16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:17:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:59:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:21:am Bojtárgazdi :
Szép jó reggelt kívánok, kedves Gaznépek!
6:32:am kutyus :
Jó reggelt!
6:50:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:12:am kutyus :
Jó reggelt ismét itthonról!
4:14:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:00:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....
5:15:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:17:am Emmylie :
Nalam van azert 1-2 furcsasag de legalabb müködik. Kivanok mindenkinek szep napot.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!.nálam is remekül mőx
7:40:pm szécsike :
Most tökéletesen működik,KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!
3:58:pm kutyus :
Nem ....Sede mondta, olyan, mitha valaki föl akarná törni.........ideigle nesen tudott valamit javítani, de jelenleg nincs asztali gépnél, többet nem tud tenni
11:54:am bau :
Sziasztok! két napig nem tudtam behozni a Gazlapot Itteni hiba volt????
5:45:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 41211
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.09.19, 08:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

http://pestbuda.hu/cikk/20200918_pincekben_elt_a_nepesseg_jelentos_resze_a_varosegyesites_elott_pest_budan?fbclid=IwAR3g9CZ0eX3yPe7h5CtL38I8o7LKfdLtDPZPNgfuYcW82OVGlMqHv2kf0kU
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 41211
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.09.14, 08:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

BARLANGRAJZOK AZ ŐSKORBÓL


A barlangrajz, vagy barlangfestmény az őskori művészetnek, a termékenységistennők szobrai mellett leghíresebb, legismertebb emléke. A késő jégkor utolsó szakaszában, a körülbelül 40 000 éve kezdődő időszaktól keletkezett barlangfestmények, karcolt rajzok egészen az i. e. 10. évezredig jellemzőek voltak. A barlangfestmények lelőhelye Andalúziától egészen a Bajkál-tóig terjed. Legsűrűbben Franciaország és Spanyolország barlangjaiban fordulnak elő, hiszen a földrajzi adottságok itt kedveztek legjobban a nagy népességsűrűségnek. Az első barlangrajzokat a híres Altamira-barlangban fedezték fel 1879-ben. A vésett vagy festett ábrázolások hitelességét a 20. század elejéig kétségbe vonták, mivel nem tudták, hogy ezeket pontosan mikor, kik, és milyen eszközökkel vésték vagy festették a kőzet felszínére.
80 éve, Franciaországban felfedezték fel a Lascaux-i, közel 17.000 éves barlangrajzokat.
„Ahhoz, hogy Lascaux (Leszkó) legtávolabbi barlangjába eljuthasson, egy embernek valamikor el kellett oltania a lámpáját, leereszkedni egy rostokból font kötélen, újra gyújtani a lámpát, és csak azután rajzolhatta meg a gyapjas rinocéroszt, a fél lovat és a dühöngő bölényt.”
(Jane Brox)
Bár a Vézére-folyó völgye azelőtt is bővelkedett az őskori leletekben – itt található például az őskori embertípusnak nevet adó Crô-Magnon is –, Lascaux pompás, eleven festményei különleges figyelmet kaptak; nem véletlen, hogy Henri Breuil, a korszak legkiválóbb paleontológusa még abban az évben ellátogatott a dél-franciaországi lelőhelyre.
A lelkesedés érthető volt, hiszen Lascaux előtt kevés példa akadt arra, hogy egy barlangban ennyire jó állapotban maradtak volna meg a hasonló alkotások. Ebben persze a szerencse is közrejátszott, hiszen az egykor arrafelé vadászó közösség pont egy olyan mészkőbarlangban telepedett meg, melynek a tetejét vízzáró kőzet, márga borította. A barlangrajzok a kedvező körülményeknek köszönhetően szárazon maradtak, és az üreg légkörében – több ezer év alatt – sikeresen konzerválódtak.
Egy sövény mögött fedezte fel 4 gyerek a barlang bejáratát 1940 szeptember 12.-én. Szóltak tanítójuknak, Léon Lavalnak, aki felhívta az őskorkutató Henri Breuil figyelmét a barlangra. Elsőként Henri Breuil látogatta meg szakemberként a barlangot, majd később rengeteg tudós és más érdeklődő jött a tehenet, bölényt és lovat ábrázoló falfestmények megtekintésére és kutatására.
„Leereszkedtünk az olajlámpáinkkal és mentünk előre. Nem volt semmilyen akadály. Átmentünk egy termen, majd a végére érve egy fal előtt találtuk magunkat, s láttuk, hogy tele van rajzokkal. Rögtön megértettük, hogy őskori barlangban vagyunk. Megfogadtuk: ‘Megőrizzük magunknak’, s egy hétig így is tettünk. Mindennap idejöttünk, itt uzsonnáztunk (…), majd felkerestük a volt tanítónkat, Léon Lavalt. Mindent elmondtunk neki. Először nem akart hinni nekünk. Később sikerült meggyőznünk, egy kis lámpával felment a barlanghoz, s mi együtt mentünk le vele. Amikor feljött, az egész világ megtudta.” – mesélte 2010. szeptemberében Georges Agniel a falfestményekkel díszített egyik legjelentősebb barlang felfedezésének 70. évfordulóján.
Lascaux felfedezése megváltoztatta az addigi ismeretek alapján kialakult véleményt az őskori művészetről és ezek eredetéről.
A műalkotások értéke és mennyisége alapján egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezer éves. Egyike a Vézère-völgyi festett barlangoknak, amelyek a Világörökség részét képezik.
Új lendületet adott a kutatóknak Lascaux-i barlang felfedezése, mert itt az előzőktől eltérő kutatási eljárást alkalmaztak. Míg a korábbiakban a festményeket egyediségükben vizsgálták, itt a barlangot mint egységet vizsgálták, s ezen belül a festmények elhelyezkedését térképezték fel. Kiderült, hogy az állatképeknek egymásutániságukban van értelmük, és azok nem festett állatok véletlenszerű gyűjteménye. Észrevették, hogy bizonyos állatok sokszor kerülnek egymás társaságába, míg mások soha. A később, több barlangban elvégzett vizsgálat bebizonyította, hogy az állatcsoportok meghatározott rendben követik egymást.
Kiderült, hogy bár a barlangokban nem laktak, mégis hosszú időn keresztül tömegek látogatták őket. A Lascaux-barlang mennyezetén dárdahegyektől származó véseteket találtak, a kiálló sziklák megkoptak. A festmények karbantartására is vannak bizonyítékok. Mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy a korábbi, a vadászmágiát előtérbe helyező elmélet csak részben igaz. Valószínűleg a barlangrajzok egy, a jégkorszak embere számára ismert, de mára már eltűnt mítosz illusztrációi lehettek, s a barlangok teret adhattak különböző mágikus, vadászattal, termékenységgel kapcsolatos és beavatási szertartásoknak. Ezzel a felfedezéssel a barlangfestmények kutatása új utakra lépett.
A több teremből álló barlangrendszerben nagyrészt akkor élt állatokat és geometriai alakzatokat örökítettek meg; a festmények elsősorban lovakat, bölényeket, szarvasokat ábrázolnak, egyúttal pedig nagyon fejlett térábrázolási képességről tanúskodnak. A leghíresebb alkotások az úgynevezett Nagy Bikák Termében találhatóak, ugyanis az ott megtekinthető gigantikus csorda egyes állatai megközelítik akár az 5 méteres szélességet is. Emellett nagy számban találhatunk absztrakt rajzokat, így például sok a geometriai ábrázolás, és nem hiányoznak a képzelet szülte lények sem.
Úgy vélik, a barlang szakrális funkciókat látott el, veszélyes állatok (pl. medve, bölény) áldozati helye volt. A rajzok mellett nagy számban látni vonásokat is. Ezek felfoghatók, mint egy őskori írás kezdetleges példái.
A falakon lévő állatok nem a táplálkozási szükségleteket látták el. Keletkezésükkor a környéken nagyszámú rénszarvas-populáció élt, mindennek ellenére mindössze egy ilyen ábrázolás készült. Feltűnő, hogy a képek se tájat, se növényeket nem ábrázolnak.
A barlangban használati tárgyakat is találtak. A cro-magnoni ember számos technikát alkalmazott, szőrből és növényi anyagokból készült ecsetet is használt, a szájába vett festéket a falra köpte, dárdaheggyel készített véseteket. Zsírral töltött mécsest használt, és ismerte az állványkészítés technikáját, mert a falak felső, nem agyagos részeit és a mennyezetet is díszítette rajzaival. A Bikák termét, a Központi mélyedést, az Átjárót, a Hajót és az Apszist számtalan fekete bikát, lovat, vörös tehenet, kőszáli kecskét, szarvast ábrázoló festmény borítja. Alkotóik ismerték a perspektívát. A barlangban található egyetlen emberábrázolás, egy hanyatt fekvő, madárfejű, nagylábú férfi a hat méter mély Gödörben látható.
*
1948 után a lascaux-i lelőhely az egyik legkedveltebb turistalátványosság lett, azonban egy több ezer éves helyiség életébe nem lehet következmény nélkül beavatkozni; a napi 1500 látogató által kibocsátott szén-dioxid és a mesterséges fény hamarosan algásodást eredményezett, légcserélők telepítésével, mesterséges klíma alkalmazásával pedig sajnos még erősebb és ellenállóbb gombafajok vertek tanyát.
Bár a Lascaux-barlangot 1963-ban elzárták a turisták elől, a lassú küzdelem mind a mai napig nem ért véget, miközben a páratlan értékű festmények mind nagyobb károsodást szenvednek a gombák támadásától. Sovány vigasz, hogy 1983 óta a lascaux-i rajzok másolatai egy mesterséges barlangban is megtalálhatók, mely – Lascaux-II néven – az év minden hónapjában szívesen fogadja a látogatókat.
Forrás: Wikipédia
Hetedhétország.hu
Rubicon.hu
Szerkesztette: Tallászné H. Mária
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 41211
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.09.14, 04:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

http://www.borsonline.hu/celeb/templomot-vett-varnus-xaver-mar-be-is-koltozott-az-epuletbe/210156
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 41211
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.09.14, 04:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A SÁRGA CSEKK HALÁLA? JÖN A FIZETÉSI KÉRELEM


http://profitline.hu/A-sarga-csekk-halala---jon-a-fizetesi-kerelem-De-mi-az-a-fizetesi-kerelem-412153
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.11, 06:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég

A svéd Wallenius Marine tervezőiroda csütörtökön mutatta be az Oceanbird névre keresztelt hajó terveit, amelyet arra terveztek, hogy felvegye a versenyt a tengeri teherszállító hajókkal. A stockholmi KTH Royal Institute of Technology egyetem és az SPAA tanácsadócég részvételével megvalósuló hajót öt hatalmas, nyolcvan méter magas vitorla fogja hajtani, amelyek a ma használt műanyag vagy vászonvitorlákkal ellentétben fémötvözetből készülnek.

A teljes cikk, a képre kattintva olvasható.Kapcsolódó (angol nyelvű) cikk: https://theloadstar.com/new-greener-car-carrier-oceanbird-really-has-the-wind-in-its-sails/
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.09, 07:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

ászokfa írta:
... hogy melyiket kell "megtagadnom" ha ellent akarok állni a háttér hatalmaknak!


Komám, miért kéne megtagadnod? Nem lesz kötelező.
https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/nem-lesz-kotzelezo-a-koronavirus-elleni-vedooltas-2332736/

Én se szívesen szurkáltatom magam, inkább a megelőzésre, az immunrendszerre szavazok! Egészségesen étkezem (csülök) és gyakran fertőtlenítek (törköly), valamint sportolok (pipa). Wink
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.09, 07:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ilyen egy kör Mugellóban Forma-1-es autóval!

A toszkán versenypályán soha nem rendeztek még F1-es futamot, a koronavírus-járvány miatt azonban most itt tartják a Toszká Nagydíjat, ami ráadásul a Ferrari 1000. verseny lesz.
A pálya 15 kanyarból áll, 5245 méter hosszú, a versenyzők pedig szinte kivétel nélkül izgatottan várják, hogy versenyezzenek rajta.
Az alábbi videóban megmutatunk egy belső kamerás kört a mugellói aszfaltcsíkon.


A cikket és a látványos videót, a képre kattintva láthatjuk.
FIGYELEM! A video indítása előtt vegyük vissza a hangerőt!


_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 3906

HozzászólásElküldve: 2020.09.09, 07:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm Vackor!
Mivel el vagyok maradva összeesküvés elméletekből, még tanulmányoznom kell, hogy melyiket kell "megtagadnom" ha ellent akarok állni a háttér hatalmaknak!
Wink
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.09, 07:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mennyire bízhatunk az ingyenes vírusirtókban?

Eleve, ha Windows 10-et használunk, az egyik ilyen megoldás már kéznél is van, hiszen a Defender a rendszer része. Külön fizetni nem kell érte, viszont a folyamatos frissítéseknek köszönhetően elvileg naprakész marad a legfrissebb fenyegetésekkel kapcsolatban is. Szóval már eleve nehéz egy fizetős biztonsági szoftver kiadójának dolga, ha meg akar győzni bárkit arról, hogy fizessen olyasmiért, amiből már van neki egy ingyen. A szakértők szerint azonban vannak érvek bőven, ezek közül soroljuk fel a legfontosabbakat.

A teljes cikk ITT olvasható.

Kapcsolódó cikk, amit szintén érdemes elolvasni!
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.09, 07:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Már forgalomban van az első koronavírus-vakcina - megmutatjuk, hol tartanak a fejlesztések

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium. ... Éles konkurenciaharc bontakozott ki a különböző országok és a vezető gyógyszercégek között abban, hogy kinek a vakcinája lesz az első, kié a leghatékonyabb, és kié a legolcsóbb. A gyorsaság és az ár mellett a legfontosabb természetesen a hatékonyság, vagyis az, hogy melyik oltóanyag lesz jó a különböző és gyakran mutálódó vírustörzsek ellen, mennyire tudják biztonságosan fertőzésképtelenné tenni a vírust, milyen erős és milyen tartós immunválaszt vált majd ki. ... Az alábbi összeállításban a legígéretesebbnek tűnő védőoltásokat mutatjuk be.

A teljes cikk ITT olvasható.


_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 41211
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.09.04, 05:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Azt ARTium-ból vettem a cikket* KULTÚRTÖRTÉNET - NÉPRAJZ *
NYÁRI KONYHÁK TEGNAP ÉS MA

Az egész magyar nyelvterületen ismert KONYHA szavunk 1206-ban helynévként bukkant fel CUHNA alakban. A szó ókori, latin eredetű. A klasszikus kultúra és a kora középkori műveltség sok elemével együtt, kettős közvetítéssel az ófelnémeten át valamelyik szomszédos szláv nyelvből (valószínűleg horvátból vagy szlovénből) vette át népünk. Konyha megnevezéssel jelölte a magyar parasztság a középmagyar háztípus elterjedésterületének számos pontján, elsősorban az Alföldön a sütésre, főzésre szolgáló helyiségben (pitvar) beépített tűzhelyet, padkát, gyakran a kéményalja közepére épített középpadkát. Ebben az értelemben okleveles adatokkal 1665 óta mutatható ki anyanyelvünkből.
A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint a nyári konyha egy-, vagy kéthelyiséges, kisméretű épület a főzés és sütés munkájának elvégzésére, napközbeni tartózkodásra. Tájegységenként eltérő lehetett a megnevezése: nyári konyha, kiskonyha vagy alsókonyhaként is emlegették.
Az épülettípus használatával a tulajdonosok a lakóépületet kímélték meg. Sok esetben a nyári konyha megőrizte a régi típusú tűzhelyeket, és ezáltal a hagyományos ételkészítést is folytathatták benne. Az építésük – a lexikon szócikke szerint – a 19. század végétől vált egyre gyakoribbá.
Mint azt fentebb is olvashattuk, a 19. század vége felé kezdtek elterjedni a falusi portákon ezek az építmények. Kétféle megoldást alkalmaztak: volt ahol különálló épületként működött, volt ahol a lakóépülethez közvetlenül kapcsolódva valósult meg a sütő-főző konyha, amely sokféle célt szolgált .
Először azoknál a parasztházaknál használták, ahol tehenet is tartottak, és nagy volt a gazdaság. A gazdaasszony itt dolgozta fel a lefejt tejet, szűrte, mérte, köcsögökbe osztotta feldolgozás szerint. A tűzhelyben a tűz sosem aludt ki, hiszen állandóan kellett a meleg víz az edények tisztításához, a tehenek, és más állatok körüli etetés-itatáshoz, és mindenféle konyhai munkához. A nyári zöldség- és gyümölcsszezonban a befőzéseket is itt, illetve a kiskonyha előtti udvarrészen végezték.
A helyiség másik nélkülözhetetlen kelléke a mosdótál.
A földekről hazatérve, az állatok etetése után az emberek ebben a helyiségben vetették le piszkos ruháikat, lábbelijüket, hogy a nagyházba már tisztán érkezzenek. Ne feledjük, akkoriban még nem volt vezetékes víz és külön fürdőszoba!
Az első tavaszi munkától, a vetéstől a betakarításig, a szüretig a nyári konyhában zajlott az élet, hiszen a paraszti élet legfontosabb tennivalója a termőföld körüli munka és az állattartás volt.
Ezek mellett a kiskonyhában zajlott nap közben a család élete is. Ott étkeztek, a stelázsin (nyitott, esetleg textíliával elfedett polcon) elhelyezett konyhai eszközök használatával. Rendszerint volt benne egy pad vagy priccs (keskeny deszkaágy; egyszerű, kemény fekvőhely), amelyen a gazdasszony vagy a gazda megpihenhetett egy kis időre a ház körüli munkák közben.
Én emlékszem, a nagyszüleimnél nyáron a fürdőszoba szerepét is betöltötte a kiskonyha - az esti fürdés is ott zajlott.
Az 1960-as évek végén, ahogy a paraszti gazdaságok kezdtek megszűnni, úgy ezek a helyiségek is elveszítették igazi szerepüket.
A lakás átalakítások során fürdőszoba, vagy valamilyen tároló helyiség funkciót kaptak. Az üdülőövezetekben, például a Balaton partján, vagy más látogatottabb vidékeken, ahol a turizmus fellendülésnek indult, ott a kiskonyhába, vagy nyári konyhába költöztek ki a háztulajdonosok, míg a ház csinosabb részét a turisták számára adták ki. Máshol az idős rokon kapta meg önálló lakrészként.
Ma már a modern háztartásokban szinte minden funkcióhoz külön helyiség áll rendelkezésre: mosókonyha, szárító helyiség, fürdőszoba, főzőkonyha, étkező, nappali. A könnyebb tisztántartási lehetőségek, a kényelmes takarító eszközök bővülése a nyári konyhák iránti igény csökkenését is magával hozta.
Az utóbbi évtizedben és különösen néhány éve ismét erőteljes igény jelentkezett az úgynevezett nyári konyhák, a féltetős főző-sütő helyek iránt. Persze, nem elsősorban a paraszti életmód, a termőfölddel való munka és állattartás hozta az igényt, hanem valami más. A legtöbb helyen amolyan 'úri-nyárikonyha' kerül megvalósításra - a kerti partik kiszolgálására, a medence és jakuzzi mellett.
Más világ, más igények, de valami azért mégis megmaradt: a tűzhely, a sütés-főzés, a gasztronómia, a finomságok, illattal, füsttel, hangulattal, és jó társasággal.
A szagelszívós, modern konyhák szinte csak díszletek, ám az udvar, vagy kert sarkában kialakított nyári konyhában lecseppenhet az olaj, a lekvár, senki nem csúszik el rajta. Füstölhet, serceghet a zsír, burjánozhatnak a különféle fűszerezett hús és zöldség illatok, senkit nem zavar.
A kályha, a kemence, a tűzhely mindig is a családi élet központi helye volt, a szeretet, az összetartás szimbóluma. Véletlen-e hát, hogy napjainkban ilyen nagy igény van ezekre a tűzrakó helyekre? Az itt készült ételek, ezek füstös, faszenes, fűszeres íze, illata előhozzák az emberi emlékezet mélyéről, a közös tudatalattiból azokat az érzéseket, energiákat, amelyek erőt kölcsönöznek, szeretetet adnak, és az összetartás, együvé tartozás biztonságot nyújtó muníciójával vérteznek fel, mai, sokszor bizonytalannak tűnő világban is.
Források:
https://nyugdijasok.hu/nyari-konyhak-tegnap-es-ma-119801?fbclid=IwAR1pwdHTFc3Te4euofMsk2PiJvt-nV6D_uQoPzojLhJpPkg6SLL38O7inxg
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 39917
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.09.03, 19:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönjük az infót...-frissítettünk Vigyor
Nálam még 84 volt... Sad
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Emmylie
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Feb 10, 2007
Hozzászólások: 13933
Tartózkodási hely: A+ H

HozzászólásElküldve: 2020.09.03, 13:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Vackor írta:
Frissíts azonnal: akkora lyuk van a Chrome böngészőkben, mint egy ház

A Google szerint a 10-es skálán 8,3-as erősségű a most felfedezett sebezhetőség, ha a Chrome nem frissül magától, mindenki tegye meg manuálisan!

Épp ezért érdemes villámgyorsan megnézni, melyik Chrome verzió fut a gépen - ezt a jobb felső sarokban a három pöttyre kattitnva előhívható menüben a Súgó (Help) / A Google Chrome névjegye (About Google Chrome) menüpontokban tehetjük meg. Ha itt a 81.0.4044.138 (Stable), 84.0.4136.5 (Dev) and 84.0.4143.7 (Canary) verziószámokat látjuk, akkor gond van, ha 85-tel kezdődőt, akkor már csendben lefrissült a böngésző.
.


Vackor kedves köszönöm a tanácsot.Utána néztem nálam 85-ös verzio van.
_________________
VKULCS
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.03, 12:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megnyílt a Városligeti Sportcentrum

https://youtu.be/tk7R2oFOL_k
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 7453
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2020.09.03, 07:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

kutyus írta:
NAGY A BAJ...METÁNKITÖRÉSEK A FELMELEGEDÉS MIATT


Aha! Meg a csilisbab miatt... bee
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Következő
1 / 32 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.096 másodperc