Kedves Rezső!
Napok óta küzdök a kertemben megjelenő keményszárnyu,hosszúszipókás,zsizsikszerű bogarakkal.A növényeim leveleit rostásra rágják.Ennél nagyobb baj,amikor a Mocsári hibiszkuszok csucsán megjelenő új virág kezdeményeket csonkig rágják! Már 3 kora reggel Bi58-al próbálkoztam,nem sok sikerrel!
Segitsen kérem,mi tévő legyek? _________________ Egyedül nem megy.......
Csatlakozott: Aug 10, 2006 Hozzászólások: 159 Tartózkodási hely: Érd
Elküldve: 2010.06.30, 20:03 Hozzászólás témája:
kr4308 írta:
Amennyiben körbe sérül fa törzse, akkor megmentése nem valószínű, hogy lehetséges. A növényi sebet, RÉZTARTALMÚ növényvédős szerrel (CUPROXAT FW 1 %) ajánlatos beecsetelni...
Időközben vettem egy Fagél nevű cuccot, amivel alaposan bekentem, úgyhogy a növényvédőszeres kezelés elmaradt. Lekopogom, pusztulásnak semmi jele, de izgulok, nehogy éppen ettől a műanyagtól ne tudjon begyógyulni. Vélemény?
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2010.06.30, 16:46 Hozzászólás témája:
Kedves LEPPI!
A válaszából az derül ki, hogy klemátisznak kedvező a tenyészhelye.
Amit tudok a kerti iszalagról (Clematis sp.) párás klímát, mélyrétegű kerti talajt igényel. Kényes a szárazságra és a túl erős napsütésre.
A klemátisz-hervadásos betegség, május-júniusban lép fel, a növény pár nap leforgása alatt hirtelen elpusztul. Oka a kedvezőtlen tartási körülmény! (?)
Védekezési megoldás: a telepítést követő 1-2 év tavaszán és nyár elején /2-3 hetente/ DITHÁNE M 45 0,2 %-os oldattal ajánlatos a töveket öntözni. Nem árt, ha öregebb tövek is, gomba ölő szeres kezelésben részesülne.
Tanácsolom, azt is, hogy az elhalt növényt a talajból sürgősen vegye ki, ha lehet, minél több gyökérrel, és semmisítse, és a helyét, az említett szer oldatával öntözze is be.
Vigyázzon arra is, hogy a gyökérzet, ne sérüljön, mert ezen keresztül, támadja a hervadást előidéző gombák. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Köszönöm a válaszokat! A klematisz tavasz óta itt él, icipici volt, amikor megvettem, ugyanilyen körülmények közt gyönyörűen fejlődött, majd két nap alatt így elhalt.
A kép felrakása előtt kb. két nappal kezdődött a gond, akkor még egészséges színű, de erősen kókadt levelei voltak a növénynek. Folyamatosan kókadt tovább és színeződött el. Miután levágtam, akkor fotóztam és tettem fel ide a jelenséget.
Véleményem szerint nem túl vizes, nem túl meleg, nem is túl napos a helye, ugyanitt több más klematisz tő és növény (köztük kifejezetten szárazságkedvelő sziklakertiek) él. Szépen fejlődnek, mind új ültetésűek. A locsolás hajnal 4-re van beállítva, napi egyszer. Délután kezdi csak nyugati irányból nap érni.
A fórumon az ún. klematisz-hervadásra gondoltak, ha jól tudom, ez egy gombabetegség – de ez csak egy halvány tipp, feltétlen megvárnám a szakvéleményét!
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban