Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42527 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2020.11.12, 06:04 Hozzászólás témája:
Valahogy jobban szeretem a kacsát, mint a libát..........de egyik se volt itthon.
Szombaton még kimegyek a piacra, akkor veszek 2 kacsacombot - a mellehúsa engem is fojtogat
Már írogatom, miket kell vegyek szombaton, mert utána biztos becsuknak a srácaim
Aztán marad a netes rendelés és a "kérlekzetvagyazthozz"
Én is csinálok savanyú káposztát magamnak......csak nem tudom, meddig áll el hideg kamrában???2 db 5 literes üveggel gondoltam, a birsalmát már hetekkel ezelőtt megvettem, lent csücsül a garázsban a kaktuszok mellett
Főznöm nem kell, van még a rakott brokkoliból és lecsóból is _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Semmi extra - betű szerint követtem Horváth Ilonát.
Annyit változtattam rajta, hogy sózáskor majorannával és zúzott fokhagymával is bekentem.
_________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Érdekel, hogyan készítetted el. Közkinccsé tennéd? Köszönöm.
A férjem nagy kacsa- és libazabáló. Én szeretnék időnként csak libamellett venni, hogy ne az egész libát süssem meg. De neki az a mániája, hogy a mellhús nagyon száraz, fojtós.
Az egész kacsát és libát a sütőben szoktam, mert Anyósom is úgy sütötte, ezért nekem is úgy kell. Mi otthon darabolva, lábasban is sütöttük és senkiben nem merült fel, hogy az nem jó.
Azért nem akarok egész jószágot venni, mert vannak részei, amik nem akarnak elfogyni. Bár a combok nem száraz húsok, de neki azt sem süthetem magában, lábasban, mert szerinte csak egészben és sütőben jó.
......................
A múltkor jó lett a sütőtök levesem. A lányomnak is nagyon ízlik, de a zember bezzeg, meg sem kóstolta, mert az is csak egy zőccség!
A kakas elkészített részei tegnap elfogyak, ma kirántom a mellett, az mára hármónknak elég rizibizivel és külön rizzsel a zőccségtőlhalónak. A levesnek valójából még van egy kevés, azt egy zöldbableves alapjának megfőzöm.
Az este savanyítottuk a káposztát, azaz készítettük be a kihordókba. 2 db cseréphordó van, egyformák, 14 vagy 16 l-esek. A fedőkre 24 van írva. Szerintem az átmérő 24 cm-es, de egy kolllegina, aki nagy művésze a konyhának és mindenféle eltevésnek, azt mondta, ahány literes, az a szám van a fedőn. És ahány liter, nagyjából annyi kiló legyen a gyalult káposzta bele. A férjem ment el káposztát venni, ott voltak cserépedények is. Ott megbeszélték, hogy a miénk 14 vagy 16 literes lehet, abba 25 kg gyalult káposzta elég. Nyersen rengetegnek látszik, de a besózásra nagyon összeesik.
Két húsipari ládában összekertem a sóval, állt vagy két órát és megkezdtem a "betaposásását". Még kapor és torma is jutott az aljukra. Birsalma is volt bőven és saját temelésű paprikát tettem bele. Megkóstoltam a paprikát, nagyon-nagyon finom.
Viszont még kell vagy 5 kg, mert nem lett az egyik tele.
Nagyon jónak bizonyult, hogy előre besóztam, mert így sokkal jobban be lehett nyomkodni, már levet is eresztett.
Nincs benne túl nagy gyakorlatom.
Azt gondoltam, hogy vannak itt olyan kb. 5 l-es fagylaltos (tehát élelmiszeres) vödrök, amik széles szájúak, tetővel. Vagy 5-be kellene venni egy-egy fej káposztát, mellé gyalultat és azt is meg kellene savanyítani töltött káposztának. Még reggelig meggondolom.
Úgy szeretem a töltött káposztát készíteni, hogy az apró káposzta savanyú, de a levél édes. Az káposztafejet megabálom, előtte csuma ki, és egyenként lefejtem a leveleket. Azért szretem így, mert akkor nem kell az apró káposztát kimosni, vagyis a lényeget, azt a sok vitamiint, ásványi anyagot nem öntöm ki a csapba (a disznóknak szoktam kiküldeni), hanem benne marad az ételben. Az íze is jobb és egészségesebb.
De talán az 5 fej, ha nem lesz túl savanyú, elég hamar elfogy. Egy novemberben, egy karácsonyra, egy januárban, egy februárban. Meg egyet adok a fiaméknak karácsonyra, ha egyáltalán kegyeskednek elfogadni egy ilyen parasztos kajának valót, mert ott a trendiagyonfogyósfalnakmenőstől nónek a gyerekek hosszában, a feldesosenőttek pedig széltében.
Rögtön itt a karácsony. Lassan lehet terevzgetni, előkészülni. Semmiképpen sem a véghajrában kakrom a tartós dolgokat beszerezni. Sajnos, nem én, mert belátom, hogy tényleg ne menjek sehová se. Ugyanakkor lelkiismeretfurdalásom is van, hogy a férjem és a lányom kockáztatnak, hiszen az ő esetükben sincs garancia, mint ahogyan senkinek sem.
Ezt a savanyítást is azért tartottuk fontosnak, hogy kiváló vitaminforrás és ezért se kelljen menni a boltba.
Télen nagyon szeretjük a savanyú káposztát vágott lilahagymával olajjal, sóval keverve enni. De akár fokhagyma is mehet bele. Néha paradicsompürét is keverünk bele.
Még céklasalátát is készítek, eddig nem értem rá vagy erőm nem volt.
Én sem libáztam. Nem tetszett a boltban a libacomb, amúgy sem szoktunk sem libát, sem kacsát venni.
De vettem sütni való kolbászt, főztem hozzá krumplit, és én párolt káposztát is ettem hozzá.
Pili, gratulálok! Ügyes vagy! _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Életem legjobb sült libamellét készítettem el ma. Nem szoktam dicsekedni kajával, de ezt most nem tudtam megállni.
_________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Csatlakozott: Feb 10, 2007 Hozzászólások: 14400 Tartózkodási hely: A+ H
Elküldve: 2020.11.11, 22:29 Hozzászólás témája:
Szép az a kenyér és biztosan finom is.
Én vettem száraz kovászt proba képpen majd valamikor kiprobálom.
A Márton napi liba mellet majd szombaton és vasárnap fogjuk megenni.
Holnap a ma vett füstölt csülköt fogom megfözni a férjem szereti nagyon.
Csak ugy nyesegetheti még a jövö héten is mert nekem utazo napom lesz vasárnapp. _________________
Legyetek vidámak.
A nevetés a legjobb orvosság.
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42527 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2020.11.10, 08:11 Hozzászólás témája:
én rakott brokkolit csinálok: szombaton olcsón kaptam, de olyan nagy fej, hogy levesnek túl sok....így fölhasználom az eddig fagyóban csücsülő, szalókról maradt sült húst
összetvők
sütés előtt
sütőben
tálalva
NAgyon finom volt!!! _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Örülök, hogy sikere van a KARFIOLOMnak. _________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Holnap Pili karfiolt csinálok! Tegnap piacon voltam és hát....ott vigyorgott a karfiol már megint. 300-ért. Muszáj volt vennem,pedig a férjem próbált lebeszélni.... /nem volt még elég?/ Rácsodálkoztam,mint egy 3 éves a játékbolt előtt.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban