15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt....indul az új hét....
7:27:am pili :
Szép vasárnapot!
3:50:pm aszokfa :
Szép napot! Munkával nekem is! Földfelszintakaró egyengetéssel múlatom az időt
10:35:am Bojtárgazdi :
Szép hétvégét! Nekem munkával is telik, de ennek örülök.
9:46:am tamarik :
Mindenkinek kellemes hétvégét, jó pihenést!
5:13:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:31:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:18:am kutyus :
Jó reggelt!
5:24:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
6:00:am aszokfa :
Irány a szőlő! Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
10:55:pm pili :
Kátya - nézz be az időjárásosba!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.04.01, 22:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

sede írta:
. Ebben az esetben a gyümölcs mosása elmarad, és jó szeszhozam érhető el."

Hát nálunk a mosás elmarad. Kell az élesztőgomba.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.04.01, 17:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kezemben a (Békési - Csarnai) Házi Pálinkafőzés című könyv, hazahoztam a telekről tanulmányozásra.

Eszerint ahogy Ferko írja, a jó pálinkához csak egészséges gyümölcs használható amit célszerű megmosni.
Azt írja van spontán erjedés és irányított erjesztés.
A spontán erjedésnél "A cefrében hagyják elszaporodni a gyümölcs felületén megtapadt vadélesztőket. Ebben az esetben a gyümölcs mosása elmarad, mert azzal az élesztősejteket is eltávolítanák. A spontán erjedés alkalmazása nem célszerű."
Irányított erjesztés: "A cefrét jó erjesztőképességű, virulens sütő-, gyümölcsszesz-, borélesztővel oltják be. Tiszta, fertőzésmentes erjedés és jó szeszhozam érhető el."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 21:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Lehet Very Happy , de így tudom, hogy mivel kínálom meg a barátokat, rokonokat, és még olcsóbb is, mint a bolti "vegyszerek".
Én meg szívesen meggyőződnék Wink arról, hogy a Te pálinkád valóban milyen.
Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 21:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát, ha venni kellene a gyümölcsöt, én nem foglalkoznék pálinkával, az biztos. Viszont megterem. Szerintem nekem pálinkából több lett, mint neked cefréből. Smile
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 21:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát megmosottat én sem. Very Happy
A cefréhez a gyümölcsöt vesszük. Mint a lekvárnak, befőttnek stb-nek valót. Értelmetlen lenne a válogatás. Friss, egészséges gyümölcsöt.
Biztosan ismered:
- Apám mi lesz ebből?
- Ha anyád hamarabb jön, akkor lekvár. Ha nem, pájinka.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 20:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojtárgazdi
Dehogynem, csak az előző éjszakát a munkahelyen töltöttem, és délután már nem voltam igazán fitt.
Javítottam.

Ferko
Én válogatott gyümölcsöt szoktam tenni a cefrémbe, de egészséges, megmosott gyümölcsöt még egy szemet sem tettem bele. Smile Ez teljességgel ellenkezne a magyar hagyományokkal...
Ennek ellenére, vagy talán ezért, a cefrém - a helyes kezelés végett - mindig nagyon illatos, kellemes, nem büdös, nem savanyú. A pálinka szintén kellemes gyümölcsillatú.
A másnaposság nem feltétlen a pálinka rossz volta miatt van, mivel a tiszta szesz (etilalkohol) kevésbé okoz másnaposságot. Felfokozza viszont az ízanyag, azaz, ha jó minőségű, gyümölcsízű a pálinka.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27644

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 17:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

zsarg írta:

A kajszit kell, mert abból sok arzén kioldódik


Nem cián?
Vagy ez is, az is???? Shocked
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27644

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 13:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én pedig azt halottam valahol, hogy ha a pohár oldalán, ha megbillented, olajosnak látszó csurgás-nyomokat hagy, akkor pálinka...
Ha nem hagy ilyen nyomot, akkor gyanús a kocsmáros.
Ezt inkább amolyan gyorsteszt-ként ajánlotta valaki.... Very Happy

Azt tudtátok, hogy amikor Bilicsi Tivadar egyik lánya férjhez ment, a férje, valami külföldi lévén, nem tudott magyarul....Hallotta viszont a Pálinka szót, elég gyakran. Nem értette ugyan, de annyira szépnek találta a hangzását, hogy elgondolta, ez csak egy női név lehet. Amikor babát vártak, egy darabig ragaszkodott is hozzá, hogy Pálinka legyen a neve, ha kislány lesz! Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 22:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hahagáj! Én csinálom így. Nem csak én, hanem több pálinkás haverem. És az eredmény: kellemes íz, nincs másnap fejfájás.
Van egy jó pálinka tesztem. Hígitsd meg az italt kb. 1:3-4 arányban vízzel, és kóstóld meg. Ha ízlik, akkor PÁLINKA. Ha nem, akkor ....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1854
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 22:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát Ferkó, ezt leginkább a magyar pálinka marketingje szakmunkából ollózhattad. Nem hiszem, hogy bárhol bárki kiválogatja a gyümölcs javát, hogy pálinkát főzzön belőle.
Már csak azért sem, mert jól tudják, ha megerjed, és alkoholos lesz, ott a gombáknak, más rothadásoknak és kukacoknak hurka. Nota bene, mikroorganizmusok nélkül, sterilen nem erjed meg. Pont ez a lekvárfőzés alapja, hogy a forraláskor ezek az alkoholgyártó és romlasztó izék feldobják a pacskert.
Elárulom, hogy a muslincák nem a rothadt gyümölcsre, hanem a cefrére jönnek, még ha steril gyümölcsből csinálják is.
Az ecetesedés pedig erjesztési hiba, nem az alapanyag hibája.
Ezzel együtt rossz cefrézéssel persze el lehet szúrni, de nem a rohadt gyümölcs miatt.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 21:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

sede írta:
... a pálinkába minden kukacos vackot beletesznek a földről...

A PÁLINKA cefrébe nem. Csak a "szeszbe". Aki jó minőségű pálinkát akar, az csak válogatott, egészséges gyümölcsöt tesz a cefrébe. Az ilyen cefrét bármikor szívesen megkóstolja a gazda. Tiszta, mint egy lekvár, nem kukacos(nem jutnak bele a muslincák). Kellemes illatú és ízű. Nincs a tetején penész, amitől "bunda" ízű lesz, és nem savanyú(ecetes).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27644

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 18:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

TeZsarg.....
Milyen lehet a kukacpájinka?
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 16:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sede
Ez ízlés kérdése.
A pálinkában már nem lesz kukac, arról vegyelemzéssel se lehet megmondani, hogy volt-e a cefrében. Smile Különben ha meglátod a kész cefrét, szerintem pár marék kukac ahhoz képest már nem oszt, nem szoroz...

Ez egy régi módszer, hogy ponyvára rázzák a gyümölcsöt.
A meggy az tipikusan olyan gyümölcs, amit nem kell magvalni, hiába csonthéjas.
A kajszit kell, mert abból sok cián kioldódik, esetleg a szilvát is, de azt nem muszáj, a többi csonthéjast meg nem is szabad, legfeljebb egy részét, mert a mag kell a fajtára jellemző aromához.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.


Legutóbb zsarg szerkesztette (2012.03.29, 20:30), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 16:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojtárgazdi írta:
Ferkókám, a bomborodó fedő...
röhög2 röhög2
Kösz Bojtika! Javítottam!
Az egész műveletnek az a lényege, hogy egy nagy edényben kell melegíteni a cefrét. Az ugyebár el kezd párologni. Namármost. Ezt a párolgó párlatot kell megfogni. Hát mivel? huh Egy hideg fedővel. Azon lecsapódik, és zsupsz, vissza a lébe. Itt jön a ravaszság öreg . A hideg felület legyen lefelé domború(pl. lavór), így a lecsapódott párlat a domborúság csúcsában fog összegyűlni, onnan cseppen le. De hová? yeee Egy előre odakészített edénybe, aminek a szája magasabban van, mint a cefre felszíne. Ezt úgy lehet elérni, hogy ezt a felfogó edénykét egy un. sámlira tesszük rá. A gazdaságosság érdekében - hogy az elpárolgó értékes anyag ne szökhessen meg - minden nyílást jó minőségű csirizzel betömünk.
Az első menetben elkészített árut érdemes a fentebb emített berendezésen ismét átengedni, hogy az aromák tisztuljanak.
Very Happy pacsi Puszi
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Thaiteek
Fűzfa
Fűzfa


Csatlakozott: Aug 08, 2005
Hozzászólások: 775
Tartózkodási hely: Karcag

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 13:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Faterom lassan 35 éve főz pálinkát rendes főzdében. Főz és nem főzet!
Ő mondta, hogy az a berendezés, amit mostanában kezdtek árulni az is bohóckodás csak. Lehet vele próbálkozni, de olyan karcos löttyöt kapsz, hogy leszaggatod a kerítést tőle. Érdemes legalább egyszer elmenni egy normális főzdébe és megnézni a helyes folyamatokat. Én voltam párszor megnézni mi és hogyan megy egy főzés alkalmával...még a régi szivattyúmentes pumpálós időszakban is....edzésnek sem volt rossz.
A kuktás, lábasos kotyvasztásról nem is beszélek. Többet árthat, mint amennyit spórol vele az ember. Nem marad a párlatban annyi antioxidáns, aroma- és ízanyag. A finomítást nem lehet ioncserélt vízzel megoldani, az nem ugyanaz, mint a desztillált. Akkor már vegyen az ember egy RO berendezést is. +40E alsó hangon egy jobb. Smile Mondjuk aki kuktázik, annak nem számít a különbség, mert annyira rossz lehet a párlat, hogy más semmi nem segít rajta.
2-300 liter cefrét mire lefőz valaki kuktában..... és az nem is nagy mennyiség cefréből. Ráadásul egységnyi cefréből jóval kevesebb párlat lesz házi körülmények között.
Csak ennyit akartam hozzátenni a témához.
_________________
http://thaiteek.atw.hu
http://rnbt.hu
https://www.facebook.com/RNBT2009
--<Thaiteek>--
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő
2 / 9 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.077 másodperc