17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Kertünk meglepetései (2)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (20)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Konyhakerti növények (14)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2
Bonsai-bonszáj (2)
Mocsári hibiszkus /H.Moscheuttos/....(8)
Golgoták (17)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Találd ki (31)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Kedven filmem, színészem (2)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Szomorú vagyok (11)
Szomorú vagyok (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:45:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:18:am kutyus :
Jó reggelt!Bau nem került még elő????
5:31:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:54:am kutyus :
Jó reggelt! Bau merre vagy????
6:51:am kutyus :
Jó reggelt!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!Megint egy héttel közelebb vagyunk az év végéhez
5:44:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
12:55:pm Bojtárgazdi :
Én csak 10-kor ébredtem, akkor is ébresztővel. Szép napot kívánok mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!hűs van, de nem túlzottam :_)
10:33:pm Bojtárgazdi :
Itt az este legalább enyhe, Jó éjt az aludni készülőknek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek,hűűűűs a reggel!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:47:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szeptember I.
Évszakokról, hónapokról A koraőszt "Vénasszonyok nyarának" is nevezik. Az idő még szeptemberben is kellemes meleg, bár az éjszakák már ilyenkor meglehetősen hűvösek. A gyümölcsfák roskadoznak a sok termés alatt, a virágok magot érlelnek, a zöldségfélék pedig betakarításra várnak. A gondos munka megtette a magáét. Szeptember a kertben csúcsidőszakot jelent, úgy is mondhatnánk, hogy tavasz után most van igazán a munka dandárja. Rengeteg a tennivalónk ebben az időszakban. Ehhez szeretnénk 2 cikkünkkel segítséget nyújtani, amelyben felsoroljuk az ilyenkor legfontosabb kerti munkákat.

Egy verssel kezdeném, amely hűen tükrözi ennek a hónapnak a hangulatát.

Kosztolányi Dezső: Őszi reggeli

Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket
üvegtálon. Nehéz, sötét-smaragd
szőlőt, hatalmas, jáspisfényü körtét,
megannyi dús, tündöklő ékszerét.
Vízcsöpp iramlik egy kövér bogyóról,
és elgurul, akár a brilliáns.
A pompa ez, részvéttelen, derült,
magába-forduló tökéletesség.
Jobb volna élni. Ámde túl a fák már
aranykezükkel intenek nekem.

Lassan készülődhetünk a szőlőszüretre. A szőlő (Vitis vinifera) őshazája Kisázsia. Felhasználása szerint csemege- és borszőlőfajtákat különböztetünk meg. A legrégebben termesztett gyümölcseink egyike. A legtöbb kertben, található pár szőlőtőke, szőlőlugas vagy a kerti út mellé telepített szőlősor. Ezek termését a család általában frissen fogyasztja, és talán a maradék termésből készítenek egy kis mustot. A fajtákat érdemes úgy összeválogatni,hogy a folyamatos érés miatt július második felétől október végéig legyen friss csemegeszőlőnk. A szőlő nem utoérő gyümölcs, ezért akkor kell leszedni, amikor a bogyók már az egész fürtön beértek. A szüretre a legalkalmasabb a száraz idő, amikor a reggeli harmat már felszállt. A fürtökkel teli edényeket ajánlatos rögtön hűvös helyre tenni. Hűvös, szellős helyen a szőlő sokáig eltartható. Az aszalódott szőlőszemeket pedig, mazsolaként süteményekbe sütve fogyaszhatjuk. Akinek pedig egész szőlőskertje van tudja, hogy szüret előtt a pincét, présházat alaposan ki kell takarítani, meszelni, a hordókat, és az edényeket is ki kell mosni.

Folytathatjuk az Augusztustól folyamatosan érő szilva, körte, alma szedését. Amelyek akkor érettek, ha a gyümölcsök egyetlen csavarással leválnak a fáról. A gyümölcsöket célszerű a szárukkal együtt tárolmi, mert így tovább eltarthatóak. Akinek van a leszüretelt gyümölcs tárolására szolgáló helysége, azt előbb ajánlatos alaposan kitakarítani, majd kénezéssel kifertőtleníteni (10 m3 légtérre számítva egy kénlapot kell elégetni). A gyümölcs tárolására szolgáló ládákat, rekeszeket szódás, vagy trisós vízzel alaposan ki kell súrolni, majd a napon megszárítani. A betakarítások után a beteg növényeket, növényi részeket, gyümölcsöt semmisítsük meg, lehetőleg égessük el. Komposztba, talajba ne kerüljenek bele, mert jövőre ismét fertőzhetnek vagy elősegítik a kártevők elszaporodását.

A Római mogyoró a vadon termő Coryllus avellena-hoz sokban hasonlító nemesített fajta, amely még Szicíliai, Páros illetve Lyoni mogyoró néven is ismert. Termése korán, már szeptember első felében beérik. Igen magas zsírtartalommal rendelkezik, kedvelt csemege valamint édesipari nyersanyag.

A veteményeskertben örökös kérdés, hogy vegyszerrel kezeljük-e vagy sem a növényeket szedés előtt. A betakarítás előtt ügyelni kell a várakozási időre, hogy a terméssel együtt a kémiai anyag ne kerüljön a szervezetünkbe. Most szedhetjük a rövid tenyészidejű karfiolt és a bimbóskelt. Megkezdhető az áttelelésre szánt fejeskáposzta-palánták nevelése. Védett, déli fekvésű részen a karfiolpalánták átteleltetését is megkísérelhetjük. A gyökérzöldségeket érdemes kiritkítani, talajukat porhanyítani, lazítani, öntözni. Folytatni lehet a hónapos retek vetését 20 cm. sortávolságra. Fólia, vagy melegágyi ablak alatti teleltetésre vethetünk rövid és közepes tenyészidejű sárgarépát 10-15 cm. sortávolságra, vagy 2 g. magot négyzetméterenként elszórva. Betakarítások, szüret után a beteg növényeket, növényi részeket, gyümölcsöt semmisítsük meg, lehetõleg égetéssel. Semmiképpen ne kerüljenek bele a komposztba, vagy a talajba, mert jövõre ismét fertõzhetnek, vagy elősegítik a kártevõk elszaporodását.

Még mindig sok virág pompázik. Nyílnak az őszirózsák (Aster) és krizantémok számtalan méretű és színű virágai mellet a dáliák (Dahlia), a kedves kékvirágú szakállvirág (Caryopteris), többféle varjúháj (Sedum) világos és sötét rózsaszín virágaikkal, valamint a nagyon különleges és érdekes virágzatú Kleopátra tűje (Cleome). Most virít a sárga színű kúpvirág (Rudbeckia) is, amely dísz valamint gyógynövény is. Már az észak-amerikai indiánok is gyógyszerként használták. Nálunk a múlt század vége óta fertőzések valamint gyulladásos megbetegedések esetén alkalmazzák. Teljes színben pompázik még a Bársonyvirág, általánosabb nevén a büdöske (Tagetes), amely egészen a fagyokig nyílik.

Ez az hónap amikor a tavasszal és nyáron virító évelőket telepítenünk kell, mert így még a hidegek beálltáig meggyökeresednek. Az évek óta egy helyen fejlődő tövek elvénülnek, ezért 4-5 évente mindenképpen ki kell emelni őket. Az összesűrűsödött tövek szétvagdalása után újra ültessük ki, és alaposan öntözzük be a növényeket. Így a már kevésbé életteli tövek is gazdagon virítanak majd a következő évben. Az alacsonyabb évelõ növények közül a nyár második felében kezdenek nyílni, s egészen a fagyokig díszítenek a díszcsorba (Liatris) lila színű virágai, a cickafark (Achillea) szárazkötészetben is használatos sárga virágai. A napvirágnak (Helianthemum) léteznek szeptember-októberben is sárgán nyíló fajtái.

Ebben a hónapban van a sövények telepítésének ideje. Számtalan levélformájú, növekedési magasságú és színhatású növényfajta közül válogathatunk. Borbolya, rhododendron, bukszus, tuja, bükk, magyal, tűztövis, mogyoró, galagonya, vadrózsa. Ezek közül még a legigényesebbek is találnak maguknak sövénynek való növényt, csak a vásárlás, telepítés előtt figyelembe kell venni, hogy a milyen célra szeretnénk a sövényt.
A fenyőféléket és az egyéb, lomblevelű örökzöldeket is a legjobb szeptemberben ültetni, így a fagyokig kellőképpen meggyökeresednek. A növények ültetésénél általános érvényû szabály, hogy az ültetõgödör térfogatban mindig kétszer akkora legyen, mint az ültetendõ növény földlabdája. A gödör aljára kerüljön szervestrágya: marhatrágya, cofuna vagy biohumusz. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy a növény gyökerét a trágyától kb. 10 cm-es földréteg válassza el. Ezután helyezzük el a növényt, jól iszapoljuk be, töltsük fel a gödröt jó minõségû termõfölddel. Gyümölcsfáknál, díszfáknál fontos a karózás, hogy a szél ne mozgathassa a növényeket, s így biztosított legyen a gyökeresedés. Az ültetés utolsó fázisa, hogy a friss földet a növény körül megtapossuk, kis tányérkát alakítunk, és alaposan beöntözünk. A konténeres növényeket ugyanolyan mélyen tegyük a gödörbe, mint amilyen mélyen a konténerben voltak. Fontos, hogy minden gyökeret föld takarjon. Gyümölcsfáknál az oltás helye a föld felett maradjon. A földlabdás növényeket úgy emelik ki a talajból, hogy átvágják gyökereiket, s a földdel együtt jutazsákba varrják. Itt ültetésnél elég csak kibontani a zsák száját, nem kell azt levenni. Így nem esik szét a földlabda, s könnyebb a munka is. Ültetni egészen a fagyokig lehet, de a gyökérképzõdés miatt jobb, ha legkésõbb októberben elültetünk mindent, amit szeretnénk. Ha fenyõkéreggel takarjuk még ültetéskor ezeket a helyeket, megelõzhetjük a gyommagvak kikelését. Kb.5cm vastagon, egyenletesen terítsük szét a kérget. Véd a kiszáradástól is, s bomlásával savanyítja a talajt, ami örökzöldek esetében kifejezetten elõnyös. Zsákolt fenyõkérget faiskolák forgalmaznak. Õsszel nem szükséges metszeni a fákat, csak a sérült részeket kell eltávolítani, és fasebkezelõvel bekenni. Ez védi a fertõzésektõl a sebeket, és gyorsítja azok záródását.

Őszi gyepápolás: Nagyon fontos, hogy őszutón egy alkalommal fellazítsuk és mohátlanítsuk a gyep talaját. Erre a célra a gereblyére hasonlító eszköz (vertikulátor) a legalkalmasabb, amelynek éles fokai, hajlított késekhez hasonlóak. Motoros és kézi kivitelben is kapható. A pengék fellazítják az összefilcesedett, elmohásodott felszínt, s egyben összegyűjtik az elpusztult növényi részeket. Vertikulátort csak fűnyírást követően használjunk, s tanácsos utána könnyű hengerrel végigjárva a felhasogatott és esetleg kirángatott fűcsomókat visszanyomni a laza talajba. A kopasz foltokba még október elejéig vethetünk fűmagot, ami gondos locsolás mellett kikel, s megerősödik annyira, hogy szépen áttelel. Egyenletes tápanyag-utánpótlást biztosítunk a gyepnek, ha vertikulálás után gyommentes, apróra rostált, érett komposztot gereblyézünk bele.

Ajándékok a nyártól: A kertben is és a természetben is nagyon sokféle száraz virágot, termést találhatunk. Bátran gyűjtsük össze őket, mert a hosszú téli estéken asztaldíszeket, szárazvirág-kompozíciókat készíthetünk belőlük. A frissen szedett virágokat, rózsákat és egyéb növényeket mindig fejjel lefelé, jól szellőző, száraz helyen szárítsuk.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 09.07. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Évszakokról, hónapokról
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Évszakokról, hónapokról:

Vadvirágok - Zsidócseresznye

Hír értékelése
Értékelés: 4.7
Szavazat: 10


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc