15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Vendégeink a kertben (18)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Luffa
Orchideák otthonunkban (111)
Konyhakerti növények (14)
Egzotikus és különleges növények (15)
Vendégeink a kertben(17)

- Tábortűz témák:
Találd ki (29)
Vicces történetek,...képek(17)
IDŐJÁRÁS (63)
GAZLAP szakácskönyv (73)
A Tudat keresése (3)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben(10)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Valaki segítsen (22)
Eladnám..........Vennék (11)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)
Milyen öröm ért ma? (37)

- Műhely téma:
Technikai segítség (3)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:12:am kutyus :
Jó reggelt!
5:42:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
6:15:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:07:am kutyus :
Jó reggelt! Indul a január végi hét.....
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:51:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!
5:12:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
2:21:pm Emmylie :
Szép délutánt.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
10:40:am Bojtárgazdi :
Ha a fiam nappalos, ilyenkor indul a buszhoz.
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!...Bojtik ám, de korán látlak - vagy neked épp este
4:35:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt, jó hetet, Gazország!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - GAZLAP szakácskönyv (73)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

GAZLAP szakácskönyv (73)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38851
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.18, 14:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

ugra
Ma jó dolgom volt! ugra
Meghívtak a gyerekek ebédelni (étterembe)
Finomakat ettünk yes
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39220
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.18, 11:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tercsi
csurog a nyálam, ahogy olvasom a kajáidat Very Happy


Én ma gombalevest főztem, utána ananászos-tejszínes csirkemell lesz rizzsel
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tercsi
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 24, 2010
Hozzászólások: 7210

HozzászólásElküldve: 2020.01.18, 10:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gyümölcsleves, kerti apróságokból,
Harcsa egészben sütve,
hagymás babsaláta, sült krumpli,
lecsó
rántott hús /nem gyári/
sütinek: van még egy karácsonyi kuglóf

tercsi













.
_________________
http://indafoto.hu/terneicsilla
A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27920

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 20:57    Hozzászólás témája: Re: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike írta:
Bojti én nem ismerem Kutyus kakaósát,több éve az alábbit sütöm,nem szokott összeesni.


Köszönöm, Szécsike! Elmentettem!

Aztán lehet, hogy Kutyus receptjét rosszul írtam le, de nincs kedvem visszakeresni.
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38851
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 20:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Vettem elő a fagyóból kajákat.
Lesz hurka,lesz resztelt máj , és lesz pörkölt.
Persze nem egyszerre,csak a főzés lesz egy nap alatt.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11187
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 19:41    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hűűűű Kutyus ez nagggyon szép! Shocked Ok

Tojásleves és grízes tészta volt a hamika.
Hátvégén már alkotnom Wink kellene valamit,a héten nem igazán erőltettem meg magam. Laughing
Rohangáltam mint pók a falon... Twisted Evil
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1948
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 18:23    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kutyus!
Ez nagyon szép! És biztosan nagyon finom is.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39220
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 12:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm....valóban most jól sikerült Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38851
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 11:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem számít milyen a teteje...-a lényeg,hogy a bélzete gyönyörű KUTYUS! Taps
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39220
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.17, 05:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tegnap elfogyott a fagyóból is a kenyerem, így sütöttem......kimaradt a tésztából egy kevés, abból két "zsömle" sikeredett. Azért ilyen rücskös a tetejük, mert ezt a tésztát lehetetlen formázni, max. egy spatulával egyengetni a tetejét




_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1948
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2020.01.16, 23:58    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/05/vadkovasz-keszitese_2.html

Novemberben a fenti linken lévő recept alapján kezdtem el a kovászkészítést. Ameddig mindent követtem, minden úgy történt, ahogy a receptben van.

Ma a lányom előszedte a kenyérsütő gépet. Holnap egy mosogatás és élesztővel elkezdem a sütést.
Viszont a kovászkészítést is elkezdem holnap, hogy jövő héten egy igazi cipót már süthessek.

Mint írtam, nevetségesen soknak tartottam annak idején az élesztő árát a kenyér összköltségében. De a kenyér minősége sokszorosan verte a boltit.
Most, hogy már tudom, hogy a vadkovász használatával elkerülhető, vagy késleltethető a lisztérzékenység kialakulása, mindenképpen elkezdem a vadkovászos sütést.
A vadkovász megkezdi a gabonafehérje (glutén) lebontását már a tészta kelésének fázisában, ezért az emésztőrndszerünk egy előemésztet kenyeret kap, aminek a lebontása már nem okoz gondot.
Azzal indokolják a liszérzékenység kialakulását, hogy a XX. században a búza hibridizációjával a termés fehérjetartalma lényegesen megnövekedett és ennyi fehérje megemésztésére nem tudott az emberi szervezet hirtelen alkalmazkodni. És előbb-utóbb sok emberben meghibásodik az emésztőrendszer, már nem tudja tovább tolerálni a sok megemésztetlen búzából származó puffadást, gyulladást. Ezért a betegség gyógyításhoz nem szabd a továbbiakban gabonaféléket fogyasztani.

Magyarul, hálával gondolok az Anyámra, aki a faluban az utolsók között volt, aki abbahagyta a kenyérsütést. Pedig híresen jó kenyeret sütött a helyi pék, de Anyu amíg bírta, maga sütötte a kenyeret. Akkor még nem sejtettük, hogy ezzel milyen jót tett a gyerekeinek.

Gyakorlatilag a vidéki lakosság a 60-as évektől kezdte egyre jöbban abbahagyni a kenyérsütést, mert ahogy bejött a nagyüzemi mezőgazdaság, egyre kevésbé fért bele az időbeosztásba.
Ráadásul erre az időre tevődik a hibridek termesztésének kezdete is.
Vagyis kimenetk a divatból a régi fajták, amik nem okoztak volna gondot élesztős technológiával sem, helyette hirtelen bejött a hibrid, vadkovász helyett élesztővel.
Ehhez szépen folyamatosan elözönlött bennünket a vegyszer. Régen volt a rézgálic és semmi más. Majd jött a kolorádó bogár és folyamatosan minden.

A maszek világban még nem permeteztük a búzát se rovarölővel, se gombaölővel, mégis rendben volt. Igaz, a mostaninak kb. negyedét termette. De mire megyünk most a megmérgezett terményeinkkel? Munkát adunk a gyógyszeriparnak, nincs elég pénz az egészségügyre.
Hogy vásárolunk? Minden szar flancra van pénz, nem számít! Bezzeg az élelmiszernél minden forint számít!
Én nem akarok kampányolni a biotermesztés mellett, mert úgy gondolom, aki gondolkodik, igyekszik minél kevésbé permetes dolgokat megvenni.
Vannak is mintaszerű biotermesztők (Hajdűböszörmény, Polgár...), de sokkal több kellene!

Ebben a helyzetben én úgy gondolom, a legkönnyebben elérhető a saját sütésű kenyér. Jelzem, nem akarok én 100 évig élni!
Ezek az elektromos keyérsütők elérhető áron kaphatók. Jó lenne, ha kis malmot is lehetne olcsóbban venni.
Nagyon szeretnék egy darabka földünkön a családunknak vegyszermentesen búzát, rozsot termelni, megőrölni és abból sütni, főzni.
De lehet, hogy úgy járnék, mint a saját csirkékkel. Vagyis az őzek, szarvasok, nyulak ezt legelnék le legelőször.

A csirkékkel így jártam úgy 2007. körül:
A Mézi nevű sinka kutyánk tavasz végén megfialt, 6 gyönyörű, egészséges kölyke született. Mézi nagyon jó mama volt, odadóan gondozta őket és volt elég teje is, az étvágya és az ízlése mindig is kitűnő volt.
Május végén vettem 50 db napos csibét és itthon dédelgettem őket két hétig a konyhában, majd a teraszon. Majd megbolondultam velük. Majd kivittük Ostorosra. Szépen nőttek. A férjem márciusban hozott 16 db jércét, akkor kezdtek tojni. Nyáron még vettem 20 db letojt tyúkot, még azok is tojtak néha-néha és elkezdtek kipendülni.
Aztán elő-előfordult, hogy a tyúk kirepült és kint tojt. Egyszer láttam, hogy Mézi a szilvafa tövében ülő tyűk fenekét időnként megbillenti, de nem bántja. Majd a tyúk kotkodált. Amikor arra vitt a dolgom, gondoltam, beviszem a tojást. Tojás nem volt. Ekkor jöttem rá, hogy mitől annyira fényes a szőrük a kis dagadékoknak.
Mézi mamát megfeddtem: egy tojást tetem a szájába és megvertem. Nem durván, de megértetet belőle és a továbbiakban nem tűntek el a tojások.
A férjem viszont nem győzte dicsérni, hogy ezeknek a sinkáknak milyen kitűnő a takarmányhasunosításuk, pont ilyen jó lóban a huculé.
Aztán elkezdtek tünedezni a csirkéim. Érthetetlen volt, de nem terelődött a gyanú Mézire, hiszen a szilvafa alá tojó tyúkot se bántotta. Hanem aztán nagyon elkezdtek tűnni a csirkék, naponta több is. A dagadékok majd szét robbantak, akkorák voltak. Hatalmas csontokkal, elégedetten. Mondtuk is, Mézi mamánál sose volt jobb mama. Aztán a maradék csirkéket levágtam, fagyasztó.
Jött a bizonyíték Mézire. Elkezdtek tűnni a tavasszal hozott jércék, majd elfogytak. Ekkor a letojt tyúkok kerültek sorra. A hat kölyök majd szétdurrant, akkorák voltak. A mama még 3 hónapos kölyköket is szoptatott.
Aztán a letojt tyúkok tolla bizonyított, mert azt nem ették meg, a többikét korábban igen.
Én a nagyobb adóbavallások idején volt, hogy két hétig se mentem ki. De gondolom, ha kijárok, nekem nem tartott volna ennyi ideig a tettest megtalálni. Merthogy végül én jöttem rá.

Szóval, kiváló biocsirkéken nőttek a kölykök, amíg volt. Utána beérték a kevésbé finom falattal is.

Tudjátok, milyen finom volt azoknak a csirkéknek a húsa? Azóta nem ettünk olyan finom csirkehúst. Akkor a gyerekeink rácsodálkoztak, hogy a csirke tud ennyire finom is lenni? Össze nem lehet hasonlítani a nagyüzemivel.

Ma délután-este főztem. Délben a lányom megsütött egy tegnap vett valamilyen sertéshúsba töltött kolbászt, krumplipürével. Én felhesználtam a karácsonykor megmaradt 720 mi savanyúkáposztát, vágtam hozzá apróra egy félfej édeskáposztát, ez lett a töltöttkáposzta káposztája, nem töltöttem levélbe.
Utána 7 szelet karajt sütöttem és ájultam el, hogy mennyi vizet engedett ki magából! Régen otthon, amikor a pörkréteget rásütöttük, kellett egy kis víz a hús alé, hogy puhára párolódjon. Na, most saját levében igencsak megfő!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11187
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.01.16, 21:46    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojti én nem ismerem Kutyus kakaósát,több éve az alábbit sütöm,nem szokott összeesni.

3 bögre liszt,2bögre cukor,1 bögre olaj /fele lehet margarin is/ 1 bögre szódavíz,4 tojás,20 gr.sütőpor,ízlés szerint kakaó.
/Mehet a tepsibe öntött tésztába meggy,csoki,mazsola,ahogyan gondolod./
Az egészet összekeverve sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm tűpróbáig.

Tercsi a cikk nagyon érdekes volt,de szegény tudatlan fejem nem bííírta követni. Embarassed

Ma osanos grillcsirke volt a hamika,erre futotta a futkosós napomból. Evil or Very Mad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tercsi
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 24, 2010
Hozzászólások: 7210

HozzászólásElküldve: 2020.01.16, 19:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?fbclid=IwAR0ApxzmpSBWgAHQChXVZtrMJaE4G7f8SlaDEDfxvDYFP_GmEsX_Yu856AU

Faljuk a kamukovászost!!
_________________
http://indafoto.hu/terneicsilla
A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38851
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.16, 18:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én holnap a karácsonyi hal maradékát sütöm majd ki.
Ki kell üríteni a fagyasztót,arra is ráférne egy takarítás.
Very Happy
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tercsi
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 24, 2010
Hozzászólások: 7210

HozzászólásElküldve: 2020.01.16, 17:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Halászlé /karácsonyi a fagyasztóból/

A tegnapi tejbe kuszkusz átlényegült túrós kevert sütivé.
Nagyon finom lett!

tercsi
_________________
http://indafoto.hu/terneicsilla
A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Következő
3 / 13 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.074 másodperc