Molnárka - ez az én topicom!
Hogy ennyi esze legyen valakinek!
A mienk pont a Szahara és a Karakum sivatag közti (egyelőre) békés átmenet, ha megjavul az internetünk, azt hiszem, állandó vendég leszek - sajnos, rengeteg tapasztalattal felvértezve... _________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Ha nem akarod, hogy magas fák akadályozzák a kilátást, próbálkozz ellenálló cserjékkel. A keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia), a köznyelv csak olajfának hívja, nagyon igénytelen, bírja a szárazságot, semmi kezelést nem igényel. Bizonyára ismered. Nagy fává is megnő, de bokornak kell metszeni, és akkor nem rontja a kilátást. Virágzáskor intenzív fűszeres, szinte kábító illatot áraszt. Ezüstös leveleivel dekoratív látvány. És sarjakat az útszélen is áshatsz ki. Szinte "gyomnövény" sok helyen. _________________ Ne pazarold az időt, az élet abból áll.
Csatlakozott: Nov 18, 2005 Hozzászólások: 1120 Tartózkodási hely: Balatonföldvár
Elküldve: 2007.09.01, 14:44 Hozzászólás témája:
Na napom az nekem is van dögivel, másom sincs...A kúszók közül ide nagyon bevált a japán lonc
a cserjéknél az erdei mályva (malva silvestris)
vagy a kékszakáll
gránátalma, teltvirágú és szimpla jezsámen, és persze egy csomó dézsás is szereti a napot, bougainvilleák, leanderek, csucsor...
A cserjéknél én azt csinálom egyébként, hogy levezetek egy csövet a gyökerükhöz és azon keresztül öntözök, így közvetlenül a gyökerekhez jut a víz...Az öreg rókák biztos ismerik ezt a módszert, de talán az újak hasznát veszik _________________ 'A napért nyújtózz: úgy elérheti a kezed a fán az almát.'
Csatlakozott: Jun 05, 2006 Hozzászólások: 1385 Tartózkodási hely: Pest megye
Elküldve: 2007.08.31, 16:45 Hozzászólás témája:
Nikola! Próbálkozom fákkal is, de ezen a talajon nem nagyon maradnak meg. Vagy lehet, hogy én válogatok rosszul! Csak az a probléma, hogy a teraszról gyönyörű kilátás van a Gödöllöi dombságra, fenyőerdőkre, és az én jó uram azt mondja, árnyék is legyen meg a kilátás is megmaradjon. Így kicsit nehéz! Az akác és az ujjas juhar fejlődik szépen, de csak a telek szélére lehet ültetni, a kilátás miatt!
Elküldve: 2007.08.31, 13:26 Hozzászólás témája: a fenyő alatt
boboca!
A kerítésünk mellett van egy nagy fenyőfa, én ide telepítettem a Mátrából hozott erdei pajzsikákat (sokan páfránynak mondják). Gondoltam az árnyékban jól meglesznek. Most már vágni kell a fenyő alsó gallyait, és a pajzsikák nagyon megsínylik a tűző napfényt.
Viszont elburjánzott a fa alatt a gyöngyvirág, rengeteg van belőle, a házzal együtt örököltük. Most ide az üres helyekre ibolyát ültettem (irtom a gyöngyvirágot), locsolom bőven, úgy néz ki, hogy jól érzik magukat.
Nicola
A mi kertünkben van egy terület, amit egész nap tűző napfény ér, ráadásul a talaj is elég homokos, könnyen kiszárad.
De jó neked, hogy csak egy terület! Nekem 200 négyszögölöm van ilyen!
Sissy! Amikor megvettük a házat és a telket, az udvar és a kert 300 négyszögöle egy pusztaság volt. Fákat ültettem, az udvari diófa már a fél udvart árnyékolja, a szőlőlugas is árnyékol, oda teszem a virágokat, ahová kívánják.
Nem gondoltál még arra, hogy fákat ültess? Lenne árnyékos, félárnyékos helyed.
Nicola
Csatlakozott: Mar 22, 2004 Hozzászólások: 21768 Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Elküldve: 2007.08.31, 11:20 Hozzászólás témája:
Az én sóvirágom évelő.
Még soha nem láttam, hogy szaporodna magról.
Van egy kis tövecském, ha egyszer nagyon ráérek majd ősszel, szólj rám és elküldöm neked.
Annak mindegy szerintem a talaj is. _________________ https://www.facebook.com/groups/831348293578611/?fref=ts
Csatlakozott: Jun 19, 2006 Hozzászólások: 2149 Tartózkodási hely: Fót
Elküldve: 2007.08.31, 11:14 Hozzászólás témája:
Molnárka!
Köszi ezt a topicot, nagyon örülök neki. Nekem még a csapadékhiányon kívül a homokos talaj is problémát jelent. Az általad említettek közül a levendula és a cickafark ezért nem szeret nálam. Bár a cickafarkat még nem adom fel, a vad fajta nő, csak a nagyobb virágúak halnak ki.
Nálam nagyon jól érezte magát még a jegecske, a gazania, néhány szarkaláb, kúpvirágok, ha kikelt, akkor a porcsinrósza is. Ja és a sziklakerti szekfűk. Az érdeslevelű napvirág még terjed is.
Minimális (2 hetenkénti) öntözéssel többnyire megmaradnak még a büdöskék és a csodatölcsérek. A hajnalkák is egészen jól elvannak, őket csak a kikelés után öntöztam néhány hétig, már ha egyáltanán ott voltam.
A sóvirág nektek hogy kel ki? Már többször próbáltam, de semmi nem lett belőle. _________________ Adj Uram erőt, hogy változtatni tudjak azon, amin lehet!
Adj türelmet, hogy elviseljem azt, amin nem lehet változtatni!
És adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tegyek!
Csatlakozott: Dec 27, 2005 Hozzászólások: 5924 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2007.08.25, 15:37 Hozzászólás témája:
Az évelő sóvirágra hasonlít, de én még tizedekkorát sem láttam. _________________ Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Csatlakozott: Mar 22, 2004 Hozzászólások: 21768 Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Elküldve: 2007.08.24, 14:42 Hozzászólás témája:
bore írta:
...., most fog virágozni, ha gondolod abból is tudok küldeni. Sőt, abból már a jövő héten, mert nagyon bírja a strapát és akkor már nálad is virágozhatna.
Csatlakozott: Jul 11, 2007 Hozzászólások: 171 Tartózkodási hely: Gyula
Elküldve: 2007.08.24, 13:50 Hozzászólás témája:
Molnárka írj címet. Most bimbós a "növényke", kell néhány hét míg beérnek a magok, de felírlak a füzetkémbe.
A hagymából is van bőven, most fog virágozni, ha gondolod abból is tudok küldeni. Sőt, abból már a jövő héten, mert nagyon bírja a strapát és akkor már nálad is virágozhatna.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban