15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 4 / 18286
Összes látogató: 10
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Vendégeink a kertben(17)
Daturák, trombita virágok (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Kékpillangó /clerodendron/...és egyéb Végzet-ek(5)
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Gyümölcsök (5)

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (72)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Milyen öröm ért ma? (37)
A Tudat keresése (3)
Versek, költemények (4)
Vicces történetek,...képek(17)
IDŐJÁRÁS (62)
Találd ki (29)
ŐSZ....2015....2016.....2017.....2018.....2019.
Események........kiállítások....programok (4)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
Írj bármilyen témáról (15)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:17:am kutyus :
Jó reggelt
5:40:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:15:am Etimami :
Jó reggelt. Szép vasárnapot.
5:25:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét....jó kertezést
5:23:am Etimami :
Jó reggelt. Kellemes hétvégét.
4:49:am kutyus :
Jó reggelt
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:51:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
4:58:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot! Használjátok kis a "nyarunkat" !
5:13:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:50:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!
9:08:pm Bojtárgazdi :
Most ie meleg van! Tegnap ilyenkor kicsit csípett a hideg.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek, ma melegebb volt az éjjel
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38402
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 08:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Anno ifjú korunkban mi is főztünk, pont úgy, ahogy Ferkóék Laughing Laughing
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1858
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mi szoktunk főzetni.
A cefré tényleg büdös, de ha kijön a légtérbe a szaga, az rég rossz.
Ugyanis ha oxigént kap akkor megpenészedik, megecetesedik, mint a bor.
A cefré tárolására és készítésére alkalmas edények:

http://www.tartalywebaruhaz.hu/products.php?prcategory=20270ű

Vagy hordók.
Ezekben hónapokig el lehet tartani a cefrét.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27783

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Értem. Csak nagyjából vázoltam, mi minden kellhet, de végül is kapható, ha nincs is értelme...
Sede, a cefre nagyon szagos!!! És igen, mégis tárolni kell valahol, a főzetésig...
Majd ha benéz ide valaki, aki szokott főzetni, és mesél. Shocked
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:43    Hozzászólás témája: .- Hozzászólás, az előzmény idézésével

Annak idején én egy kuktát használtam, meg egy un. golyós hűtőt(azt hiszem, ez volt a neve). A kukta szelepéről levettem a súlyt, rövid gumicsővel rá a hűtőt és kész a szeszfőde. A hűtőt a taneszközök boltjából vettem aránylag kis pénzért. A kukta édesanyámé volt. A piacon olcsó pénzért lehetett kapni túlérett gyümölcsöt. Kis cukorral "megfűszerezve" kész volt a "pálinka". Kétszer párolva, rézelejét leszedve elég jó ital lett. Az egyik haverem az utólsó pároláskor citrom fa levéllel bolondította meg.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1858
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojtika, most olvasom csak mit írtál. Amit leírtál az tényleg egy működő desztilláló, de...
A gumicsövek nem jók, mert az alkohol szétszedi őket. A szeszlepárlásnál jelentősége van a lombik feletti oszlopnak, nem nagyon jó ötlet oldalról kivezetni a gőzt. Nem szerencsés közvetlenül a lombikot melegíteni, mert a cefré odakozmálhat. (Jobb főzőedények duplafalúak, mint a tejeslábos). Tehát egy vízfürdőt, ilyesmit is jobb közbeiktatni, és egy csomó apróság.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
PMRLali
Hajtás
Hajtás


Csatlakozott: Feb 10, 2012
Hozzászólások: 33

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

És ha valaki több ezer literes főzőt akar csinálni, első dolga hogy elzarándokol a közlekedési múzeumba, és beszerez egy gőzmozdonyt... Hehe
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1858
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A méretezést úgy kell számolni, hogy nagyjából ötödére megy össze a cefré, vagyis kb. öt liter cefréből lesz egy liter viszonylag gyenge pálinka.
Arra figyeljetek oda, hogy hőmérő kell, még a gyári főzőkből is kispórolják néha, pedig egy alapvető biztonsági felszerelés. Ezzel lehet megállapítani, hogy alkoholt desztillálunk, vagy metanolt vagy mit...
Kis pálinkafőző még hobbi szinten se jó, mert nem lehet megfelelően finomítani a főzetet. Tehát itt a mennyiségi változás minőségibe csap át.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27783

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sede, nagyon nehezen találtam tavaly labor-üveges céget, de létezik.
Mert ez a lombik nem elég nagy, és ha jól láttam, akkor be kell iktatni egy hőmérőt is, tehát "több kijárat" kell a lombikra.
Hűtőt többfélét lehet kapni készen, az üvegcsövet nem kunszt hajlítani. De kapható akár spirálban is....
Nem gond az égő sem, lehet gázvezetékes is, hasonló Papa abádszalóki égőjéhez kicsiben. De van olyan is, amit denaturált szesszel kell tölteni.
Az állvány, ami befogja, a Bunsen-állvány, és ha nem baj, hogy festett vas, vagy akár alu, akkor jóval olcsóbb.
Kell még némi gumicső, ami az üveg-csatlakozásokat összefogja, régen a laboros boltban szintén kapható volt.
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojti, én örülnék egy olyan kémcsöves alkimista felszerelésnek Smile
Itt kapható desztilláló 28000-ért:
http://glas-shop.net/spd/CS000003/Desztillaloberendezes
De kellene még hozzá egy lombik alatta égővel, meg hőálló csövek. Látom te járatos vagy a kémia(szertár)ban Smile

Zsarg kösz hogy más oldalról is megvilágítod a kérdést. Nálunk a gazdaboltban is kapni főzőt, nem tudom felírják-e az adatokat. Már vettem egy könyvet az antikváriumban a pálinkafőzésről, bizony Smile, de nem tudtam még elolvasni, halvány lila gőzöm sincs az egészről, nem tudom mekkora szerkezetet kell venni. De belegondolva kell még cefrés hordó, meg a fennmaradó hulladékkal is kell tenni valamit, lehet, hogy túl komplikált... De hobbi szinten még jó lehet. Érdemes esetleg borból párlatot csinálni?

Molnárka, nem hallottad még Vackor finom diópálinkájának hírét? Zöld dióból kell az olyat csinálni.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
isyka
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Aug 09, 2005
Hozzászólások: 9697
Tartózkodási hely: Savaria

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Miket lehet itt találni?

Végigolvastam a topicot, megy itt a monyák keményen!

Plusz infók.

Üvegben párolunk, akkor az nem nevezhető pálinkának, ez a törvény.

5-10 literes lepárlót 20-25eft-ért lehet készíttetni, akár bádogossal is!

Rohadt gyümölcsből, mosatlan gyümölcsből nem készítünk cefrét!

Magozni a csonthéjasokat kell!

Elő és utópárlatot el kell választani!

Alkohol az erjedés közben oxigén hiányában alakul ki.

1 napos cefrébe már nem teszünk újabb gyümölcsöt! Azt külön edénybe tesszük!

Hirtelen ennyi.

Hobbiszinten is érdemes otthon néhány liter pálinkát főzni, szerintem, bár én főzetem, sokkal jobb minőségű.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Molnarka
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Mar 22, 2004
Hozzászólások: 21768
Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

sede írta:
és diófa is, a termés nagy része kárbaveszik.



Abból mit főznél? Very Happy
_________________
https://www.facebook.com/groups/831348293578611/?fref=ts
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27783

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

zsarg írta:
felírják az adatait, és gyakori vendég lesz nála a finánc.
...aki persze meg akarja kóstolni, mi is a beszéd tárgya, és újfent oda jutunk, hogy kevés az az 5 liter.... Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát, ez az 5 literes csak hobbi-kategória. Gyakorlati haszna nincs.
Főleg, hogy 40 E Ft. 3-3,5 E-ért kifőznek ennyit, sokkal jobb minőségben. Ezekben a kicsi edényekben nem is nagyon lehet jó minőséget elérni, nincs meg hozzá az a technika, mint a nagy főzdékben.
Meg mire az ember ilyennel kifőzi a néhányszáz liter cefrét, rettentően utálni fogja a pálinkát. Smile

Aztán ha hivatalos helyen vásárol főzőt az ember, akkor felírják az adatait, és gyakori vendég lesz nála a finánc.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27783

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ez nagyon jól néz ki, de gyakorlatilag labor-üvegek, csicsásított állványon. Mert ugye nem muszáj sárgaréznek látszó anyagból készülnie (volt Pesten egy vállalkozó, aki a nikkelezett fürdőszoba-felszerelésből csinált sárgarezet...)
Én pedig, de ez teljesen személyes dolog...nem vennék törékeny holmit. Egy darabig azt hittem, ha 4-5 éves lesz a legkisebb gyerekem, akkor lesz szép porcelán teáskészletem...de még mindig nincs... Very Happy Rolling Eyes
Köszönöm a nagy A-t!
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 21:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

kutyus írta:
Ez nagyon gusztusos kis darab........és mennyit lehet vele egyszerre lefőzni???

Az a pálinkafőző 5l-es. Ezen a linken található

És itt is vannak nagyon jók

Azt olvasom, hogy sok készülék használható nem csak pálinka főzésre, hanem illóolajok lepárlására is. Nekem ez is nagyon tetszik:
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
4 / 10 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.082 másodperc