16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:18:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
7:09:am pili :
Jó reggelt, szép hétvégét!
5:14:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
9:29:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek.
7:18:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:26:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:16:am kutyus :
Jó reggelt!
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:15:pm Emmylie :
Nyugodalmaj jo éjszakát betegeknek mielöbbi teljes gyogyulást
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
3:41:pm Bojtárgazdi :
Úgy legyen, Emmylie Kedves! Lám, Kutyuséknál is javulnak a betegek.
1:03:pm Emmylie :
Szép délutánt Jo hireket várok Remélem lesznek is
7:42:am tercsi :
Jó reggel! Kutyus ez jó hír!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!.....köszönöm a jókívánságot....megin dultak a gyógyulás útján
10:55:am Bojtárgazdi :
Szép napot kívánok, a betegeknek gyógyulást!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - GAZLAP szakácskönyv (73)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

GAZLAP szakácskönyv (73)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 22, 23, 24  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39005
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.11, 11:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kutyus
Ezt már sokszor emlegettem Vigyor
Hagymára feltesszük a csirkehúst,zöldséggel,majd PIROSPAPRIKÁS szórás után felengedjük vízzel.
Hasonlít a csirkepaprikásra de hosszú lével.
2 szem SZEGFŰSZEG is van benne.
A végén tejfölös habarást kap.
SVÁB LAKODALMAS LEVES
friss kenyérrel szokás enni.

A világ legfinomabb levese,még a menyem is kétszer eszik belőle! Vigyor

FOTÓ
https://levesbaro.blog.hu/2016/05/30/mori_paprikas_csirkeleves
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.11, 11:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Shocked Shocked Shocked

Mi az hogy paprikás csirke leves????
Én csak olyat ismerek, hogy csirkeleves és paprikás csirke!!!
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39005
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.11, 10:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma finom ebédem lesz.
Sváb leves... paprikás csirkeleves.
Nem is kell mellé más,mert ebből tuti két tányérral eszek.
Vigyor
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1994
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2020.01.11, 09:15    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike!
Jól emlékszel! A teknőt kikaparták és még tetetk hozzá kenyértésztát, olyan sok lisztet, hogy szét lehedden merzsálni. A morzsát ún. komlóskosárra terítették és szárítgatták. Amikor légszáraz lett, vászomtarisznyába tették és száraz, hűvös helyen tárolták a következő sütésig. Ugye megszárítva nem kértek enni a bacik.
A komlós kosár egy nagy alapú, kb. 10 cm magas vesszőkosár volt. Azért volt nagy alapterületű, hogy a nagy felületen vékonyan lehessen szárítgatmi a kovászt.
A kovászt nálunk az elmorzsáló mozdulatról morzsókának hívták.
Mivel a kenyérkelesztéshez meleg keleltt, a konyht melegen tartották és ott száradt a morzsóka nyáro is, mert a napra nem lehetett kitenni, az a bacik végét jelentetet volna.

Egy biztos, hogy aki feltalálta a vadkovászt, nagy jót tett az emberiséggel!

Pár napja keredgéltem a neten a kovászról. Száraz kovászt is lehet kapni különféle adagokban. Lehet, hogy az elsőt meg kellene venni és utána mindig szaporítani és tartani belőle a következő sütésekre is. Mert nagy fegyelmet igényel először létrehozni.

Talán majd az ÁFA-bevallás után lesz rá időm, ha kialszom magam.

Nagyon rákattantam a dologra, mert ha ezzel elkerülhető a gluténérzékenység, akkor érdemes. A másik, hogy nálunk nagyon szerettek kelt tésztát készíteni aludt tejjel az élesztővel együtt. Az aludt tej is magától erjed, mint a savanyú káposzta.

Na, megint elcseszetem az iccakámat. Sokáig könyvelrem, majd eszembe jutott, hogy január elején egy dolgot nem fejeztem be és most előszedtem, megcsináltam, majd viszem a Tesco-postára. Beszarás, hogy mindenütt határidők vannak, ha nem teljestjük időre, bírságolhatnak. Konkrétan a lányomtól megvett a Kft. 2 lovat. Tartóként már a kft. van bejelentve egy éve praktikai okokból, de a tulajdonjog átadásra most került sor.
Adásvételi sezrződés, számlázás, lóútlevél betétlapjának a kitöltése, tanúzás, csomagolás. A tartási hely ki - és bejelentővel meg befürödtem. Mire elkészítetetm, rájöttem, hogy annak már meg kell lenni. Meg is találtam, beküldtem én azt, de még van egy-két más dolog a fejemben. Olyan sokáig elszarakodtam vele, hogy reggel lett.

Na, így én már me, kezdek el vadkovászt készíteni, pedig nem lehetetlen, de kell két hét fegyelem. De én most begubózok erre a másfél hétre.
Ilyenkor az életem 2m2-en zajlik. Onnen nem látok, nem hallok ki.

Cudar másfél hét jön a nagy pofájú nagy belűre! Úgy látom, nem sok időt fogok a konyhában tölteni. Neki meg begipszelték a jobb kezét, karját, inhüvely gyulladása van.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.11, 09:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma spárga levest főzök, utána töltött paprikát......jön Dani unokám, nagyon szereti Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 19:26    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ezt a valamikor száraz kovászt már beszéltük itt,de sajnos senki nem tudott érdemi választ adni. Crying or Very sad Sajnos elmentek akik tudták. Crying or Very sad Már Anya sem emlékezett rá. Amire én emlékszem,hogy a teknőből kapartuk ki a "maradékot" és tettük el száraz helyre a következő sütésig.

Halászlé a mélyhőtőből és túrós csusza. Jó tocsogósan,a zuramnak tegnap implantátumot tettek a szájába.Szeeegénykém megszenvedi. Evil or Very Mad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tercsi
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 24, 2010
Hozzászólások: 7254

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 18:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hatalmas óriás gombákat hoztunk, Egerszalók mellől, a gomba telepről.

Gomba leves,
gomba rizottó,
fűszeres túróval töltött gomba készül holnap.

találtam egy paradicsomos rakott zöldbabot csirke combbal.
Ezt is kipróbálom vasárnap.

Sütni akarok valami nagyon almás sütit, most keresem hozzá a receptet.

tercsi
_________________
http://indafoto.hu/terneicsilla
A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39005
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 18:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem volt rossz! Embarassed
Így születnek az új ételek röhög
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 17:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bau
ezek a meglepetés kaják néha nagyon bejönnek Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39005
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 10:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én ma zöldbab főzeléket főztem,MARADÉK Smile gombóccal.
Jól rápacsáltam... Sad
Azt hittem fasírt van lefagyasztva és kiolvasztottam,Közben gombóc volt ,-a káposztába már nem fért bele.
Hát most ilyen különleges ebédem lesz Smile
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.10, 09:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma nem kell főznöm: maradék aprólék leves, maradék csülökpörkölt maradék rizzsel és maradék csalamádéval Laughing Laughing Laughing
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.09, 05:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike
talán nincs olyan messze a piac, elmész és veszel Very Happy

Vannak emberek, akik idős korukban rengeteg kenyeret esznek.........gyerekkori barátnőm nagypapája is ilyen volt: még a süteményhez is evett kenyeret!!!
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.01.08, 20:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

kutyus írta:
...Nem tudom, vannak-e még malomipari szakboltok, ott lehet valódi kenyérlisztet venni


Twisted Evil ma voltam piacon és ott van egy malomipari termékeket áruló bolt. Fal Nem jutott a fejembe. Twisted Evil Embarassed
A férjem eszik kenyeret kenyérrel,nekem elég egész hétre kb.25 dkg. Laughing
Ma pl.tarhonyáshús volt a hamika,ahhoz is kenyér. Shocked Very Happy/rántotthusi s.krumpival,kenyérrel őrült - de ez csak pár éve/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39512
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.01.08, 12:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella

Élesztővel nem jó kovászt készíteni......eleink se úgy csinálták
Nekem pl, nem is lenne szabad élesztős terméket ennem, mert nem bírja a "berendezésem"

A vadkovászt csak egyszer nehéz elkészíteni, utána már "öregtésztával" dolgoztak anno
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1994
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2020.01.08, 12:23    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Valóban nem arányos az öregtészta a kenyérliszttel. De ki lehet számolni, miből menni kell a jó arányokhoz.
A végén úgyis nekünk kell beállítani a legvégső pontos arányt,

Egerben a malom mellett lehet lisztet venni olcsóbban, mint máshol. Vagy legalábbis régen így volt. Valamikor megvettem 50 kiló fehér lisztet, 20 kiló rétes lisztet, 10 kg grízt és elfért.
Aztán a malom meleltt mikor mit építetetk, egyre nehezebb volt parkolni, forgolódni, meg a folymatos rohanás, és erről a jó szokásomról leszoktam.
Meg a kenyérsütésről is.

Amikor sütöttem, élesztővel sütöttem és aránytalanul magas költségnek találtam az élesztő árát. Ezért gondoltam a kovászra, ahogy azt Anyutól láttam. Na, de azt ő kapta az anyjától, meg az is az anyjától, meg az is az anyjától. Anyu nem is tudta, hogyan kell kovászt készíteni. Aztán itt tőletek tudtam meg (Bau), hogy az interneten van kovászkészítő recept. Megpróbáltam, elég macerás, mert nagy fegyelmet igényel több napon át. Történt, hogy nagy elhatározással hozzákezdtem, rendbn is volt. Majd november elején elutaztunk Debrecenve és akkor reggel még megetettem a kovászt, de este és másnap reggel nem. Utána már nem olyan volt a szaga és kiöntöttem, pedig nem kellett volna, hanem inkább etetni. Jó lenne, ha lehetne kovászt venni.

Az interneten ezt vadkovásznak hívják, a levegőben lévő gombák oltják be.
A bolti élesztő, hogy mennyire más gomba, mint a vadélesztős, nem tudom. Az is érdekes, hogy az viszonylag szilárd, vágható, törhető.
Úgy gondolom, hogy azzal is kellene tudni kovászt készíteni, de erről nem írnak sehol sem, akkor lehet valami akadálya, mert a spanyol viaszt miért én találnám fel?

Ha az járható út, hogy élesztővel készítsünk olyan kovászt, amit ki lehet szárítani, száraz levegőn tárolni és a következő sütéshez felhasználni, akkor sokkal olcsóbb lehetne a kenyérsütés.

Azt is gondolom, hogy a bolti élesztőben már valamiféle nemesített élesztőgombák lehetnek, tehát el kellene ezzel kezdeni a kovászgyártást. Ha utána gondolok ezzel a minimális tapasztalatommal, akkor az élesztővel elindított kovászt is etetni kell, ami macera. Ahhoz, hogy tárolható szárazságúra kiszárítsuk, még egy újabb macera.
Ha tovább gondolkodok, akkor ha valaki két naponta süt kenyere, lehet, hogy nem is kellene az így elindított, etetett kovászt kiszárítani, hanem maradhatna a konyhában, üvegben.

Minden esetre, szeretnék rájönni, hogy lenne a legjobb. De a nagy adóbevallási zombis időszakokban biztosan nem eteném. Bár, akkor elsütöm, élesztővel újra kezdem.

Nekem ez a vadélesztős, két hétig etetős módszer nem megy. Hogy én két hétig is tök normális legyek, megbízható időbeosztással, olyan NINCS!

Amikor sütöttem kenyeret, nekem az élesztő miatt került többe a boltinál. De nem érdekelt, mert nagyon-nagyon finom volt. Krumplist is sütöttem, több féle mgavasat is.
Aztán a lányom is bekapcsolódott és mivel teflon, nem olajozta ki és beragadt a kenyér. Erre késsel kikaparta a belsejét, leszedte a teflon bevonatot. Utána lomtalanításkor kidobta a gépet, ahelyett, hogy üstöt vettünk volna bele.
De ő úgy szokta, ha valaminek egy alkatrésze átmenetileg eltűnik, akkor ő a többit kidobja. Amikor előjön az alkatrész, akkor már azt mondja, hogy úgysem volt jó. Engem meg üt meg a guta, mert én szeretem a kezem alá való tárgyakat, megszoktam és minek kidobni, ha az új se tud többet?
Így sószórótól a fiximixiig minden megy a kukába.
Régi kézi habverő már nem trendi, mert több tízéves. Kuka. Helyette trendi új, pár hét alatt vége, mert csak kétszemélyes mennyiségeket lehet vele kikeverni, nagyobb mennyiséghez kipurcan.
Nekem van az 1800-as évek végén készült habverő üst. KIcsit ütött-kopott, de nagyon praktikus. Én szeretem a régi fajta zománcos tálakat és vájlingokat is. Mert a mi korosztályunk nemcsak egy főre kever össze valami falnak menős vega ehetetlent.

Na, nyomás benyújtani, amiben a két kis kutya "besegít". Utána hazajön a zember, menni kell a terepjáóért, kijavították, Valami kuplungos baja volt. Lehet is több, mint 400.000 km után.
És bevásárlás. Karácsony előtt óta még nem voltam boltban.
Na, a zember meg, hogy nehogy sima legyen minden. kint valami nagy odafagyott követ emelt fel, amhez oda voltak tapadva a fás zsákjaim, amik hazahoztala sose volt neki jó ősszel, most a fagyon igen. Lényeg, hogy esztelenül és kesztyűtlenül emelt. Másodikra sikerült elvennie a követ, megütötte a kézfejét, amire nem figyelt oda, nem borogattuk, stb...
Tegnap hajnaltól jajgatott. Ma reggelre már jobban van, kevésbé fáj. Pedig megelőzhető lett volna borogatással, kenegetéssel.
És ha valamikor, télen pláne kell a kesztyű! A nagy hidegben sérülékenyebb az ember! A kesztyű nemcsak a tövisek ellen kell!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 22, 23, 24  Következő
18 / 24 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.091 másodperc