Van egy kis japán naspolya fám, aminek szinte az összes levele deformált, foltos, a szélein pedig barnul. A levelek előbb-utóbb le is hullanak. Tavaly őszre teljesen elvesztette a fa a lombját, ezért visszavágtam, de az új levelek is ugyanolyan betegek, mint a régiek voltak. Ránézésre nincs rajta semmilyen látható kártevő, nagyítóval is átnéztem. Milyen betegség lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2016.03.21, 19:48 Hozzászólás témája:
KEDVES VIRÁG55!
Leírása alapján két féle gombabetegség rohasztotta ki a növényt a földből.
Egyik szürkepenész lehetett, a másik fuzárium.
Ilyen töveket, földdel együtt ki kell dobni, nem lehet meg menteni.
A fertőzés oka, elsősorban a talaj, amelyben éltek az említett károsító gombák.
Talajt ajánlatos fertőtleníteni, a növények bele ültetése előtt.
Legegyszerűbb megoldás, a talajt " meg kell sütni" vagyis forró sütőben, 20 percig érdemes tartani, időközönként az ott lévő talajt érdemes egy alkalommal megforgatni, hogy egyformán érje a hő.
Ilyen kezelés a talajban élő károsító (gomba és rovar) szervezeteket megöli. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Csatlakozott: May 17, 2011 Hozzászólások: 965 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Elküldve: 2016.03.21, 19:02 Hozzászólás témája:
Tisztelt Kardos Rezső!
Pár jácint bimbója félig kifejlett állapotban szárastól kifordul a levelek közül. Semmiféle rágó kártevőre utaló nyom nem látszik. Amit találtam róla, baktériumos betegség lehet. Lehet ellene valamit tenni, vagy kidobandó az egész hagyma? _________________ Virág55
Szeretném megkérdezni, a fenyőknél természetes a tűlevelek hullása? több fenyőnk is van- egyiknél már régebben, a másiknál most az ősszel indult el nagy fokban a hullás, többi még nem....Ez természetes, vagy tenni kell valamit ? előre is köszönöm a választ?
Kedves Rezső- kérdezném, mit tegyünk a kertünkben levő sok zöld és uj fajta poloska ellen- valahogy nagyon elszaporodtak és mindenütt ott vannak, rossz szaguak?
Tisztelettel kérdezem, hogy arra mit javasol, hogy a kertünk egész évben, tavasszal, nyáron, sőt még most is tele van meztelencsigával, úgynevezett ronda vörös állatok, mindent megettek, sőt még most is megesznek (például a paradicsomot, valamint a paprikát is). Ma kertészkedés közben vettem észre, hogy az eper, valamint a málna között tele van rendes csigákkal, amelyek többsége él, szaporodnak a kicsik is. Több ezer forintot költöttünk csigairtóra. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne a kert földjét megfrissíteni úgy, hogy jövőre ne szaporodjanak el. Van olyan hogy a fűből körülbelül 50 - 70 csiga mászott ki egyszerre, próbálkoztam a sózással is,de azzal a füvet tönkre teszem. Persze virágokat is imádják, azt is csak tönkretették.
Válaszát előre is köszönöm
Köszönöm a válaszát- csak még azt szeretném tudni- az idén, vagy már egyáltalán nem tehetünk ellene semmit?- mellette van egy ringló, annak a levelei is lyukasak, de a gyömölcsön nem látszik semmi. Mégegyszer köszönöm
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2015.07.26, 19:06 Hozzászólás témája:
Kedves Nusika!
A kajszibarack termését, stigminia nevű gomba támadta meg. Ez ellen már nem lehet tenni semmit
Mályva levél sárgulását erős meleg okozta, valamit ezzel kapcsolatos vízhiány.
Gyakoribb öntözés mérsékelheti a levél sárgulását. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban