Csatlakozott: Jan 16, 2009 Hozzászólások: 966 Tartózkodási hely: Boldva
Elküldve: 2010.09.15, 07:50 Hozzászólás témája:
Jostakr!
Teljesen igazad van!
Igaz én is biztattam már itt valakit,pöfeteggel kapcsolatban,bár azt nem lehet összetéveszteni más gombával.
Annyit tennék még hozzá,hogy aki gombázik és nem ismeri őket,mindegyiket külön szedje mert ha közé kerül egy gyilkos galóca vagy más nagyon mérgező gomba,hiába jó a többi a szakértő ki borítja az egész kosárral!
Tényleg csak fotózgatom őket utoljára erdei gombát akkor ettem,amikor apuval szedtünk.Ő nagyon ismerte a gombákat,de sajnos már tíz éve elment.....
Tavasszal anyósommal szoktunk szent györgy gombát szedni,de azt sem eszem meg...
Nekem maradt a négykézláb fotózás
Viszont a véleményem a következő. Kép alapján még akkor se biztassuk egymást a gomba megevésére, ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a gomba valóban az, ami. Én mindig arra hívom fel a figyelmet, hogy a gombát csak szakértő által nyújtott vélemény alapján lehet fogyasztani biztonságosan, hiszen a pontos beazonosításhoz tudni kell, ismerni kell a gyűjtés körülményeit (hely, környezet, aljzat, növényzet), a gomba illatát, ízét, színét (amit egy kép nem mindig ad vissza élethűen), állagát, stb. Azaz az azonosítás nem csak ránézésből áll, sokkal összetettebb dolog. Tudni kell azt is a szakértőnek, azaz látnia kell, hogy a szedéskor elkülönítetten gyűjtötte-e valaki a gombákat, vagy sem, hiszen a spórák, gombatörmelékek átkerülhetnek egyikről a másikra.
Egy példát említek, amiért leírtam a fentieket. Pár nappal ezelőtt egy állattartó telep környékén gombászkodtam. Rengeteg gomba volt, igen sokféle. Több évtizede foglalkozom a gombákkal és annak ellenére, hogy az őzláb gombát ismerem, komoly dillemmába kerültem vele kapcsolatban. Ugyanis első látásra rengeteg őzlábat láttam, be akartam gyűjteni és akkor döbbentem rá, hogy a területen az egyébként kicsi gombaként ismert pereszkék is iszonyú nagy méreteket öltöttek, ebből kiindulva úgy döntöttem az őzlábnak tűnő gombák maradnak. Tudom, hogy létezik az őzlábnak a kicsi változata, ami nem ehető, sőt!!!! Pontosan úgy néz ki, mint a nagy, csak éppen kisebb, kb. 10-15 cm magas. Beugrott, hogy ha más gomba szinte gigantikus méretű, akkor elképzelhető, hogy az őzláb kisebb változata is lehet 20-25 cm-es. Ez a felismerés arra késztetett, hogy a több éves tapasztalatom ellenére hagyjam a helyszínen a gombákat és szakértő ismerősömmel pásztázzuk végig a területet. A gazdag táptalaj, a rengeteg esőzés a gombáknál alakított rendesen.
Solya, se a korallgombát, se a galabgombát, se a bimbós pöffeteget ne edd meg. Az őzlábnak tűnőt is csak akkor, ha megmutattad egy gombaszakértőnek. A képről nem lehet teljes biztonsággal beazonosítani a méretét, fajtáját (lehet óriás őzláb, piruló őzláb, de lehet mérgező is). Ha ő rámondta az áment (persze jó értelemben ), akkor nagyon fini rántott gombás kajeszt tudsz belőle enni!!!! _________________ Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Csatlakozott: Jun 27, 2007 Hozzászólások: 3202 Tartózkodási hely: Mikófalva
Elküldve: 2010.09.14, 14:30 Hozzászólás témája:
Solya, az őzlábat kóstold meg... gombás tojásnak a legjobb, meg pörköltnek, de levesnek se utolsó. Szerintem a legfinomabb gombák egyike, és semmivel se téveszthető össze, mérete és külleme miatt. _________________ "Merry Crisis and a Happy New Fear" - Kores és a Yazz Stereotype
Csatlakozott: Nov 08, 2008 Hozzászólások: 2085 Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló
Elküldve: 2010.09.14, 13:04 Hozzászólás témája:
Solya!
A 4. szerintem bimbós pöfeteg. Fehér húsa illatos, jóízű, de gyorsan érik, sárgul. Érés során a gomba kívül sárgásbarna, szürkésbarna lesz, középen felnyílik.
Nagyon könnyen összetéveszthető a fiatal gyilkos galócácal és a fehér galócával, mikor azt még a fehér teljes burok tojáshéjszeűen zárja.
Gyakran terem egy időben és ugyanott az erdőben, ahol a gyilkos galóca is tömeges! _________________ Margó
Csatlakozott: Jun 27, 2007 Hozzászólások: 3202 Tartózkodási hely: Mikófalva
Elküldve: 2010.09.13, 11:27 Hozzászólás témája:
Anda3, én fagyasztottam már őzláb gombát, teljesen jó volt belőle a pörkölt. _________________ "Merry Crisis and a Happy New Fear" - Kores és a Yazz Stereotype
Csatlakozott: Aug 09, 2005 Hozzászólások: 9697 Tartózkodási hely: Savaria
Elküldve: 2010.09.12, 19:35 Hozzászólás témája:
Én dolgozok a héten (kivételesen, ha bevállalod, hogy veled dolgozzak, akkor közben kereshetünk gombát is...), csüt. vagy péntek délelőtt talán szabad lesz. _________________
Csatlakozott: Aug 09, 2005 Hozzászólások: 9697 Tartózkodási hely: Savaria
Elküldve: 2010.09.12, 18:31 Hozzászólás témája:
Én a tinórukat és az őzlábakat elég jól ismerem.
Nagy őzláb:
szára 25 cm-nél magasabb, kalapja legalább 15 cm, fehér húsú, törve sem lesz rózsaszín, illata kellemes. Szára hengeres, felül sima alapon barnás, lejjebb barna, hosszában törik, száraz, nem ehető.
Nagy jellegzetessége, hogy kalapjának teteje csücskös, barna, kemény, pikkelyes darabok borítják, amit kézzel könnyen le lehet dörzsölni.
A gallér minden esetben elhúzható a száron, szári oldala sima, kifele fehér bolyhos.
Más gomba nem nő ekkorára.
Szárát kalapja alatt törjük, nem szedjük fel.
A kicsi őzlábak nem ehetőek, (nem a fiatalokra gondolok) hasonlíthatnak a gyilkosra.
Mit lehet csinálni 10 kosár őzlábbal??? Ha nem ismered ne edd meg! Vidd el vizsgálóhoz. Nagy a család? Panírozd be, nem kell mosni, csak ledörzsölni, sózni, panírozni, majd tálcán fagyaszóban fagyasztani, másnap zacskózni, eláll 1-2 hónapig, pörköltnek rágós, íztelen, nem fagyasztható. _________________
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban