16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:06:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt, jó hetet kívánok!
11:16:am Bojtárgazdi :
Én is szép vasárnapot kívánok!
6:42:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:01:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:03:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.Itt már lehet havat söpreni
6:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek...indul az új hét!
7:06:am kutyus :
Jó reggelt!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:42:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Öngyógyító kiskert
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Öngyógyító kiskert
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 27, 28, 29, 30  Következő
 
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Archívum
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Katáng
Facsemete
Facsemete


Csatlakozott: Feb 07, 2008
Hozzászólások: 235
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2008.02.16, 06:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Anyóka!

Megértem a boszankodásod! Vszínű, hogy ezt a könyvet is "kilóra" írták...

Örülök, hogy folytatod a jegyzetelést! Itt állok ugrásra készen, az újabb "adagra", mert látom, hogy már aktív vagy, tehát gépelsz. Wink Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.15, 21:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jana Very Happy
Éppen ezt a macerát kifogásoltam én is.
Igen éppen a hasznositható tanácsokat jegyzetelem ide.

Nem hagyom abba.

Igen valóban a kacsa hatékony, de nem beengedve a kertbe. Amikor ezt a csigára vonatkozó kijelentést tettem, kimondottan a beültetett kertre gondoltam. A kacsa jelenléte kb ugyan olyan hatásos következményekkel jár mint az emlitett pulyka.

Öszinte legyek nálam mincs semmilyen csiga, és nagyon remélem, hogy ez így is marad. Pontosabban, ha vannak akkor sem látom káruk nyomát.

A csigák a nedves sötét helyeket szeretik, nálam nemigen találnak ilyet.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jana
Fűzfa
Fűzfa


Csatlakozott: Jul 24, 2007
Hozzászólások: 668

HozzászólásElküldve: 2008.02.15, 20:26    Hozzászólás témája: Ne hagyd abba ! Hozzászólás, az előzmény idézésével

Anyóka !


Ez a könyv nekem is megvan, és szerintem nem olyan rossz könyvecske.
Bőven vannak benne hasznosítható tanácsok.
Talán annyi a gond vele, hogy egy kicsit macerás az egész.
Ugyanakkor a mai ember sajátos hibája, hogy mindenben a logikát keresi. A gondolkodásunk a VAGY-VAGY-on alapszik, az ÉS már nem nagyon fér bele.

Ja és a spanyol csiga természetes ellenfele a japán futókacsa, de ha ilyen nem áll rendelkezésre az ún. némakacsa is kiváló csigavadász.

Üdv:

Jana

PS.: ne hagyd annyiban a topicodat !
_________________
"Csak azt szeresd, ami veled történik, és számodra rendeltetett. Mert tehetsz-e ennél okosabbat ?"

Marcus Aurelius
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
gianonem
Facsemete
Facsemete


Csatlakozott: Jul 07, 2006
Hozzászólások: 257
Tartózkodási hely: Budapest, XII., Nógrádi u. 12-14.

HozzászólásElküldve: 2008.02.15, 11:33    Hozzászólás témája: Gasztronómia Hozzászólás, az előzmény idézésével

Anyóka, nagy érdeklődéssel merültem bele ismertetéseid tanulmányozásába.
Miután azonban kb. 4 éve teljes biológiai és anyagi csőddel zárultak hétvégi szorgos ügyködéseink egy családtagunk vízellátás nélküli (egyébként csodaszép fekvésű) hétvégi diósdi telkén - szárazság, betörések, lopások -, visszahúzódtunk 80 nm-es francstadti (Bp. 9 ker.) lakásunkba. Következésképpen a kiskerti intelmeket nem áll már módunkban hasznosítani.
Ami azonban a gasztronómiát illeti - ott vevők vagyunk mindenre, ami nem csak egészséges, de ínycsiklandozó is!
Ha nem veszed tolakodásnak, én is leírom egy kedvelt receptünket.

100 g vöröskáposzta, késsel csíkokra vágva
100 g magyar hónaposretek, kis cikkekre vágva,
50 g vöröshagyma (lehet lila is), késsel karikákra vágva,
6-8 kimagozott olívabogyó felszeletelve,
2 kis Mozzarella-sajt felaprítva (ehelyett lehet más, pikánsabb sajtot is használni, pl. füstölt sajtot durvára reszelve)
kevés só, csipet rozmaring szétmorzsolva, csipet bazsalikom, egy-két teáskanál olívaolaj -
mindezt jól összekeverve, étkezés (nálunk vacsora) előtt legalább 1/2 órát állni hagyni...
Csak fantázia kérdése: ki milyen kiegészítő ötlettel gazdagítja a fenti összeállítást! (Joghurt is szóba jöhet)
Megpróbáltuk az összetevőket aprítógépben előkészíteni: erről mindenkit lebeszélek! A rágásélmény a gasztronómia egyik alapvető követelménye.
Gondolj csak bele, mit éreznél, ha a főtt kukuricát nem harapdálnod kellene, hanem péppé nyúzva kanalaznod!
Elnézést: kiérződik soraimból, hogy ebéd előtt állok; még szerencse, hogy nem hallatszott a csámcsogás...
Most ki fogtok tiltani a topicból, hogy ennyit szövegeltem?!
Remélem nem.
Miklós
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.15, 08:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Állatok a kertben. I.rész

Minden állatra, de főleg a talajban lakókra pusztitólag hat a mütrágya!!!

Ha természet példája szerint járunk el, egyetlen állatot sem szabad kiirtani. Itt jegyzem meg, hogy a Spanyol csiga talán kivétel, hiszen neki nincs természetes ellenfele. Minden állat tagja a természet körforgásának, mindegyiknek van tevékenységéből adodó jelentősége. Mindegyik állat egy másik által él, minden állatot hasznosnak tekinthetünk mivel az egyensúlyt megteremti, s így a másik álltal nem válhat kártevővé.

Rendkivüli állapotnak, kivételes esetnek tekintsük, ha a kertben nagyon káros állatok, tényleges kártevők is fellépnek, mint pld a pajorok vagy a drótférgek. Fellépésüket az ápolatlan, rosszul kezelt talaj egyértelmű jeleként értékeljük, vagy jelenlétük olyan talajra utal, amelyben még nem alakult ki az egyensúly.

Milyen állatok vannak kerünkben? Milyen feladatokat végeznek el a talaj és növényeink érdekében? Mikor hasznosak, és mikor válnak kártevővé?

A legtöbb kertben élő állatfaj számunkra láthatatlan. Jelenlétüket csak azzal jelzik, hogy a talaj egyre gazdagabb humuszaban, és ezálltal jobban munkálható, és főként termékenyebb. Amíg szerves anyaggal tápláljuk őket, tömegesen szaporodnak, és a humusztömeget gazdagitják.

Hiányukban a talaj nehezen megmunkálható, több, kissebb adagban állati eredetű trágyával, vagy egész egyszerűen a már emlitett növényeket teritünk a talajra, vagyis talajtakaró komposztot alkalmazunk.

Jegyzem meg, hogy az egészséges mikrófauna védelmét szólgálja, ha folyamatosan kijuttatjuk a növényi eredetű részeket.

Én egészen ősztöl, amikor a kertem telelő lakói visszhúzódtak, folyamatosan kiszorom a konyhai zöld hulladékot. A krumplit késsel vékonyan pucolom, és mikor végeztem, akkor a nagyobb darabokat kisebbre apritom, de ugyan így teszek a káposztafélék és a karfiól leveleivel. A s.répát szintén késsel pucolom, de nem kaparom, a déli gyümölcsök héját szintén egészen apróra vágom. Az almát és a körtét is késsel pucolom a feketerigók miatt. Tehát ezeket a hulladékokat egészen egyszerüen kiszórom.
Van amikor nem mutatnak valami csinosan szétszórva, de ez nem zavar, főleg amikor látom a madársereg lakmározását.


Földigiliszták élő tápdus talajban él meg, fellazitja a földet ezáltal a víz és a levegő jobban át tudja járni.

Vakond túrásásval jelzi jelenlétét. Föleg réten, ugaron található nyoma, de van amikor kertünkben is fellelhető. Ha túrásai nem lennének olyan bosszantóak, akár hasznos húsevőnek tekintenénk, kedvelt csemegéje az egerek, cickányok, pocok aki gyakran használja járatait, cserebogárpajor, drótférgek és a csigák is.

Lótücsök vagy lótetü tömegesen akkor jelenik meg, amikor éveken át tartóan nagy adagú közvetlen állatieredetű trágyázás miatt a talaj elvesziti egyensúlyát. Hús és növény evő, ezért a jelenléte nagyon káros. Természetes ellenségei a seregélyek, a rigók, cickányok, és a vakondok.

folyt köv. csigák, tetvek, hangyák....
Jól felpiszkáltam amár kissé lankadó figyelmeteket?????
Ne válaszólj, tudom, hogy igen Very Happy
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus


Legutóbb anyoka_volt szerkesztette (2008.02.15, 11:13), összesen 2 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.14, 06:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A kertünknek legyen egy kicsi része amely gyomos, pontosabban vadnövényes, hiszen a kertünkben élő madarak: a fekete- és a sárgarigó, a pinty a cinke, a vörösbegy és más vendégek, itt szerzik be azt a kis mennyiségü mérget amelyre egészségük érdekében szükség van. Ezért rá vannak utalva a tavasszal nyíló sáfrányfélékre, a hóvirágra és a többi tavaszi mérgező növényre.

Kedvelt élőhelye lehet a pillangóknak, a csalán, a bogáncs, az árvácskafélék, az ibolyákról, az árvácskáról, fűzikéről és a kutyatej.
Vagy a kert fái, bokrai, int a mogyoró, a nyár, az orgona, a fagyal stb.

Az éjjeli pávaszem hernyója a rózsafélék családjához tartozó növényeken: mandulán, szedren, rózsán, kökényen stb fejlődik.

A nappali kis pávaszem tápnövénye a csalán és a komló, a citromlepkéé a kutyabenge (Frangula alnus).
De a pillangok kedvelik a dáliákat, őszirózsát, levendulát és a loncokat.

Vadnövényekből (gyom) készített trágyalé és hatásuk

Ezekhez a trágyalavekhez érdemes kertünkön kivül alapanyagot gyüjteni.
Csalán különösen fontos a felületi komposztrétegre, mivel a levelei csalánozó égetően szörős, a csigák menekülnek töle, de ugyan ezért a harmatot is felfogják, visszatartják. Ilyen csalántakaró hasznos a zöldségekhez.
A csalán alapnövény a trágyalé készitéséhez.

A vadon előforduló fekete nadálytő (Symphytum officinale) nagyon dekorativ évelő növényként méhlegelő és gyógynövényként is ültethetjük. Jó takaróanyag, és a komposzt, ill nyesedék értékes alkotórésze. Trágyalének is éppen olyan jól használható, mint a csalán, minden szabadföldi és cserepes növény számára tápláló, növekedés- és virágzásserkentő.

A nadálytőhöz keverhetünk pitypangot (Taraxacum officinale), medvetalpat (Heracleum sphondylicum), útifűfélétet és cickafarkkórót (Achillea millefolium). Mindezek a növények nagy mennyiségben általában az utak mellett találhatók.

A nadálytő kedvelt élőhelye a patakpartok, vihetünk haza gyökérdarabkáját, vagy magját, évelő de ha kertünkben az élőhely nem megfelelő, eltünik.

A közönséges bodzát (Sambucus nigra) is vadnövénynek tekinthetjük. Riasztó hatása főként az egerek, pockok és vakondok ellen nyílvánul meg. Elég csak egy bodzaágat a vakodtúrásba szúrni, vagy melegágyat ágaival teríteni!

A bodzár már a nedvkeringés beindulása után elkezdhetjük szedni, minden része felhasználható, még egész ágai a terméssel együtt. Takaróanyagként a mellette levő növényeket védi a földibolhától, trágyaléként pedig különösen jól hárítja az állati kártevőket.

A zsurló (Equisetum sp.) trágyaleve megelőzi a talajuntságot, de használható a szamóca és a paradicsom gombás betegségei és a hagymagiliszta ellen is. Jó a palántadölés megelőzésére, ha a palánták túl meleg, nedves és tápdús talajban vannak.

A kerti mályva (Althea officinalis) olyan területen, ahol a levegő nem elég párás, általában rozsdafertőzött lesz, ezt megelőzhetjük, ha zsurlóból készült trágyalével permetezzük.

A Macskagyökér (Valeriana officinalis) trágyalevét salátára, hagymára, s.répára ne használjuk.

A trágyalé készítéséből visszamaradt növényi részek kitünő komposztanyagok.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jana
Fűzfa
Fűzfa


Csatlakozott: Jul 24, 2007
Hozzászólások: 668

HozzászólásElküldve: 2008.02.13, 19:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jó bizony !

Én évekkel ezelőtt kipóbáltam a spenótot, mint előveteményt és zöldtrágyát.

Bejött !
_________________
"Csak azt szeresd, ami veled történik, és számodra rendeltetett. Mert tehetsz-e ennél okosabbat ?"

Marcus Aurelius
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
vmaniko
Hajtás
Hajtás


Csatlakozott: Jul 21, 2007
Hozzászólások: 27

HozzászólásElküldve: 2008.02.13, 10:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

micsoda jó kis topik ez! Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.13, 08:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gyomok a kertben

A gyomok között sok a gyógynövény is. Sok gyomnövény tartalmaz bizonyos hatóanyagokat, melyek javitják a talajt, mindegyik jelzést ad számunkra.

A gyomok egy része valódi talajjelző, s ezek előfordúlásából talajunk sajátoságait éppúgy felismerhetjük, mint a tápanyagellátás és a talajápolás hiányosságait.
Mindenki tudja, hogy a kertjének mely részében, milyen gyomnövény nő, de minden évben jelentkeznek újabbak is, ha ezeket egy ideig engedjük nőni őket, amig már felismerhetőek sok mindent megmutatnak nekünk.

- - Ha vadvirágfélék, lángszínű egynyári hérics, vagy szarkaláb fordúl elő, akkor ezek a gyomok nem csak a mésztartalmat jelzik, hanem a humusztartalmat is. Vagyis termékeny talajunk van.

- - Vadrepce, a kissé mérgező pipacs, árvacsalán, apró szulák, mezei veronika, mélyrétegű termékeny talajt jeleznek.

- - Ha csalánfélékkel, fekete csuporral, vagy füstikefarokkal találkozunk akkor, ez nitrogéndús és vastartalmú talajról árulkodnak.
Ez a talaj már egészen enyhén savaúi is lehet, mert ezek nem mészjelölö növények.

- - Ahhol a kistermetű nagyon csípös csalán fordúl elő ott a talaj nitrogénben, humuszban és tápanyagban gazdag. Ezeken a helyeken nem szabad nitrogén tartalmú növényekkel trágyátni.

- - Ha a terület labodafélék, disznóparéj, vagy salátaboglárka uralják , akkor a talaj nehéz, de jó vízgazdálkodású.

- - Azomban, ha a salátaboglárka mellett libapimpó, mezei-, vagy vízimenta, madárkeserűfű, vagy mezei zsurló is feltünik akkor tudnunk kell, hogy pangó vízet és levegőtlen talajt jelentenek. Az ilyen helyek "gyógyitására" sikeresen telepítsünk sárga nőszirmot (Iris pseudacorus)

- - A tyúkhúr és a veronikafélék jelenléte nagy humusz-,és tápanyagtartalmú, nitrogénnel telített talajt jeleznek.

Javító hatású gyomok

A kereklevelű repkény (Glechoma hederacea), az indiánfű (Ajuga reptans), a mentafélék, és a kövér porcsin (Portulaca oleracea), ha fák alatt élnek elriasztják a kártevőket.

Rendkivül jó talajjavító a csalán: vasat, kovavasat, nyomelemeket tartalmaz, és humuszban gazdag talajt hagy maga után.

A gyomok vagy inkább ezek vadnövények rendkivűl jó méhlegelök, ezért érdemes addig megtartani őket amíg más kultúrnövények nem kezdenek el nyílni.

Néhány növény azomban nem közvetlenül, hanem a nyomában maradó méreganyagok által válik hasznossá.
Ide tartozik a legtöbb tavasszal vírító növény is, mint pl a sáfrányfélék, a hóvirág, és hasonó növények.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.12, 05:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Főzött zöldségek

Sárgarépa Úgyan úgy mint a céklát többször vessük, hogy a zsengéket folyamatosan szedni tudjuk.

Cékla Többször vessük, a zsengékből fözeléket, a nagyobbacskákból salátát készíthetünk akár télire.

A nyers céklalé sárgarépa vagy alma levével nagyon értékes. Soha ne szomjunk oltására igyuk, hanem csak néha kortylva.
A céklát kétnyári fűszernövényekkel korianderrel, köménnyel, mustármag lisztjével és persze hagymával ízesithetjük. Viszont soha ne használjunk hozzá friss zöld fűszernövényt.

Nyári céklából készült főzelék: a céklát puháta fözzük, daraboljuk, majd a kevés zsiradékon üvegesre párólt hagymával összeforgatjuk,Őrölt korianderrel és köménnyel fűszerezzük, meghintjük zabpehellyel és pici tejjel, vagy tejszinnel felöntve fözelék sürüségüre fözzük.

A káposztafélék minden fajtájához jól illik a hagyma, a kapor, a köménymag, az alma és a borókabogyó.

Néhány elkészítési mód:
Karalábé vágjunk bele szeleteket, de ne vágjuk át, a részeket füszeres vajat, vagy hagymás túrót rakunk. Jénaiba állitjuk tejfölbe kevert füstölt sajttal meglocsóljuk, pici vajat teszünk a tetejére és sütöbe készre sütjük.
Ha a egészbe fött karakábét hagymás türóval készitjük és hütöbe fogysztásig állni hagyjuk, akkor előételnek, tízóriainak, vagy uzsinak adjuk.

Fejes,-és kelkáposzta félbevágva, vagy egészben megfözzük és a karalábéhoz hasonlóan elkészitjük.

Vöröskáposzta A káposztát meggyaluljuk, almát szeleteljük, a hagymát pedig apróra vágjuk. A káposztát az almával felválta rétegezve lerakjuk, közé köményt és borókabogyót szórunk, egy kis olajat, egy ek ecete, vagy bort locsólunk a tetejére. Cukor helyett egy ek málnaszörpöt, vagy egy ek ribizlilekvárt tegyönk rá, és kis lángon páróljuk meg.

Magában kanalazhatjuk, vagy husok, hurkák mellé salátának adhatjuk.


Burgonya kiváló vízhajtó, különösen hatásos a köszvény és a reuma esetén. Leve közömbösiti a tultengő gyomorsavat. Hámozatlanul elkészítve a leg egésségesebb. Káliumban, mészben, foszforban gazdag.

Most a gsztronomiai részt itt kicsit felfüggesztem, késöbb esetleg visszatérek rá. El kell alaposan olvasnom, hogy van-e valami ujdonság, vagy hasznos ismeret az étkek készítésében.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
zsime
Mag
Mag


Csatlakozott: Feb 09, 2008
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely: egy kis község Db. közelében

HozzászólásElküldve: 2008.02.11, 09:51    Hozzászólás témája: Heuréka! Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szia Anyoka! Csatlakozásom előtt átfutottam a Fórum témái, és azonnal feltűnt az Öngyógyító.., és ennek megörültem. Én ugyanis megismerése óta lelkes híve vagyok a Gertrud Franck könyvében írt módszernek. Klassz, hogy ilyen módon beavatsz e csodába másokat, és mindezt a könyvtől könnyebben "emészthető" tágyalási módban. Ezért csak elismerés Neked. Véletlenül, egy haláleset okán került hozzám a tágybéli könyv, és csak úgy belenéztem. De beleolvasás után már Isten adományának tekintettem. Nekem a veteményezésre igénybe vehető területem pici . Ennek a A helyhiánynak az ellentételézéhez adott megoldási lehetőséget a könyvben ismertetett vegyes növénykultúrás művelést. Asszem 3. éve már, hogy ilyen módszer felhasználásával alakítom a veteményest. ( Nem szolgai másolással, hanem a mi viszonyainknak megfelelő adaptációban). Ilymódon kis területen tudok annyi zöldség-félét termelni, mint amit nem vegyeskultúrásan cca. 3x nagyobb területen tudtam. Mégegyszer: köszi, és örülök, hogy ismerteted a Gertrud Franck gyakorlat tapasztalati ismereteit, módszereit, tanácsait. Ezek olyanok, hogy nem árt újból és újból olvasni, hogy végleg eszünkbe, szívünkbe rögződjenek! Very Happy
_________________
Nem jó az embernek egyedül lenni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.11, 07:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A Retekfélék a máj és az epebetegek gyógyszerei, mésztartalmuk is nagy. Köhögéscsillapításra kitünő a téli fekete retekbe vájt és cukorral töltött lyukból csorgó reteklé.
A reteksaláta ízét harmónikusan egészíti ki a bőségessen hozzá kevert hagyma.

A savanyú káposzttából készített saláta cukorbetegeknek és fogyókúrázoknak nagyon jó, béltisztitó hatású, és szabályozza a bélflórát.

A savanyú káposztát hagymával, fokhagymával összekeverjük, örőlt köménnel, kevés mustárliszttel és némi olajjal összekeverjük, majd rövid ideig állni hagyjuk. Fogysztás elött almát adunk hozzá akár reszelve, vagy apróra vágva.

Savanyú káposztával készített saláta gyümölccsel: Nyers savanyú káposztát, narancsszeleteket (vagy kockát), ananászt, banánt, őszibarackot, almát, körtét nyersen, vagy az évszaknak megfelelően kompótként körtebefött- és kökény, vagy megylével óvatosan, de alaposan összekeverjük.
Fontos, hogy se sót, se cukrot ne használjunk.

Ez a saláta lehet előétel, de adhatjuk meleg, és hideg husokhoz.

Reszelt feketegyökér, cékla, és sárgarépa. A feldarabólt hozzávalókat tejjel, vagy tejszínnel, finomra morzsolt zöld fúszernövényekkel és nagyon kevés ecettel össze keverjül, fogysztás elött kissé állni hagyjuk. Koriandert is tehetünk bele.

Zeller,-vagy pasztinnáksaláta: A zöldséget fözzük, majd hámozzuk meg. Szeletejünk vékonyra almát, és e kettőt rétegezzük egy tálba, a rétegek között locsóljuk meg: tejföl, vagy eludtejet keverjük össze finomra vágott hagymával, sóval, örölt bossal, korianderrel és mustárliszttel, ecettel és olajjal készített öntettel. Szintén állni hagyjuk.

Zeller nyersen
Különösen finom a nyers zeller reszelt almával, vagy bírsalmával. Vagy vöröskáposztával.
Két rész almát, 1 rész zeller, vagy 2 rész almát, 1 rész zeller, és 1 rész vöröskáposztával összekeverünk és azonnal fogysztjuk.

Egész évben fogyaszthatjuk a zöldségek levét.
A tavaszi fáradékonyság ellensúlyozására fogyasszunk minnél több célka-,sárgarépa,-és zellerlevet. Kisgyerekeknek ehhez a léhez adjunk narancs,-mandarin, grape fruit,-vagy citrom levét.

folyt.köv.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Katáng
Facsemete
Facsemete


Csatlakozott: Feb 07, 2008
Hozzászólások: 235
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2008.02.10, 22:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szia Anyóka!

Én is nagyon köszönöm, hogy fáradozol és megosztod velünk ezt a sok, remek információt! Sajnos, kertem még nincs, ahol hasznosítani tudnám, de nem adom fel! Úgy olvasom és mentem minden egyes folytatást, hogy a Sorsnak fel kell rám figyelnie és jutalmazia néhány m2-el! Mégegyszer köszi! puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.10, 21:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

És most következik egy kis gasztronómia. Mivel ez könyv, ezért szinte majdnem a végéről kezdtem, mert ilyen módon lesznek az elején azok az infok amik szintén rendkívül izgalmassak, és nékülözhetetlen segitséget nyujtanak kertünk megtervezésében, és annak időbeni beinditásában.
Előljároban annyit, hogy nem a sorok kijelölésével, és a magok beleszórásával, vagy a cserép megütögetésével kezdődnek a tavaszi munkálatok.

A kert és a táplálkozás


Fűszernövények konyhai használatra
Egynyáti fűszernövények: bazsalikom, kerti borrágó, kapor, petrezselyem, majoranna, turbolya, porcsin.

Telhasználásuk: valamennyi alkalmas különböző évelő füszernövényekkel együtt (metélőhagyma, tárkonyürüm, ánizs, sóska,citromfű) salátákhoz, fűszeres vajhoz és sajtkészitményekhez, levesekbe és szoszokba.

Évelő fűszernövények: metélőhagyma, tárkonyüröm, vérfű, sóska, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, fekete üröm -(ennek csak a virágját használjuk, és nem elfelejteni, hogy szomszédságok növekedését hátráltatja), ízsóp, kerti ruta, borsmenta, levendula, rozmaring (nem télálló)

Ügyeljük rá, hogy egyszerre 5-7 fűszerfélénél többet ne használjunk.
Az első 5 kivételével mind nagyon fontos a húsételek elkészítésekor, mert ízeiket egyénivé teszik.

Zöldsaláták
Ezeket mindig közvetlenül az étkezés elött szedjük, és azonnal mossuk meg, hideg és nem nagy sugárban folyó vízzel.
Mindig annyi salátaöntetet készitsünk amennyi el is fogy. Ezek ne legyenek túl savanyúk, de cukrot ne használjunk.

Általánosan használható öntet salátákhoz: egy rész alma,vagy- tárkony ecet vagy valamilyen természetes ecetféle, egy rész víz vagy aludttej, két rész hidegen belekevert olaj, 5-7-féle izesitő fűszernövény, ízlés szerint vagy v.hagyma vagy metélőhagyma, mustár, egy kis túró, joghurt, kevés só.

Tavasszal szivesen adunk az asztalra fejes salátát. A fejes salátát azomban nem szabad túlbecsülni, ugyanis a késöbbi leveles salátafélék enyhe keserűanyag tartalmuk miatt egészségesebbek.
A mezei saláta például 2x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a fejes saláta. A napi leveles salátaféléket mindig fűszernövények keverésével tegyük változatossá. Pl használjuk fel a metélőhagymát, a körömvirágszirmokat, a turbolyát, a citromfüvet, a kaprot. Mindezek kiegészitik és egyben értékesebbé teszik a salátát.

A késöbb termő, ill szedhető nagyon értékes edvina és cikória keserű hatóanyagai az epeműködési zavarok esetén is hatásosak.

Leveleik egészben, felvagdalás nélkül kerüljenek az asztalra. A salátákat leveleikre osztjuk, hideg vízben megmossuk. A leveleket egyenként salátaöntetbe márjuk, és így fogyasztjuk.

A mezei salátát még augusztusban is vethetjük fák alá, vagy akár akár hová ahol egy kis szabad helyet találunk.

A kerti zsázs is fontos étrendünkben, antibiotikus, baktériumpusztitó hatása van, a köszvényt és a reumát is enyhiti.

Minden zöldsaláta valódi nyers táplálék. Folyamatosan fogyszthatjuk a kerti zsázsát, a mustárt, a kötözősalátát, a fejes slátát, a mezei slátát, a jégsalátát, a tépősalátát, az edvinát, a cikóriát ha egymás után vetjük.

A madársalátát -kereskedelmi neve galambbegysaláta - folyamatosan már most bent ládában nevelhetünk, szabadföldbe bárhová, és bármikor vethetjük.


A paradicsom és az uborka nagyon fontos nyersen fogyasztható zöldségféle. Fűszerezhetjük borágóval, kaporral, petrezselyemmel és citromfűvel, jól illenek melléjük a hagymafélék is.

paradicsomhoz készitett öntetből elhagyjuk az ecetet. A tejfölt, vagy apróra vágott hagymával, vagy az emlitett fűszernövények keverékével jól összekeverjük, kevés sóval ízesitjük, majd a szeletelt paradicsommal összekeverjük és hagyjuk összeérni.

Az uborka biztos vízhajtó, tisztítja a vesét, csökkenti a lázat, méregtelenitő.
Könnyebben emészthető az uborka, ha a szeletelt uborkát kevés olajba forgatjuk és csak némi várakozás után készitjük el a salátát kapor, borágó, hagyma, kevés só és ecet hozzáadásával.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anyoka_volt
Park
Park


Csatlakozott: Aug 28, 2006
Hozzászólások: 5305

HozzászólásElküldve: 2008.02.10, 09:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gyógy és füszernövények egyébb hasznositása

A füszernövényeket még folyamatos használat mellett is vágni kell, mert vagy túl nagyok lesznek, vagy virágozni kezdenek, vagy netán befásodnak.

Elöször is ezeket a nyesedékeket minden zöldségfélénél értékes talajtakaró. Jobb ha felapritjuk.

A trágyalé
Természetes erjedési folyamatot inditunk el, amikor a frissen vágott növényi részeket vizzel felöntjük.

A tágyalé készitésére bármilyen edény megfelelő: a növénnyel félig töltött edényt teletöltjük vizzel.
Az erejedés lassú, és hőtől függő folyamat. A lé elöször bezavarosodik, majd elszineződik, és a végén az elkorhadt növényi részek masszává válnak, ilyenkor eléggé büdös. De ez a pici kellemetlenség simán elviselhető.

Ahogy az erjedési folyamatnak megfelelően a trágyalé felhasználása is változik.
Erjedés kezdetén a palántákat állithatjuk lével töltött megfelelő mértű edénybe, ekkor a palánták megszívják magugat, hamarább kapaszkodnak meg és jobban indulnak a fejlődésnek.
Ezzel az eljárással megakadályozhatjuk a zellerrozsdát, vagy megelőzhetjük az őszirózsa fuzáriumos hervadását is.

A megerjedt lével meglocsolhatjuk, vagy lepermetezhetjük a tetvesedő növényeinket pl rózsát. Vagy minden növényünket amit úgy vélünk, hogy lisztharmat, vagy egyébb betegség különösen veszélyezteti. Vagyis ezek a permetezések megelőzésre is szolgálhatnak.

Ilyen petmetezést végezhetünk az erejedés végén, csak akkor a trágyalét fele-fele arányban higitani kell.

A kész trágyalével a növényeink tövét locsoljuk meg alaposan.

Itt jegyzem meg, hogy én a lét a locsolandó növény méretét, és korát is figyelembe szoktam venni, és ennek megfelelően esetleg higitom,
pl. a salátához, az elvetett magok alá, és minden fiatal növényhez. Én ezzel a lével készitek iszapágyat a folyamatosan ültetésre kerülő vett, vagy megsajnált kereskedelemben kapható növények ültetésekkor


A csalántrágyalé összeállitásakkor sikeresen használhatjuk adalékul a káposztafélék levelét is, hiszen az egyértelmüen gyógynüvénykek számító káposzta egyike a legértékesebb, nagy gyógyértékü zöldségféléknek. A káposztaleveleknek erőteljes trágyázó hatásuk van.
Trágyalevet bármilyen füszernövényből készitunk, akár vegyesen használva őket.

A trágyalevek felhasználása
A trágyalevet a mindenkori talajművelés elött juttasuk ki, ami annyit jelent, hogy alaptrágyaként használjuk, csak a talajt locsoljuk be vele és ne az egész növényt. Kivéve amár emlitett permetezés.

A csalán - vagy csalán-gyógynövény tartalmú vegyes trágyalé elsősorban a gyümölcstermő zölsdégfélékhez kerüljön alaptrágyaként.

Ezzel a levet elöször mindig a rügyfakadás kezdetén, majd a virágzás teljében.

A trágyalevek készitésénél csak egyetlen dologra figyeljünk, ne kerüljön bele növekedést gátló növény vagyis, lestyán, petrezselyem, fehér-és fekete ürüm.

A rebarbata és a torma leveléből külön vagy vegyesen is késtíthető trágyalé, amelyekkel megakadályozhatjuk a káposztaféléknél a gyökérgolyva fetrtőzést.

Amikor a csalánlé kierjedése sörű és tömény lesz, és nagyon erősen bűzlik, akkor a legjobb higitás nélkül a gyümölcsfák alá önteni.

Én az első csalánokat erre használom, hogy minnél korábban faalá kerüljön. Egyébbként én apropószerüen is locsolom a trágyalét.

A tömény csalán-gyogynövény levet törzsek ápolására is használhatjuk, egy kis mész hozzákeverésével. Tapadást elősegitő anyagként esetleg egy kis vízüveget is belekeverhetünk, s ezzel az anyaggal mázoljuk be a törzseket. Nagyon makacs károkat öreg fákon ilyen módon gyógyíthatunk.
Ez az erjedt, sűrű massza kitünő faápoló anyag.

A trágyalé felhasználását követően visszamaradt rothadt növényi részeket, talajtakarásra, vagy a komport javitására is használhatjuk.
A komposzt erjedési folyamata gyorsabb lesz.

A lé bűze ne riasszon, mert a kihelyezést követően max fél óra mulva már semmit sem érzel belöle.

folyt. köv.
_________________
Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot
Albert Camus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Archívum Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 27, 28, 29, 30  Következő
28 / 30 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.224 másodperc