Arany-fordítást nem találtam, csak Petőfit, nyilván nem véletlenül.
Egy versszak a Füstbe ment terv-ből, aminek a német címe Vereiteltel Vorsatz. Visszafordítva meghiúsult célkitűzés, mert a nyelv ezt engedi.
Welch innig zartes Kosewort
ruf ich dir zu vergnügt,
streckst du die Hände nach mir aus,
die mich dereinst gewiegt.
A magyar fül csikorog a rímen (...ügt-...iegt), de ilyesmihez Goethe is sokszor folyamodni kényszerült. Nem tehetett mást. Maga a fordítás egyébként jó.
[/u] _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Szerintem, persze. Nem a tartalom és a képek, hanem a nyelv miatti rím, meg a belső lüktetés. Azt nem tudják szegények kihozni.
És nagyon kötött a nyelvtan. Ők nem tudják azt mondani: Mintha pásztortűz ég...... _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
(Azért a németek nem tudnak igazán verset írni, de erről a nyelv tehet.) _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
Csatlakozott: Feb 14, 2005 Hozzászólások: 1569 Tartózkodási hely: Vajdaság, Zenta
Elküldve: 2011.03.21, 08:49 Hozzászólás témája:
Nagyon szépen köszönöm fáradozásodat!
Én is találtam meg is osztom veletek!
Ha egy szép élet vágyát őrzöd,
A múlttal nem szabad törődnöd,
S mindig úgy tégy,ha veszteség ér,
Mint hogyha újjászülten élnél.
Mit akar?-kérd meg minden naptól,
És minden nap felel majd akkor:
Tetteidnek tudjál örülni,
Más tetteit tudjad megbecsülni:
Főként ne gyűlölj egy embert sem,
S a többit bízd az Úristenre!
(Johann Wolfgagng von Goethe)
Én, bármelyik gyerekem születésnapján azt idézem fel: milyen is volt várni Őt. És általában ezt is kérdezik. Ezért nekem, bár Anyák Napján szokták szavalni, ez a vers jutott eszembe:
Beney Zsuzsa - Hogyan vártalak?
Azt kérdezed tőlem,
hogyan vártalak?
Mint az éjszakára
fölvirrad a nap,
mint a délutánra
jő az alkonyat,
mint ha szellő jelzi
a förgeteget –
ezer pici jelből
tudtam jöttödet.
Mint tavaszi reggel
a nap sugarát,
fagyos téli este
jégcsap csillagát,
mint az alma ízét,
tejet, kenyeret –
pedig nem is láttalak még,
úgy ismertelek.
Mint a fény az árnyat,
záport a virág,
mint patak a medrét,
madarat az ág,
mint sóhajos nyári éjjel
a fák az eget –
mindenkinél jobban téged
így szerettelek. _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
Csatlakozott: Feb 14, 2005 Hozzászólások: 1569 Tartózkodási hely: Vajdaság, Zenta
Elküldve: 2011.03.19, 17:24 Hozzászólás témája:
A lányom nemsokára tölti a 18-at.(április 29) Nagyon szereti az irodalmat és ezért nagyon szép verset keresek neki. Ha van tarsolyotokban néhány szép vers egy 18 éves fiatal számára kérlek osztjátok meg velem.
Húha, köszönöm. Megleptetek. Nem gondoltam, hogy ilyen sikere lesz, főleg olyan Gazoskáknál, akiknek a véleménye fontos számomra!
Az a háttere, hogy Bojtár még kölyök volt, a keverék szuka meg vemhes lett, meg is fialt. (Itt volt egy doki, akit nagy nehezen rábeszéltem, hogy szállítsa is el egy nappal az ivartalanítás előtt. Ő megtapogatta a kutyát, közölte, hogy már vemhes, és így nem műti. 3 hónapra rá fialt, tehát nem volt vemhes....). Szóval itt volt 8 kölök pluszban, kicsit nehezen találtam Gazdikat, és a szomszédok már felajánlották, hogy agyonütik ők, ebből ne csináljak gondot..... Hát kevergett bennem minden rendesen. _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42834 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2011.03.13, 09:31 Hozzászólás témája:
Bojti
sok mindent ismertem belőled, még többet sejtettem, de ez a vers!!!!!!
ez lenyűgöz.............köszönöm, hogy megosztottad velünk _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Most, hogy sok minden kavarog a lelkemben, idetenném egy saját versemet. Ez nem a Bojtáré. mert olyan is van.....A vers is valami lélek-kavargás, hirtelen váltásokkal, de ez akkor ilyen vegyesen jött, és szerintem így érti, aki érti. 2005 nyarán írtam.
Ima Megtartómhoz
(Prédikátor Könyve 3.19.-22)
Ezer gonddal, ezer örömmel,
Ezer foggal, ezer körömmel,
Ezer heted-ízig vonyítással,
Ezer szívet szakasztó sírással,
Ezer Nem-hagylak, ezer-Szeretlek,
Ezer életem osztom szét Nektek.
Ezerszer negyvenkét fogam volna,
Mind a kezedért kapna csivogva,
Kezed és hangod, a szagod, a szíved,
Ne üss, ne kínozz, engedd, hogy éljek –
Legyen bár gonddal, de lesz az örömmel,
Negyvenkét foggal és tizenhat körömmel,
Mindennel, amim van: érted való léttel,
Mindent megbocsátó, odaadó szívvel,
Engedd, hogy érezzek, engedd, hogy szeressek,
Engedd, hogy életet tanulva élhessek.
Engedd, hogy köszönjem mindennapi gondom,
S köszönhessem, hogy van, akivel megosztom. _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
Csatlakozott: Apr 18, 2007 Hozzászólások: 3556 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2011.03.10, 07:42 Hozzászólás témája:
Ez már olyannyira lila, hogy már-már elhiszed magadról, te vagy a hülye, mert nem érted, és úgy kell tenned, mintha mélységesen egyetértenél a szöveg szerzőjével, intelligensen bólogatni, hümmögni.
Megvan! Iménti fejtegetésem alapján lehet, hogy ő sem érti, csak igyekezett összehozni valamit, ami minél tudományosabban hangzik. (Már ha az irodalom az Tudomány... Nekem Művészet.) _________________ Két kezem ölel, mosogat, s mutat
hülyéknek fügét, gyereknek árnyék-nyulat,
fejemre tízágú koronát, fájdalmasat.
Van, amikor a “többszörösen összeférhetetlen mátrixok átfedésének oszcilláló” (A. Koestler, 1998., 425.) esztétikai hatására azonosulunk a költő élethelyzetével, és netán vele együtt siratjuk a magunkét is, ha például ilyen sorokat olvasunk
Siratjuk. Ja.
Istenem, a mátrixok átfedésének oszcilláló hatása.......hogy ez nem nekem jutott eszembe.....
De rákerestem Koestlerre, (így okosodik a netes....) és nicsak:
érdekes _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
_________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban