Kedves Rezső!
Három éve van egy fokozatosan gyengülő rózsa "fám". A pontos fajtáját nem tudom (kertészetben vettem, nem kis pénzért). Az idén már csak pár virágot hozott, és a levelein fekete pöttyök lesznek, sárgulnak és lehullanak. Kérem, ha van valami jó tanácsa, ami megmentené a virágot, megköszönném!
Üdv: K.Karcsi
[/url]
Legutóbb karcsi13 szerkesztette (2010.07.13, 14:05), összesen 5 alkalommal
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42479 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2010.07.12, 11:57 Hozzászólás témája:
Rezső!
nagyon szépen köszönöm, valószínű az okok közül a túlöntözés az igazi
Csökkentem a vízadagját.remélem, szépen fejlődik majd _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Csatlakozott: Aug 29, 2009 Hozzászólások: 345 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2010.07.12, 10:35 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső,
Két kérdéssel fordulnék Önhöz. Van egy kis jázminom cserépben, gyönyörűen virágzott, most hozott új hajtásokat is. A hétvégén észrevettem, h pár hajtása elszáradt, kb egy maréknyi elszáradt levelet szedtem le róla. Ma reggelre elég nagy mennyiségben megjelentek ilyen kis barna kártevők, amik pókhálószerű anyagot szőttek ide-oda a levelei közé és ha elnyomom őket, akkor piros foltot hagynak. Már lezuhanyoztattam, rengeteg lejött róla, de még látok párat. Kérdésem az lenne, h a boltban kapható tetű-irtóval vajon megszüntethető-e a probléma?
A 2. kérdésem is a kártevőkhöz kapcsolódik. Van egy hópehelyke futó növényem egy balkonládában, amelyen megjelentek azok a fehér, a levél fonákján élő kis tetvek, de van olyan is köztük, ami repül!!! Lefújtam már az összes létező tetű irtóval, de egyik sem bizonyul hatásosnak - ugyanúgy, ahogy a jázminomnál sem! Mit lehetne tenni ellenük? Használ vajon a szappanos-vizes spriccolgatás? De azt is milyen arányban kell keverni és lehet, h most butát kérdezek, milyen szappanból?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Szép napot kívánok,
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2010.07.10, 13:21 Hozzászólás témája:
Kedves ANDREA!
A tavaszi nagy mennyiségű csapadék, talaj tömörödöttséget okozott. A levegőtlen talaj, nem engedi, hogy egyes táp elemeket a növény felvegye.
Tanácslom, hogy a talajt lazítsa meg, és ajánlom, hogy vas és magnézium tartalmú lombtrágya használatát.
Mind ezen túl, a magnólia a savanyú talajt kedveli. A levélsárgulást okozhatja, hogy meszes és kötött a talajban lett ki ültetve a növény, és ez is okozhatja az említett tápanyaghiányt.
Ha fenti sorokban írtak igazak, akkor a talajt, a növény kiemelése után savanyú tőzeggel kevert „A” típusú virágföld bekeverésével lehet javítani, lehetőleg minél nagyobb területen történjen meg.
Egy érdekes tipp: talajt lehet savanyítani úgyis, hogy a 10 liter öntőző vízbe, 3 deci 20%-os ecetet tesz, és ezzel öntözi a talajt. – csak módjával.
A növényen látott kerekded alakú foltokat nem tudom, jól kivenni, véleményem szerint, valamilyen gomba támadta meg, javaslom, DITHÁNE M 45 , 0,2 % oldattal történő permetezését. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2010.07.10, 12:57 Hozzászólás témája:
Kedves MATTHEW!
Ismereteim szerint, a dinnyetermesztés nem egyszerű feladat. Palántanevelés, stb. Igaz, dinnyét, most mát magról is lehet nevelni, ehhez megfelelő fajta szükséges.
A termésből begyűjtött mag, nem igazán hozza, az eredeti gyümölcsöt, ez általánosságban igaz. Amit írtam, hibrid fajtákra igaz első sorban. A begyűjtött dinnyemag, hibridfajta volt, vagy sem, erre nem tudok válaszolni. Sok fajta dinnyét kínál a kereskedelem. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
A segítségét szeretném kérni. Tavasszal vettem egy szép magnólia fát és most furcsa foltok és sárgulás látszik a levelein. Szeretném tanácsát kérni, hogy mi ez és hogyan tudnám megvédeni? Köszönöm Andrea
Csatlakozott: Dec 22, 2009 Hozzászólások: 3993 Tartózkodási hely: Ózd
Elküldve: 2010.07.09, 08:17 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Köszönöm, hogy próbál megoldást találni. Ha más megoldás nem lesz, továbbra is próbálkozom a kézi lemosással. Ideig-óráig segít ez a technika.
Üdv. Rózsa
Elküldve: 2010.07.09, 04:17 Hozzászólás témája:
Kedves AKIRAM!
A káposzta növényt, leírása alapján, üvegházi molytetű lepte meg.
Védekezési megoldás:
DECIS 2,5 EC 0,04 % -OS oldata vagy
KARATE ZEON, 0,03 % OS oldata
Tanácsolom, hogy a NONIT nevű nedvesítő szert is alkalmazzon, mert ennek a használatával, az alkalmazásra kerülő szer a káposzta zöld részén meg marad a permetlé.
A felhasználásra kerülő növényszernél írt, óvó és egészségügyi előírásokat, valamint, élelmezésügyi várakozási időt tessék betartani. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2010.07.09, 04:06 Hozzászólás témája:
Kedves ROB79!
A fényképen látható paprika tő vírussal fertőzött, szíveskedjen, kiszedni és meg semmisíteni, hogy a többi növényre ne terjedjen át. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2010.07.09, 03:36 Hozzászólás témája:
Kedves LIPIO!
A delonix, igen jó körülmény között él. és ezért jól is fejlődik. Vagyis a gyökérzet, gyorsan betölti, a rendelkezésre álló teret.
Tudomásom szerint át lehet ültetni. Tanácsolom, hogy a tartó edény alsó nyílására, olyan nagyságú kavicsit helyezzen el, hogy azt lefedje. Ez által megtudja akadályozni, hogy a gyökerek, a kibújjanak. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban