A régen nem látott tavaszi aszály és az április végi kánikula miatt narancs riasztást adott ki a Magyar Madártani Egyesület. „A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya – figyelmeztetnek. – Arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár fészekanyagot.” Ebben a száraz melegben hajnali harmatképződés sincsen, és hiába esik helyenként, ez csak átmeneti enyhülést jelent az állatoknak.
Így itasd a madarakat!
A téli madáretetés után most a madarakon legegyszerűbben úgy segíthetünk, ha nagyobb méretű, 5-7 centi mély műanyag virágalátétben teszünk ki nekik vizet a kertbe. Aztán már csak várnunk kell, hogy a környék madarai nálunk nyüzsögjenek, és pancsoló rigókban gyönyörködhessünk. Az alátétből nemcsak a madarak, de éjszaka a sünök is tudnak inni, és akár meg is fürödnek benne.
Egy nagyobb tálcán pótolni tudjuk azt a sarat is, amit a fecskék a tavaszi esők után megmaradó pocsolyákból szoktak beszerezni a fészeképítéshez. Ehhez egy nagyobb edénybe kell földet tölteni, és addig locsolni, amíg meg nem áll rajta a víz. Ezt tegyük minél szabadabb helyre az udvarban, hogy a víz csillogása alapján megtalálják a fecskék.
Ha nincs felesleges műanyag alátét, használhatjuk a kiürült nagyobb méretű konzerves dobozokat is. Pl. zöldborsó, kukorica, befőttes dobozok, de ezeket időnként cseréljük le, ha esetleg rozsdásodnának.
Én a nagyhalászi gólyacsaládot nézem, 4 fióka volt, egyet szerintem kidobtak a többiek, nagyon pici volt! A három szépen fejlődik!
Sajnálom a turulkát, nagyon érdekes volt megfigyelni!
Csatlakozott: May 26, 2012 Hozzászólások: 656 Tartózkodási hely: Békéscsaba
Elküldve: 2012.06.11, 15:46 Hozzászólás témája:
Lipio39! Előfordul, hogy ilyesmi miatt hülyének nézik az embert. Én is felneveltem több rigót, egy seregélyt, és egy csókát is. Az egyik rigót gyerekek kergették az iskola mellett, és őrájuk se szólt senki. Amikor meg megfogtam a szegény lógó szárnyú rigót és elvittem a tenyeremben, mindenki úgy nézett rám, mint valami ufora.
Főleg akkor volt nagy nézés, amikor a ház előtti fűben fogtam a rigónak tücsköket. Egy gyufásdobozba gyűjtöttem őket, és ha tele volt, elindultam befelé. A rigó viszont nem várt meg, már az ablakban kérte az ennivalót, így én oda borítottam a sok tücsköt az ablakpárkányra, ő meg összeszedte. Kicsit se nézett hülyének, aki ezt látta.
A fészekben már nem látszik tojás, a fiókákat meg nehezen lehet megszámolni, ha nem tudnám, hogy négy tojás volt, én csak három fiókára tippelnék, ennyit láttam a valóságban is, ami a képen van! _________________ Mikor arra vágysz, hogy észrevegyenek, megértsenek és szeressenek, tudd, hogy a többiek is erre vágynak. (Tatiosz)
http://indafoto.hu/cherry41
Sziasztok! Sikerult lefényképeznem a csicsorkénket, amikor kiroppent a fészkébol, szép kismadár!
A fiókák meg már ekkorák
_________________ Mikor arra vágysz, hogy észrevegyenek, megértsenek és szeressenek, tudd, hogy a többiek is erre vágynak. (Tatiosz)
http://indafoto.hu/cherry41
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban