Csatlakozott: Oct 26, 2008 Hozzászólások: 7623 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2012.07.23, 13:30 Hozzászólás témája:
Ani, a meleg ellen nehéz védekezni. Nálam hála égnek jól bírják, de nap nem éri őket. Ha majd kipróbálod a kanócos öntözést látni fogod milyen sokat számít.
Joomar, a fénycsöveknél a hőt nem úgy érezni, mint egy 40 w-os körténél, de valamennyit termel. A polc egy kicsit langyos az armatúra feletti részen, ez télen nem hátrány, de nyáron azért érezhető, amikor a levegő sem mozdul
Anno még én is megvettem a 3 ezer forintos növényvilágítást, de a 300 ft-os fénycső még talán jobb is volt. A legnagyobb amerikai gyűjtők is azt mondják, hogy a legolcsóbb fénycsövet veszik, nincs különbség a végeredményben. Ezt én is tapasztaltam.
Egy dologra figyelek csak, hogy az 1000 lument megkapják a növények.
Úgy számoltam, hogy a mostani 18W-os fénycsövek kb 2100 lument adnak le, de ennek csak a harmada jut a növényekre, plussz ami még visszaverődik esetleg a különböző felületekről.
A LED-es világítás, ha nem idehaza veszed, hanem az akciós oldalról, akkor sokkal jobb áron van, mint idehaza és olcsóbb a hagyományos fénycsöveknél (azaz armatúra+fénycső árnál). 1 polc esetében 19,6 W körüli teljesítménnyel számoltam a ledszalagoknál (Jelenleg 36 W van). Ez a 19,6 W gyakorlatilag ugyanazt a lumenszámot tudja nyújtani a növényeknek, mint a 36 W fénycsövek esetében (mindenféle trükközés nélkül).
Egy hideg és egy meleg fényt terveztem polconként. 2-2 csík mindkettőből, így elvileg mindkét spektrumot megkapják. Bár nem tudom mennyire lehet bízni a színhőmérsékletben led-ek esetén. _________________ Magyar ibolyás honlap - http://saintpaulia.hu/forum
Európai ibolyás fórum - http://forum.african-violet.eu
Hát őrülök meg:))) Ennyi csodaszép ibit amiket feltettetek....nekem meg ahogy irom 1 szem sem virágzik Igaz a nyári sok-sok fok nem tett jót nekik, de kezdik összeszedni magukat most, hogy egy kicsit hűvösebb lett.
Laci!
Az jó lenne, ha összejönne a "meló" és tudnál kapcsolatot teremteni orosz ibisekkel, mert valóban szépek! Majd drukkolok! Kicsit el vagyok keseredve, mert a Tőled kapott Momma's Backhoe is sajnos rengeteg levelet vesztett (kocsonyásodott meg) a meleg miatt, de azért vettem le biztonság kedvéért 3 levelet ami biztos az biztos, bár van a növény de hát.... nem olyan klassz nagy saláta ahogy kaptam, most kis "saláta" lett belőle, de azért él Még sokáig virágzott is tán fel is tettem Neked, de a meleg betett neki is
Timi én ajánlom, hogy fontold meg a LED-es világítást. Az áramszámlád kisebb lehet.
Nekem máris kiégett két armatúrám. A fénycső jó benne, de az armatúrában gondolom biztosítékot kellene cserélni.
LED ügyileg egyelőre még talán csak floráriumosok tapasztalataira lehet hivatkozni, de nem termel hőt és talán kevésbé gyakran hibásodik meg
Bár nem vagyok nagyon tapasztalt flóris, de azért hozzászólnék. Mikor el kellett döntenem, milyen fényt szeretnék, akkor nagyon körbejártam ezt a témát a neten (jó rég volt igza, másfél éve ). Akkor arra jutottam, hogy még a növényeknek való led-es lámpák nagyon drágák. Ugyanúgy, ahogy a telefonok is vannak. Minél újabb, annál többet tud, és annál drágább. Aztán olyan gyorsan fejlődik a technika, hogy akár egy év után is ez telefon felszereltség, ami korábban egy vagyon volt, most fillérekért hozzá lehet jutni. Jelenleg ami igazán jó színskála a növényeknek, azért rendesen megkérik az árát. Igaz, hogy ezekre is rá van írva, hogy cool meg warm, de valahogy nem ugyanaz, mint ami elég lenne a növényeknek. Igaz, én jóval nagyobb lumenszámút kerestem, és lehetőleg olyat, ami kék és piros fényt egyforma arányban tartalmaz. Végül olyat találtam, amit a többiek is vettek páran, de az az e-bay-en van, és 26€ volt. Végül nem vettem meg. Ahhoz a teljesítményhez, ami a növényeknek kellene, ez volt a legelérhetőbb. Sajnos a közforgalomban még olyan kicsi a Watt-számúakat lehet kapni, ami kevés a növényeknek.
Az pedig, hogy hány foktan lövi a fényt, többéle is lehet, mert a boltokban van irányított is, meg olyan is, ami sok kis ledből állt irányítás nélkül. A fényszalagot én is néztem, de nagyon keveselltem, akkor már inkább az E27-es foglalatú led izzókat néztem.
Igazából nagyon szerettem volna led világítást, mert ahogy blunt is írja, az élettartamuk jóval hosszabb, és sokkal de sokkal kevesebbet fogyasztanak. Szerintem a led-eké a jövő, csak győzzük kivárni.
Timi: gondold meg, amit blunt írt, tényleg nagyon jó ötlet. Ha nekem csak ibijeim lennének, tuti led-et vennék. Az ibiknek nem olyan nagy a lumen igényük, így egy lámpaboltban kapható nagyobb watt számú (pl.5W , csak ennyire gondolj, ledeknél már ez is sok, én 9W maxot találtam néha csak a neten, de az már csoda volt ) is tökéletesen elég lehet neked. Ezzel jobban járnál, mint a neoncsővel. ˙(Igaz, nekem azzal is jók a tapasztalataim, hisz jól bírják. És nem termelnek hőt, legalábbis én nem tapasztaltam. ) Egyébként a led izzók jóval drágábbak, de hosszú távon nagyon jól megéri őket használni, szépen behozzák az árukat, és akkor a család se bánthat, hogy sok villanyszámlát csinálsz, mert ezek aztán tényleg keveset esznek.
blunt: a "kell nekem" ibid szerintem másnak is kelleni fog, ha eszer sikerül beszerezned. Csodás a lombozata, én inkább amiatt szeretnék ilyet. A virág csak hab lenne a tortán. _________________ A jó barátok nem engedik, hogy hülyeséget csinálj.....egyedül
Az ürességet csak egyetlen dolog teszi elviselhetővé - a kapcsolat.
(Kapcsolat)
Elküldve: 2012.07.22, 21:07 Hozzászólás témája:
Egy Armatúra 2300 ft körül van. Ebből kettő kell egy polcra. Tehát 1 polcra nagyjából 4600 ft-os bekerülési ár jut.
én a 240 smd-s ledszalagot néztem, 15 dollár körül hozzá lehet jutni az 5 métereshez. Ebből a fajtából nagyjából 2 méter kell egy polcra (4 db 50 centis csík. Ezzel a polc minden szegletét jól be lehet világítani, mert eltolva fel lehet ragasztani.
Szóval ebből 1 polcra való szalag kb 1500 ft-os áron beszerezhető. Az áramfogyasztás harmadával kevesebb vagy még egy kicsit többel.
Kell még venni valami transzformátort is, de az is 2-3 ezer forintos tétel. Szóval jócskán lehetnek előnyei a Led szalagnak költségeket vizsgálva.
Azt nem tudom milyen fényt ad és mennyire zavaró a szemnek. Az biztos, hogy ez nem szórja úgy a fényt mint a fénycső, az 360 fokban világít, ez meg csak 120-ban, de ez a növényvilágításnál pont jól jön. Nem sok a lumen veszteség. 80-85%-os a hatásfoka. _________________ Magyar ibolyás honlap - http://saintpaulia.hu/forum
Európai ibolyás fórum - http://forum.african-violet.eu
Ha szerencsém lesz, akkor a munka miatt lesz alkalmam utazni Szentpétervárra vagy Moszkvába. Kicsi az esély rá, de reménykedjünk. Akkor orosz fajtákat is tudok majd hozni.
Elküldve: 2012.07.22, 20:46 Hozzászólás témája:
Timi én ajánlom, hogy fontold meg a LED-es világítást. Az áramszámlád kisebb lehet.
Nekem máris kiégett két armatúrám. A fénycső jó benne, de az armatúrában gondolom biztosítékot kellene cserélni.
LED ügyileg egyelőre még talán csak floráriumosok tapasztalataira lehet hivatkozni, de nem termel hőt és talán kevésbé gyakran hibásodik meg
Kriszti, ha minden jól megy, akkor már a kiállításon is lesz Pink Mint, de majd meglátjuk, egyelőre még hozzá kell jutni valahogy.
Ha szerencsém lesz, akkor a munka miatt lesz alkalmam utazni Szentpétervárra vagy Moszkvába. Kicsi az esély rá, de reménykedjünk. Akkor orosz fajtákat is tudok majd hozni.
Csatlakozott: May 12, 2010 Hozzászólások: 4478 Tartózkodási hely: Nógrád megye
Elküldve: 2012.07.22, 20:35 Hozzászólás témája:
Húhhhhh, ez a Pink Mint valami gyönyörűséges! Nekem is nagyon tetszik.
blunt!
Rebel's Rose Bud Ilyen nekem is kellene.Micsoda szép a lombozata is.
marti8!
"Az a "baj", hogy egyik szebb mint a másik, és nem lehet megállni."
Az az igazság, hogy Én is így vagyok vele. Hidd el, hogy akárhány fajtád lesz, akkor is kell még más fajta, aminek nem lehet ellenállni. Én ismerem ezt az érzést.
Őszre meg lesz a polcom remélhetőleg.
Csatlakozott: Mar 16, 2007 Hozzászólások: 748 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2012.07.22, 19:22 Hozzászólás témája:
Ahogy Laci is írta, Pink Mint a neve... egyszer talán lesz! _________________ Háromféle ember létezik. Van aki lát, van aki látja, amit megmutatnak neki, és van aki nem lát... (Leonardo da Vinci)
Csatlakozott: Jun 06, 2012 Hozzászólások: 452 Tartózkodási hely: Budapest/Csepel
Elküldve: 2012.07.22, 16:56 Hozzászólás témája:
Velena! Én is kíváncsi vagyok arra a csodaszép, akár menyasszonyi csokornak is beillő ibolyának a nevére.
Timi! Igen, kicsit megszaporodtak az ibi levelek Nagyon bízom benne, hogy sikeres leszek a sarjaztatásban. Eddig 95 %-ban kijöttek a korábbiak. De ezek mégiscsak nemesek Már azon gondolkodom, hogy hova költözzek, mert az ibolyáknak kell a hely. De nem bánom
Az a "baj", hogy egyik szebb mint a másik, és nem lehet megállni.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban