Csatlakozott: Feb 16, 2009 Hozzászólások: 1508 Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Elküldve: 2010.07.16, 13:57 Hozzászólás témája:
Találtam még egy módszert a bíbor kasvirág feldolgozására. Én e szerint fogom eltenni, a gyökerét sajnálom kiszedni.
Tinktúrát készítek belőle – kertbarát módon. Évelő növény lévén, első évben a levelét szeptemberben lehet feldolgozni. Második évben már szépen, akár 5-10 virágtő letermelhető. Amikor a virágfej kúposodik (2-3 cm) – kasformájú, kb. július 10-15. körül, akkor 20-40 cm szárral és 2 kis levéllel levágom. A 3. levélnél már ott van az újabb virágkezdemény.
A virágokat a következőképpen aprítom és rakom a 0,7 l-es befőttes üvegbe (kép): (1.) sziromlevél alulra, reá a 6-12 darabra vágott virágfej kerül (2.). A levelet néhány tőlevéllel összefogva "széles metélt"-re vágom, a virágfejre ráöntöm (3.). A virágszárral 1-2 cm darabokra vágom (4.) és a levél aprítékra rászórom.
Ameddig az üvegben van lazán aprított anyag – addig felöntöm jó, házi gyümölcspálinkával, a patent fedővel lezárom. Így tartom 3 hétig, de a több hónap sem ront a minőségen. A 0,7 l-es üvegbe 5-6 dl pálinka elegendő.
A tinktúrát tésztaszűrőn leszűröm – sötét üvegben, hűvös helyen tárolom, igény szerint kisebb, cseppentős üvegbe töltöm. Sajnos, a kívánatos préseléshez a gesztenyenyomó nem elég, eddig jobb megoldásom nincs, így „nehéz házilag” az utolsó cseppet is kinyernem az aprítványból.
Felhasználáshoz gyakorlatom: éhgyomorra 5 csepp kiskanálba, ez hasznosan felszívódik. Amennyiben az 5 csepp egyszerre nem elég, naponta 2-3-szor ismételhető. Bővebben a Kerti Kalendárium 2005. évi augusztusi számában is olvasható.
Kertbaráti üdvözlettel:
Buday Ferenc _________________ Ametiszt
Megszáritva- nem a napon- én is gyűjtöm a gyógyitó "füveket" befőttes üvegekbe térolom . Igyekszem én vetni a kertemben, ahol tudom, hogy mindentől védettek-- sajnos az idén a viztől nem tudtam kivédeni- sok minden- még a bodzám is kiment. Nem adom fel , magasitom a füszerkertem és vetek még amit lehet. Minden után nagyon utánnanézek, olvasok . Igy a pemetefűtől megváltam, mikor azt olvastam róla rosszakat is.....Nagyon kell vigyázni/ lásd sárga kasvirág/ mert esetleg rosszat is tehetünk.....Most a kedvencem a gyömbér tea és menta tea, de mentaág frissen bele citrommal és mézzel egy ásványvizzel teli flakonba- nagyon finom hüsitő.....
Nekem fehér színű kasvirágom van, a közepe olyan kivizöld. A kivizöld rész belsején világos barnás pötty van.
De már kivirágzott a bíbor is.
Az echinacea virágos hajtásvégét teaként szokták fogyasztani immunerősítőnek /lehet kapni is filterezve/, úgyhogy a virágát is használják nem csak a gyökerét. Egész finom.
Ma szedtem télire egy nagy rakat cickafarkfüvet.Majd' meggárgyultam....
A sárgát lefényképeznéd? Mert - ahogy Nusika írja -, az szerintem sem kasvirág, én legalábbis sosem hallottam még sárga kasvirágról... _________________ "Álmaink megvalósításának legjobb módja, ha felébredünk."
(graffiti)
Gábor
a sárga az nem kasvirág- hanem kúpvirág, nem ugyanaz - legalábbis én úgy tudom- még nem hallottam , csak fehér és rózsaszin szinben. Bocsi, ha nem jól tudom....
Pili,elsősorban Neked,de mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.Megfogom csinálni,van sárga kas virágom is , és ugy tudom annak is ilyen gyógyereje van.
Az útifü szirupot is nagyon szeretem,és a napokban olvastam a seb gyógyitó hatásáról.
A lándzsás útifűről szeretnék írni, illetve ajánlani.
A szúnyog csípésre nagyon jó.
Egyszerűen megmossuk, tenyerünkbe átdörzsöljük és bekenjük a csípést.
Pár perc és eltűnik a csípés helye.
Én a következőt csinálom.
Szedek jó sok levelet.
A hosszú levelű a legjobb, én beültettem a kertembe.
Buborék mentes ásványvízzel össze turmixolom, leszűröm. Kis adagokban celofán zacsiban(nem nylon) egy befőttes üvegbe rakom, lefagyasztom. Egyenként kivehető, mindig kéznél van.
Ebben a szúnyog inváziós nyárban nagyon hasznos.
Azt vettem észre még a visszereimnek is jó, megnyugtatja.
Sebeket is begyógyít.
A gyerekek sem viszolyognak tőle, mert jól hűsíti a bőrt. _________________ Olgis
A szeretet, soha el nem fogy.
http://picasaweb.google.hu/rolvisa/Muskatlik?feat=directlink http://picasaweb.google.hu/rolvisa/Liliomok?feat=directlink http://picasaweb.google.hu/rolvisa/MocsariHibiszkuszok?feat=directlink
Nem sok kiskertben látni még, pedig jelentőségénél fogva mindenképpen ott a helye: az utóbbi évek talán legtöbbet vizsgált, kutatott gyógynövénye a kasvirág, vagyis az echinaceaé. Színes virága is mutatós dísze a kertnek, de sokkal fontosabb ennél a gyökerében lévő gyógyító hatóanyag.
Immunerősítő gyógynövények - Házi praktikákkal az egészségért
A kutatók baktérium- és vírusellenes hatását is kimutatták, ezért hatékony például a különféle infekció okozta bőrproblémák gyógyításában is. Mivel hatóanyagai fokozzák a szervezet ellenálló-képességét, a gyógyszeripar ezt a célt szolgálva számos készítményt állított elő belőle, némelyiket tinktúra, szirup formájában megvásárolhatod a gyógyszertárban. Ilyenkor, a nyirkos, hideg őszi időszak kezdetekor ez az egyik legjobb módja, hogy felkészítsd szervezetedet a nátha, a légúti fertőzések elleni küzdelemre.
A kasvirág csodálatos hatóanyagainak köszönhetően megkímélheted magad az ilyenkor gyakran előforduló kellemetlen megfázásos nyavalyáktól. Gondolj bele: tüsszögés, orrfolyás, torokfájás, fejfájás és még az esetleges szövődményektől való félelem. Nem jobb mindezt megelőzni? A kasvirág segít, hogy a szervezeted nyomban akcióba lépjen, ha megjelennek a kórokozók...
Készíts otthon tinktúrát!
A kasvirág ültetésének tavasszal lesz az ideje. A tinktúra készítése ugyan nem olyan egyszerű, mint a teáé, de aki megkedvelte a természetes gyógymódokat, annak nem esik nehezére. Íme: tavasszal veszel néhány palántát - persze őszre ezekből még nem lesz gyógyszer-, az első virágzás után az elszóródó vagy elvetett magvakból sok kasvirág kikel, ezeket aztán szétpalántálod, és 4 év után, ilyenkor ősszel felszedheted néhánynak a gyökerét, amiből elkészítheted a gyógyító tinktúrát.
A tinktúra receptje
A felszedett gyökeret jól mosd meg, a vastagabbakat hosszában vágd ketté, aztán aprítsd fel, majd szárítsd meg, akár a radiátoron. Mikor teljesen átszáradt, a már előbb kávészem nagyságúra aprított gyökeret kávédarálón őröld meg, így jobban kivonható belőle a hatóanyag.Ezt aztán tedd egy kisebb befőttesüvegbe, és öntsd le jó minőségű, erős, legalább 45%-os pálinkával. Szobahőmérsékleten, tehát inkább meleg és nem hideg helyen tartsd 10-14 napig, és naponta rázogasd meg. Utána tiszta vászonruhán vagy gézen szűrd át, öntsd sötét üvegekbe, és ebben tárold sötét helyen. Ebből kell elfogyasztani naponta háromszor 15-15 cseppet. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, ezért használata előtt kérd ki az orvos tanácsát!
Csatlakozott: Aug 27, 2009 Hozzászólások: 1677 Tartózkodási hely: Kecskemét
Elküldve: 2010.07.10, 17:07 Hozzászólás témája:
Papucs
Szép a virágod!
Valahol volt egy receptem, de hiába néztem át a lehetséges lelőhelyeket, nem találom. Arra emlékszem, hogy gyógyszertári tisztaságú alkoholban kell áztatni a gyökerét. Csak a pontos mennyiség és az időtartam hiányzik.
Ha jól emlékszem a föld feletti részeiből is lehet teát főzni hasonló hatással.
Majd még keresem, hátha rálelek.
Nézzétek meg a szépségemet
Bíbor kasvirág.Echinacea-
A lányom ha megvan fázva ,csak az echinacea cseppet hajlandó bevenni.
Ha esetleg valaki megtudná mondani ,hogy leheta cseppet elkésziteni ,azt nagyon megköszönöm.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban