Csatlakozott: Nov 08, 2008 Hozzászólások: 2057 Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló
Elküldve: 2013.06.14, 17:09 Hozzászólás témája:
Évi!
Igen, levet ereszt. Megtöltöd az üvegeket úgy, hogy a gyümölcsöt ellepje a leve, a tetejére még egy kis tartósítót érdemes tenni. Lezárod, és mehet a helyére. Nem kell hűteni, ez így eláll. Nem a legérettebb gyümölcsből kell készíteni. _________________ Margó
Csatlakozott: Dec 26, 2011 Hozzászólások: 465 Tartózkodási hely: Iregszemcse
Elküldve: 2013.06.14, 16:34 Hozzászólás témája:
betti08 írta:
Évi!
Cseresznyét szoktam nyersen is eltenni, úgy mint a meggyet. Kimagozom, cukorral megszórom /nem sokkal, mert édesebb, mint a meggy/, szalicilt teszek rá, összekeverem, egy napig állni hagyom, közben többször megkeverem. Üvegbe rakom, lezárom, mehet a helyére. Sütemény sütésre használom önmagában, vagy meggyel vegyesen
És levet ereszt?
Vagy hogy képzeljem el? Hűteni kell? _________________ Élni és élni hagyni
Csatlakozott: Nov 08, 2008 Hozzászólások: 2057 Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló
Elküldve: 2013.06.14, 13:21 Hozzászólás témája:
Évi!
Cseresznyét szoktam nyersen is eltenni, úgy mint a meggyet. Kimagozom, cukorral megszórom /nem sokkal, mert édesebb, mint a meggy/, szalicilt teszek rá, összekeverem, egy napig állni hagyom, közben többször megkeverem. Üvegbe rakom, lezárom, mehet a helyére. Sütemény sütésre használom önmagában, vagy meggyel vegyesen _________________ Margó
Csatlakozott: Dec 26, 2011 Hozzászólások: 465 Tartózkodási hely: Iregszemcse
Elküldve: 2013.06.14, 07:35 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Rengeteg cseresznyém lesz idén, és szeretnék minél többet eltenni télire.
És lehetőleg változatosan. Befőtt receptet találtam többet is, szoktam lekvárt is készíteni belőle, és idén megpróbálok szörpöt is csinálni
( amikor már szinte feketére érett)
Mit lehet még?
Van ötletetek? _________________ Élni és élni hagyni
Értem! Köszönöm, hogy elmagyaráztad.
Nem szoktam szörpöt csinálni, nem iszunk ilyesmit. (Az édeset értem ez alatt.) Pedig bokrom nekem is van, szép nagy, és távol az úttól ez is. _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Csatlakozott: Aug 29, 2005 Hozzászólások: 3297 Tartózkodási hely: Soroksári-Dunaág
Elküldve: 2013.06.13, 22:12 Hozzászólás témája:
Bojtika,
ez rendben van, értettem, csak mi is rengeteg bodzát szoktunk feldolgozni frissen is, télire is. Tapasztalatból tudjuk, hogy milyen pillanat alatt és kevés víz hatására eltűnik az összes virágpor. Mi nem szoktuk megmosni, igaz abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját bokrokról, úttól távol lévő helyről szedhetjük a virágokat.
Éva _________________ Éva
Belőlem csak egy van, a többiek sokan vannak
Ezért nekem nagyon kell vigyázni magamra
Jól kinyomkodja, de a virágpor azért belekerül.
Igaz, rengeteg virágot használ fel, jól látom?
Én egyébként erre gondoltam eredetileg, tetszik hogy fagyasztható is.
"Bodzaital, fagyasztva
Hozzávalók:
• kb. 30 tenyérnyi tányér bodzavirág
• kb. 3 liter víz
• kb. 3 citrom leve (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
• kb. 30 dkg repceméz - a repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
• kb. 10 csepp bio citrom illóolaj (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
• 10 csepp GrapeVital csepp
• jégkocka készítő zacskók
Elkészítése:
1. 3 liter tisztított vizet felforralok, majd ha kihűlt, akkor beletumkolom a bodzavirág ernyőket virággal lefelé, és 24 órát hűvös, de nem hideg helyen állni hagyom.
2. Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a levet átszűröm,
3. majd belekeverem a citromlevet, a mézet a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat.
4. Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom
Ha kapok biocitromot, akkor héjastul belekarikázom a vízbe, és együtt áztatom a bodzavirágokkal. Ebben az esetben viszont a citrom illóolaj elhagyható.
Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom, míg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyosvízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg." _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Csatlakozott: Aug 29, 2005 Hozzászólások: 3297 Tartózkodási hely: Soroksári-Dunaág
Elküldve: 2013.06.13, 20:43 Hozzászólás témája:
Nem tudom, milyen lehet az a bodzaszörp, amiből ilyen gondosan ki van mosva a lényeg. Ebben egyetlen árva virágpor sem maradt, anélkül pedig mit sem ér az egész.
Én ma szűrtem le egy dupla adag hársfa virág szörpöt. Az is nagyon finom tud lenni ám. Akinek van lehetősége, próbálja ki.
Éva _________________ Éva
Belőlem csak egy van, a többiek sokan vannak
Ezért nekem nagyon kell vigyázni magamra
Csatlakozott: May 18, 2008 Hozzászólások: 3306 Tartózkodási hely: Csorvás
Elküldve: 2013.06.05, 09:57 Hozzászólás témája:
Szörp készítés, főzés nélkül
Hozzávalók:
2 kg gyümölcs (most eper)
1,5 l víz
2 tk. borkősav
1/2 mk. szalicil (én nátrium benzoátot használtam)
2,5 kg cukor
A gyümölcsöt alaposan megtisztítjuk, megmossuk.
Egy tálba öntjük és kézzel alaposan összenyomkodjuk (én botmixerrel is rámentem),
elkeverjük a borkősavval, a tartósítószerrel s a vízzel. letakarjuk és hűvös helyen
egy napig állni hagyjuk.
Másnap egy mélyebb edénybe (én azt a műanyag vödröt használtam, amiben a multik narancsot
árulnak) mérünk két és fél kiló cukrot.
A masszát egy tüllzacskóba öntjük és a cukor fölé lógatjuk. (Én a vödörre tettem egy szűrőt,
amit kibéleltem egy tüll darabbal amit egy régi függönyből vágtam. beleöntöttem a masszát,
majd a tüllt összefogtam, elkötöttem és fellógattam. A vödör a cukorral persze végig alatta
volt. A szűrőre tovább már nincs szükség.)
Két-két és fél napig hagyjuk lógni és kicsepegni a gyümölcslevet a cukorra. közben néhányszor
megkeverjük, hogy a cukor felolvadjon.
Végül tisztára mosunk üvegeket, sterilizáljuk, tartósítószeres vízben átöblítjük,
majd a szörpöt beletöltjük. Lekötjük és azonnal a kamra polcára tesszük.
Persze, ha azt szeretnénk, hogy maradjon belőle télire is, akkor érdemes jó mélyen elrejteni,
vagy igen nagy mennyiséget készíteni....
Kb. 4,5 liter szörpöt kapunk, legalábbis az eperből nekem ennyi lett. _________________ Üdv: Etimami
--------------------
https://picasaweb.google.com/100588794470649120072/2012Junius
A virágnak megtiltani nem lehet, hogy nyíljék, ha jő a szép kikelet .
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban