Csatlakozott: Mar 31, 2004 Hozzászólások: 1796 Tartózkodási hely: Érd
Elküldve: 2006.09.24, 06:26 Hozzászólás témája:
Zöld könyvem nincsen, de ahol a Bi 58-at kiadták könyv nélkül, talán
kapok mást is.A biztonság kedvéért azért érdek, hogy könyv nélkül
legálisan milyen szert vehetek.
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2006.09.23, 20:52 Hozzászólás témája:
Kedves JKOSZEGI!
A vírus, szapórítás (oltás) által terjed! De rózsalevéltetű is átviheti másik rózsatőre.
Milyen dísznövényeid vannak?
Nem valószinű, hogy ez a virus azokat is megfertőzi, amennyiben a levéltetű nem telepszik meg rajta, vagy a fertőzött rózsa metszése után, más növénylevelét azzal a vágóeszkőzzel nem vágod le. (A vágóeszközt hipóval lehet fertőtleniteni)
Nem merem állítani, vágóeszkőzön maradt növényi nedvvel is terjedhet, útána nézek, hogy fenn áll ez a veszély?
Megtudom, azonnal választ adok! _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2006.09.23, 20:23 Hozzászólás témája:
Hát ezt nagyon sajnálom, mert az egyik csüngő, törzses rószámról van szó. Ez a betegség elpusztítja végül a növényt? Ha igen mennyi idő
múlva? Ez mennyire veszélyes a körülötte lévő növényekre?
Elküldve: 2006.09.23, 20:14 Hozzászólás témája:
Lentebb olvasom, hogy a Fundazol nem hatásos a lisztharmatra. Nálam sajnos a rózsák jelentős része lisztharmatos, legutóbb pont Fundazol és
Dithan 45 keverékével permeteztem. Talán nem ez volt a szerencsés választás. Jelenleg mi a leghatásosabb szer a lisztharmatra és a rózsákon
jelentkező, fekete foltokat okozó gomba ellen?
Elküldve: 2006.09.21, 17:50 Hozzászólás témája:
Kedves ZSARG!
Ahogy olvasom, a FUNDAZOL 50 WP rendszeres felhasználója, javaslatom, legyen vele óvatos, mert rendszeres folyamatos használatnál hatástalanság lép fel!
Nagyon jól tudja, hogy Fundazol 50 WP hatóanyaga, a benomil. Tájékoztatásként írom, hogy a Topsin M 70 WP hatóanyaga a növényben, benomilra is bomlik. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2006.09.21, 17:48 Hozzászólás témája:
Kedves Kovakata!
Nagyon sajnálom, hogy így járt.
Nem egyedi eset az, hogy szépvirágzata miatt betelepített növényke, különösen ha az gyökéren keresztül is terjeszkedik, kellemetlen vendég lesz a kertünkbe.
Különösen a sövényeknek használt növényeknél gyakori, hogy az elszabadul, és okoz a telepítőnek, vagy a szomszédnak gondot.
De gyümölcstermő növényeink közül, ilyen a málna.
De mezőgazdaságban is előfordult, régebben a takarmánynövénynek behozott fenyércirok, most már jelenleg a termelők életét gyomnövényként keseríti.
Csak vigasztalásként kívántam elmondani, fenntieket.
Amennyiben Glialka áll rendelkezésére abból 1,8 % -os oldatot javaslom. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2006.09.21, 16:33 Hozzászólás témája:
Kedves ZSARG!
A Fundazol 50 WP felhasználása engedélyokiratban van meghatározva. A hogy még milyen gomba betegségre jó, hivatalosan nem írhatom le.
Az adott kérdésre ez volt a javaslatom.
Természetes, még lisztharmatra is van engedélyezve, de sajnos már e betegségnél hatástalansága miatt nem javaslom az alkalmazást! Téli hónapokban, tudomásom szerint, ez a betegség nem támadja a szobában lévő cserepes dísznövényeinket!
Külön ki van még emelve a szegfűrozsda ellen is.
Több betegségre (még 10-re), hivatalosan, a dísznövényeknél nem használható fel!
Ezt kívántam a kiegészítő hozzá szólásához hozzá fűzni.
Felénk még van bőven ebből a készítmény a boltokban.
Egyenlőre, használjunk a szóban forgó készítményt, míg van, és be lehet szerezni.
A Fundazol 50 WP sokoldalú hatékonyságú növényvédő szer kívül, tudomásom szerint, jelenleg más készítmény nincs engedélyezve.
Köszi, a glifozát hatóanyagra vonatkozó kiegészítést. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Oct 25, 2005 Hozzászólások: 1956 Tartózkodási hely: Őrbottyán
Elküldve: 2006.09.21, 14:15 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Köszönöm a gyors választ!
Tisztában vagyok azzal, hogy a gyommagvak évekig életképesek a talajban. Konkrétan ez a dög magva érdekelt volna..
Sajnos
Medanollal nem rendelkezem...Glialkám van otthon..Remélem ezzel is megoldható, mivel ez a szer is kontakt hatású. A kérdésem arra irányult, hogy nem árt e a virághagymáimnak... természetesen ők most nyugalmi periósusukat élik:) És köszönöm a válszt:)
ÉS egy kis mentség...A kert édesanyámnál van, tőlem 180 km-re:) Én minden otthon töltött perecem gyomolással töltöm...édesanyám viszont nem bírja egyedül. Rendszeresen görnyedek e Oxalis sp. miatt az évelős kertem felet... De jelenleg a virághagymás kiskertem ugyebár tar...ezért gondoltam a könnyebb megoldásra. És a tudatlanságomból adódóan nem akartam nagy kárt enni a virághagymákban.
Egyébként bevallom nektek, hogy én hurcoltam e álnok gazt a ketembe...a piacon vettem, mert olan kis aranyos sárga virágja volt. Azóta bánom azt a napot!
Elküldve: 2006.09.21, 14:02 Hozzászólás témája:
Kedves Érdeklődök!!!
A Fundazol 50 WP jelenleg még használható!
A meglévő készleteket fel lehet használni!
Az engedélyeziési okírtaban, nem szerepel, hogy 2007 ben kivonják a forgalomból, de az lehetséges, hogy nem fogják gyártni, mint pl a Ortho Phaltánt! _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Legutóbb kr4308 szerkesztette (2006.10.16, 14:14), összesen 1 alkalommal
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban