Nekem van türelmem a növényekhez,5-6 évig próbálkoztam ugyanazzal a hagymával,csak azután adtam fel-kidobtam mikor fokhagyma méretű lett a gyerekfej nagyságú.
Szécsike , nem tudom milyen lehetőségeid vannak ugyan - de egy biztos. A készen vett hagymákat tuningolták rendesen . Szóval azt előbb ki is kell heverniük és átállniuk ( ha sikerül nekik ) normális üzem módra . Szerintem azért csökken a hagyma méret nálunk aztán . Az idén én is szeretném a hagymáimat kivinni a kertbe és humuszos ( beérlelt : komposztos - természetes trágyás ) kerti morzsás föld megy majd a cserepükbe . Azért cserépbe , mert rengeteg csiga volt tavaly - tavalyelőtt és meg kell védenem tőlük sok mindent . Különben nem sok maradna a hagymákból .
Én láttam már amy hagymákat így nevelve - hatalmasra nőttek - de nem sietettve , hanem évről -évre szép lassan megnagyobbodva . Nem tápozta a nénike - csak természetes anyagokkal . Csodájára is járt a környék mikor virágoztak . Amúgy kemény , masszív - egészséges volt a hagymák állaga , nem puffasztottak . Belátom magamban , hogy nincs elég türelmünk ilyen neveléshez és kivárni míg a növény adja magát a saját ütemében . _________________ Erzsi
Lécccci adjatok 5leteket...
Az amarilliszem levele szépen leszáradt,lassan kiültetném,de hogyan,hogy a hagymája növekedjen?
Volt már szabadföldben,cserépben,táppal,táp nélkül,teljesen elültetve,félig...stb. Mindig csak csökken a hagyma mérete.
Már évek óta nem volt nálam mert megharagudtam rá,de kaptam a gyerekeimtől két cseréppel, ami már nálam virágzott.
Megint itt állok tudatlanul.
Köszönöm mindkettőtöknek a hasznos tanácsokat, a többi hagymámat majd ezek szerint fogom elültetni, hátha jövőre jobb eredményeket fogok majd elérni!! _________________ Kata
Zefírvirággal értek egyet, szerintem is elég mélyre ültetted. Legalább a hagyma harmadának ki kellene látszani a földből. Ez azért fontos, mert az amarilisz hagymája elég érzékeny mindenféle rothadásokra. Ha a hagymából több van kint, jobban szellőzik.A gyökerek meg úgyis stabilan tartják. A hagymát ültetéskor hurkapálcikával, vagy a datolyában lévő műanyag pálcikával is ki tudod támasztani, amíg a gyökerek kifejlődnek.
De semmi sincs elveszve, nagyon figyelj, hogy ne öntözd túl, mert azzal lehet a legtöbb bajt okozni. Tápoldatozd, mert ezzel elősegíted a mostani szebb virágzást, de a hagyma jobb fejlődését, tápanyag-raktározását is.
De olvass hozzá, sok jó cikket lehet találni.
Még fiatal hagyma, azért vékonyabb a virágkezdemény, de jó lesz az.
Ha tudod, tedd napos helyre (nyáron a fa alá), hadd asszimiláljon.
Szerintem, mert ilyen idejében elővetted, Neked nem fognak letörni a levelek, hanem meg tudják magukat tartani, mert már világosban fognak kibújni. Az vészes, amikor pl. egy zacskóban nyomja ki a bimbót, akkor már nem lesz szép felálló levele, akárhogy támogatom.
Jó, hogy előre hoztad ezt a topikot, én is lemegyek a napokban a pincébe szemlézni, nehogy elkéssek. Egyáltalán a többit is meg kell nézni.
Lehet, hogy a kép nem lett túl jó, az oldalánál jön, biztos, hogy virág, már látszik rajta! Majd megmutatom akkor is, ha kinyílt, kíváncsi vagyok, milyen lesz! _________________ Kata
Csatlakozott: Feb 13, 2015 Hozzászólások: 327 Tartózkodási hely: Dévaványa Békés megye
Elküldve: 2016.01.11, 22:05 Hozzászólás témája:
Bocsi, de nem ültetted esetleg mélyre. Meg talán az levélkezdemény lehet, mert ha jól tudom a bimbó az a hagyma oldala felől tör ki. Itt a képen is elég kis soványnak látszik, nem annyira bimbó szerű. Bár az lenne. Nekem csak egy van, úgyhogy én is amatőr vagyok.
Felébresztem ezt a topic-ot! Nálam megjelent az első virágkezdemény, gyorsan el is ültettem:
Egyébként valamit nagyon rosszul csinálhatok, mert évek óta egyre kisebbek a hagymáim, és emiatt egyre kevesebb virágzik. Pedig nyáron kerti földben növekednek... _________________ Kata
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban