Kedves Rezső!
Idén az iriszeimmel valami baj van,valami megtámadta a bimbók nagy részét,nem tudom ,gomba vagy valamilyen más kártevő.Küldök egy pár képet,hátha találkozott hasonlóval és tud rá megoldást.Köszönöm!
A bonszájom néhány levele furcsán sárgul. A levelek erei között kezdődik a sárgulás, de nem terjed át az erekre.
Mi ennek a betegségnek a neve és mit tehetek ellene?
Köszönettel: nab
-------------------
Kedves Szasza!
Az utolsó képen TALÁN gubacsdarazsak vannak, de nem vagyok biztos benne.
Kedves Rezső!
3 növényem megmentéséhez kérném a segítségét.
A babérmeggy esetében rossz talajminőségre gyanakszom, erősítsen meg, ha jól látom...
Köszönöm előre is.
Kedves Rezső!
Olvastam a múltkori levelét a fenyő gyanta eregetésével kapcsolatban.
Szeretnék a fáról, egy ágáról és az alatta lévő járdáról képet mutatni, s kérdezni, hogy normálisnak látja-e a növényt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.:
Nekem is segítségre van szükségem. Sok-sok éve van rózsánk, de most egy új kártevővel találkoztunk.
Először csak azt vettük észre, hogy némely rózsa friss hajtása leszáradt, első gondolatom az volt, hogy túl erős volt a permet. De figyelmesebben megvizsgálva látszik, hogy valamilyen rovar okozta, ami a hajtás csúcsot oldalt megszúrta és teljesen kiette a szár egy - kb. borsnyi - részét.
Nem tudom mi lehet ez, és mivel, mikor kellene ellene védekezni, mert úgy látszik, hogy a levéltetű elleni szerre immunis.
_________________ Vera
Csatlakozott: Feb 03, 2009 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Kunszentmiklós
Elküldve: 2009.05.17, 20:55 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső.
Egy kedves néni kért meg hogy kérdezzem meg mi lehet a baja a fenyőinek. Szegény kétségbe van esve nehogy elpusztuljanak. Egész nap babusgatja őket.
Panaszai a következők:Az egyik fenyőn fekete színű ragacsos valami van foltokba. ( szerintem kosz lehet de inkább megkérdezem)Sajnos a kép nem sikerült, így azzal nem tudok szolgálni. De hátha tudja mitől van.
Következő:a fa tele van apró gömböcskékkel amit ha leszedünk és széttörjük valami lila por vagy pete van benne.Mi lehet és mivel permetezze le?
3 fenyőn is találtunk ilyen bogyókat de szerintem rengeteg van rajtuk.
A harmadik fenyő régi lombozata kezd elsárgulni de az új hajtások jönnek. A fényképen szemmel látható a színelváltozás. Mi lehet a baja?
Elnézést a rengeteg kérdésért. És előre is köszönöm a választ.
Csatlakozott: Jan 03, 2006 Hozzászólások: 2259 Tartózkodási hely: Budapest (Óbuda)
Elküldve: 2009.05.17, 18:12 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Olyan (kiskönyv nélkül kapható) gombaölőt keresnék, ami gyökérről felszívódó, tehát belocsolva is hatásos.
A fokföldi ibolya palántáimhoz szeretném használni. Sajnos a permetezés kizárt, babát várok (a locsolást még megcsinálja helyettem a férjem, de spriccelgetni tuti nem fog)
Azért gondolok gombás fertőzésre, mert a pici sarjnövények alsó levelei barnulnak, leszáradnak, közben próbál hajtani újabb leveleket, de egy idő elteltével sajnos a fertőzés gyorsabb, és eléri az új hajtásokat is, és vége a növénynek. Az öntözésre odafigyelek, nagyon mérsékelten locsolok, de sajnos a tél második felében kevesebb figyelmet tudtam fordítani egy ideig a növényekre, akkor legyengültek, és gondolom fogékonyabbak lettek a fertőzésre.
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2009.05.17, 04:09 Hozzászólás témája:
Kedves BREKI!
A mosószerek levélen égetéseket okozhatnak. Nem erre a célra hozták létre. A képen látott tünetet is, nagy valószínűséggel ez váltotta ki. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2009.05.17, 04:08 Hozzászólás témája:
Kedves JUDIT20!
A leveleken látható beszáradásokat, és bepödrősődéseket, tartós szárasság hozta ki. Napégetés is közre játszott.
Tanácsolom, hogy lombtrágyát használjon, 0,5 % -nál kisebb oldatban. Ugyanis a lombtrágya némileg segít, a szárasságtól származó növényi károsodás elhárításánál.
Már kialakult tünetet, nem lehet eltünteni. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2009.05.17, 04:07 Hozzászólás témája:
Kedves KUTYUS!
A képen látott petéket, valamilyen rovar rakhat le. Látni kellene, a ki kelt hernyót, hogy pontos választ lehessen adni. a feltett kérdésére.
Tanácsolom, hogy minden levél eltávolítást, amely pete található, ezzel is megakadályozza, a hernyó kártételét! _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: May 25, 2006 Hozzászólások: 2999 Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar
Elküldve: 2009.05.16, 14:42 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Ezeket a fotókat mamám kertjében készítettem, így néz ki az orgona, bazsarózsa és még néhány növény. Mi történhetett velük?
Napperzselés vagy valami betegség?
Köszönöm
Judit20
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban