Csatlakozott: Jan 06, 2007 Hozzászólások: 170 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
Elküldve: 2013.11.07, 23:28 Hozzászólás témája:
Hat bizony a talajjavitas az kesz muveszet...Itt nalunk Szekesfehervaron van egy gombatermeszto pasi, attol tudok venni letermett zsakokat 20 Ft/db aron, az jo kis cucc, felig rohadt szalma, tozeg meg marhatragya azt hiszem. Van egy kecskes pasi is, attol meg lenne ingyen tragya, esz is a fene, mert a terdszalag szakadasommal nem nagyon ugralhatok...:S
Rengeteg szervesanyag bevitellel lehet javitani a talajt, azt imadom, amikor olyan szagu a fold, mint a gomba, tele van mikroorganizmusokkal...Nekem vannak olyan ismeroseim, akik ossze is szedik a hazak ele kitett, bezsakolt kerti hulladekot, azzal gazdagitjak a kertjuket, es mennyire igazuk van...
Az asassal kapcsolatban....hat vannak esetek, amikor tenyleg elengedhetetlen. Egy szuz terulet betoresekor, vagy amikor teljesen kemeny...De ha jo a talaj, rendszeresen apolt es taplalt, akkor elhagyhato az asas valoban. De csak ha jo a talaj...tehat ha rossz, akkor azt meg kell javitani...
Többen is próbálkoztunk az idén az "öngyógyító kiskerttel"
Nekem a növények társításai elég jól bejöttek, de a talajtakarások már kevésbé.
Nem tudom, hogy mindenhol alkalmazható-e, ez a módszer, de amikor nekem a cékla a felásott földbe is csak a legvékonyabb gyökerét tudta letolni, és inkább a föld felett terjeszkedett. A répáim is igencsak furcsa formákat vettek fel a kemény talajban, akkor a jövő évi vetést hogy oldanám meg, mert az ásó alig megy a talajba, nem hogy a mag magától Nálunk is minden maradék a talajba kerül.
Elküldve: 2013.11.07, 22:17 Hozzászólás témája:
Huuuu, tok jo kepek, imadom nezegetni, csorog is a nyalam...Szep a repa is, nem olyan tapos, muvi egykaptafa mint a boti, de tutira zamatosabb!
Hogyan kell feltenni kepet? En is teszek fel!
En Angliaban elek, de most itthon ragadtam, mert volt egy balesetem. Ott annyira mas minden, nincs krumplibogar, meg borsokukac, viszont a malnat, epret, es minden mas gyumolcsot halozni kell, mert lezabaljak a madarak...
Lenin azt mondta :"Tanulni, tanulni, tanulni!"
....es habar en nem vagyok semmifele kerteszistenno, de en meg azt mondom:
"Mulcsolni, mulcsolni, mulcsolni!!! "
Elküldve: 2013.11.07, 22:10 Hozzászólás témája:
Igen, azt latom..
De van meg uj a Nap alatt...vagy is nem uj, csak olyan, amit eddig nem lattunk.
Lattam az egyik topicban valaki az asasrol ir. Na hat barmilyen hihetetlen, a permakulturas gazgalkodasban nincs asas...Ez meg nekem is meresz, de ha belegondolsz, logikus....A termeszetben ki as? Megis micsoda boseg van mindenhol? Az elhalt szerves anyagok a talaj tetejen taplaljak es vedik a talajt a kiszaradastol. A szivem fajdul, amikor az emberek egetik az avart, vagy kiteszik az utcara zsakokban hogy elvigyek...Fizetsz, ha el kell vitetni, elviszik, komposztaljak, es fizetsz amikor megveszed, ha kell a viragfold ultetni...))
A komposztalas nem rossz dolog, de lehet komposztalni helyben is, ezzel megsporolod a komposzttarolo helyet, a komposztra hordas munkalatait, esetleges forgatast, a kihordas es a talajba dolgozast. Ha viszont a halott szervesanyagot elterited az agyasokon (lehet apritani is ugy kicsit rendezettebb hatast kelt) veded a talajt a kiszaradastol, a gilisztak nem a komposztaloban, hanem magaban az agyasban szaporodnak el, javitva ezzel annak szerkezetet.
A film tok jo, annyira egyszeru annyira nagyszeru...Nezzetek meg!
Ezt 8 éve ültettem, már szüretelem.
10 éve ültettem 500 tövet-gondozom is. szüretelem is, sokan tesszük ugyanezt!
Be is főzzük télire!
A babnak a szára 2 év mulva ismét komposztálódva visszakerül az anyafődbe.
Vasvellával trágyázunk is gumicsezmában!
Ez egy joutube videó, ami több éve készült!,,,azt hittem sajátod a videjó!
Ja és angliában van többhektáros terület ez a kis gazdaság! _________________ Élj úgy, ha lepereg előtted életed filmje ne keljen szégyenkezned!
Ahogy latom a gazlapon foleg "viragos" topicoc vannak, nem igazan latok zoldseges, gazdalkodos topicokokat, de hiszem, hogy rengeteg ember van, akiket nem csak a disznovenyek, hanem az "eheto novenyek" is erdekelnek.
A permakulturas gazdalkodas az egy regi-uj fele gazdalkodas. En hiszem, hogy a termeszetnel nincs jobb gazda, es aki tole tanul abbol tudatos, figyelmes, a foldet nem kizsakmanyolo kertesz lesz, aki belekerul maga is az anyag orok korforgasaba, aki nem csak elvesz, hanem ad is.
Ajanlom figyelmetekbe a kovetkezo kisfilmet, es varom hozzaszolasotokat a temahoz...
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban