15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Golgoták (17)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Vendégeink a kertben(17)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Konyhakerti növények (14)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)

- Tábortűz témák:
Wanted! Őt keresem.....(8)
A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
GAZLAP szakácskönyv (71)
IDŐJÁRÁS (61)
Találd ki (29)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Írj bármilyen témáról (15)
Pompás kutyatej
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
A Természet csodái zenei aláfestéssel.
Kedvenc filmem, színészem
2019-es nyári abádszalóki tali

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:28:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:42:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
11:32:pm Emmylie :
Jo éjszakát
5:09:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:18:pm Emmylie :
Jo éjszakát
10:18:am Emmylie :
Szép ünnepnapot kivánok
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Legyen szép az ünnepetek
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt!
8:47:pm Emmylie :
Szep estet mindenkinek.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
2:05:pm Bojtárgazdi :
Jó utazást, Emmylie Kedves!
11:02:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek. kapkodás és pakolás van de hát ilyen egy utazo nap
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát igen,nekem is most jutott eszembe,hogy az azbeszt mérgezőanyag.A férjem azt mondta lehet más a neve.Na ennyit a jó tanácsokról.
Rolling Eyes
Szerintem álljunk neki magozni,mire megforr csak lesz valami jó ötlet valakitől.

Üdv:Marika
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jostika Very Happy nem lenne jobb kifőzetned olyan valakivel,aki már csinált ilyet? Embarassed Biztos vannak ott idős bácsikák vagy nénikék akik már tudják hogy kell,aztán majd jövőre csinálod magad Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszi! Az a zsinór mennyire széles, hova tegyem?

Most jut eszembe, az azbeszt nem éppen a legegészségesebb, sőt! Ha belekerül a páleszbe, nyekusz... nem?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 12:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A férjem üzenetét írom:hőálló vagy tűzálló zsinór lenne jó,pontos nevét nem tudja.Ja mégis megvan:azbeszt zsinór.Remélem jól írtam.
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szilikon? Shocked
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Már megint itt vagyok.Szerintem a bicikli belső nem jó,mert ráéghet a fazékra.Agyagot hallottam amivel körbe sározzák a fazekat,vagy inkább az üstöt,abban az estben ha "nagyban" készül a pálesz.
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Még egy kérdés: a nagy fazék (talán 50-60 literes) peremére ha körbe ráteszek egy bicajbelsőt, amit hosszában felvágtam és úgy teszem bele a lavórt a jól záródás érdekében, bajt okoz a pálesznek? Persze a gumit totál letisztítom előtte. De ugye az nem fog oldódni, vagy mást csinálni?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Dodo!

Köszi szépen! Magozás tekintetében (szilva esetében) eltérő véleményeket hallok itt a Gazon és a szomszédaimtól. Van, aki azt mondja, magozni kell. Van, aki soha nem magozza ki. A Mamád hogyan csinálta?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dodo
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Sep 14, 2004
Hozzászólások: 13117
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Régen a nagymamám is így csinálta, csak az erjedés felgyorsítása miatt tett egy kis élesztőt a cefrébe! Természetesen vegyes gyümölcsökből készült, és hozzátették még az olyan gyümölcs befőtteket is, amiknek véletlenül megsérült a celofánja.
A nagy követ is használták, mégpedig a mosófazék aljára tették, és erre állították az edényt, amibe a pálinka csepegett!!


"A pálinkafőzéshez egy kb. 15-20 literes fazékban felteszik a cefrét a tűzhelyre. A félig töltött fazékba beleállítanak egy vasból készült állványzatot követ v. téglát, amire egy porcelántálat tesznek. A fazék szájára zománcos lavórt tesznek, amit megtöltenek hideg vízzel. Ezzel zárják le légmentesen a fazekat. A peremet vizes ruhával körbetekerik, vagy betapasztják, hogy egy csepp gőz se jöhessen ki. A fokozatosan felmelegedő cefre gőze felfelé száll, s a lavór aljáról visszacsepeg a porcelán tálba. A főzést lassan végzik, így órákig eltart. A lavórban felmelegedő vizet időnként kimerik és hideget öntenek a helyére. A porcelán tálban összegyűlt párlatot tiszta fazékban újra lepárolják ezzel a módszerrel.
Kétszeri finomítás után kész a házi pálinka. A pálinka minősége, mennyisége a finomítások számától függ. "
_________________
Ha a boldogság egyik kapuja bezárul, egy másik biztosan kinyílik!!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kávéfőző? Shocked Én erről még nem hallottam! Mondjuk ámsról sem nagyon... Laughing Laughing Laughing

Köszi Nyestike!! Puszi Kő? Shocked Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mire jó lesz a cefréd,megkérdezem neked pontosan,ismerős szokott csinálni Embarassed A papám meg valami nagy követ is használt Shocked úgy emlékszem Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kávéfőzőt is hallottam ha kevés a cefre.Macerás igaz.Remélem lesz olyan gazos aki jó,hasznos tanácsot tud adni.
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem merem a kuktásat, attól félek egy kissé... Shocked
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Valami kuktás módszer is van,rémlik hogy apum azzal főzte Embarassed arra készülj fel,hogy kegyetlen büdös van tőle Embarassed Confused
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 09:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Látom, nem úszom meg... Crying or Very sad Laughing

Ezt találtam, emlékeztet a pici gyermekkori régmúltra. Laughing Ezzel a módszerrel szeretném elkészíteni a páleszomat, ha az égiek is úgy akarják. Laughing

Pálinkafőzés

A pálinkafőzés a szilva feldolgozásának sokak által talán legismertebb módja. A penyigei szilvóriumot a "hasznavehetetlen" szilvából főzik. Ami nem megfelelő lekvárfőzésre, aszalásra, azt feletetik az állatokkal, vagy cefrés kádba gyűjtik, s ebből lesz a pálinka. Erre a célra régen fakádakat használtak, ma gyakrabban lemezkádakat használnak.
A fakádakat, mielőtt a cefre szilvát beletöltik, teleengedik vízzel, hogy "dagadjon". A felszedett szilvát válogatás nélkül öntik a kádba. A tele kádat ponyvával lefedik védve a szennyeződések ellen.
Mivel a pálinkafőzés költséges dolog, hiszen megszabott áron, helyen, képzett szakemberek végzik, a tehetősebbek többet, mások kevesebbet főznek. Régen is, ma is szívesen kínálják a vendéget egy-egy kupica pálinkával, de az ünnepekről, névnapokról, disznóölésekről sem hiányozhat.
Ha kevés az eső, nagyobb a szilva cukortartalma, jobb lesz a cefre, magasabb a pálinka szeszfoka.
Az erjedésnek indult gyümölcs bőséges levet ereszt, forr, habzik. Szaga csípős, alkoholos. Az erjedés függ a hőmérséklettől, a teljes átalakulás több hónapot is igénybe vehet.
Ma előfordul, hogy a nagyobb szemű szilvákat kimagvalják, hogy alacsonyabb legyen a pálinka ciántartalma. A cián a szilva magjából szabadul fel, fejfájást okozhat.
Környékünkön több pálinkafőzde működik, ahová ma is szívesen viszik a cefrét. Régen a kifőzéshez szükséges tűzifát is vinni kellett: 10 q cefréhez 5 q fát. Ebből a mennyiségből - Penyigei szilva esetén - kb. 100 liter pálinkát lehetett főzni. Ebben az időben a gazda általában végig jelen volt a főzésnél, segédkezett a munkafolyamatban.
Napjainkban bérfőzés folyik, a gazda csak a cefre beszállításáról és a pálinka elszállításáról gondoskodik.
A tiszta pálinkát korsóban, demizsonban, nagyobb mennyiség esetén üvegballonokban szállítják haza. Vannak, akik otthon áttöltik eperfa hordókba. Ebben kapja meg a hosszabb tárolás során azt az ízt, zamatot, színt, amely méltán tette világhírűvé.
Ma is él az a szokás, hogy a szülők gyermekük, unokájuk születésekor eltesznek egy bizonyos mennyiségű pálinkát azzal a szándékkal, hogy majd csak az esküvőjén bonthatják fel.
Régen előfordult az is, hogy a ház építésénél az alapba befalaztak egy üveg pálinkát, aminek célja az építésre és az építőkre való emlékeztetés volt. A fal, a tető elkészítésekor is feltűztek egy üveg pálinkát egy rúdra annyi kendő mellé, ahány mester végezte az adott munkát. Ezt a munka végeztével el is fogyasztották.
Az idősek temetésükre tettek félre pár litert, amit a halotti tor résztvevői fogyasztottak el.
A pálinkafőzésnek nemcsak a hivatalos formája, hanem a házi feldolgozási módja is ismert. A házi főzést a törvény tiltja, mégis előfordult korábban, hogy a bátrabbak belefogtak az olcsóbb előállításba. Ma már környékünkön egyáltalán nem fordul elő. De idős emberek még elmesélik, hogyan főzték régen háznál a pálinkát.
"A pálinkafőzéshez egy kb. 15-20 literes fazékban felteszik a cefrét a tűzhelyre. A félig töltött fazékba beleállítanak egy vasból készült állványzatot, amire egy porcelántálat tesznek. A fazék szájára zománcos lavórt tesznek, amit megtöltenek hideg vízzel. Ezzel zárják le légmentesen a fazekat. A peremet vizes ruhával körbetekerik, vagy betapasztják, hogy egy csepp gőz se jöhessen ki. A fokozatosan felmelegedő cefre gőze felfelé száll, s a lavór aljáról visszacsepeg a porcelán tálba. A főzést lassan végzik, így órákig eltart. A lavórban felmelegedő vizet időnként kimerik és hideget öntenek a helyére. A porcelán tálban összegyűlt párlatot tiszta fazékban újra lepárolják ezzel a módszerrel.
Kétszeri finomítás után kész a házi pálinka. A pálinka minősége, mennyisége a finomítások számától függ.
Úgy az ipari, mint a házi pálinkafőzés első adagja a "rézeleje". Ez egy durva, finomítatlan vadízű ital, amit vagy kiöntöttek, vagy újrafinomítottak. Ez a párlat mérgező anyagokat tartalmaz.
A kereskedelmi forgalomba nem kerülő, őstermelők által bérfőzetett szilvapálinka szeszfoka 50-52 fok között mozog. Mivel igen erős, házi módszerrel likőrt is készítenek belőle. Egy edényben kristálycukrot pirítanak, ezt kevés vízzel feloldják, kihűlés után vegyítik a pálinkával. Összekeverés után üvegekbe töltik. Ízesítésre különböző eszenciákat is használnak. Az így készült likőrt ma már ritkábban, kevesebben fogyasztják.

Forrás: Kiss József: Könyv a szilváról / Agrármarketing Centrum 2001.
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
9 / 10 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.919 másodperc