedik és megerősödik. Az ünnep elteltével a fenyőfát kiültethetjük a szabadba.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 10.25. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Minden a kerttel kapcsolatban
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Minden a kerttel kapcsolatban:

Rózsa

Hír értékelése
Értékelés: 4.53
Szavazat: 15


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Minden a kerttel kapcsolatbanNövényápolásVizpart, kerti tóImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.047 másodperc