Ha sárgulnak és leesnek a Rhododendronok levelei, akkor az okozhatja túl meleg száraz környezet, vízhiány és tápanyaghiány. (Ha csak sárgulnak a levelei, akkor az vashiányt jelez.) Ha tavasszal fordul elő, akkor az természetes, akkor cseréli ki a levélzetét. A legfontosabb, hogy télen is gyakran öntözd, ugyanis akkor is sok vizet igényel. Magas páratartalmat kíván, ezért gyakran permetezd. Tápanyagigénye télen nagy, mivel ilyenkor készül a tél végi, tavaszi virágzásra. Fontos, hogy lágy, mészmentes vízzel öntözd! Átültetni évente kell "A" típusú virágföldbe, s talaja sok tőzeget tartalmazzon. Fényigénye tavasztól őszig világos, de félárnyékos helyen legyen. Nyáron a szabadban is kint lehet, szeptemberben azonban be kell vinni. Télen világos helyet szeret. Tápanyagigénye tavasz és ősz között közepes, ilyenkor elég 2 hetente tápozni, télen nagy, ilyenkor hetente. _________________
"A föld itt olyan kedves, hogy csak megcsiklandozod egy kapával, és nevetése termést érlel." (Douglas Jenbold)
Van 6 cserép,/dézsa/ Rhododendronom,kisebb nagyobb,különböző szinüek,és más,más fajta ezt a levelek és virág formák eltéréséből gondolom.
Májusban csodásan virágoztak,/a teraszon szalmába éshólyagos fóliába burkolva teletek/ rodi földbe,rodi tápoldattal öntöztem öket.
A kis piros megajándékozott egy kis virággal is tegnap.
A problémám az ,hogy kettő kivételével mindegyiknek sárgulnak a levelei és bizonyos idő után leesnek.
Szeretném megkérdezni mi a teendő ,mivel a napokban szeretném "téliesiteni öket".
Köszönöm a választ .
Csatlakozott: Jun 03, 2005 Hozzászólások: 2053 Tartózkodási hely: Bp.-Erdőkertes
Elküldve: 2005.10.17, 06:35 Hozzászólás témája:
Szóval még mindíg a Gardenianál tartok.
Annyira csúnya lett, hogy már nem bírtam nézni és gondoltam szétszedem átültetem.
Kicsit meglepődtem, ugyanis a cserépben nem egy bokor, hanem 6 db kétágú növény volt cselesen összeültetve.
Persze ezeket szétültettem tőzeges földbe, visszavágtam a zöld részig, mindegyiket máshova helyeztem el és most várom a csodát!
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ez az ültetési mód szokványos, megengedett, vagy csalás, mármint a vevő becsapása, mert azt hitetik el vele, hogy egy jól fejlődött bokrocskát vásárol?
Új vagyok itt, és igazából egy nagy probléma miatt regisztráltam, amelyre választ keresek.
Tavaly odaköltöztem a páromhoz, akinek a volt felesége elköltözött, de ott hagyta a szobanövényeit, amikhez én nem értek egyáltalán, csak a haszonnövényekhez.
Szeretem amúgy a növényeket, de eddig nem tartottam, mert nem értem rá, de most rákényszerültem gondoskodni róluk.
Azon már túltettem magam, hogy nem tudom, melyiket hogy hívják és mit szeret, már túl vannak egy átültetésen is - valószínűleg túlműtrágyáztam őket, de néhány hónapja a virágok földjén sárgásfehér foltok jelentek meg, amin az átültetés - cseréptisztítással - sem segített, és a dolog nagyon elterjedt, legjobban a virágok szártövénél, és egy idő után olyan, mintha kirohadna a virág, és már majdnem mind ilyen. Először azt hittem, az átültetés segít, 50 kiló virágföldet vettem és szinte mind el is ment, de már egy hét alatt újra megjelentek a sárgásfehér foltok, és mostmár fullosak az átültetett cserepek ezzel. Nem tudom mi lehet, nem segített semmi, tudtok valami okosat?
A kavicságyhoz a legjobb az agyaggranulátum (amit hidrokulturás növényekhez szoktak használni, bármelyik kertészeti áruházban vagy akár hipermarketben is be lehet szerezni). Én két féle méretben láttam. A kisebb növényekhez a kisebb átmérőjűt (kb. 1mm-es), míg a nagyobbakhoz a nagyobb (kb. 2mm-es) átmérőjűt használjuk.
A kavicságy készítése:
Először is kinézel egy öblös, lehetőleg nagy falú edényt. Ennek a közepébe belehelyezel egy felfordított cserépalátétet, erre fog kerülni a növény. Utána felszórod annyi granulátummal, hogy az alátétig érjen. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a növényt a felfordított alátétre helyezed, s a granulátumot feltöltöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, de a növény cserepéig ne érjen a víz.
Hát hogy őszinte legyek a tőzeges módszerről még nem hallottam. _________________
"A föld itt olyan kedves, hogy csak megcsiklandozod egy kapával, és nevetése termést érlel." (Douglas Jenbold)
Csatlakozott: Jun 27, 2005 Hozzászólások: 749 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Elküldve: 2005.10.14, 13:45 Hozzászólás témája:
Sziasztok.
Olyan sokszor olvasok arról, hogy kavicságyra kell tenni a szobanövényeket. / pl. Fokföldi ibolya, kávécserje, calathea stb. stb/
Megmondanátok hogyan érdemes a leghelyesebb módszerrel késziteni. ?
( esetleg fénykép ? ) Milyen nagyságu az a kavics , apró,? nagy? sóder jellegű, vagy akváriumba illő ?
Vagy többször olvastam, hogy nem árt a virágot tőzeggel körbevenni és a tőzeget locsolni a megfelelő páratartalom biztositása végett. Ezt ugy kell érteni, hogy cca. 3 számmal nagyobb kaspóba állitsuk be és ugy vegyük körbe a tőzeggel? Ugye !?
Köszi
Télire semmi esetre se hagyd kint a kávécserjét! Nyáron kiteheted világos helyre, ne tűző nap ne érje, mert megégnek a levelei. Nyár végén már érdemes bevinni a szobába, hogy minél kisebb legyen a hőmérsékletkülönbség, lehetőleg hasonló körülményeket biztosítva, mint a szabadban. Arra vigyázz, hogy a száraz levegőn könnyen megtámadhatja a takácsatka, így helyezd nedves kavicságyra, azt értékeli fogja. _________________
Csatlakozott: Oct 02, 2005 Hozzászólások: 278 Tartózkodási hely: Somogy megye
Elküldve: 2005.10.12, 13:20 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Ezt a kávécserjét nemrég vásároltam.
Az üzletben azt mondták, hogy ki is ültethetem a kertbe...
de valahogy nem merem. Olyan jól érzi magát az ablak előtt.
Kétlem, hgy kibírná a telet. _________________ "....az, hogy én ki vagyok, nem attól függ, hogy te minek akarsz látni engem!!"
Tünde
Tartható a Gardénia szobában is. Írok róla néhány szót.
A buzérfélék családjába tartozik. Elég kényes. Egész évben világos, de hűvös (18-20 fok) helyen kell állnia. Ahhoz, hogy a bimbók kifejlődjenek, állandó 18 fokos hőmérsékletet kell neki biztosítani. Ezenkívül a már fent említett (18-20 fok) hőmérsékkletű talpmeleget kíván, mert nagyon nem szereti, ha "fázik a lába", azaz hideg a talaja.
Vízigénye egész évben közepes, azaz a föld felső 1-2 cm-es része száraz, akkor öntözni kell, s nem szabad teljesen kiszárítani a földjét.
"A" típusú (vagy Rhododendron) földbe kell ültetni.
Tápanyagigénye közepes. elég 2 hetente tápoldatozni.
Virágzási ideje náron és ősszel van.
Szaporítani tavaszal és ősszel lehet fejdugványozással.
A levelek le is hullanak vagy csak sárgulnak? Ha csak sárgulnak, az tápanyaghiányt vagy klóros öntözővizet jelez. Ha le is hull, akkor nagy körülötte a hőingadozás.
Tedd olyan helyre, ahol biztosítani tudod tudod neki a 18 fokos hőmérsékletet. Lágy, langyos, mészmentes vízzel kell öntözni, ezt úgy érheted el, ha a csapvizet felforralod.
Ha a virágok gyorsan lehervadtak róla illetve a bimbók nem fejlődnek ki, az túl száraz környezetet jelez. A páratartalomigénye közepes. így elég időnként lágy vízzel permetezni. _________________
Először is köszönöm ezt a megtisztelő felkérést. Mint Vica lentebb írta, a szobanövényekkel kapcsolatos kérdéseket várom, s előreláthatólag szerdán és a hétvégi napok közül valamelyiken fogok rájuk válaszolni. _________________
Legutóbb gabor81 szerkesztette (2005.10.11, 12:27), összesen 1 alkalommal
Csatlakozott: Jan 02, 2004 Hozzászólások: 1691 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2005.10.08, 15:24 Hozzászólás témája: SZOBANÖVÉNYEK-Püschl Gábor dísznövénykertész rovata
Ebben a rovatunkban növénytanácsadónk:
Püschl Gábor dísznövénykertész várja a szobanövények tartásával nevelésével, gondozásával, szaporításával stb. kapcsolatos kérdéseiteket, amelyekre heti rendszerességgel válaszol. _________________
Legutóbb Vica szerkesztette (2007.09.02, 19:43), összesen 3 alkalommal
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban