16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Egzotikus és különleges növények (15)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Vendégeink a kertben (18)
Kertek és kalandok (5)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Canna Indica / kána virág
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Golgoták (17)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Fűápolás (2)
Íriszek (7)
Bougainvillea

- Tábortűz témák:
Gazlap SZAKÁCSKÖNYV (75)
Vicces történetek....képek(18)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Találd ki (30)
IDŐJÁRÁS(64)
A Tudat keresése (3)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben(10)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Írj bármilyen témáról (16)
ITT_HON is_SZÉP! (2)
Abádszalók szeptember 11-13.
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:48:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:34:am kutyus :
Jó reggelt! Nálunk is esik.esett éjjel is
4:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok! Nálunk egész éjjel esett az eső, remélem, másutt is, és megenyhült kicsit az idő.
5:48:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:47:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:13:am kutyus :
Jó reggelt!
8:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:59:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt! Én ma fejeztem me a múlt hetet, sikeresen leadtam a munkámat. Szóval nekem most lesz hétvége, hacsak nem érkezik még több munka.
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! ...indul a következő hét......
5:28:am kutyus :

7:46:pm bau :

6:12:pm pili :
Milyen szép emlékeket idéz bennem most, a nyár közepén a hóvirágos-tőzikés fejléc!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Szomorú vagyok (10)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Szomorú vagyok (10)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 40931
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.07.15, 04:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Zsuzsok
nem könnyű és nem egyszerű most nektek - tudom, és sajnálom!
Sok erőt és kitartást kívánok


Nem tudom elképzelni, mi lesz mos a Cserdiben élőkkel Sad

EGY EMLÉKEZÉS BOGDÁN LÁSZLÓRÓL

Bogdán László + a csoda Cserdiben (fotó: Darabos György)
Nyugat felé, mintha Szigetvárnak mennénk, kell Pécsről elindulni Cserdibe. A járási központban, Szentlőrincnél északnak, a Mecseknek fordul az út, egyre távolodva az Ormánságtól, hová a járás déli része nyúlik le mélyen. Mégsem a fizikai közelség-távolság itt a kérdés. Az Ormánság ma mást jelent. Nem pusztán a Dráva hajdani árvidékét, hanem mélyszegénységet, rendetlenségben fuldokló falvakat, egy társadalmi és geopolitikai zsákutca végét. A 263 európai régió közül az utolsó negyvenbe tartozik. Errefelé tíz munkaképesből kettőnek akad munkája csak. Cserdiben sem lenne más a helyzet, hiába esik ki a billogszerű tájnév hatóköréből. Már nem Ormánság, még nem is Mecsekalja. Különben szép megnyugtató vidék. Cserdi alatt a határban hatalmas tó terül el, szezonális csöppnyi boldogságokat igérő csillogó felület. A főúttal kettészelt falú túloldala enyhén emelkedik, apró szőlők sorakozak rajta, de nem hegy még. Messze nem az.

És itt esett meg a cserdi csoda!

Többszöri telefonos egyeztetés után egy későtéli délelőttön találkoztunk Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével. Elsőre amikor telefonon kerestem, elutasító volt, tán gyanakvó, meglehet elunta a sajtó fontoskodását. Váltásruhás táskával a kezében a mobiljára hajolt, amikor megláttam a pécsi buszpályaudvar sarkán. Egyedül állt, rácáfolva a bennem előzetesen kialakult közhelyes képre a cigányvezetőről, akit színes nép vesz körül. Épp akkor tette le a kecskeméti busz. Börtönben volt előzőleg és nem is először, hiszen mint polgárjogi aktivista, azzal döbbentett meg sokakat korábban, mielőtt saját jogon odajutnának, bűnözőpalántákat vitt a börtönökbe, - ismerkedni a hellyel. Nézzétek meg mik lesztek - mutatta a látogatások során -: köcsögök vagy csicskák!
Suhant velünk az autó Cserdi felé, át a lapályon. Mintha valamikor fontos magánbeszélgetést hagytunk volna félbe, kezdeti gyanakvása dacára úgy vágtunk a közepébe rögtön. Már nem divat börtönbe kerülni, - mondta halkan. - az a kilencvenes években volt. A pogármester úr szegények rendszeres látogatója, beszélgetni szokott velük. Mindenhol. Az irodában, az utcán, festés és glettelés közben a létra tetején, palántázás idején a fóliasátor alatt. A börtönben főként tükröt tart az embereknek, cigányoknak és magyaroknak egyaránt. Tanácsokat ad, ostoroz, segít ha tud. Elmeséli, hogy az asszonyt odakint ki és hogyan vígasztalja épp. Terápiás gyakorlatok ezek, nemszeretem helyen nemszeretem feladatok. Utálja a börtönszagot. Bogdán László mégis úgy érzi, személyes ügye, hogy elmozdítsa a sorsok kicsámpult tengelyét. Úgy ahogy lehet, ahogy a bentiek képesek megérteni. Ma már bejárhat a zárkákba is, nincs mitől félnie. Főleg a fiatal elítélteket szembesíti a helyzettel, amiben vannak, amibe kerültek, amibe hozták magukat. Mert nincs kifogás. Bogdánnak nagyon is nyomós oka van hinni abban, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa.
Bogdán faluja Cserdi ugyanis ma rendezettebb képet mutat mint a környező sváb falvak. Pár éve még nem volt ez így. A falu nem lógott ki a vidék halmozottan rosszsorsú települései közül. Mint mondta, egy pingpong-ütőn múlott. Az előző polgármester nem volt hajlandó venni a falu srácainak. Akkor szívta föl magát. Legközelebb én győzök - határozta el. És így is lett. Polgármesterré emelték. Vett ütőket. Meg fóliasátrakat, gépeket, szerszámokat, vetőmagot. Mindent, ami az addig nem létezett falugazdasághoz kellett. A nyolcvan százalékban cigány lakosság tengő-lengő tagjait munkára fogta. Jövőt rajzolt a falunak, jövőt az embereknek, családoknak, a gyerekeknek, akik közül ma már sok a szakmunkás iskolás, gimnazista, egyetemen tanuló. A falu alatti földeken most fóliasátrak sorakoznak, s a közösség évek óta sokféle sikert megél, amikor haszonnal elad vagy jótékonykodik terményeivel. Aktuálisan egy gasztronómiai cigánymárka, a “jóság” névre hallgató Lasipe konzervek előkészítésén dolgozik. Magával ragadják a kreatív feladatok. Mialatt a polgármesterrel sétálunk, besandítok a kerítéseken: minden család udvarán áttekinthető rend, tisztaság honol. Miután egy lomos, zavaros portát hagyunk magunk mögött Bogdán kivár, csak pár lépés után szól: az egyetlen magyar család az utcában. És nevet.
A pogármester úré a világ legkülönösebb irodája. Sokfajta műfaj és funkció keveredik benne. Akár egy kamasz kuckójában, a falakon idolok képei sorakoznak, ám itt a világhíres sztárok helyett Bogdán kortársművészeti munkáinak főalakja, Krisztus tűnik fel többször több alakban és falubeli cigányok rajzos portréi. Apró strigulák fekete vakolatba róva: a második világháborús náci lágerek által elnyelt nemzedékek, a pharrajimos áldozatainak emlékei. Fekete mennyezetéről mély tartalmú közös gondolkozások írásos emléklapjai csüngenek. Súlyos szóeső. A székek, melyekre kíváncsian huppanunk Ciklon-B tartályokból alakultak át ülőfelületté. A cigányoknak nincs írott történelmük, aki kutat a hetvenéve történt tragédiához mehet csak vissza, legfeljebb cigányokat korlátozó korábbi királyi rendeletekhez. Ki tudja honnan, Bogdán tudja, hogy az önbecsüléshez önazonosság kell, ahhoz meg múlt, az apák és nagyapák históriái. És Bogdán magabiztos mesélő. Egyszercsak a ház mögött focizó gyerekekért küldet. Tisztességtudó kislány lép a szobába és néhány nagyobb fiú. Kezet nyújtanak, bemutatkoznak, ahogy a legjobban nevelt középosztálybeli városi srácok. A polgármester mélyen hajol kézfogás közben. Tiszteletem - mondja vicc és póz nélkül a harmincöt évvel fiatalabbaknak. Elvont témák kerülnek elő: mélyszegénység, bűnözés, továbbtanulás, munka, mint egy szociális munkás képzésen, csakhogy az ifjú bölcselők tíz-tizenegyévesek. Szokatlan ahogy Bogdán erőteljes gondolkozásra szorítja őket, ám cigánynak lenni - ezt nagyon érezni most, - nem szokványos dolog. A cigányoknak mást kell tudni, valószínűleg sokszor többet és meggyőzőbben ahhoz, hogy áttörhessék közmegítélésük közönytől és távolságtartástól vastag falát.
Nyilvánvaló, hogy ez az izzó tekintetű, a kiválasztottság jelét jószerével a homlokán viselő ember nagyon másképpen fogja föl közösségvezetői feladatait mint ahogy a polgármesterek rendszerint. Ő sokkal több itt. Népének utat kijelölő látnok. Hangjában, különös valóságból érkező mondataiban megszállott szenvedély bújkál. Nem küldetéstudat, de küldetéses feladatának tudata. Messzebbről indult és máris nagyon messzire ért. Ami Cserdivel ezekben az években történik valóban csoda, hihetővé teszi hogy a cigányságnak is van kiskapuja, hol kiszökhet történelmileg rárótt szerepe ketrecéből. Bogdán nem iskolázott ember, de olvasott, művelt, figyelő, kíváncsi. Holtig tanul, ez most már biztos. Az út, amin jár, felületes szemlélő számára is életveszélyesen keskeny. Cserdi mezsgyéin túl kegyetlen és közönyös világ terül el. Mágikus képesség kell Bogdánnak egyenesben maradnia a pengeélen. Ma még megmondhatatlan, hogy ez a szabályszegő kaland milyen véget ér.
Irodájában középkorú falubéli férfi jön-megy, Józsi. Segít ha Bogdán szól neki. Elszalad valahová, beugrik a szomszédokhoz mert ez most a feladat. Jóska többet volt bent mint kint. Mármint börtönben. Évek óta vége az ingajáratnak és ezt Bogdánnak köszönheti. Ő ordította ki belőle végleg a rosszat. Mostanra megnyugodott. Pia sincs már úgy, mint a zűrzavaros években. Józsi lánya ma a falu legjobb tanulója. Balhék helyett büszkeség lakik Józsiban. Van remény.
A sokéves küzdelmekkel, szorgalommal elért sikerek mellett mégis szakadatlan ott bujkál a szívemben valami szorongó feszültség. Ez itatja át az amúgy békésen csordogáló délutánt. Mintha bármikor megkondulhatna valahol egy lélekharang. Itt a cigányok falujában a belélegzett levegő töményebb mint másutt. Modoros nyafogás nélkül nehéz ezt az érzést megragadni: mintha a főutcán végigfutó szél tragédiába rohanna, vagy onnan érkezne épp. Az érzés terhe, mint láthatatlan köd, belep mindent, még a délután felragyogó nap foltjait is keserűséggel satírozza. Fölsétálunk a templomhoz. Lerogyunk lépcsőjére és megtorpan az idő. A mostanig lendületes polgármester egyetlen pillanat alatt megfáradt bajnokká változik. Magára maradt egy ablaktalan öltözőben. Hatalmas harcban van - most érzem meg igazán. A valósággal küzd. A világ kőbevésett logikája ellen verbuvált sereget itt rongyosokból ezen a szemhatáron kívüli, átkok alatt roskadó faluban. Cígánynak lenni nem identitás, hanem állapot, amin senki jobbítani Bogdánon kívül nem akar. Vagy nem tud. A meccs nem dőlt el. Egyelőre győzelemre állnak. Szinte felfoghatatlan már ez is. Minden homlokzat, út menti löszfalba fúrt pinceoromzat rendes, frissen festett. A ragyogó képet egyetlen ember akarata fogja össze titkosan, hogy ezt mi külső szemlélők ne lássuk. Hát nem is látom. Drukkolva fogom a szám.
Végül aztán egyetlen arc, Bogdán kisunokahúgának ragyogó gyermekarca igér itt igazi reményt. Ki tudja honnan került elő, kis kezecskéje egyszercsak Bogdánéba csúszott és szökdécselve értek vissza együtt a polgármesteri irodához. Nemsokkal később már rajzaival ajándékozza meg a vendégeket, minket, és gyönyörű mosollyal. Koránál messze fejlettebb, okosabb kislány. Bogdán az alkarját mutatja, hennával festett bonyolult szimbolikájú ábrákat, mint az utcán is egy focizni induló srácnak. Ez itt egy C-betű - mondja mosolyogva. Tudod mi ez? Huncutul néz rá a kislány. Várja a választ. Cigány! - mondja ki kedves hangsúlya ellenére is a megéltség minden súlyával Bogdán. Cigány? - kérdez vissza a kislány cserfesen. Kóstolgatja, szokja a szót, ami - ha keményen megküzd érte hogy valahol megtalálja egyszer majd a jószerencséjét, - talán nem ítélet lesz az életében. Csupán egy jelző, ha büszkeségre okot adó szó rögtön nem is lehet. Egy semleges jelölő, egy üres melléknév, mint a magas, a kék, a norvég, vagy bárcsak-bárcsak: a boldog! /az írás megjelent a Nagy Pécs Könyv című kötetben, I.V.O.N, Bp., 2017/
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 28287

HozzászólásElküldve: 2020.07.14, 21:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sajnálom Zsupapa betegségét is, de sajnálom Bogdán Lászlót is.
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 12106
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.07.14, 20:20    Hozzászólás témája: ... Hozzászólás, az előzmény idézésével

Zsuzsokom sajnálom! simi Sírás-rívás puszi2 puszi2

Én most ezért vagyok szomorú. Crying or Very sad

https://hvg.hu/itthon/20200714_Meghalt_Bogdan_Laszlo_Cserdi_polgarmestere

Életvidám EMBER volt,tele tervekkel. /Pl.konzervüzemben/ Nemtom. hmm huh Sokat tett azért hogy a cigányokat ne csak feketén lássuk. Crying or Very sad

/Váradi /juhász/ véletlen közúti balesete jutott a fejembe/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
zsuzsok
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Aug 29, 2007
Hozzászólások: 11858
Tartózkodási hely: Békésmegye

HozzászólásElküldve: 2020.07.14, 16:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Még mindig nem tudok jó jobb hireket irni zsupapáról A labor e . nem jók még holnap lesz egy vérvétel tumormarker-re . csak aztán nem tudom hogyan tovább mert már 2 orvos is elhajtott
Sajnos ezeket a vizsálatokat már magán laborba vagyunk kénytelenek meg csinélni mert a szaklabor nem csinál csak 4 hó m rosszabb esetbe 6 hó m uj labort.
Febr 9 óta egy helyben topogunk
_________________
zsuzsok
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 12106
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.06.22, 19:49    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mostanában sok EMBER ment el. Crying or Very sad Sírás-rívás
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39784
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.06.22, 05:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jaj de sajnálom!
Nagyon szerettem!
Isten nyugasztalja!
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 40931
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.06.22, 04:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szomorú hírek........
Aki szép kort ért meg, azt is sajnáljuk, de aki fiatalon megy el, az nagy tragédia
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tercsi57
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: May 08, 2011
Hozzászólások: 1173

HozzászólásElküldve: 2020.06.21, 22:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nagy veszteség, a nehézségek ellenére mindig EMBER tudott maradni.
Nyugodjon békében!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14181
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2020.06.21, 20:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Elhunyt Bálint gazda

https://hvg.hu/itthon/20200621_Elment_Balint_gazda


_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 28287

HozzászólásElküldve: 2020.06.19, 11:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

https://ripost.hu/sport/benedek-tibor-ket-evig-harcolt-a-korral-ez-volt-az-utolso-napok-dramaja-2465206/
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 12106
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.06.18, 19:21    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Reggel hallottam a hírekben,nagyon lesújtott. Crying or Very sad Ilyen fiatalon! Sírás-rívás
Nem tudtam hogy beteg. Shocked
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39784
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.06.18, 08:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Meghalt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

https://24.hu/sport/2020/06/18/meghalt-benedek-tibor-haromszoros-olimpiai-bajnok-vizilabdazo/

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Részvétem a családnak .
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 28287

HozzászólásElküldve: 2020.06.15, 12:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

No, ez tényleg így van, Szécsike. Very Happy
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Emmylie
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Feb 10, 2007
Hozzászólások: 13865
Tartózkodási hely: A+ H

HozzászólásElküldve: 2020.06.15, 08:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike kedves Király Király Taps Taps
Igen ez pontosan az én véleményem is.
_________________
VKULCS
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 12106
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.06.14, 20:04    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nekem erről egyetlen mondat a véleményem: még nem olvastam/hallottam olyan esetről hogy valaki úgy bedohányzott hogy halálra késelte a családját.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Következő
1 / 22 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.082 másodperc