Elküldve: 2015.03.02, 13:46 Hozzászólás témája: Tuják a kertben
Kedves László,
olyan kérdésem lenne hogy kúszó tuja közé ültethetek-e más fajta tuját (leylandit például)? 2-3 méter széles és kb 20-25 méter hosszú egybefüggő kúszó tujám van és ezt szeretném egy kicsit érdekesebbé tenni. Illetve ha lehet akkor azt miképpen? Előre is köszönöm
Csatlakozott: Jun 07, 2006 Hozzászólások: 387 Tartózkodási hely: Budatétény
Elküldve: 2012.10.07, 20:59 Hozzászólás témája:
A locsolási időpontnál az a legjobb, ha hajnalban, amikor legkisebb a párolgás, esetleg még harmat is van, locsolunk. Ez 4-5 óra körül szokott lenni. Ezzel megspóroljuk a harmat mennyiségét. Ami nem kevés ám!
A locsolás számát a leírtakon kívül még módosítja, ha épp vetés után vagyunk. Akkor én 4x szoktam locsolni, hogy a talajfelszín ne száradjon ki. Kelés után 2-4 cm-es fűnél kezdem csökkenteni a locsolások számát, A 2. fűnyírás után már csak 1x locsolok normál körülmények között. Igazából a 2 naponta 1x egy alapos öntözés a jó, a talajnak lesz egy ciklusa, gazdagabb lesz benne az élet, mélyebben gyökeresedik a gyep, ennek következtében szárazságtűrőbb is lesz. Imitálja a természetes esőt, drasztikusan csökken a párolgási veszteség, stb.
Napi többszöri locsolás kellhet meredek lejtős területen, hogy az egyszerre kijuttatott víz ne okozzon eróziót.
A locsolási időtartam megválasztását rengeteg tényező befolyásolja. Nekem is szinte minden kertemben más. Napsütéses órák száma, ezek napon belüli eloszlása, szél, hőmérséklet, talajszerkezet, gyep állapota, tengerszint feletti magasság, locsolóberendezés, párolgási veszteség....
Az átnedvesedés folyamata a lényeges. Egy zárt, ápolt, intenzív művelésű gyepen, nyáron, nappal, szórófejekkel /ez a fix szórásképpel rendelkező fej/ öntözve az első 3-5 percben CSAK maga a zöld felület nedvesedik át. A talaj nem. Egy gyepszőnyeg, aminek 2cm vastag talajrétege van, szórófejekkel 15-20 perc /!!!!/ alatt nedvesedik át.
Ugyanez: Ha pocsolyává locsoljuk a kiszáradt sima talajt, majd várunk amíg leülepszik a víz, és ekkor kapával megkaparjuk a felszínt, döbbenten láthatjuk, hogy amikor mi szemre úgy gondoljuk, hogy már itt bizony mocsár van, tulajdonképpen a felső 2-3 cm-ben van mocsár, alatta meg por szárazság.
Szóval. A talajt is át kell nedvesíteni. Amennyiben ez kellően megvan /se nem kevés, se nem sok/ akkor elég 2 naponta 1x locsolni. Ennek ellenőrzése pedig ásóval, kapával, stb történik, a területen több helyen. Ezt nevezzük mintavételnek, hogy a szomszédokat törje az irigység, hogy mi milyen extratudományosak vagyunk.
Persze túllocsolni sem szabad, hogy cuppogjon, vagy hogy elsüllyedjen a fűnyíró.
Nyugodtan szóljatok bele, legalább nem érzem magam egyedül _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Csatlakozott: Aug 06, 2006 Hozzászólások: 1927 Tartózkodási hely: nemvad-nyugat
Elküldve: 2012.10.07, 15:04 Hozzászólás témája:
Na akkor már én is belekoty.
Általában laza (homok) talajon a többszöri kevesebb locsolás szokott jó lenni, kötött (agyagos) talajon pedig az egyszeri bőséges. _________________ Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Csatlakozott: Jun 06, 2004 Hozzászólások: 7754 Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy
Elküldve: 2012.10.07, 07:20 Hozzászólás témája:
erika68 írta:
Melyik jobb ha öntöző rendszerrel a fűvet naponta 2-szer locsolom???/2-szer 3 perc/
Vagy hajnalban 1-szer kb 8-10 perc????
Szia Erika!
Bocsánatot kérek, hogy a Lacinak feltett kérdésedbe belekotyogok, de 8-10 perc, vagy 2x3, az rendszerint kevés a fűnek. Általánosságban kijelenthető, hogy a kétszeri - esti és hajnali - locsolás jobb hatásfokú, de ezek mondjuk háromnegyed órát, vagy még többet jelentenek. A talaj felső öt centijét kell nedvesen tartanod a szép pázsithoz!
Én telepítettem öntözőrendszert és este tíz és hajnal négy között locsol kétszer háromnegyed órát (több szektoron locsolok, ~500 m2 gyepről van szó!). Persze vezetékes vízről ez egy vagyon lenne - még külön "locsoló órával" is -, ezért az 1992 előtt fúrt kutamról öntözök. Ha Rákoshegyen laksz, ezt nehezebb megoldani, de Keresztúron, Kerten, vagy Csabán ez egyszerűbb.
Ha szép füvet akarsz nevelni, ahhoz víz kell, még a szárazságtűrő fajták esetében is!
Természetesen ha nem lenne igazam, látatlanban meghajlok Lacikertész kritikája előtt. _________________ Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Elküldve: 2012.08.29, 20:31 Hozzászólás témája:
Nagyon kevés az igény a gyümölcsfákra. Évente max 2-3-at ültetek. Úgyhogy fajták terén nem sokat tudok róluk.
Viszont, hogy mégse lőjek luftot, azt mondanám, hogy írd be a google keresőbe, hogy "gyümölcsfa oltvány"
és hát amit kiad, onnan lehet informálódni. Pl nekem a 3. elég régi motoros.
Cseriből én ajánlom a Bigarreau Burlat fajtát, mert korábban virágzik, így jobban elkerülhető a cseresznyelégy kártétele.
Kajsziból a ceglédiekkel van jó tapasztalatom. Nekünk az volt, tán gyerekkori ragaszkodás.
Meggyből hasonlóan a cserihez a koraiakat választanám.
Igazából Szőregen jól bevált régebbi fajtákat gyártanak.
Ami engem pár éve lázba hozott, az az volt, hogy Umbriában /Olaszország/ találtak több nagyon régi fajtákból álló gyűjteményeket, többet is /alma, körte/ és abból szerezni. Hmmm. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Gyümölcsfák ügyében kérném a tanácsodat!
Mogyoródi vagyok....ősi magyar fajtákat szeretnénk telepíteni, almát, körtét, barackot, meggyet, cseresznyét, szilvát....
....a kérdésem az lenne, hol tudnám ezeket a fákat Budapesten, vagy környékén beszerezni!?
Esetleg arra is kíváncsi lennék, te milyen fajtákat javasolsz!
Nagyon köszönöm a választ. Azt hiszem, hogy akkor ezt fogjuk csinálni. Eddig bizonytalan voltam benne, hogy ez így működőképes lehet, azt hittem, hogy mindenképpen alá kell ágyazni betonnal, az meg már nagyon nagy meló lenne nekünk. De ha így is tartós, akkor ez a megfelelő megoldás nekünk.
És teljesen egyetértek azzal, hogy a növényzet legyen hangsúlyosabb a kertben, a többi kiegészítő pedig simuljon bele a környezetbe.
Elküldve: 2012.02.21, 10:24 Hozzászólás témája:
Szia bettinah
Ágyásszegélynek én 8 cm vastag kb 10*20cm méretű térkövet használok. A vastagság kell, hogy a fű lehetőleg kevéssé menjen át alatta, valamint, hogy legyen súlya. A 10*20 meg a könnyű kanyarodás végett, de még épp elég súlyos, hogy ottmaradjon.
Kapával kikapálod a helyét, és simán berakod a földbe, úgy hogy a teteje a gyeppel legyen egy magas. A képeken látható módon. Nem kell betonozni, alárakni semmit. Gumikalapáccsal, vagy lábbal megdöngölöd kicsit, és már jó is. Célszerűbb antikolt javarészt szürke követ használni. A színes kövek nagyon rikítanak, és szerintem inkább a növények díszítsenek, mint egy funkcionális szegély.
Ágyásszegélyhez szeretnék tanácsot kérni.
Létezik olyan, ami "fűnyíró-barát", azaz nem kell szegélynyíróval is nyírni, egy szintben van a gyeppel, időtálló, és könnyű lerakni - akár nekünk is, szakember nélkül?
Vagy ez csak álom? És ez esetben marad az, hogy nincs szegély, hanem évente 2x végigásózom. (Ennek annyira nem örülnék, mert elég sok folyóméter, nagy meló lenne...)
Elküldve: 2012.01.29, 18:04 Hozzászólás témája:
Köszönöm. Nagyon aranyos vagy. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Csatlakozott: Dec 22, 2009 Hozzászólások: 3993 Tartózkodási hely: Ózd
Elküldve: 2012.01.24, 17:50 Hozzászólás témája:
Lacikertész megnéztem a saját munkáidat. Gyönyörűek, gratulálok. Ha lehetne egyet választanom, nagy bajban lennék, mindegyik tetszik. _________________ Rózsa
Elküldve: 2011.10.27, 18:30 Hozzászólás témája:
Szia
A leírásod alapján bírni fogja a körülményeket.
Jellemzően csak a nyugati országrészben, Alpok környéke, ahol savanyú lehet a talaj. Az országba azért jellemzően meszes.
Egyébként még
Crataegus laevigeta, galagonya, 'Paul's Scarlet' fajta sötét rózsaszín tavaszi virág, talán legjobban kapható fajta. 5-6m magas fa.
Sorbus aucuparia, madárberkenye, fajtái, 10m körül
Laburnum, aranyeső, 5-6m
Koelreuteria, csörgőfa, 6-8m.
Díszcseresznyék, díszalmák. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban