Csatlakozott: Jun 03, 2005 Hozzászólások: 2053 Tartózkodási hely: Bp.-Erdőkertes
Elküldve: 2007.04.12, 18:10 Hozzászólás témája:
Erdőkertesen, a telkünkön, homokos talajon.
A bokrok és a fák alatt,- már több mint 4 évesek.
Pükösdirózsa, íriszek, sziklakerti növények,
liliomok között, mert ezeket nem szeretném bolygatni és a liliomok kb.5cm esek.
Májusi szegfű is van a sziklakertben, az fű szerű, arra is mehet?
A kerítés tövében is jó lenne, ott viszont futórózsa is van.
Sajnos nálunk nagyon tarackos az egész terület, egyszerűen nem győzzük a hétvégéken. Pedik Medalliont is használtam régebben, de meg se kottyan, elsárgul és újra terem.
Csatlakozott: Jun 03, 2005 Hozzászólások: 2053 Tartózkodási hely: Bp.-Erdőkertes
Elküldve: 2007.04.12, 17:36 Hozzászólás témája:
Rezső,
...kérlek írd le:
- melyik a legerősebb egyszikű gyomirtó a felsoroltak közül,
- a tarack ellen biztosan hat-e,
- kutya mennyi idő múlva mehet a területre, mert mindent imád szaglászni, nyalogatni?
Csatlakozott: Mar 26, 2007 Hozzászólások: 165 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2007.04.12, 15:11 Hozzászólás témája:
Szia Rezso!
Csak most lattam meg a valaszt. Koszi a segitseget! Ezt a foldsutest en is hallottam, csak feltem, hogy a magas hotol mas szerves anyagok is lebomlanak a tozegbol.
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2007.04.12, 14:42 Hozzászólás témája:
Kedves PIPI!
A bazsarózsa gyomirtása! Nem írtad meg, hogy milyen gyomból óhajtod kiemelni.
Csak ZÖLDELLŐ egyszikű gyomok (szálas füvek) elleni gyomirtó szereket tudok ajánlani.
Szabadon vásárolhatók.
FUSILÁDE FORTE --- évelő egyszikű gyomok ellen 0,25 % oldat, a margól kelő egyszikű gyomok ellen 0,12 % vagy
TARGA SUPER --- évelő egyszikű gyomok ellen 0,2 % oldat, magról kelő egyszikű gyomok ellen 0,1 % oldat vagy
AGIL 100 EC --- évelő egyszikű gyomok ellen 0,1 % oldat, magról kelő egyszikű gyomok ellen 0,15 % oldat
+ NONIT 0,1 % (ez nedvesítő szer, és a szer hatását növeli is)
A kezelés során nem kell vigyázni arra, hogy a bazsarózsára megy a felsorolt gyomirtó szerből készült permetlé valamelyike, ugyanis, a szóban lévő növény kétszikű, nincs hatással rá. A fent említett készítmény valamelyik, akkor lesz hatása, ha a kezelendő egyszikű gyomnövény, legalább 15. - 20 cm nagyságú már.
A kezelést követően, az egyszikű gyom, lassan fog el pusztulni, legalább 2-3 hét is kell, de lehet tovább is tart, a teljes megsemmisülése. A kiszáradt szálas füvet, végleges kiszáradás után szabad eltávolítani.
Amennyiben említett idő előtt kerül a lepermetezett egyszikű növény ki kapálásra, akkor az, újra kihajt. A vegyszeres munka kárba vész.
Tudom, a száradó fű nem szép látvány lesz, de ezt el kell viselni, hogy az egyszikű növény, a bazsarózsa közül kiölésre kerüljön. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2007.04.10, 17:01 Hozzászólás témája:
Kedves DETTIG!
Többször írtam, hogy a talajt vegyszermenetesen lehet sterilizálni, ha sütőbe teszed 30 percig, és ott „megsütöd”.
Sajnos a PLANT P-t, a forgalomból kivonták. Hasonló megoldás, tudomásom szerint nincs. Egy sprayt javaslok, amely környezetet barát, és a problémádat megoldja. Ez nem más, mint BIO SECT- spray, amely az írt problémádon segít. Javaslom, hogy időközönként BIOSOL KÁLISZAPPAN 0,5 % oldattal a balkonos ládában lévő növényt mossad át.
A BIO SECT es kezelést, ne a lakótérbe végezzed el, hiszen kisbabád van. Megoldás pl.: az erkély, stb.
Ha gondod van, bár mikor keressél meg! _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Jan 03, 2006 Hozzászólások: 2259 Tartózkodási hely: Budapest (Óbuda)
Elküldve: 2007.04.10, 13:32 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Ha játszótéren szedek egy kevéske homokot (magvetéshez), hogyan, mivel kezeljem, hogy kifertőtlenítsem? (Gombák, bacik, férgek ellen). Ugyanez a kérdésem a virágfölddel kapcsolatban is.
Csak lakásban tudom ezt a műveletet végezni, ráadásul kisbabám van, tehát a lehető legkevésbé mérgező, veszélyes megoldásra lennék kíváncsi.
A másik, hogy régebben lehetett kapni a Plant P.n lapocskákat, amiket a virágföldbe kellett bedugni, és akkor heteken keresztül megvédte a növényt a tetvektől, atkáktól (nekem a balkonládáimnál nyaranta nagyon jól bevált) Sajnos már nem gyártják. Van-e valamilyen szabadon kapható hasonló szer, ami ugyanígy felszívódva fejti ki a védelmet?
Elküldve: 2007.04.10, 12:21 Hozzászólás témája:
Kedves EDNA77!
A növényedet szár fonálféreg támadta meg.
A védekezés kétirányú lesz, egyik, a talajon keresztül, a másik, a zöld részen keresztül fog megtörténni..
A cserép talaját NEMATHORION 10 G- vel kell megszórni, és bedolgozni. Ez, II forgalmi kategóriás, azaz zöldkönyv segédlettel lehet vásárolni. Az adagja: 1 négyzetméterre, 0,3 dekagramm kerüljön. (Ne szabad kézzel szórjad ki!)
A növény belsejében élő egyedeket, felszívódó készítményből készült permetlével, kerül elpusztításra. Remélhetőleg, a férget, ezzel a két eljárással, a további terjedést meg lehet állítani.
Erre legalkalmasabb, a MOSPILÁN 20 SP 0,05 % -os oldata. 6 napos ismétléssel ajánlom a kezeléseket elvégezni! De NONIT nedvesítő szert is kerüljön a permetlébe, 0,1 % -os legyen.
A MOSPILÁN 20 SP is zöldkönyves.
A kezeléseket, szabadban végezzed el, és az óvórendszabályokat légy kedves betartani.
Sajnálom, hogy ez ellen nem tudtam, szabadon vásárolható készítményt javasolni, mert nincs.
A Te döntésed, mit teszel ezek után!
Javaslom, hogy a hajtatáshoz, a fel használásra kerülő földet, a sütőben 30 percig "süssed", hogy a talajban lakó gombák és rovarok elpusztuljanak. Az így "fertőtlenített" földből, kis valószínűsége annak, hogy a hajtatás során, az imént említett kárósító szervezetek, a hajtatásra váró gyenge növénykét, meg tudják támadni. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2007.04.10, 11:50 Hozzászólás témája:
Kedves TIMIDUDU!
A fokföldi ibolya levelét valóban lisztharmat támadta meg. A levél letisztogatással ezt a gombabetegséget nem lehet megszüntetni, ugyanis, a lisztharmat gombafonalai szívó része a növényben él, és újra onnan kifejlődhet, fehéres színű gyep.
Csatlakozott: Oct 24, 2006 Hozzászólások: 963 Tartózkodási hely: gy-m-s megye
Elküldve: 2007.04.10, 10:40 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Én szintén ibolya ügyben kérek tanácsot.A gyökerezésre váró leveleket ,kis kukacok támadták meg .Még a föld tetején is van belöllük.Megkukkantottam a földben lévő részeket,van amelyik levél szára olyan mint a szívószál,(gondolom kirágták a belsejét)de van amelyik már gyökeresedik.Mi a teendő velük,van rá valami szer,vagy kukába velük?
Előre is köszönöm a segítséget! _________________ edna77
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban