16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
9:29:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek.
7:18:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:26:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:16:am kutyus :
Jó reggelt!
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:15:pm Emmylie :
Nyugodalmaj jo éjszakát betegeknek mielöbbi teljes gyogyulást
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
3:41:pm Bojtárgazdi :
Úgy legyen, Emmylie Kedves! Lám, Kutyuséknál is javulnak a betegek.
1:03:pm Emmylie :
Szép délutánt Jo hireket várok Remélem lesznek is
7:42:am tercsi :
Jó reggel! Kutyus ez jó hír!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!.....köszönöm a jókívánságot....megin dultak a gyógyulás útján
10:55:am Bojtárgazdi :
Szép napot kívánok, a betegeknek gyógyulást!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
11:49:am Bojtárgazdi :
Hozom a napsütést! Itt már előbújt! Szép napot kívánok mindenkinek!
7:08:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - GAZLAP szakácskönyv (71)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

GAZLAP szakácskönyv (71)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 38, 39, 40  Következő
 
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39503
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.07.03, 14:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Már a felét el is vitte Hajni magunka......két dobozzal lefagyasztottam, ma és szombaton ez volt/lesz az ebédem


_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14047
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2019.07.03, 05:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella - régen, amikor még nagy konyhakertünk volt, nagy mángoldimádók voltunk, csináltuk nyersen salátának, fűszeres vízben megfőzve majonézzel, rántva, rizzsel kolbásszal rakottan, spenótként, megpárolva-ízesítve-más zöldségekkel felturmixolva kencének, mindenféle formában, de időhiány miatt egyre kisebb lett a konyhakert, most már beérjük néhány tő paradicsommal, cukkinivel, zöldhagymával a virágágyások szélén. A piacon nem látok sosem, no meg, ha lenne is, ki tudja, mennyi műtrágyával stb. van "dúsítva" - most már arra várok, hogy ha nyugdíjba megyek, kicsit megint átalakítom a kertet, hogy ilyen finomságoknak is jusson hely. Nem mintha a mágold és társai annyi helyet igényelnének, csak a talajelőkészítésre, trágyázásra, egyéb - normál időbeosztás mellett - természetes tennivalókra egyszerűen nincs idő, amikor az év nagy részében reggel sötétben megyünk el itthonról és sötétben érünk haza.
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39503
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.07.03, 05:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella

A lecsóban a karfiolt biztos észreveszi.......tegyél bele cukkinit, az is zöldség és semleges az íze. Néha csináltam tisztán cukkiniból is, jobban kíméli az epét

Volt egy évfolyamtársam, tőle lopikáztam azt a levest, amiben a zöldségeket kis tejföllel és a leves levével összeturmixolta, és visszatette a levesbe.
Isteni finom lett és a finnyás gyerekei is kétpofára falták Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11339
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 18:44    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Volt még szombatról rántott csirkém,csináltam hozzá amerikai káposztasalátát és azt ettem hidegen. Laughing
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1994
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 17:49    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nagyon köszönöm, Pili a receptes leírásokat. Elmantettem a receptjeimhez és fogok eszerint főzni.

A mángoldot nem emlegetted, pedig biztosan fogyasztjátok, mert Te nagyon élen jársz az új dolgokban. Kíváncsi lennék, hogyan termeled és hogyan főzöd?

86-ban építettünk, onnantól jó pár évig volt 6*3m fóliasátorom. Abban mindig volt mángold is. Egy nagyon életre való növény és az íze is rendben volt a római tálban. Abban több zöldséget dobtam össze, a tetejére füstölt karaj szeleteket és megpároltam. Abból minden zöldséget megevett még a férjem is.
De abban az időben még nem volt internet, sehonnan nem hallottam receptet. A mángold termesztéséről sem hallottam, tavasszal elvetettem, kikelt, szedegettem a leveleket és nyár közepén kihúztam.
Ellenben pár éve egy vásárolt palánta meleltt kikelt valami, szokásomhoz híven meghagytam, átcserepeztem, kiültettem, nőtt és mángold lett. Mitöbb, áttelelt, aminek nagyon örültem, de nem sokáig. Valaki azt a ronda nagy gazt kihúzta a jószágnak. De innentől érdekelt, hogy valóban áttelel a szokványos teleinken is? És igen, most lehet vetni másodvetésként talán még pár hétig is és áttelel. Ez azért nagyszerű, mert kora tavasszal már tetemes mennyiséget ad.
Nagy kincsek a korán szedhető zöldségek, amikor ki vagyunk éhezve a vitaminokra.
Ráadásul nem kényes növény, jó, hát víz, tápanyag kell, de az természetes. Rovarok nem bántották, már ez is egy félsiker!

Sokszor elgondolkodom azon, hogy nem nagyon lelhető fel olyan szakirodalom, ami részletesen ismertetné az áttelelő zöldségnövényeinket, azok termesztését, felhasználási módját.
Ha több ismeretem lenne róluk, azok vetésforgóját is meg kellelne tervezni.
Épp a nyáron olvastam hozzá sokat, de az egyes növényfajoknál. Az igazság az, hogy bár tanultunk zöldségkertészetet egy fél évig, de akkor ilyen részletekbe menően, nem emlékszem, de ha igen, vizsga, és sutba. És azóta sok új zöldségnövény jött divatba, amikkel még csak ismerkedünk és gyakran nem tudjuk, hogy vannak áttelelő fajtáik vagy éppen a felhasználhatóságaikról tudunk keveset.
Az áttelelő zöldségek létjogosultságát az is alátámasztja, hogy ezek termesztésével kevesebb mirelit vagy befőtt zöldség kell.

Én régebben nem nagyon néztem ezeket a főzős műsorokat, mert feszt könyveltem, meg házi munka, stb... A férjem télen sokat lebzsel itt mellettem és úgy lesi a főzős műsorokat, mintha főzni is akarna. Néha én is nézem és a mediterrán konyhák zöldségkavalkadján meglepódök. Ha mi is ennyi zöldség birtokában nőttünk volna fel, minden bizonnyal karcsúbbak lennénk. Most vén fejjel már elég nehéz átállni, előbb-utőbb csak nyitogatja az ember a hűtőt. Viszont csak jó lenne az utódokat a zöldségek irányába jobban terelgetni. Arról nem beszélve, hogy kevesebb emésztőszervi probléma lenne, mint a kis magyaros étkezéseinkkel.
Én elég mértékletesen főztem régen is, de meg kell mondjam, 70. évünkben, amikor már sokkal kevesebbet dolgozunk, már ez is túlzás. Én még csak-csak hajlok a zöldségek irányába, de a férjem nem nagyon.
Asszem, úgy kell feletetni vele, hogy ne is nagyon vegye észre. Most főztem tojásos lecsót, kellett volna karfiolt belefőzni, szerintem jó lehet együtt. Hozzá pásztortarhonya, a krumplinak ott kell lenni, szereti, de akár ebbe is mehetett volna egy kis karfiol.
Merthogy a karfiol levest sem eszi meg, a zöldborsó levest, a zöldbablevest sem, csak néha.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14047
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 12:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm, Capsella! Laughing Tényleg szeretek új ételeket kitalálni vagy régieket felújítani, sokszor korszerűsíteni.

A sóskát mi levesnek is nagyon szeretjük, kánikulában különösen jólesik egy leheletnyi zsiradékon megfonnyasztva, vízzel felengedem, mikor megfőttek a darabkák, behabarom, személyenként egy-egy tojást belecsorgatok, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, a fehérje pedig "rongyos" legyen, szinte jéghidegen esszük minden édesítés nélkül, (sőt, én még öntök hozzá egy kis almaecetet. Embarassed )

A hagyományos sóskamártást nagyon szeretem "piros krumplival" (ugyanúgy készül, mint a grenadírmars krumplija), a feleségem és a gyerekek inkább krumplipürével eszik, no meg az elmaradhatatlan tükörtojással.

A spenótot (különösen az új-zélandit) nagyon szeretjük mindannyian egy picit olívaolajon megpárolva, tejszínes habarással, fokhagymával, borssal, és (Spanyolországban tanultam) roquefort (vagy márvány) sajttal megbolondítva.
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38996
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 10:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Idézet:
jó idő lehetett nálad a konyhában.


Idea

Volt yes
De valamivel kell etetni a "poronytyot" Vigyor
Váratlanul hozták,és hát nincs a közelemben bolt Sad

Ma ismét tócsi készül a kívánságukra.
Így elfogy az öreg krumpli és a cukkini is. Kétféle lesz. yes
Galuskák borsóleves lesz mellé.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1994
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 10:12    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Pili!
Jó lehet az a sóskás galuska! Mindig nagyon érdekes régi/ma új reform ételekkel rukkolsz elő, nagyon kreatív vagy.


Kár, hogy nálunk szinte csak én eszem a sóskát. A férjem az ismétlődő veseköve miatt nem eszi, de amíg nem volt veseköve, addig sem ette. A lányom néha eszi. Bér én sóskamártást szoktam főzni és édesen, újabban mézzel, nekem nagyon finom, de egy ideje gondolkodom, hogy sós változat kellene.

Spenótot szoktam volt főzni nokedliben. A megdinsztelt spenót megy a nokiba, kifőzöm a nokit, rá túró. Na, ezt is nagy lelkesedés kísérte a férjem részéről, hogy egészséges étel, de aztán csak nem adott az egészségére. Később a lányom is feladta az egészségért való ilyen irányú versenyt. Én meg eluntam, hogy ők már az újabb főzésű kaját eszik én meg a sóskát vagy spenótot vagy a munkám megy a macska vagy kutyakajába.

Régen a római tálba a többi zöldség mellé tettem mángoldot és annak idején nagy sikere volt. Aztán abbahagytam a mángoldtermelést. De már vetttm vetőmagot, hogy újra elkezdjem. Hátha azt megeszik.
A mángold, mint megtudtam, két éves növény.Tehát tényleg hasznos lehetne.

Kár, hogy gyerekkorunkban ezeket a zöldségeket nem nagyon szoktuk meg.

Tegnap napközben hazajött a férjem, elég rendesen kitikkadva. Látta, hogy könyvelek, erre tojáslevest akart főzni, mondjam, hogy azt hogyan kell.
Megfőztem én, közben alaudt egy rövidet. Utána sajtos tésztát kért. Mindegyikből maradt, de ma madártejet kell főznöm és akár holnap császármorzsát. Kintre visz mindig visz valami húsos ételt, itthon azt már nem akarja. Újabban hajlandó főzeléket is kivinni, már amit szeret.
Tegnap este kimenet kaszálni, de ki keleltt kapcsolni a klímát, asszongya, nem bírta a meleggel való versenyt a klímaberendezés. Lehet, hogy inkább valamit állítani keleltt volna. Azért aggódok, mert ilyen melegben este sem jó dolgozni tartósan. Utána jön az étvágytalanság és nem termelődik újra az erő.
Szóval, akármennyit bosszankodok, hogy nehéz a kedvére főzni, de csak megpróbálok ilyen embert próbáló melegben.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39503
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 09:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma csak a sült húsom maradékát eszem ebédre, pár szem krumplival, uborka salátával.
Meggylevest majd uzsonnára..........és vacsira vettem egy db kukoricát Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14047
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 08:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Finom. Legalábbis mi szeretjük.
Laughing
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39503
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 08:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Aha!
.....és finom???
Bár nem hiszem, hogy - legnagyobb sajnálatomra - ilyen formában is tudnám enni Sad
Régóta se Tihi se én nem bírtuk a sóskát, spenótot fogyasztani, mert Zalán futását játszottuk utána
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14047
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 05:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Laughing Laughing Laughing

Sóskás galuska, ha mondom! Wink

Amíg a nokedli megfő, olajon megnyamvasztom a megmosott, csíkokra vágott sóskaleveleket. Mikor a nokedli kifő, összekeverem a párolt sóskával, tejföllel meglocsolom, rá egy kis majoranna, bors, só, a tetejére reszelt (füstölt) sajt, be a sütőbe - aztán hami
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 39503
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.07.02, 03:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Pilikém
mi a frász az a sóskásgaluska????
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14047
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2019.07.01, 22:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Holnap sóskásgaluska! Laughing
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 11339
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2019.07.01, 20:07    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bau szivem istenien néz ki,de MOST nem kérek. Wink Laughing
/jó idő lehetett nálad a konyhában.../

A zuramnak hideg meggyleves,nekem meggyszósz.
Délután fagyi. /mácsakazééé' nehogy lefogyjunk Wink /
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 38, 39, 40  Következő
33 / 40 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.084 másodperc