15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben(17)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hawaii rózsa - frangipani
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Daturák, trombita virágok (2)
Kékpillangó /clerodendron/...és egyéb Végzet-ek(5)

- Tábortűz témák:
Wanted! Őt keresem.....(8)
GAZLAP szakácskönyv (72)
Találd ki (29)
Vicces történetek,...képek(17)
A Tudat keresése (3)
IDŐJÁRÁS (62)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
Eladnám..........Vennék (11)
Nagyik és ŐK..........(3)
Írj bármilyen témáról (15)
ŐSZ....2015....2016.....2017.....2018.....2019.

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
8:00:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:16:am kutyus :
Jó reggelt
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:37:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:26:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!...az eső itt is szakad
7:20:am Etimami :
Jó reggelt. Esik az eső.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt, indul az újabb hét......
6:17:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:32:am kutyus :
Jó reggelt!..Elment szeretteinkre emlékezünk
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 16:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszi Ferkó! Tőled is megkérdezem: mi az a rézeleje és honnan tudod, hogy az az? Mikor kell leszedni? Ilyen csövet most is lehet kapni? A cefrébe magozottan kerül a szilva?
Van ám pár kérdésem... Embarassed Laughing Laughing Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 16:30    Hozzászólás témája: .- Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én az un. kiskuktai (a kisüsti elnevezés után szabadon) főzést pártoltam. Egy kuktafazék kell hozzá, amit jól ki kell mosnit/főzni, különben "húsleves ízű" Shocked Laughing lesz a termék. Kell hozzá még egy jól hűthető cső. Annak idején a taneszközök boltjábol vettem üvegből készült desztiláló eszközt. A kukta fedelén levő súlyt ha levesszük, nagyon jól csatlakoztatható hozzá akár egy rövid gumi csővel a készülék. Összeszerelés után a cefrét a kuktába, lassú(!!!) tűzön hevitve, a hűtést is megindítva, szépen megindul a párlat. Lehet kóstólni, fokot mérni, stb.
Kétszer pároltam mindig. Leszedtem a rézelejét is. Hogy a párlat tartalmaz-e még szeszt a dédapámtól tanult módszerrel néztem meg: újság papirra öntöttem egy keveset, és a papirt meggyújtottam. Ha volt szesz, azt a szép kékes lángja mutatta meg. (Régi szeszfőzdés fogás).
A második - esetleg harmadik - lepárláskor érdemes aromát adó (pl. citrom levelet, stb-t) tenni a párolandó folyadékba.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 16:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ez az! Szuper!!!! Köszönöm Dodo! Nem kulimájszkodom, punk-tum! Ez jó ötletnek tűnik!

Most már jelenleg csak a magokkal van gondom... Sad Azt hiszem... Ó lesz gondom ám továbbra is, tuti. De dédelgetem szépen a kis cefricsekemet. Egy nap hányszor kell megkeverni?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dodo
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Sep 14, 2004
Hozzászólások: 13117
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 15:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

jostakr írta:
Nyestike!

Dodo!

Hova volt kötve a vizezett ruha?


A nagyfazékra tett zománcozott mosdótál és fazék köré tekert vizes törölköző, spárgával rögzítve! Hogy a gőz ne tudjon mind kijönni!!
_________________
Ha a boldogság egyik kapuja bezárul, egy másik biztosan kinyílik!!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 15:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

No Kutyus! Ezt az időt szeretném gyakorlat hiányában tudni. Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38555
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 15:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Igazából itt nincs rézeleje mert nem használtunk rezet
Az már gyakorlatból ment, hogy kb mennyi az, ami nagyon karcos, és a forrástól számítva mennyi idő után kell megbontani, kiönteni
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 15:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszi Kutyus! Puszi És azzal a rézelővel, vagy mivel mit csináltatok? Honnan tudtátok, hogy az az?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38555
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 15:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Josta

Mi is főztünk annak idején pálinkát............nagy fazékban volt egy valami(mindegy, mi)a cefrében....ezen állt az edény, amibe csöpögött a pálesz.
A nagy fazékra rátettük a régi jó aluminium kétfüles mosogatóedényt, tele hideg vízzel.
A fazék és az edény közötti részt pedig CSIRIZZEL tömítettük..............nem mérgező és jól szigetel

A hideg vizet cserélgettük.......időnként belenéztünk a fazékba, és ismét csirizzel tömítettük (tudod: víz és liszt sűrű keveréke)

::::::::::::::::::::::::::::::
Kuktás

nem veszélyes, én abban is főztem, csak egy Liebig hűtőt kell hozzá beszerezni (ez egy belül golyós vagy csöves üveg eszköz)
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 14:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Huúúúúú, Hahagaj!!!!
Ezt nevezem!!! Shocked No én egy pici hordócskával szeretném páleszfőzésre adni a fejem, amolyan kihívásképpen. Egy ilyen főzőkészülék nagyon sokba kerül? Megéri beruházni? Én tényleg azt az egyszerű népi főzést elevenítettem volna fel, de hogy rézelő, vagy mi? Azt honnan tudom, hogy milyen? Jaj nekem, pedig nagyon elszánt vagyok ám! Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1859
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 14:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Na, ebbe az egészbe most jól beleszólok, mert mégiscsak diplomás pálinkafőző I(vegyész) volnék....
1. törvényi háttér. igaz ugyan, hogy most már szabad házilag is páleszt főzni, de csak EU minősített eszközzel.... ha törvénytisztelők vagytok a mosófazekat, teflonszalagot felejtsétek el.
2. A bicikligumit még akkor is felejtsd el, ha nem félsz a fináncoktól.... igen az alkoholgőz megmarja és beleoldja a bicikligumit a pálinkába.
3. A szilvát, kajszit, cseresznyét magozni kell - hivatalosan azért mert ciántartalmú - nemhivatalosan azért mert rosszízű, keserű és az íz átmegy a pálinkába
4. Az évjárattól nem csak a pálinka szeszfoka nem függ, hanem a cefréé sem. Minden erjesztett alkohol max.11-12%-os mert ilyen alkoholtartalomnál az erjesztő baktériumok feldobják a tappancsot és nem dolgoznak tovább. Ezért függ egyénbként az évjárattól a borok cukortartalma. Mert ami nem bomlott szesszé (nem fért bele a 10-12%--ba) az marad meg cukornak. Ha sok, akkor édes lesz, ha kevés akkor nem lesz édes a bor.
5. A pálesz szeszfoka attól függ, mennyire higítják vissza a kb. 95%-os alkoholt. Standard módon a pálinkafőzők nagyjából 50%-ra, Ettől el lehet térni, 60%-nál nagyobb szeszfokot kiadni tilos.
6. Alapvetően két népi módja van a pálinkafőzésnek, a kisüzemi, amit leírtak (üst, bele állvány, szedő, hűtés és zárás: vizeslavór) ehhez viszont se rézeleje se vizes ruha nem tartozik, és a nagyobb méretezésű: itt egyik üstből (ezt melegítik) desztillálják át csövön keresztül egy másik üstbe (szedő) és a cső végét hűtik (vizes ruha), hogy a szedőbe már folyékonyan érkezzen. Ez a módszer többek között arra jó, hogy az elsőként desztillálódó metanolt elkülönítsék. Azért hívták rézelejének, mert az egész cuccos rézből volt és ezzel a metanol kék színű vegyületet képezett és könnyen észre lehetett venni. A hivatalos pálinkafőzés ez utóbbi technológiából alakult ki, kicsit szabályozhatóbb, pl. a pálinka sav és cukortartalma, de a lényege ugyan az.

Ha valaki tényleg ilyesmire adja fejét, szóljon, segítek beszerezni és beüzemelni egy készüléket.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 13:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nyestike! Aranyos vagy, hogy aggódsz! Puszi Nagyon-nagyon vigyázok! És közben próbálom begyűjteni a Hozzáértőktől az infókat! Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 13:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát tudom én nemtudom csak olvastam ezt azt a neten Embarassed azért mondom,hogy jobb lenne,ha látnád szerintem.Nem egy sütiről van szó Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jézusom! Félelem Félelem Félelem mitől? Olyan veszélyes ez a főzőcske? Most ezt nagyon komolyan kérdem.
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Értem,csak féltelek Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nyestike!

Biztosan kényelmes lenne mással, de szeretnék megszenvedni érte - mondjuk ez már így az elején szó szerint igaz - és szeretném érezni, hogy igen, ezt én műveltem (akár pocsék lesz, akár jó). Embarassed

Dodo!

Hova volt kötve a vizezett ruha?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
8 / 10 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.081 másodperc