Magyar English
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 6 / 8946
Összes látogató: 56
Utolsó tag: heiterda
Hirdetés
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Tetszik a társaság?
Üzenőfal
12:18:am csuri :
Jó éjszakát, szép álmokat!
11:09:pm lipio39 :
bocs de fekszem le..holnap találkozunk....
11:08:pm lipio39 :
küld a címeket mert még kell....
11:05:pm Krisztina23 :
Küldöm, ha még kellenek!
11:01:pm lipio39 :
aki tudja küldje el Etimama,és pletyka címét mert szégyen de megint elhagytam a címét...már meg sem merem tőlük kérdezni...
10:21:pm Emmylie :
További szép estét jo éjszakát
9:57:pm pretty.girl :
Jó éjt!
9:35:pm csuri :
Szép estét mindenkinek!
9:32:pm pili :
Sziasztok, megyek - esek le a székről... A szünet után ma volt az első 0. órás napom 9 órával.
7:19:pm gitus60 :
szép estét Mindenkinek!
7:09:pm Farkinca :
Sziasztok!A Virtuális Kertész téma meg van nyitva?
3:17:pm Emmylie :
Szép délutánt kivánok mindenkinek
12:10:pm lipio39 :
Ágnes 76..légyszi írj nekem....
7:57:am kutyus :
jóregelt mindenkinek
6:12:am Eve :
Szép jó reggelt !
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Gyógynövényekről minden amit tudni érdemes
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Gyógynövényekről minden amit tudni érdemes
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő

Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Archívum
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
pili
Őserdő
Őserdő

HozzászólásElküldve: 2010.07.16, 14:52    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Folytatás:

http://www.gazlap.hu//modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=805515#805515

Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ametiszt
Tölgyfa
Tölgyfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.16, 13:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Találtam még egy módszert a bíbor kasvirág feldolgozására. Én e szerint fogom eltenni, a gyökerét sajnálom kiszedni.

Tinktúrát készítek belőle – kertbarát módon. Évelő növény lévén, első évben a levelét szeptemberben lehet feldolgozni. Második évben már szépen, akár 5-10 virágtő letermelhető. Amikor a virágfej kúposodik (2-3 cm) – kasformájú, kb. július 10-15. körül, akkor 20-40 cm szárral és 2 kis levéllel levágom. A 3. levélnél már ott van az újabb virágkezdemény.
A virágokat a következőképpen aprítom és rakom a 0,7 l-es befőttes üvegbe (kép): (1.) sziromlevél alulra, reá a 6-12 darabra vágott virágfej kerül (2.). A levelet néhány tőlevéllel összefogva "széles metélt"-re vágom, a virágfejre ráöntöm (3.). A virágszárral 1-2 cm darabokra vágom (4.) és a levél aprítékra rászórom.
Ameddig az üvegben van lazán aprított anyag – addig felöntöm jó, házi gyümölcspálinkával, a patent fedővel lezárom. Így tartom 3 hétig, de a több hónap sem ront a minőségen. A 0,7 l-es üvegbe 5-6 dl pálinka elegendő.

A tinktúrát tésztaszűrőn leszűröm – sötét üvegben, hűvös helyen tárolom, igény szerint kisebb, cseppentős üvegbe töltöm. Sajnos, a kívánatos préseléshez a gesztenyenyomó nem elég, eddig jobb megoldásom nincs, így „nehéz házilag” az utolsó cseppet is kinyernem az aprítványból.
Felhasználáshoz gyakorlatom: éhgyomorra 5 csepp kiskanálba, ez hasznosan felszívódik. Amennyiben az 5 csepp egyszerre nem elég, naponta 2-3-szor ismételhető. Bővebben a Kerti Kalendárium 2005. évi augusztusi számában is olvasható.
Kertbaráti üdvözlettel:
Buday Ferenc
egmar
Park
Park

HozzászólásElküldve: 2010.07.12, 09:45    Hozzászólás témája: ! Hozzászólás, az előzmény idézésével

De , van sárga kas.Én már hallottam róla.Most rákerestem a neten.

ha csak a legtehetségesebb madarak énekelnének.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Nusika
Bokor
Bokor

HozzászólásElküldve: 2010.07.12, 09:11    Hozzászólás témája: gyógyfü Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megszáritva- nem a napon- én is gyűjtöm a gyógyitó "füveket" befőttes üvegekbe térolom . Igyekszem én vetni a kertemben, ahol tudom, hogy mindentől védettek-- sajnos az idén a viztől nem tudtam kivédeni- sok minden- még a bodzám is kiment. Nem adom fel , magasitom a füszerkertem és vetek még amit lehet. Minden után nagyon utánnanézek, olvasok . Igy a pemetefűtől megváltam, mikor azt olvastam róla rosszakat is.....Nagyon kell vigyázni/ lásd sárga kasvirág/ mert esetleg rosszat is tehetünk.....Most a kedvencem a gyömbér tea és menta tea, de mentaág frissen bele citrommal és mézzel egy ásványvizzel teli flakonba- nagyon finom hüsitő.....
Vissza az elejére
Papucs
Nyírfa
Nyírfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.11, 19:26    Hozzászólás témája: virág Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nagyon szeretem én is a gyógyfüveket.Főleg télen főzők teát belőlük.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
cinkepiri
Park
Park

HozzászólásElküldve: 2010.07.11, 16:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nekem fehér színű kasvirágom van, a közepe olyan kivizöld. A kivizöld rész belsején világos barnás pötty van.

De már kivirágzott a bíbor is. Very Happy Wink

Az echinacea virágos hajtásvégét teaként szokták fogyasztani immunerősítőnek /lehet kapni is filterezve/, úgyhogy a virágát is használják nem csak a gyökerét. Egész finom.

Ma szedtem télire egy nagy rakat cickafarkfüvet.Majd' meggárgyultam....
Vissza az elejére
pili
Őserdő
Őserdő

HozzászólásElküldve: 2010.07.11, 16:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Papucs - szívesen. Laughing

A sárgát lefényképeznéd? Mert - ahogy Nusika írja -, az szerintem sem kasvirág, én legalábbis sosem hallottam még sárga kasvirágról...

Vissza az elejére
Nusika
Bokor
Bokor

HozzászólásElküldve: 2010.07.11, 16:24    Hozzászólás témája: kasvirág Hozzászólás, az előzmény idézésével

a sárga az nem kasvirág- hanem kúpvirág, nem ugyanaz - legalábbis én úgy tudom- még nem hallottam , csak fehér és rózsaszin szinben. Bocsi, ha nem jól tudom....
Vissza az elejére
Papucs
Nyírfa
Nyírfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.11, 16:10    Hozzászólás témája: virág Hozzászólás, az előzmény idézésével

Pili,elsősorban Neked,de mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.Megfogom csinálni,van sárga kas virágom is , és ugy tudom annak is ilyen gyógyereje van.

Az útifü szirupot is nagyon szeretem,és a napokban olvastam a seb gyógyitó hatásáról.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
rolvisa
Nyírfa
Nyírfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.10, 22:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A lándzsás útifűről szeretnék írni, illetve ajánlani.
A szúnyog csípésre nagyon jó.
Egyszerűen megmossuk, tenyerünkbe átdörzsöljük és bekenjük a csípést.
Pár perc és eltűnik a csípés helye.
Én a következőt csinálom.
Szedek jó sok levelet.
A hosszú levelű a legjobb, én beültettem a kertembe.
Buborék mentes ásványvízzel össze turmixolom, leszűröm. Kis adagokban celofán zacsiban(nem nylon) egy befőttes üvegbe rakom, lefagyasztom. Egyenként kivehető, mindig kéznél van.
Ebben a szúnyog inváziós nyárban nagyon hasznos.
Azt vettem észre még a visszereimnek is jó, megnyugtatja.
Sebeket is begyógyít.
A gyerekek sem viszolyognak tőle, mert jól hűsíti a bőrt.

http://picasaweb.google.hu/rolvisa/Liliomok?feat=directlink
http://picasaweb.google.hu/rolvisa/MocsariHibiszkuszok?feat=directlink
Vissza az elejére
pili
Őserdő
Őserdő

HozzászólásElküldve: 2010.07.10, 21:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A kasvirág felhasználásáról

http://szibilla.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=56:kasvirag-echinacea-angustifolia&catid=18:gyogynoevenyek&Itemid=75

A tinktúra készítése

Kasvirággal az erős és ellenálló immunrendszerért

Nem sok kiskertben látni még, pedig jelentőségénél fogva mindenképpen ott a helye: az utóbbi évek talán legtöbbet vizsgált, kutatott gyógynövénye a kasvirág, vagyis az echinaceaé. Színes virága is mutatós dísze a kertnek, de sokkal fontosabb ennél a gyökerében lévő gyógyító hatóanyag.

Immunerősítő gyógynövények - Házi praktikákkal az egészségért

A kutatók baktérium- és vírusellenes hatását is kimutatták, ezért hatékony például a különféle infekció okozta bőrproblémák gyógyításában is. Mivel hatóanyagai fokozzák a szervezet ellenálló-képességét, a gyógyszeripar ezt a célt szolgálva számos készítményt állított elő belőle, némelyiket tinktúra, szirup formájában megvásárolhatod a gyógyszertárban. Ilyenkor, a nyirkos, hideg őszi időszak kezdetekor ez az egyik legjobb módja, hogy felkészítsd szervezetedet a nátha, a légúti fertőzések elleni küzdelemre.

A kasvirág csodálatos hatóanyagainak köszönhetően megkímélheted magad az ilyenkor gyakran előforduló kellemetlen megfázásos nyavalyáktól. Gondolj bele: tüsszögés, orrfolyás, torokfájás, fejfájás és még az esetleges szövődményektől való félelem. Nem jobb mindezt megelőzni? A kasvirág segít, hogy a szervezeted nyomban akcióba lépjen, ha megjelennek a kórokozók...

Készíts otthon tinktúrát!

A kasvirág ültetésének tavasszal lesz az ideje. A tinktúra készítése ugyan nem olyan egyszerű, mint a teáé, de aki megkedvelte a természetes gyógymódokat, annak nem esik nehezére. Íme: tavasszal veszel néhány palántát - persze őszre ezekből még nem lesz gyógyszer-, az első virágzás után az elszóródó vagy elvetett magvakból sok kasvirág kikel, ezeket aztán szétpalántálod, és 4 év után, ilyenkor ősszel felszedheted néhánynak a gyökerét, amiből elkészítheted a gyógyító tinktúrát.

A tinktúra receptje

A felszedett gyökeret jól mosd meg, a vastagabbakat hosszában vágd ketté, aztán aprítsd fel, majd szárítsd meg, akár a radiátoron. Mikor teljesen átszáradt, a már előbb kávészem nagyságúra aprított gyökeret kávédarálón őröld meg, így jobban kivonható belőle a hatóanyag.Ezt aztán tedd egy kisebb befőttesüvegbe, és öntsd le jó minőségű, erős, legalább 45%-os pálinkával. Szobahőmérsékleten, tehát inkább meleg és nem hideg helyen tartsd 10-14 napig, és naponta rázogasd meg. Utána tiszta vászonruhán vagy gézen szűrd át, öntsd sötét üvegekbe, és ebben tárold sötét helyen. Ebből kell elfogyasztani naponta háromszor 15-15 cseppet. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, ezért használata előtt kérd ki az orvos tanácsát!

Forrás: http://pwh.freeblog.hu/archives/2009/09/

Vissza az elejére
ametiszt
Tölgyfa
Tölgyfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.10, 20:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Papucs

Én viszont úgy emlékszem, hogy a virágzatát kell alkoholban áztatni. Utána fogok nézni, mert én is szeretném megcsinálni.
Papucs
Nyírfa
Nyírfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.10, 19:46    Hozzászólás témája: virág Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm Minci ,nagyon kedves vagy.
Vissza az elejére
Minci9
Mamutfenyő
Mamutfenyő

HozzászólásElküldve: 2010.07.10, 17:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Papucs
Szép a virágod!

Valahol volt egy receptem, de hiába néztem át a lehetséges lelőhelyeket, nem találom. Arra emlékszem, hogy gyógyszertári tisztaságú alkoholban kell áztatni a gyökerét. Csak a pontos mennyiség és az időtartam hiányzik.
Ha jól emlékszem a föld feletti részeiből is lehet teát főzni hasonló hatással.
Majd még keresem, hátha rálelek.
Vissza az elejére
Papucs
Nyírfa
Nyírfa

HozzászólásElküldve: 2010.07.09, 12:44    Hozzászólás témája: virág Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nézzétek meg a szépségemet

Bíbor kasvirág.Echinacea-
A lányom ha megvan fázva ,csak az echinacea cseppet hajlandó bevenni.
Ha esetleg valaki megtudná mondani ,hogy leheta cseppet elkésziteni ,azt nagyon megköszönöm.
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Archívum Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő
1 / 40 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban