Merre laksz???????????
IMÁDOM szekfű körtét, és már sehol se lehet kapni! nagyon finom befőttet is lehet belőle eltenni
Jövőre vennék tőled pár kilót, ha sok lesz megint
Kutyus!
Venni nem lehet belőle, csak ajándékba kaphatsz!
Budapest, XVI kerület.
Július második felétől várlak szeretettel!
Két évente van nagy termés, de éppen akkor nem olyan finom, mint a köztes években, amikor "csak" 100-150 kilót terem!Ez lesz jövőre!
Olyankor szép nagyok a körték, és sokkal zamatosabbak is.
Ha szeretnél szemezni magadnak egy fát, akkor kaphatsz hajtást is szemekkel, mert már csináltunk belőle egy fiatal fát is (a nagy, az 100 évesnél öregebb), és azon mindig van fiatal hajtás jó erős szemekkel.
Amúgy a lekvárja is nagyon finom, főleg grízes tésztára, mert nagyon hamar szétesik, és ezért nem kell sokat főzni, így viszont híg, ami a grízes tésztán kifejezetten előnyös. Én arra szoktam használni, nyami.
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42502 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2013.12.25, 08:11 Hozzászólás témája:
Rferi
Merre laksz???????????
IMÁDOM szekfű körtét, és már sehol se lehet kapni! nagyon finom befőttet is lehet belőle eltenni
Jövőre vennék tőled pár kilót, ha sok lesz megint _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Csodálkozva látom, hogy majd' két éve nem írtatok ide.
Ez komoly hiányosság, mivel az idei év gyümölcsben nagyon gazdag volt.
Nekem nyári, illatos szegfűkörtém van, az idén 900 kilót termett!
Mosni én sem mosom a gyümölcsöt, de rothadt nem mehet a cefrébe, mert az így előrehaladott, és ellenőrizetlen erjedésből nem jó ízek kerülhetnek a cefrébe.
Amit még érdemes elkerülni, az a földkapcsolat, ugyanis a földről felkapott baktériumok sem tesznek igazán jót a cefrének.
Én ennyi gyümölcsöt képtelen lennék a földről vagy a fáról összeszedni, ezért is találtam ki azt, hogy egy nagy raschel hálót feszítek ki a fa alatt.
Ebbe egyszerűen belepotyog a körte, onnan "csak" ki kell válogatni a hordóba.
Na ez a "csak" is elvette az idén naponta kétszer másfél órámat!
Volt olyan nap, hogy kétszer mentem a boltba 60 literes hordóért, mert az éjjel hullott gyümölcs reggel megtelítette az elsőt, és fordulhattam is vissza, hogy a nappal hullónak este legyen tároló! ))
végül 800 liter cefre lett!
Hát logisztikában sem volt kevés megoldani hogy a főzőbe eljusson
(Mondjuk arra azért nem gondoltam volna, hogy a fa-aroma is ki van már találva....mit is iszom, ha whiskyt iszom? ) _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Csatlakozott: Jan 02, 2004 Hozzászólások: 870 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2012.04.01, 17:03 Hozzászólás témája:
Kezemben a (Békési - Csarnai) Házi Pálinkafőzés című könyv, hazahoztam a telekről tanulmányozásra.
Eszerint ahogy Ferko írja, a jó pálinkához csak egészséges gyümölcs használható amit célszerű megmosni.
Azt írja van spontán erjedés és irányított erjesztés.
A spontán erjedésnél "A cefrében hagyják elszaporodni a gyümölcs felületén megtapadt vadélesztőket. Ebben az esetben a gyümölcs mosása elmarad, mert azzal az élesztősejteket is eltávolítanák. A spontán erjedés alkalmazása nem célszerű."
Irányított erjesztés: "A cefrét jó erjesztőképességű, virulens sütő-, gyümölcsszesz-, borélesztővel oltják be. Tiszta, fertőzésmentes erjedés és jó szeszhozam érhető el."
Lehet , de így tudom, hogy mivel kínálom meg a barátokat, rokonokat, és még olcsóbb is, mint a bolti "vegyszerek".
Én meg szívesen meggyőződnék arról, hogy a Te pálinkád valóban milyen.
Csatlakozott: Dec 27, 2005 Hozzászólások: 5924 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2012.03.29, 21:15 Hozzászólás témája:
Hát, ha venni kellene a gyümölcsöt, én nem foglalkoznék pálinkával, az biztos. Viszont megterem. Szerintem nekem pálinkából több lett, mint neked cefréből. _________________ Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Hát megmosottat én sem.
A cefréhez a gyümölcsöt vesszük. Mint a lekvárnak, befőttnek stb-nek valót. Értelmetlen lenne a válogatás. Friss, egészséges gyümölcsöt.
Biztosan ismered:
- Apám mi lesz ebből?
- Ha anyád hamarabb jön, akkor lekvár. Ha nem, pájinka.
Csatlakozott: Dec 27, 2005 Hozzászólások: 5924 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2012.03.29, 20:45 Hozzászólás témája:
Bojtárgazdi
Dehogynem, csak az előző éjszakát a munkahelyen töltöttem, és délután már nem voltam igazán fitt.
Javítottam.
Ferko
Én válogatott gyümölcsöt szoktam tenni a cefrémbe, de egészséges, megmosott gyümölcsöt még egy szemet sem tettem bele. Ez teljességgel ellenkezne a magyar hagyományokkal...
Ennek ellenére, vagy talán ezért, a cefrém - a helyes kezelés végett - mindig nagyon illatos, kellemes, nem büdös, nem savanyú. A pálinka szintén kellemes gyümölcsillatú.
A másnaposság nem feltétlen a pálinka rossz volta miatt van, mivel a tiszta szesz (etilalkohol) kevésbé okoz másnaposságot. Felfokozza viszont az ízanyag, azaz, ha jó minőségű, gyümölcsízű a pálinka. _________________ Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban