Egyéb elfoglaltságaimnak "hála", egy ideig nem tudok a kérdéseitekre válaszolgatni. Addig is örömteli GAZolást! _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Csatlakozott: Feb 19, 2007 Hozzászólások: 208 Tartózkodási hely: Gyula és Budapest
Elküldve: 2007.04.17, 11:57 Hozzászólás témája:
Köszi Vid! Ráközelítek amennyire tudok,aztán meglátom mi lesz! Egyébként már most is látszik a növényen,hogy izmos csapókat növeszt. Lehet,h csak bemesélem,de talán annyira még nem fertőztek meg ezek a gazok.
Még azon néhány orchideák közül, amelyek a trópusokon a tengerszinthez közeli területeken éjjel sem találkoznak 18°C-nál hidegebbel, is sok elviseli a nyarakat a szabadban. Vannak olyan magashegyi fajok, amelyek nappal 20-30°C-t igényelnek, éjjel meg 5-10°C-t. Ezek egy része is megmarad nyáron a szabadban, pedig nekik meg melegük van. A többség és a hibridek valóban bírja kint,csak a napfényre és a csigákra figyelj. Még a "napimádó" hengeres levelű Vandák is megéghetnek a déli órákban a teljes napon. Szórt napfény egy fa alatt, vagy csak 1-3 órán át ráeső reggeli, vagy délutáni napsütés rendszerint megfelelő. _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Racztomek, kb jó lesz a fénycső, csak tedd minél közelebb a növényekhez (de ne "grillezd" ), 12-16 órán át üzemeljen. Ha az összes fény 1/10-ed négyzetméterre jutna, még akkor is csak 5500 uxot kapnának a növények. Kicsit kevés, de egyes megfigyelések szerint már elegendő. _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Csatlakozott: Jan 28, 2007 Hozzászólások: 3438 Tartózkodási hely: Szombathely-Gencsapáti
Elküldve: 2007.04.17, 07:03 Hozzászólás témája:
Kedves Vid!
Olvasom a Makara könyvben, hogy sok orchidea jobban érzi magát nyáron a szabadban, még a Vandafélék is.
Mit jelent ez? Napon, árnyékban, egy laza fára akasztva, hogyan?
Cat _________________ Két pont - és ember - között legrövidebb út az egyenes.
Csatlakozott: Feb 19, 2007 Hozzászólások: 208 Tartózkodási hely: Gyula és Budapest
Elküldve: 2007.04.16, 20:53 Hozzászólás témája:
Köszi Vid!
Itt vannak az adatok,többet nem találtam rajta:
L18W/77
Ha ezt a linket megnéznéd,a lap alján van egy táblázat,ami talán neked többet mond...Köszi
De jó hogy itt vagy! Várom a prividet! És akkor már légyszi ne csak a beporzásról írj nekem, hanem arról is hogy mikor kell leszedni a virágot, és honnan tudom, hogy megtermékenyült...?
Ugyanis van már olyan sz.virágom is, ami kezd száradni, a "szirmait" ledobálta, és az a félgömb, ami eddig mindenét eltakarta, az is kezd összemenni.....most már látok belül is egy kis gömböt...ez a magtok lehet???
Köszi előre is!
Ha napégés(bár az nem igazán ilyen), akkor csak a gumó napsütötte oldalán jelentkezik. Ha megpuhult a gumó, akkor baktériumos, v gombás fertőzés is lehet. Mutasd meg a képet Kardos R-nek! _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Kedves Királylány! Nekem is volt már hasonló és hiába kerestem rá magyarázatot, nem egyezett a számomra elérhető növénybetegségek leírásával. Nem terjedt tovább és legközelebb nem volt ilyen tünet. Neked viszont van lehetőséged a növényvédelmes topikban megkérdezni..... ! _________________ Szécsényi - Farkas Vid
A teljesítménye (wattban megadva) Nem árul el egyértelmű infót. A kibocsájtott fényáramot lumenben (lm) fel szokta tüntetni a gyártó, azt nézd meg nekem. Kérdés az is, hogy milyen a színhőmérséklet. Vörös és kék tartományra is szükség van,tudomásom szerint ez min. két világítótestet igényel... A fényforrást meg olyan közel helyezd el a növényekhez, amennyire csak lehet és még nem éget, mert a távolsággal négyzetesen csökken a megvilágítás erőssége(ezt számoljuk luxban lx). A pára viszont biztos rendben van, hiszen már 50% is elég. _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Nem kell etetni! Egy csapda csak korlátozott számban képes összecsapódni, utána elpusztul. Ha a levelek pusztulása túl gyors, nem marad asszimiláló felülete.... Ne aggódj, ez is egy növény. Fotoszintetizál. Az elég neki. Ha tud, majd fog magának "plusszt". _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Vidak, szerintem szétültethető, persze utána 2-4 hétig célszerű nagyon párás helyen tartani. Az a fehéz "izé" olyan sókiválásnak tűnik a képek alapján, ami a kemény öntözővíz miatt jelenik meg. Nem lágy vízzel öntözöl? A légycsapót tartsd hűvös, világos helyen, de ne hevítse fel a nap túlzottan és legyen magas a pára. Rendbe fog jönni. _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Kedves Anita77!
Két "ősi" szakkönyv ír erről.
Makara György: Orchideák és broméliák, valamint Domokos Mária: Orchideák _________________ Szécsényi - Farkas Vid
Csatlakozott: Jan 27, 2007 Hozzászólások: 735 Tartózkodási hely: Debrecen
Elküldve: 2007.04.15, 16:43 Hozzászólás témája:
Kedves Vid!
Történt egy kis baleset a cymbimmel, kitettem az erkélyre, és szerintem a nap égette meg, de ez nem biztos. Mit tehetnék érte? Ezt tényleg a nap tette?
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban