15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Csuporkafélék (achimenes,kohleria,streptocarpus,stb) (10)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Vendégeink a kertben(17)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Kertünk meglepetései (2)
Golgoták (17)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Amarilisz /Hippeastrum/22
Kertes sorozatok a nagyvilágból
Hibiszkuszok (32)
Segítség csak kertészeti témákban(17)

- Tábortűz témák:
Kávéház (40)
Milyen öröm ért ma? (37)
GAZLAP szakácskönyv (71)
IDŐJÁRÁS (61)
Találd ki (28)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Vicces történetek,...képek(16)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
A Tudat keresése (2)
Nagyik és ŐK..........(3)
Slideshow & Videó

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
4:44:am kutyus :
Jó reggelt
1:42:pm Emmylie :
Szép délutánt.
5:23:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
2:01:pm Emmylie :
Nem is kéne strandra mennem van medencénk Csak éppen a lábom miatt pár hétig plasztik zsákkal a lábamon tussoltam Strand és medence sajnos NO GO
10:41:am aszokfa :
Ma hiper szuper UV B sugárzás van odakinn... Jobb lenne árnyékban vagy idebenn!
10:34:am bau :
Mi van? Mindenki strandra ment?
5:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:39:am kutyus :
Jó reggelt......dögletes idő lesz megint
5:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm Bojtárgazdi :
Későn ébredtem, hajnalig a szúnyogok alig hagytak aludni. Mindenkinek szép napot kívánok!
5:09:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:21:am Bojtárgazdi :
Szép napot! Én is későn ébredtem, és így is telefonhívásra.
6:28:am kutyus :
Jó reggelt!Tovább aludtam a szokásosnál
11:27:am Bojtárgazdi :
Szép napot! nekem munka futott be, manapság már ez a divat.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Bodza és egyéb szörpök,lekvárok készítése
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Bodza és egyéb szörpök,lekvárok készítése
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 28, 29, 30  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2004.06.09, 20:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem jön össze ez a bodzaszörp nekünk. drámai

Először a telkünkön szedtünk rengeteg virágot, de mire lett cittrom megromlott.
Másodszorra frissen szedett bodzából kotyvasztottunk, de ihatatlan. Olyan ecet és poshadt íze van boa2

Mit csinálhattunk rosszul? huh hmm
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Kisördög
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: May 23, 2004
Hozzászólások: 1226
Tartózkodási hely: Szeged City

HozzászólásElküldve: 2004.06.04, 11:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gyerekek, van egy kedvenc üdítőital receptem, tavaly kaptam az egyik kollégámtól és nekem nagyon bejött.
Megosztom veletek is hátha valakinek megtetszik.

Hozzávalók:
4 személyre: 4 db citrom, 1 dl méz, 7 dl víz, 2 dl lédús erdei gyümölcs (fekete áfonya, szamóca, málna, fekete szeder, eper, stb.)

Facsarjuk ki a citromokat és szűrjük le a levet. Keverjük el benne jól a méz nagy részét. Öntsük a keveréket a vízbe. Adjuk hozzá a felhasznált apró gyümölcsöket, bogyókat. A maradék mézzel ízlés szerint édesítsük az üdítőt. A jegesre hűtött poharakat félig töltsük meg jégkockával, öntsük rá a limonádét.
_________________
"We've been slaves to this love
From the moment we touched
And keep begging for more
Of this resurrection"


Blogom Képtáram
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Dudibá
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Mar 24, 2004
Hozzászólások: 916
Tartózkodási hely: XI. kerület

HozzászólásElküldve: 2004.06.02, 20:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Rferinek igaza van.
Asszem a 30%nál töményebb cukoroldat már nem tud megromlani.
A bacik benne összeszottyadnának,mint egy mazsola
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Tomcat
Bokor
Bokor


Csatlakozott: May 03, 2004
Hozzászólások: 136

HozzászólásElküldve: 2004.06.02, 12:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Szilvi!

A recept amit Miditta említett:

Bodzaviráglé

Szedjünk le 5-6 fej tenyérnyi méretű fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy a virágzás kezdetén gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszűrőben hideg vízzel mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba.

Ez a rendkívül finom és érelmeszesedés ellen is hatásos ital hűtőszekrényben kb. 1 hétig, légmentesen lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A bodzavirágból készült ivólevet a dzsemeknél illetve a Lecsókonzerválásnál leírt módon hosszabb időre is tartósíthatjuk. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a felforralás következtében az ivólé C-vitamin-tartalma jelentős mértékben csökkenni fog. Ez azonban elkerülhető, ha nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból, és lefagyasztjuk. Szörpkészítés esetén azonos mennyiségű vízhez - egy 5 literes üvegben - ötször annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sűrű lé egyébként magas méztartalma következtében az egycsillagos hűtőszekrény mélyhűtőterében még nem fagy meg. Normál hűtőtérben a szörp idényjellegű fogyasztás esetén sem tárolható, mert magas növényianyag-tartalma miatt 1-2 nap után erjedésnek indul. Fogyasztáskor négyszeres mennyiségű, szobahőmérsékletű ásványvízzel hígítsuk.

Amennyiben nincs fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert alkalmazni, feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk az áztatóvízbe literenként 0,1 dg (1 csapott mokkáskanál) nátrium-benzoátot, és a palackokat a Lecsókonzerválásnál leírtak szerint, hőkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzoesavat mindjárt az elején hozzákeverjük a vízhez, akkor 5-6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze lesz a szörpnek. Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas tartósítószer, a kálium-szorbát, amelyet egyelőre csak az ipar használ, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

A bodza a gyomnövényekhez hasonlóan nem igényel telepítést, vidéken nagyon sok helyen vadon nő. Városokban a parkokban, és a közeli ligetszerű erdőkben keressük. Az utak, vasutak mentén vagy a vegyi üzemek közelében található bokrokról az erős szennyeződés miatt ne gyűjtsünk virágot. Nálunk a bodzavirág optimális szedési ideje május vége. Mellesleg nyár végén a bodza fekete bogyójából idegzsába, köszvény és hurutos megbetegedések elleni gyógylekvár készíthető, a dzsemeknél leírt módon. Vigyázzunk azonban arra, hogy mind szörp, mind lekvár készítésére csak a fűrészelt levelű fekete bodza termése használható, az egyszál vesszőről kifejlődő kihegyezett levelű gyalogbodza termése enyhén mérgező. A fenti módon finom és illatos ivólé valamint szörp készíthető a nemes rózsák szirmából is. 1 fej bodzavirágnak 2 kinyílott rózsabimbó felel meg. A lehetőleg bordó színű permetmentes rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken a rózsa illóolaj- és nedvességtartalma.

Ha jelentősebb mennyiségű bodzavirághoz jutunk, a maradékot a csalánlevélhez hasonlóan meg is száríthatjuk, és télen igen hatékony teát főzhetünk belőle nátha és köhögés ellen. A bodzavirágot azonban nem szabad lecsipkedni a száráról, mert megbarnul. Mosás után a virágfejeket indástól kell szárítani, egy nagy tálcán szétterítve. Tűző napra tegyük, hogy minél hamarabb szikkadjon. A szárban levő nedvesség még egy darabig táplálja, élteti a virágot, így gusztusos, világos színű marad. Miután csontszárazzá vált morzsoljuk le az indákról, és kétrétegű papírzacskóban tároljuk. (A gyógyteákat nem célszerű légmenetesen lezárva tartani, mert ha csak egy kis nedvesség is maradt bennük, befüllednek és megromlanak.)


A fenti recept Kun Ákos egyéb egészségkimélő receptjeinek társaságában az alábbi webcímen található:
http://mek.oszk.hu/00100/00130/html/

Jó szomjoltást!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Dudibá
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Mar 24, 2004
Hozzászólások: 916
Tartózkodási hely: XI. kerület

HozzászólásElküldve: 2004.06.01, 16:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Corinna,én a 40 virághoz,5 literes üveghez 1,5 kg cukor,és 25 szem szacharin.
3 egész citrom felkarikázva egy ek citromsav,és pár levél citromfű!
Felforr,száraz dunszt,kubus üveg.
Ja ,és állt öt napot.
Innen vagdaltam össze a receptet,mindenkiéből egy kicsit....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Vica
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 1691
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 21:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mi is a nyári változatot készítjük el. Csak egy kevés virágot szedtünk! Már várom, hogy ihassam!! A bodzavirágnak itt a lakásban még sokkal erősebb az illata. Így most bodzaillatúak a hozzászólásaim! Ugye érzitek?! Very Happy
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Vica
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 1691
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 21:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én is már nagyon régen készítettem bodzaszörpöt. Arra emlékszem, hogy finom volt, és állítólag rengeteg vasat tartalamaz, ezért is érdemes inni. Mi is a topik alapján kaptunk kedvet. Holnap készítjük el Katica receptjét felhasználva. Citromot kell még vennem!
Corinna írd meg, hogy milyen lett!
_________________


Legutóbb Vica szerkesztette (2005.04.17, 20:45), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Corinna
Hajtás
Hajtás


Csatlakozott: May 15, 2004
Hozzászólások: 26

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 21:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Milyen igazad van Smile .Az itteni receptet használtam.De még ezt meg kell ismételni mert a télire való még ezután jön
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ginkgo
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: Mar 17, 2004
Hozzászólások: 1070
Tartózkodási hely: Angyalföld

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 19:37    Hozzászólás témája: Pálinka és bodza Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kösz Dudibá, meggyőztél, megpróbálom, ma szedtem egy adag bodzavirágot. Mi a véleményed ha levéltetves a bodzavirág akkor milyen izű lesz az ital?

Galagonya.
Jól olvastam, hogy kilenc (9) évig megmaradt a pálinkád? Énnálam minden alkoholos ital életbiztositást köthet, de azzért 9 év ??
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Dudibá
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Mar 24, 2004
Hozzászólások: 916
Tartózkodási hely: XI. kerület

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 19:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Asszem befőzőfólia.
És közte marad.
Légmentes,de ott van azért,ha bibi van.
Olvastan valahol.
Azóta úgy szoktam.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ginkgo
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: Mar 17, 2004
Hozzászólások: 1070
Tartózkodási hely: Angyalföld

HozzászólásElküldve: 2004.05.31, 19:21    Hozzászólás témája: bodzaszörp Hozzászólás, az előzmény idézésével

Dudibá
Nem egészen értem az eltevés kémiáját. Ha a Na.b-t a celofánra teszed akkor az nem kerül be a szörpbe. Mitől véd akkor? A másik fedővel úgyis légmentesen zárod, tehát kintről nem juthat be semmi.
Honnan ugrálnának bele és mik?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Dudibá
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Mar 24, 2004
Hozzászólások: 916
Tartózkodási hely: XI. kerület

HozzászólásElküldve: 2004.05.30, 19:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ja,és hogy komolyabbat is írjak.
Az eltevésről.
A bodzaszörpit is úgy tettem el,hogy felforraltam,Kubus üvegbe be,celofán a tetejére,arra kevéske na-benzoát,tető pedig rá.
Mert a nabenzoát nem egészséges,így nem közvetlenül van benne a cuccban,viszont gátolja a bacikat,penészeket,hogy beleugráljanak a szörpömbe.
Ja,és széraz dunsztba is bevágtam.
Ketchupot,paradicsomlevet is így szoktam elrakni.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
galagonya
Fűzfa
Fűzfa


Csatlakozott: Apr 07, 2004
Hozzászólások: 764

HozzászólásElküldve: 2004.05.27, 10:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Rozsi,
az úgy volt, hogy 76-tól 90-ig szinte minden szabad időmet gyerekek táboroztatásával töltöttem, hobbiból. Minden tábori program része volt egy kis botanika, gyógynövényismeret, erdei gyümölcsök gyűjtése stb.
A somot Jósvafő környékén gyűjtöttük elég nagy mennyiségben és a srácokkal lekvárt főztünk belőle, ami igen jó pikáns szósznak vadhúsok mellé. Mindenki vitt belőle egy kis üveggel haza, viszont a java ránkmaradt. Mivel útálok elfecserélni bármit, amibe időt munkát, anyagot öltünk, összeszedtünk még hullott gyümölcsöt a faluból cefrének, amit aztán a következő turnus alatt megfőzettünk pálinkának és ezt indítottuk be a vadgyümölcs lekvárral. A végtermék egy erős, de tiszta ízű vegyesgyümölcs pálinka volt, amiből ha lenyeltél egy-két kortyot, a som aromája finoman átérződött. Később az íz felerősödött, mivel a nedűt eldugtam és kilenc évig érleltem!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Gyöngyi
Mag
Mag


Csatlakozott: May 26, 2004
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2004.05.27, 09:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

A dió-likőr után gondoltam leírom azágyaspálinka receptemet. Hátha kipróbálja valaki. A családon már teszteltük (karácsonykor), a szüleink még élnek.... Twisted Evil
Szóval:
fél kiló aszalt sárgabarack
1 liter barackpálinka
1 üveg maci méz
1 jól záródó literes vagy másfél literes üveg

Az aszalt sárgabarackokat megtöltöd egy kis mézzel, beleteszed az üvegbe és ráöntöd a pálinkát. Érdemes venni hozzá egy "kétdekás" adagot a pálinkából "felöntő lének", mert az aszalt gyümölcs nagyon megszívja magát.
Ha valaki több ágyas-pálinkát szeretne nyerni csinálhatja kevesebb gyümölccsel, mert ebből nem lesz olyan sok, de nagyon illatos és finom!
Ajándékba is lehet adni- mi annak készítettük.

Egészségetekre!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Kisördög
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: May 23, 2004
Hozzászólások: 1226
Tartózkodási hely: Szeged City

HozzászólásElküldve: 2004.05.24, 14:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Zölddió-likőr
Hozzávalók: 1kg éretlen puha zölddió /június első féleben szedhető/, 2ek. kakaópor, 2-3 rúd fahéj, 8-10 szegfűszeg, csipetnyi frissen reszelt szerecsndió, 7dl. borpárlat / vagy 70%-os alkohol / 1l. víz, 50 dkg. cukor 2dl. rum

A zölddiót apróra vágjuk és a fűszerekkel együtt jól záródó széles szájú üvegbe tesszük. Ráöntjük a borpárlatot v. alkoholt, az üveget lezárjuk és 6-8 héten át meleg, napos helyen érleljük és néha-néha összerázzuk. az érlelési idő elteltével előbb finom szűrőn, majd kávéfilteren átszűrjük.
Cukorbólés egy liternyi vizből szirupot főzünk. Ha kihűlt, a rumhoz adjuk. További 1 hétig meleg helyen érleljük, majd üvegekbe palackozzuk, és hűvös helyen még legalább 1 hónapig pihentetjük- de az sem baj ha fél évet várunk a kóstolással
_________________
"We've been slaves to this love
From the moment we touched
And keep begging for more
Of this resurrection"


Blogom Képtáram
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 28, 29, 30  Következő
29 / 30 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.083 másodperc