17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
IDŐJÁRÁS (68)
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
Kávéház (41)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Szomorú vagyok (11)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:30:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!.....esett a hóóóóóóóóóóó
6:07:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Növényeink és a mesterséges fény
Florárium és szobakert Itt az ősz, és lassan fel kell készülnünk arra, hogy növényeinket egyre kevesebb fény fogja érni. Sok növény esetében télen mesterséges megvilágításról is gondoskodni kell, különösen ha floráriumot vagy növénysarkot építünk muszáj erről komolyan elgondolkozni. Használhatunk mesterséges fényt az ablaktól távoli vagy ablaktalan helyiségekben, vagy arra is, hogy szabályozzuk növényeink életritmusát, például afrikai ibolyánk egész évben virágozhat. Ebben a részben röviden bemutatjuk az egyes fényforrások előnyeit és hátrányait, majd a fénycsövek használatát.

Az, hogy milyen lámpákkal tudjuk a növényeket megvilágítani télen, igen fontos dolog egyrészt a növények, másrészről pedig a pénztárcánk szempontjából is. A mai energiaárak mellett az egyáltalán nem mellékes, hogy ezek mennyit fogyasztanak. Sajnos lakásban igen nagy gond, hogy csak az ablak mellett van elég fény a növényeknek. A szoba nagy részén kevés a fény (nem csak télen) ezért itt a növények sápadtak és igen csúnyán megnyúlnak. Viszont az is fontos, hogy nagyon sok növény télen leáll a vegetációval, ezért nem tesz nekik jót a túl sok fény!

Először is nézzük át, milyen fényforrások állnak rendelkezésre, majd megvizsgáljuk milyen szerepe lehet a fénycsöveknek az otthoni növényeink megvilágításában.

A nálunk is kapható általánosabb fényforrások tipusai:

Izzólámpák:
Nagy a fogyasztásuk, kevés a fényük. A legolcsóbbak, viszont élettartamuk csupán 1000 óra. Forróak, ezért nem tehetjük növényeinkhez elég közel, így megvilágításukra használhatatlan.
Halogénlámpák:
Az izzóknál nagyobb a hatásfokuk, különösen mert irányított a fényük. A növényekhez nem tehetőek közel, mert forróak. Rendkívül sokféle tipus kapható belőlük különböző méretekben, az asztali lámpában használatostól a reflektorig. Relative olcsóak, de növények megvilágítására nem gazdaságosak.
Fémhalogén lámpák:
Drágák de gazdaságosak, fényük megfelelő a növényeknek. Csak sok növény esetén, mondjuk üvegházban télen éri meg használatuk, hiszen általában nagy teljesítményűek, például utcalámpákban is részben ezeket használják. Forróak, de nagyobb területet világítanak be. Hátrányuk, hogy drágák. Kaphatóak 150-1500W-os tartományban, hozzájuk előtétet és megfelelő hőelvezetésű búrát is vennünk kell.
Nagynyomású nátriumlámpák:
Ezek a leggazdaságosabb lámpák, a sárgás-rózsaszínes színű utcalámpákban ezek találhatóak. Sajnos a fényük nem annyira kedvező a növényeknek mint a fémhalogén lámpáké, bár egyes drágább változataik tökéletesek a növények számára. Ezeket is csak komoly növénymennyiség esetén érdemes használni, otthonra, télire túlzás. Esetleg használhatjuk őket növénysarkunk megvilágítására amíg nem vagyunk otthon. Mivel fényüket is egy pontból szórják, ügyelnünk kell növényeink forgatására.
Led-es lámpák:
Még nincsenek elterjedve, a legkisebb a fogyasztásúak, bizonyára a legjobbak lesznek egyszer kis otthoni floráriumokba, vagy egyes növények megvilágítására. Egyelőre néhány drága tipuson kívül nem lehet mást kapni, esetleg építeni lehet alkatrészből otthon. Még nem éri meg ezekkel foglalkozni, mert túl drágák.
Fénycsövek:
Nem melegszenek, az izzó fogyasztásának 20%-ával beérik ugyanakkora fénymennyiség mellett, vagyis kissé gazdaságtalanabbak mint a fémhalogén lámpák. Viszont fényüket nagyobb felületen adják le, így nem maradnak árnyékos részek. Akkor jó ezeket használni, ha közel tudjuk tenni növényeinkhez, mondjuk kis kaktuszok, növényes polc fölé, illetve floráriumba. Tökéletesek tavaszi palántanevelésnél, ahol sok egyforma méretű palántát lehet közelről megvilágítani.

Ebben a cikkben a normál (nem kompakt) fénycsöveket vizsgáljuk meg közelebbről.

Az alaptipusok:
Többféle hosszban és átmérőben kaphatóak, legelterjedtebben a 60 és 120 cm-es hosszúságú csövek. A kisebb átmérőjű csövek modernebbek és kevesebbet fogyasztanak. Egy 60cm-es fénycső fogyasztása 18W, fénye egy 100W-os normál izzóénak felel meg, miközben az alaptipusok darabja 250Ft körül van, tehát olcsónak és gazdaságosnak mondható. Viszont a fénycső foglalat előtéttel és gyújtóval már kétezer forintnál kezdődik, illetve megvásárolhatjuk alkatrészben kicsit olcsóbban. Legjobb, ha a drágább elektromos előtétet vesszük, ez nem zúg és vele a fénycső még kevesebbet fogyaszt, fénye nem vibrál, illetve élettartama is megnő. A fénycsöveknek színre néhány alap tipusa van:
-Warm white - A meleg fehér fénycsövek bennsőséges hangulatú meleg fényt árasztanak, melyet mi északabbra eső népek kellemesnek tartunk, főleg fa és régies stílusú berendezéssel harmonizál. Remek megoldás tárgyalóknak, könyvtáraknak. Mivel több a vörös fény benne, nem a legjobb a növényeknek, viszont a hatásfoka jobb mint a többié.
-Cool white - A hideg fehér fénycsöveket többnyire munkahelyeken alkalmazzák, illetve ahol modern, például fém-márvány a bútorzat. Több a kék fény benne, a növényeknek a legjobb, gazdaságos megoldás.
-Daylight - A nappali fényű csövek olyan helyeken használatosak, ahol fontos, hogy a tárgyak fényét úgy lássuk, ahogy azok nappali fényben kinéznek. Ilyen hely lehet egy festékbolt, ruhabolt vagy képkiállítás. Az ilyen csövek fényspektrumát úgy alakították ki, hogy leginkább hasonlítson a nap fényéhez, viszont éppen ezért sajnos valamivel kevesebb fényt adnak le a többinél.

A fénycsövek beszerzése:
Az alap tipusok bármely barkácsáruházban, világítástechnikai szaküzletben, barkácsboltban kaphatóak, a legtöbb helyen foglalattal egybeépítve. Újabban a fentieken kívül már több fajta fénycsövet is beszerezhetünk, igaz, ezek már többe kerülnek és nem kaphatóak akárhol.

A speciális fénycsövek:
Kaphatóak még a normál csövekkel mindenben megegyező foglalatba illeszkedő más tipusok is. Ezek speciálisan kisállatokhoz, ételmegvilágításra és ami számunkra a legfontosabb: növényekhez és akváriumhoz lettek kifejlesztve. Sajnos azonban legalább 10x annyiba kerülnek, bár egy elszánt növénybarátnak megéri a beszerzésük.

A fénycsövek jelölése:
Minden fénycsövön található a tipuson (pl daylight) kívül két nagybetűs szám, melyből az első a teljesítményfelvételt jelöli. Ez a 60cm-es fénycső esetén 18-20W, a 120cm-es esetén pedig 36-40W. Ezután per jellel elválasztva következik a fénycső színhőmérsékletét jelölő szám. (Ha 3 jegyű akkor első számjegye a színcsoport jelölő szám, mely újabban már nem használt.) Ez a szám mutatja meg a fénycső színhőmérsékletét kelvinben, mely warm white esetén 30, vagyis 3000K, cool white esetén 40 vagyis 4000K, daylight esetén 50 vagy 60, tehát 5-6000K. A színhőmérséklet alapján alkothatunk képet a fényforrás színéről. Ez akváriumi és növényekhez kifejlesztett fénycsöveknél egészen magas érték is lehet, ez azt jelenti, hogy fényüket inkább UV tartományban adják le.

Foglalat, búra, reflektor, fényterelő:
Fontos, hogy milyen búrával van a fénycső ellátva. A búra legyen fényvisszaverő és irányítsa egy irányba a fényt, egyenesen a növényeinkre. A legjobb, ha úgy szereljük fel - mondjuk láncra -, hogy állítható legyen a magassága, így mindig a növények csúcsa közelébe állíthatjuk, biztosítva az optimális fénykihasználást. Egy 60cm-es fénycső általában 0,1 négyzetméter bevilágítására alkalmas.

Melyeket érdemes használnunk:
Ha nem vagyunk annyira igényesek vagy nem szeretnénk nagy összegeket kiadni, akkor érdemes valamelyik barkácsáruházban beszereznünk a fénycsöveket foglalattal együtt. A világítótestekből a legjobb a warm white és a cool white tipust keverve használni, ezek együtt a szemnek és a növényeknek is kellemesebb fényt adnak le, hiszen több színárnyalat keveredik bennük.
Ha nagyon eltökéltek vagyunk, és az anyagiak és utánajárás nem jelent problémát, akkor használjunk speciálisan a növényeknek kifejlesztett fénycsöveket elektromos előtéttel ellátva, mely még kevesebb fogyasztást és hosszabb élettartamot eredményez.

Írta: Somorjai Ede

Dátum: 10.01. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Florárium és szobakert
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Florárium és szobakert:

Növényeink és a mesterséges fény

Hír értékelése
Értékelés: 4.36
Szavazat: 30


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébFlorárium és szobakertNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.041 másodperc