16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Alig kapok levegőt! 23 fok volt odakint fél 5-kor
6:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:58:pm Bojtárgazdi :
Köszönöm szépen itt is!
4:54:am kutyus :
Jó reggelt! Bojtikám, ggratulálok!
8:53:pm pili :

7:33:pm Bojtárgazdi :
Most már papírom is van arról, amit csinálok.
6:25:pm bau :
Ügyes vagy!Gratula!!!
5:56:pm Bojtárgazdi :
Nemrég értem haza. Négyes
5:47:pm bau :
Szerintem bulizik! A siker örömére...
5:16:pm pili :
Bojtiiiiiiii!!!!!!!
2:28:pm pili :
Bojti - élsz még/már?
11:10:am bau :
Bojti! Küldöm
6:09:am Bojtárgazdi :
Boszizást kérek a szóbelire 9-től!!!
5:14:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:49:am Bojtárgazdi :
Ma van az év leghosszabb napja...
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Kedvenc filmem, színészem
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Kedvenc filmem, színészem
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő
 
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.19, 07:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megtelt a topic......zárom


Itt lehet folytatni

http://www.gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4559
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41678
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2021.01.17, 14:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Most megy
2021.01.17 14:40 - 16:00 Duna TV

Egy éj Velencében
magyar filmvígjáték, 1933
Megtekintése 12 év felettiek számára ajánlott!
Ellen, az amerikai milliomoslány Budapesten férjhez akar menni, aminek hírére édesapja Budapestre utazik. Mire ideér, Ellen már Velencében van, ahová egy bizonyos Antonio Grivelli nevű eladósodott gróf után ment. A gróf palotájában mindennapos vendég a végrehajtó, ezért a gróf jóakarói ajánlanak neki egy milliomoslányt, akit ha feleségül venne, egy időre megszabadulhatna anyagi gondjaitól. Ellennek a kezébe kerül az "ajánlólevél" egy darabja, amiből arra következtet, hogy minden bizonnyal róla van szó, s ez menten rengeteg bonyodalmat szül...

Rendezte: Cziffra Géza
Főszereplők: Csortos Gyula, Simon Zsuzsa, Tarján György, Gombaszögi Ella, Gózon Gyula, Verebes Ernő, Balla Lici, Fenyő Emil
Film: humor/musical
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41678
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2021.01.17, 12:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

kutyus írta:
Bau
Mégis megnéztem.....keresgéltem a csatornák között......előjött, én meg ott ragadtam Embarassed Laughing Laughing Laughing


aranyoskám

Azért ajánlottam! yes
Én sem találtam mást! Smile
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.17, 10:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

GUSZTÁV a rajzfilm hős


GUSZTÁV SOROZAT
57. évébe lépett Gusztáv, a két hajszálas fura kisember, akivel mindig történik valami.
A modern burleszkfilm-sorozat az emberi esendőségek enciklopédiája, címszereplője a magyar animáció legnevezetesebb (anti)hőse.
A sorozat a jellemhibák kifigurázásáról szól, egyes epizódjai az örök emberi gyengeségeket teszik nevetség tárgyává. Főhőse Gusztáv, a változásra képtelen, önző, infantilis, közönyös, kényelmes átlagpolgár, az ügyefogyott balek, a túlbuzgó kisember.
Kezdetben csak a mozikban láthattuk Gusztávot, a filmek előtti öt percben. Nepp József szerint oda egy rövid, frappáns történet passzolt, hiszen az emberek még azzal vannak elfoglalva, hogy hová tegyék a kabátjukat a széken. A Gusztáv óriási siker lett, hamarjában több külföldi forgalmazó is bejelentkezett, s végül 70 országban vetítették.
Miért különleges?
A Gusztáv volt az első, kifejezetten felnőtt közönségnek szánt magyar rajzfilm sorozat. A sorozatban nem egy konkrét szereplő életét követjük nyomon, sőt, Gusztáv figurájának nincs is fix egyénisége. A címszereplő minden egyes epizódban más-más szerep- és munkakörben, változó családi státuszban jelenik meg, és más-más jellemvonások hangsúlyozódnak benne. Ahogy Nepp József hivatkozik rá, Gusztáv „egy kísérleti nyúl”, akit epizódonként különböző szituációkba helyeznek. Ebből kifolyólag minden egyes rész önálló rövidfilmként is megállja a helyét, így a Gusztávon keresztül egy igen változatos társadalmi körkép bemutatása válik lehetségessé. Míg a hatvanas évekbeli, mozi-vetítésre szánt epizódok inkább az egyéni jellemhibákra koncentráltak, addig a hetvenes években készült részekben háttérként már felismerhetőbben körvonalazódott az akkori magyar valóság.
Egy ötperces epizód két hónap alatt készült el, ennyi időt vett igénybe a rajzok elkészítése és az utómunka. Egy rész átlagban 3500 rajzból állt össze. Végül 120 epizód készült belőle, a mozinézők és később a tévénézők legnagyobb örömére.
Tudtad?
Gusztáv több cameo-szerepben is felfedezhető Nepp József későbbi filmjeiben. A yeti dala (1970) című rövidfilmjében a majomember egyik áldozataként látjuk viszont, mint az utcán gyaloglás közben újságot olvasó kalapos figurát. A Mézga-sorozatban Gusztáv Oszkár néven tűnik fel. A szakállas, kizárólag szólásmondásokban beszélő, és a saját tréfáin folyamatosan mulató férfi, aki Mézgáék rokona, két epizódban szerepel (A csodabogyó; Mag-lak, 1968–69).
Hogyan készült?
A felnőtteknek készített, groteszk humorú, karikaturisztikus rajzanimáció műfaja Nepp József Szenvedély (1961), illetve Holnaptól kezdve (1963) című fekete humorú kisfilmjeiben született meg. Ezekben a filmekben körvonalazódott a Gusztáv-sorozat címszereplője, az esendő, csetlő-botló átlagember karaktere is. Előbbiben a főhős orvosa tanácsára megpróbál leszokni a dohányzásról, utóbbiban naphosszat tervezgeti, hogy új életet kezd és sportolni fog. A sorozat mottóját, „Hát istenem, emberek vagyunk”, egy Ludas Matyi élclapban megjelent, Mikes György által jegyzett rövid tárcaírásból kölcsönözte a sorozat ötletadó gazdája, Nepp József. A széria fülbemászó főcímdallamát Pethő Zsolt, a Pannónia állandó zeneszerzője komponálta. A filmek hangi világa zörejekre épül, nélkülözi az artikulált emberi beszédet, Gusztáv nyökögéseit a neves komikus színész, Alfonzó kölcsönözte.
Itthon Gusztáv karaktere annyira népszerűvé vált a közönség körében, hogy a Caola egy egész reklámfilm-sorozatot rendelt a Pannónia Filmstúdiótól a főszereplésével 1968-ban. E rajzolt mozgóképes hirdetések végén felcsendülő „Ne nekem köszönje...” kezdetű reklámszöveg szintén Alfonzó orgánumával vált ismertté.
A hatvanas években a kopasz, pocakosodó, nagyorrú, kalapos Gusztáv alakja több alakváltáson ment keresztül. A hatvanas évek derekán készült részekben a rendezők és a mozdulattervező-animátorok gyakorta a saját stílusukra adaptálták Gusztáv vonásait, arányait, és emiatt különálló rövidfilmek benyomását keltik.
A Pannónia Filmstúdió belső pályázaton döntött arról, hogyan nézzen ki a főhős. Öt rajzoló adta be a pályamunkáját és végül Jankovics Marcell pipaszár lábakon álló, nyúlánkabb tömbtestű figuráját találta a legtalálóbbnak Nepp József, a sorozat ötletgazdája. Az 1967-től készült epizódokban ennek megfelelően egységesült Gusztáv grafikai megformáltsága, az 1974-től már a Magyar Televízió megrendelésére gyártott epizódokban a figura vastag, tiszta kontúrvonalait szálkásabb, lazább vonalvezetés váltotta fel.
Több legenda is kering róla, miért pont a Gusztáv nevet adták a sorozat főszereplőjének.
Az első névváltozatok között olyan elnevezések voltak, mint Ferenc, Dodó, Ottó és Princ (az 1964-es Gusztáv, a szalmaözvegy című epizódban még a Princ név olvasható a főszereplő bejárati ajtaján). Az egyik verzió szerint Dargay Attila, a közismert ostoba bohócfigura, Dummer August után keresztelte el a sorozathőst Gusztávnak. A másik visszaemlékezés szerint ugyancsak Dargay találomra rábökött egy névre a telefonkönyvben. A legvalószínűbb mégis az, hogy az 1961-ben elhunyt Ilosvay Gusztáv polihisztor–orvos–zeneszerző emlékére kapta a nevét, aki a korai Macskássy-reklámfilmek mellett olyan filmeket hangszerelt, mint A ceruza és a radír (1961).
A hatvanas években gyártott Gusztáv sorozattal értek be, illetve indultak el pályájukon a korszak meghatározó alkotói, így Dargay Attila, Nepp József, Jankovics Marcell, Gémes József és Ternovszky Béla, akik a Gusztávval szereztek rutint a felnőtteknek szóló szeriális rajzfilmkészítésben, és amit később olyan sikeres sorozatokban kamatoztattak, mint az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai (1968–1969), vagy a Kérem a következőt! (1973–84).
1982-ben a Gusztáv-sorozat Ezüst Légy-díjat kapott.
Forrás: https://filmarchiv.hu/.../film/gusztav-sorozat-1-120-resz
A sorozat a Gusztáv, az állatbarát című epizóddal indult 1964-ben, amely Kristóf Attila újságíró rövid szinopszisából született. Egy parkban valaki kósza ötletből eldob egy követ egy kóbor kutyának, aki azt mindig visszahozza. Gusztáv eleinte azért játszik az ebbel, hogy egy csinos nő figyelmét felkeltse, majd hogy ne nézzenek rá rossz szemmel mások, ám a kődobálás némileg hosszúra nyúlik, ugyanis ettől kezdve soha többé nem tud megszabadulni a kutyától.
https://www.youtube.com/watch?v=eDWvkkUzKq4&feature=emb_logo
*
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.17, 07:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

MA LENNE 96 ÉVES INKE LÁSZLÓ JÁSZAI MARI-DÍJAS MAGYAR SZÍNMŰVÉSZ, ÉRDEMES ÉS KIVÁLÓ MŰVÉSZ

(Arad, Románia, 1925. január 16. – Budapest, 1992. augusztus 19.)
1947-ben végzett az Országos Magyar Színművészeti Akadémián, és Debrecenbe, majd 1948-ban Miskolcra a Nemzeti Színházhoz, 1949-ben a budapesti Vidám Színpadhoz, 1950-ben pedig Szegedre szerződött. 1956-ban lett a József Attila Színház tagja, 1958-ban ment át a Petőfi Színházba, amit később Jókai, majd 1961-től Thália Színháznak neveztek át. Rákban hunyt el 1992. augusztus 19-én Budapesten.
Sokoldalú karakterszínész volt, aki különösen hideg szenvedéllyel formált, gúnyos hangvételű intrikusszerepeiben vált emlékezetessé.
Színpadi szerepei mellett számos filmben és sorozatban játszott, szinkronhangként is ismertté vált (többek között Telly Savalas magyar hangja volt a Kojak című sorozatban 1973 és 1978 között)
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.17, 06:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bau
Mégis megnéztem.....keresgéltem a csatornák között......előjött, én meg ott ragadtam Embarassed Laughing Laughing Laughing
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 13635
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 20:35    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm: Puszi Puszi Puszi
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 17:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Laughing Laughing köszi, de most értem haza--ma nem nézem meg

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MA ÜNNEPLI SZÜLETÉSNAPJÁT HEGYI BARBARA JÁSZAI MARI-DÍJAS MAGYAR SZÍNMŰVÉSZNŐ

(Budapest, 1966. január 16.)
Hegyi Barbara 1966. január 16-án született Budapesten. Édesapja , Hegyi Barnabás - a Körhinta és a Valahol Európában című filmek operatőre - Barbara születésekor meghalt.
Az érettségi után felvételizett a Színművészeti Főiskolára , de elutasították a hangja miatt. Egy év múlva felvették , pont ezért. Néhány tanár azonban nem tudott kibékülni különleges , fátyolos hangjával és rengeteg problémája akadt rekedtsége miatt. 1989-ben diplomázott. 1992-ben három hónapig a Los Angeles-i Lee Strasberg színiiskolában tanult , ahol korábban olyan hirességek is gyakoroltak , mint Robert Redford vagy Barbra Streisand. 1989-től 1996-ig a József Attila Színház társulatának tagja lett. 1996-ban a Vígszínházhoz szerződött és azóta is ott játszik. 2017-ben Psota Irén-díjat kapott. A Vígszínház mellett látható a Pesti Magyar Színház (Naptárlányok) , a Spirit Színház (Veszedelmes viszonyok , Az ajtó , Szexpedició) és a Pesti Színház (Játszd újra , Sam! , Mikve , Sógornők) előadásaiban is. 2019-ben Páger Antal-díjat kapott.
Hegyi Barbara szerencsés pályát mondhat magáénak. Rengeteget játszik a színházban , szinkronizál , filmezik , sorozatot forgat. A film hamar felfedezte magának. Még főiskolás volt , amikor szerepet kapott a Hány az óra , Vekker úr? című filmben. Szerepelt a Linda , az Angyalbőrben , a T.I.R. című sorozatokban. Éveken keresztül alakította Forgács Andrea szerepét a Kisváros című sorozatban. Műsorvezetőként is kipróbálta magát. A Púder című műsort együtt vezette Baló Júliával , Bánsági Ildikóval és Tordai Terivel. 2004-től Horváth Ádám sorozatában , az Életképekben ő játszotta Évát. A sorozatban olyan partnerei voltak , mint Kulka János , Schell Judit , Szacsvay László és Gáti Oszkár. 2019-ben a 200 első randi második évadában Félix (Kékesi Gábor) laza és életvidám édesanyját játszotta.
Jellegzetes fátyolos , rekedtes hangja miatt gyakori vendége a szinkronstúdióknak. A Dallasban ő volt April , a Twin Peaksben Donna , a Puszantlak , drágám!-ban Edina magyar hangja. Egyik legismertebb szinkronszerepe Susan volt a Született feleségekben. Nem ez volt az első eset , hogy Teri Hatchert szinkronizálta. Korábban a Tango & Cash című filmben is ő szólaltatta meg magyarul. Többször szinkronizálta már Pamela Andersont is.
2011-ben Abraka Babra - Monológok a konyhámból címmel szakácskönyvet adott ki , amely 2012-ben Aranykönyv-díjat kapott az év legjobb hazai szakácskönyve kategóriában. 2013-ban pedig saját főzőműsort kapott a Super TV2-n , amely szintén az Abraka babra címet kapta. 2014-ben jelent meg második szakácskönyve Alkalomadtán címmel.
1994-ben házasodott össze Balikó Tamással , a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójával. 1998-ban megszületett kislánya , Rozi. 2000-ben elvált férjétől. 2003. januárjában mutatkozott először nyilvánosság előtt új szerelmével , a népszerű énekessel , Zoránnal. 2003 nyarán költöztek össze. 2004-ben titokban összeházasodtak.
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41678
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 16:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Most megy... )
2021.01.16 16:15 - 18:55 Prime

TV-MŰSOR

Ghost
amerikai romantikus film,1990
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 12:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Azt hiszem, velünk együtt nagyon sok leányzó kedvelte: sármos pasi volt nagyon
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41678
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 12:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Idézet:
Ma, január 16-án ünnepli a 75. születésnapját


Nahát! Shocked
Ő is BAK jegyű?
Isten éltesse!
Nagyon kedveltem a filmjét.
A mai fiatalok tán' nem is tudják kiről van szó,hiszen nagyon eltűnt utána.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.16, 12:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

KABÍR BEDI – SANDOKAN
*
Magyarországon a legtöbb rajongó Sandokanként ismeri. Amikor Emilio Salgari a 19. század végén megírta a Sandokan történeteket, nem csak leírta a főszereplőt, hanem rajzokat is készített róla. Én pedig nagyon hasonlítok ezekre a rajzokra. - nyilatkozta Kabir Bedi második magyarországi látogatásán. A film producerei ázsiai színészt akartak a szerepre. Eljöttek Ázsiába, és megtaláltak engem. Több meghallgatáson is részt kellett vennem, mire nekem adták a szerepet. Utána pedig leckéket kellett vennem színészetből, úszásból, lovaglásból és ehhez hasonló dolgokból.
- Bár a Sandokan a könnyű műfajba tartozik, komoly mondanivalója is van. Hiszen a filmben az európaiak, a britek a rosszfiúk, ami számunkra szokatlan, elgondolkodtató nézőpont volt.
- Ez az üzenet nagyon fontos számomra. Először is, ez a gyarmatosítás elvetéséről szólt. A szüleim részt vettek a gyarmatosítók elleni küzdelmekben India felszabadításáért. Ezért könnyen azonosultam a mondanivalóval.
De a Sandokan nem csak erről szól, hanem arról a szabadságról, hogy legyél az, aki vagy, hogy legyél egyéniség. A szeretet fontosságáról. Meríts erőt a közösségből.
- A Sandokan mellett talán legismertebb munkája a Polipka című James Bond film.
- Egy James Bond filmben szerepelni mindenkinek kivételes lehetőség, nagy megtiszteltetés. Ugyanis a sorozatnak hatalmas rajongótábora van világ szerte.
Aki egy ilyen filmbe bekerül, több ezer levelet kap a világ minden pontjáról, és bármerre megy, felismerik az emberek.
A Maláj Tigris 2019. február 15-én délelőtt egy tigrist fogadott örökbe a Budapesti Állatkertben.
Február 16-án pedig Kabir Bedi - Terence Hill-lel együtt - vendég volt Guido és Maurizio De Angelis koncertjén a Papp László Sportarénában.
Angelis mesélte, hogy először a Sandokan főcímdala nem aratott osztatlan sikert.
- Nagyon merész ötlet volt a rendező, Sergio Solima részéről, hogy ilyen jellegű zenét választott.
Akkoriban a történelmi filmekhez általában nagyszabású zenéket komponáltak nagy zenekarra, de ő sokkal modernebb hangzást akart. Keményen meg kellett küzdenie azért, hogy Guido és Maurizio legyenek a zeneszerzők. Ezért sokakat meglepett, hogy mekkora sikert arattak.
https://www.youtube.com/watch?v=LBAQ10Yj2h4 – a film főcímdala
(Forrás: Szeretlek Magyarország – Kövesdi Miklós Gábor – 2019)
*
Kabir Bedi egyike a kevés indiai színésznek, aki hazáján kívül az Egyesült Államokban és Európában is ismertté vált. Itthon a Sandokan – A maláj tigris című sorozat főszereplőjeként emlékezhetnek rá a legtöbben.
Ma, január 16-án ünnepli a 75. születésnapját, ennek alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet.
1946-ban még Brit-Indiában született, a ma már Pakisztánhoz tartozó Lahorban. Apja, Baba Pyare Lal Singh Bedi író és filozófus volt, brit származású anyja, Freda Bedi pedig az első nyugati nő lett, akit beavattak a tibeti buddhizmusba.
Több mint hatvan bollywoodi filmben szerepelt, de már a hetvenes években felfigyeltek rá Európában is, itt a nagy áttörést a Sandokan – A maláj tigris címszerepe hozta meg neki. Az 1800-as évekbeli kalóztörténet nemcsak a színésznek, de Malajziának is jót tett, a sorozat bemutatása után nőtt meg a nyugati turisták érdeklődése az ország iránt.
A Sandokan olasz sorozat volt, Bedi pedig rendesen meg is tanulta a nyelvet, a kilencvenes években, a Vivere és a Drága doktor úr című szériákban már olaszul játszott. Olaszországban a civileknek adható legmagasabb állami kitüntetést is megkapta, jár neki a "cavaliere", vagyis "lovag" megszólítás.
Magyarországon a nyolcvanas években járt a népszerűsége csúcsán. 1987-ben egy tűt nem lehetett leejteni a Skála parkolójában, amikor a Neoton Família eljátszotta magyarul a Sandokan főcímdalát – Bedi jelenlétében. A színész aztán az akkori feleségével tandori csirkét is készített a Főzőcske című műsorban.
Budapesti látogatása alkalmával akkora tömeg gyűlt össze, hogy Bedit nem tudták biztonságban eljuttatni a bérelt limuzinhoz, ezért inkább a hátsó ajtón menekítették ki, és az egyik szervező Trabantjával vitték fel a Várba, a Hiltonba.
A nyolcvanas évekre valamennyire már az Egyesült Államokban is ismertté vált, a Polipka című James Bond-filmben megkapta az egyik gonosz szerepét, aki Roger Moore ellen harcolt ádáz módon.
Olyan sorozatokban is vendégszerepelt, mint a Knight Rider, a Dinasztia, a Gyilkos sorok, a Magnum, a Hegylakó, miközben a Gazdagok és szépek című szappanoperában is feltűnt, kilenc epizódban láthattuk egy marokkói herceg szerepében 1994-1995-ben, majd 2005-ben. Itt meg is nézheti egyik jelenetét: https://www.youtube.com/watch?v=vojiSgh8bvc&feature=emb_logo
Miután összesen úgy húsz évet élt Hollywoodban, Londonban és Rómában, idősebb korára visszatért Indiába, Mumbaiban telepedett le. Amennyire csak teheti, támogatja az indiai filmgyártást.
(Forrás: Origo.hu)
*
Színészi karrierje mellett békeharcos küldetéssel járja a világot és harcol a burmai diktatúra ellen is. Továbbá támogat egy oktatási programot, aminek célja, hogy Indiában és Dél-Ázsiában felszámolja az írástudatlanságot.
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.15, 06:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

MA 78 ÉVES JORDÁN TAMÁS A NEMZET SZÍNÉSZE CÍMMEL KITÜNTETETT, KOSSUTH- ÉS JÁSZAI MARI-DÍJAS MAGYAR SZÍNÉSZ, RENDEZŐ, SZÍNIGAZGATÓ, FŐISKOLAI DOCENS, ÉRDEMES MŰVÉSZ, A HALHATATLANOK TÁRSULATÁNAK ÖRÖKÖS TAGJA
(Budapest, 1943. január 15.)

Szülei: Jordán László, jogász és Valló Sarolta. Anyai és apai nagyapja is győri, előbbi polgármester-helyettes volt, utóbbi Erdélyből áttelepülve lett a Cardo Bútorgyár tulajdonosa a második világháború végéig.Négy fiatalabb testvére született. A Budafoki úton és a Gellért környékén nőtt fel.
Általános és középiskolában is osztálytársak és barátok voltak Bálint Andrással. 1961-ben érettségizett a József Attila Gimnáziumban. Már ekkor érzett vonzalmat a színművészet irányában, de nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1966-ban földmérőként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnöki karán, ahova édesapja kérésére felvételizett és ahol egy életre megszerette a geodéziát.
1961-ben Bálint András vitte el az Egyetemi Színpadhoz, amely akkor élte hőskorszakát. Abban az évben alakult meg az ELTE „univerzitas” tagozata is, aminek Ruszt József, még mint főiskolás volt a rendezője. Első fia születéséig játszott az együttessel, egyetemi évei alatt. Többek között Sólyom Katival, Halász Péterrel, Fodor Tamással, Hetényi Pállal. Előadásaikkal bejárták Európát, ami a hatvanas években önmagában is irigylésre méltó dolog volt. Első kőszínházi szereplésével zárta ezt az időszakot, amikor egy beugrásra Zsámbéki Gábor lehívta Kaposvárra. Ezután a Fővárosi Tanács telekkitűzési osztályának mérnöke lett.
1970-ben a 25. Színháztól, ahol épp Haumann Péterrel a főszerepben a Szókratész védőbeszéde című darabot rendezték, felkérték egy egymondatos szerepre, mint börtönszolga. Ezután eleinte munka mellett keresetkiegészítésként játszott, hamarosan azonban annyi szerepet kapott, hogy 1972-ben – miután az Országos Rendező Iroda kiadta az igazolást, hogy színész – leszerződött a színházhoz.
Eközben 1973-ban megkapta az Edelényi János által rendezett II. Richard tévéfilm címszerepét, melynek operatőre Fehér György volt, partnerei pedig Básti Lajos, Őze Lajos, Bujtor István, Lukács Sándor, Kőmíves Sándor, Gelley Kornél voltak. Majd hamarosan egy újabb főszerepet kapott, Zolnay Pál és Ragályi Elemér Sámán című játékfilmjében, Zala Márkkal és Jobba Gabival. Ám az egész további életét meghatározó feladat mégis a Költészet: József Attila című 5-ször 20 perces emlékműsor volt, melyet a Magyar Televízió készíttetett szintén Edelényi Jánossal és Fehér Györggyel, hogy méltóképpen megünnepelje József Attila 75. születésnapját. Mindössze három színész szerepelt benne: Cserhalmi Anna, Latinovits Zoltán és Jordán Tamás. Az alkotók ragaszkodtak ahhoz, hogy verseket úgy mondják el, mintha beszélgetnénk valakivel. A zenét a Kaláka és Sebő együttes biztosította. A műsort végül nagy késéssel mutatták csak be, azonban Gábor Miklóstól kapott egy négyoldalas, kézzel írt, elragadtatott levelet. Ezek ihletettségében született meg első önálló József Attila-estje.
1977-től, amikor a 25. Színházat összevonták az Állami Déryné Színházzal, a Várszínház színésze, majd 1980-tól 11 éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. Ez az évtized meghatározó időszak volt ez az életében. Adél születése után szerződött oda Bezerédi Zoltán, Básti Juli, Máté Gábor és Eperjes Károly és olyan rendezőkkel dolgozhatott, mint Babarczy László, Ascher Tamás, Gothár Péter, Gazdag Gyula és Ács János. Az 1980-as évek közepétől Lázár Katival már itt is foglalkoztak fiatalokkal. Amikor a társulat kezdett feloszlani, Budapestre költöztek, hogy folytassák a tanítást.
Rendezői debütálása 1987-ben a tettyei romoknál a Pécsi Nyári Színház keretében bemutatott Móricz Zsigmond Úri muri című előadás volt, a kaposvári színház társulatának tagjaival és a Baranya Táncegyüttes statisztériájával. Az előadásban maga is játszott.
1991-ben Lázár Katival közösen megalapították a Merlin Színház színitanodáját, a Merlin Színészképző Műhelyt. Többek között Réz Pál, Györgyfalvai Katalin, Fehér György, Ságodi Gabriella, Pintér Tamás tanítottak ott. Majd, amikor Márton András, a Merlin kitalálója és akivel közösen alapították a színházat, Los Angelesbe utazott, még abban az évben, 2003-ig ő vette át a színház igazgatói posztját.
2003. január 1-jétől 2008. június 30-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt. A Nemzeti igazgatása után Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat. 2001 óta járt színészként vagy rendezőként a város rendezvényeire, a karneválra a Sportházban és a nyári játékokra. Ezeken tapasztalta meg, mennyire szeretnének a szombathelyiek színházat.
2002–2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára volt Lukáts Andorral. 2007-től 2010-ig pedig főiskolai docensként az akkor még a Berzsenyi Dániel Főiskola kereteiben, majd 2008-tól a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó Savaria Egyetemi Központ részeként Szombathelyen működő Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Színházművészeti Intézeti Tanszékének vezetője volt. 2017-ben Lukáts Andorral közösen a „kaposvári hagyományokon” alapuló színészképzést indított fiatalok számára a budapesti Sanyi és Aranka Színházban.
2012-től 2015-ig a Nemzeti Kulturális Alap Színházi Szakmai Kollégiumának tagja, 2006 novemberétől 2007 májusáig a Magyar Színházi Társaság elnöke is volt.
2008-ban Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel közösen indította útjára a magyar költészet napjához kapcsolódó Nagy versmondás elnevezésű programsorozatot, ami célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar líra kiemelkedő műalkotásaira és hogy a résztvevők megtapasztalják, hogy verset tanulni élvezet is lehet, hiszen a közösségi élmény semmivel nem pótolható.
Szinkronizálást csak ritkán vállal.
Feleségével, Fulmer Judittal, 1963-ban ismerkedtek meg és 1967-ben házasodtak össze. Ebből a házasságból két fia született, Tamás (1968) bútorasztalos lett és Péter (1970), aki televíziós gyártásvezető. Nem váltak el, mert Jordán Tamás családja rendkívül vallásos. Lázár Kati Kossuth-díjas színművésznő másfél-két évtizeden át volt élettársa, lányuk Jordán Adél (1980) színésznő. Pap Kriszta közgazdásszal, aki előbb munka-, majd élettársa lett, a Merlin Színházban eltöltött időben ismerkedett meg, fiuk, Benedek (1997) focizik. 2018-ban, 22 év után különváltak útjaik.
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41678
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2021.01.13, 17:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

aranyoskám
Én is megnézem,ha belebotlok Smile
Van néhány harcolós Harcol filmje,-azokat nem szeretem, néha csak fél szemmel néztem röhög
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43464
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.01.13, 16:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A napokban ismét adták a Ghost c.filmet......meg kellett néznem, nem tudom, hanyadszor
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő
1 / 40 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.098 másodperc