15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Szobanövények (22)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Golgoták (17)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Vendégeink a kertben(17)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Bonsai-bonszáj (2)
Páfrányok (3)
Minden, amit a gyógynövényekről tudni érdemes - 2.

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (71)
Szomorú vagyok (10)
Találd ki (29)
IDŐJÁRÁS (61)
2019-es nyári abádszalóki tali
A Tudat keresése (3)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Vicces történetek,...képek(17)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Kávéház (40)
Slideshow & Videó
Milyen öröm ért ma? (37)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt!
8:47:pm Emmylie :
Szep estet mindenkinek.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
2:05:pm Bojtárgazdi :
Jó utazást, Emmylie Kedves!
11:02:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek. kapkodás és pakolás van de hát ilyen egy utazo nap
5:28:am kutyus :
Jó reggelt! Vigyázzatok, ma tetőzik a hőség!!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am etimami :
Jó reggelt.
9:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:21:am kutyus :
Jó reggelt!
7:43:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27686

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 12:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ferkókám, a bomborodó fedőt még kitalálom valahogy, mi is legyen...de mi kell egymásba? A fazék, a cefre, a lábas??? Nem elég egyértelmű, hamar akartad mondani!
(Mint a mellékletes méleket időnként... Shocked Embarassed )

Sede...csak olyan boltot kellene találni! Mert a Tanért boltok már megszűntek...
Lombik, hűtő, üvegcsövek, dugók kellene hogy egy helyen kaphatóak legyenek, no meg az állvány és az égő.... Shocked
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 21:25    Hozzászólás témája: .- Hozzászólás, az előzmény idézésével

Csak az érdekesség kedvéért.
Egyszerű pálinka főző: végy egy nagy fazekat, öntsd bele a cefrét. Tegyél bele fejjel lefelé egy kisebbet és rá egy széles lábast. Fedd le egy lefelé domborodó fedővel ( tányér, lavor, stb.). Lisztből gyúrt tésztával vedd körül a fedő és az edény találkozási körét, nyomkodd jól oda, hogy bentről semmilyen gőz ne tudjon kijönni. Az egészet tedd fel lassú tűzre, a fedőt öntsd tele hideg (hűtő) vízzel. A hűtő vízet rendszeresen cseréld, ne hagyd, hogy felmelegedjen. Kitapasztalt idő után bontsd ki a berendezést, és láss csodát, az lábasban "fínom" pálinka van. A harmadik pohár után már nem is olyan rossz. Very Happy


Legutóbb ferko szerkesztette (2012.03.28, 16:36), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anya
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Feb 18, 2006
Hozzászólások: 4270

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 21:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mi a tavalyi meggy termésünket ráztuk le igy, fóliára, főzettünk belőle kis üstön pálinkát. Müanyag hordóba raktuk, fóliával lekötöttük, 2-3 naponta gereblyével kevergettük. Érett volt a meggy, kb. 1 hónap alatt a nagy melegben megérett a cefre. Lehet venni szeszfokolót, amivel ellenőrizhető a szesz fok. Kis üstön, ami 380 literes, kifőzettük. Azért ezzel, mert annak a gyümölcsnek a "levét" kapod vissza, amit vittél.
_________________
üdv.:anya
______________________________________
Téli Tájak46
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 20:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm az infókat! Ferko, a kuktás módszer kezdő próbálkozásnak jó lenne, mert olcsóból kijön, szerintem ezt fogom megpróbálni, ha sikerül kuktát beszereznem.

Azért nem adom teljesen fel Bojti módszerét, ha esetleg valamikor feljönne, ráérne és nekem is szabadnapom van, akkor megrohamozhatnánk egy ilyen tanszerboltot, ahol a kémcsöveket árulják.

Hahagáj a tartályok elkeserítően drágák az én kezdő próbálkozásomhoz Smile

Zsarg, én is úgy hallottam gyerekkoromban, hogy a pálinkába minden kukacos vackot beletesznek a földről, így valahogy nem lenne hozzá gusztusom. Viszont egy rokonunk elég jó módszerrel szedte a meggyet bornak nálunk, amikor már minden nekünk kellőt leszedtünk, már csak elérhetetlen helyen levő maradt, illetve túlértek a gyümölcsök. Hatalmas fóliát tett a fa alá és egyszerűen lerázta. A mi telkünkön is rengeteg gyümölcs marad meg, arra kellene ezt alkalmazni, majd meglátjuk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1855
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 19:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bölcs dolgokat írtál Zsarg!
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 17:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ősszel voltam egy nyugdíjas rendőr ismerősnél, és bár nem nagyon érdekel a házi pálinkakészítés, mindenáron meg akarta mutatni, hogy hogy főzi.
Sajnálatos módon az anyja éppen felmosott a konyhában, és leverte a hűtőberendezés víztartályának gumicsövét, úgyhogy árvíz keletkezett...
Ő is egy méretesebb kuktát használt.

A cefrével én nem szoktam annyit faksznizni. A magyar hagyományokat tartom szem előtt, ami szerint a pálinkakészítés alapvetően kármentő munka volt mindig is a szegény nép körében (az uradalmak és pálinkaültetvények kivételével), a hullott, kukacos, gyenge minőségű gyümölcsöt használták erre, mert a jobb minőségűt eladták vagy megették, addig sem éhezett annyira a gyereksereg.
Nálunk az étkezési célra nem alkalmas gyümölcs kerül a cefrébe, a féléretten vihar által levert, a kukacos, a romlani kezdő. (A nagyon rothadt nem, természetesen.) Olyat meg még az öregapám sem hallott, hogy pálinkába kerülő gyümölcsöt megmosni. Ezzel együtt is mindig nagyon illatos cefréink vannak, a főzdében mindig megdicsérik a segédmunkások, hogy bezzeg mások mivel állítanak oda.

Amikor már nem (nagyon) forr, akkor nem szabad, hogy oxigént kapjon. Attól büdösödik meg. Mondjuk, ha nem nyúlnak hozzá, akkor egy védő penészréteg keletkezik a tetején, ami többé-kevésbé elzárja az anyagot a rothadástól, és meggátolja az alkohol elillanását, de azért mi légmentesen tároljuk.

Ameddig forrásban van, addig lehet hozzá további gyümölcsöt tenni.
Forrás közben a keletkező gáz elzárja a cefrét az oxigéntől, mert nehezebb a levegőnél. Addig nem is szabad lefojtani, mert szétdurran az edény, ha jó a zárás.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
timi76
Almafa
Almafa


Csatlakozott: Sep 06, 2010
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Győr-Moson-Sopron megye, Mecsér

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 10:01    Hozzászólás témája: . Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az én férjem most ügyködik egy pálinkafőzővel, söröshordó az alap bele csap meg cső hogy hogyan fog működni még nem tudom, de nagyon lelkes. Embarassed Laughing Bütyköl, hegeszt , fúr , farag. Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 37879
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 08:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Anno ifjú korunkban mi is főztünk, pont úgy, ahogy Ferkóék Laughing Laughing
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1855
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mi szoktunk főzetni.
A cefré tényleg büdös, de ha kijön a légtérbe a szaga, az rég rossz.
Ugyanis ha oxigént kap akkor megpenészedik, megecetesedik, mint a bor.
A cefré tárolására és készítésére alkalmas edények:

http://www.tartalywebaruhaz.hu/products.php?prcategory=20270ű

Vagy hordók.
Ezekben hónapokig el lehet tartani a cefrét.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27686

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Értem. Csak nagyjából vázoltam, mi minden kellhet, de végül is kapható, ha nincs is értelme...
Sede, a cefre nagyon szagos!!! És igen, mégis tárolni kell valahol, a főzetésig...
Majd ha benéz ide valaki, aki szokott főzetni, és mesél. Shocked
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:43    Hozzászólás témája: .- Hozzászólás, az előzmény idézésével

Annak idején én egy kuktát használtam, meg egy un. golyós hűtőt(azt hiszem, ez volt a neve). A kukta szelepéről levettem a súlyt, rövid gumicsővel rá a hűtőt és kész a szeszfőde. A hűtőt a taneszközök boltjából vettem aránylag kis pénzért. A kukta édesanyámé volt. A piacon olcsó pénzért lehetett kapni túlérett gyümölcsöt. Kis cukorral "megfűszerezve" kész volt a "pálinka". Kétszer párolva, rézelejét leszedve elég jó ital lett. Az egyik haverem az utólsó pároláskor citrom fa levéllel bolondította meg.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1855
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojtika, most olvasom csak mit írtál. Amit leírtál az tényleg egy működő desztilláló, de...
A gumicsövek nem jók, mert az alkohol szétszedi őket. A szeszlepárlásnál jelentősége van a lombik feletti oszlopnak, nem nagyon jó ötlet oldalról kivezetni a gőzt. Nem szerencsés közvetlenül a lombikot melegíteni, mert a cefré odakozmálhat. (Jobb főzőedények duplafalúak, mint a tejeslábos). Tehát egy vízfürdőt, ilyesmit is jobb közbeiktatni, és egy csomó apróság.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
PMRLali
Hajtás
Hajtás


Csatlakozott: Feb 10, 2012
Hozzászólások: 33

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

És ha valaki több ezer literes főzőt akar csinálni, első dolga hogy elzarándokol a közlekedési múzeumba, és beszerez egy gőzmozdonyt... Hehe
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1855
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A méretezést úgy kell számolni, hogy nagyjából ötödére megy össze a cefré, vagyis kb. öt liter cefréből lesz egy liter viszonylag gyenge pálinka.
Arra figyeljetek oda, hogy hőmérő kell, még a gyári főzőkből is kispórolják néha, pedig egy alapvető biztonsági felszerelés. Ezzel lehet megállapítani, hogy alkoholt desztillálunk, vagy metanolt vagy mit...
Kis pálinkafőző még hobbi szinten se jó, mert nem lehet megfelelően finomítani a főzetet. Tehát itt a mennyiségi változás minőségibe csap át.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27686

HozzászólásElküldve: 2012.03.22, 22:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sede, nagyon nehezen találtam tavaly labor-üveges céget, de létezik.
Mert ez a lombik nem elég nagy, és ha jól láttam, akkor be kell iktatni egy hőmérőt is, tehát "több kijárat" kell a lombikra.
Hűtőt többfélét lehet kapni készen, az üvegcsövet nem kunszt hajlítani. De kapható akár spirálban is....
Nem gond az égő sem, lehet gázvezetékes is, hasonló Papa abádszalóki égőjéhez kicsiben. De van olyan is, amit denaturált szesszel kell tölteni.
Az állvány, ami befogja, a Bunsen-állvány, és ha nem baj, hogy festett vas, vagy akár alu, akkor jóval olcsóbb.
Kell még némi gumicső, ami az üveg-csatlakozásokat összefogja, régen a laboros boltban szintén kapható volt.
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő
3 / 9 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.077 másodperc