15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 3 / 18286
Összes látogató: 9
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Csuporkafélék (achimenes,kohleria,streptocarpus,stb) (10)
Vendégeink a kertben(17)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Leanderek(18)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Kertünk meglepetései (2)
Gyümölcsök (5)
Konyhakerti növények (14)
Hortenziák (3)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (61)
GAZLAP szakácskönyv (71)
A Tudat keresése (3)
2019-es nyári abádszalóki tali
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
Milyen öröm ért ma? (37)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Találd ki (29)
Vicces történetek,...képek(17)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Vicces történetek,...képek(16)
Slideshow & Videó

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
12:34:pm bau :
Szécsike! MERRE VAGY?
5:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:39:am Bojta :
Jő reggelt!
4:52:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
12:46:pm Bojtárgazdi :
Jó hétvégét kívánok mindenkinek!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek Kellemes hétvégét
12:44:am Bojtárgazdi :
Szép álmokat mindenkinek!
5:50:pm Emmylie :
Fáraszto nap után a faluban talán majd pihenhetek. : Szép estét mindenkinek
11:33:am Bojtárgazdi :
Szép napot kívánok! Mára is van munkám, de kicsit nemszeretem szöveg. Sok paragrafus van benne...
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:59:pm Bojtárgazdi :
Nocsak, hát már eltelt a nap! Sokat dolgoztam ma. Jó éjszakát kívánok!
10:08:am Emmylie :
Szep napot kivanok mindenkinek
5:36:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
8:42:pm Bojtárgazdi :
Nem tudom, ma már köszöntem-e... Szép estét kívánok, Gaznépek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szilikon? Shocked
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Már megint itt vagyok.Szerintem a bicikli belső nem jó,mert ráéghet a fazékra.Agyagot hallottam amivel körbe sározzák a fazekat,vagy inkább az üstöt,abban az estben ha "nagyban" készül a pálesz.
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Még egy kérdés: a nagy fazék (talán 50-60 literes) peremére ha körbe ráteszek egy bicajbelsőt, amit hosszában felvágtam és úgy teszem bele a lavórt a jól záródás érdekében, bajt okoz a pálesznek? Persze a gumit totál letisztítom előtte. De ugye az nem fog oldódni, vagy mást csinálni?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Dodo!

Köszi szépen! Magozás tekintetében (szilva esetében) eltérő véleményeket hallok itt a Gazon és a szomszédaimtól. Van, aki azt mondja, magozni kell. Van, aki soha nem magozza ki. A Mamád hogyan csinálta?
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dodo
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Sep 14, 2004
Hozzászólások: 13117
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 11:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Régen a nagymamám is így csinálta, csak az erjedés felgyorsítása miatt tett egy kis élesztőt a cefrébe! Természetesen vegyes gyümölcsökből készült, és hozzátették még az olyan gyümölcs befőtteket is, amiknek véletlenül megsérült a celofánja.
A nagy követ is használták, mégpedig a mosófazék aljára tették, és erre állították az edényt, amibe a pálinka csepegett!!


"A pálinkafőzéshez egy kb. 15-20 literes fazékban felteszik a cefrét a tűzhelyre. A félig töltött fazékba beleállítanak egy vasból készült állványzatot követ v. téglát, amire egy porcelántálat tesznek. A fazék szájára zománcos lavórt tesznek, amit megtöltenek hideg vízzel. Ezzel zárják le légmentesen a fazekat. A peremet vizes ruhával körbetekerik, vagy betapasztják, hogy egy csepp gőz se jöhessen ki. A fokozatosan felmelegedő cefre gőze felfelé száll, s a lavór aljáról visszacsepeg a porcelán tálba. A főzést lassan végzik, így órákig eltart. A lavórban felmelegedő vizet időnként kimerik és hideget öntenek a helyére. A porcelán tálban összegyűlt párlatot tiszta fazékban újra lepárolják ezzel a módszerrel.
Kétszeri finomítás után kész a házi pálinka. A pálinka minősége, mennyisége a finomítások számától függ. "
_________________
Ha a boldogság egyik kapuja bezárul, egy másik biztosan kinyílik!!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kávéfőző? Shocked Én erről még nem hallottam! Mondjuk ámsról sem nagyon... Laughing Laughing Laughing

Köszi Nyestike!! Puszi Kő? Shocked Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mire jó lesz a cefréd,megkérdezem neked pontosan,ismerős szokott csinálni Embarassed A papám meg valami nagy követ is használt Shocked úgy emlékszem Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kávéfőzőt is hallottam ha kevés a cefre.Macerás igaz.Remélem lesz olyan gazos aki jó,hasznos tanácsot tud adni.
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem merem a kuktásat, attól félek egy kissé... Shocked
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kicsinyest
Fasor
Fasor


Csatlakozott: May 29, 2009
Hozzászólások: 3591
Tartózkodási hely: Bakony

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 10:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Valami kuktás módszer is van,rémlik hogy apum azzal főzte Embarassed arra készülj fel,hogy kegyetlen büdös van tőle Embarassed Confused
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 09:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Látom, nem úszom meg... Crying or Very sad Laughing

Ezt találtam, emlékeztet a pici gyermekkori régmúltra. Laughing Ezzel a módszerrel szeretném elkészíteni a páleszomat, ha az égiek is úgy akarják. Laughing

Pálinkafőzés

A pálinkafőzés a szilva feldolgozásának sokak által talán legismertebb módja. A penyigei szilvóriumot a "hasznavehetetlen" szilvából főzik. Ami nem megfelelő lekvárfőzésre, aszalásra, azt feletetik az állatokkal, vagy cefrés kádba gyűjtik, s ebből lesz a pálinka. Erre a célra régen fakádakat használtak, ma gyakrabban lemezkádakat használnak.
A fakádakat, mielőtt a cefre szilvát beletöltik, teleengedik vízzel, hogy "dagadjon". A felszedett szilvát válogatás nélkül öntik a kádba. A tele kádat ponyvával lefedik védve a szennyeződések ellen.
Mivel a pálinkafőzés költséges dolog, hiszen megszabott áron, helyen, képzett szakemberek végzik, a tehetősebbek többet, mások kevesebbet főznek. Régen is, ma is szívesen kínálják a vendéget egy-egy kupica pálinkával, de az ünnepekről, névnapokról, disznóölésekről sem hiányozhat.
Ha kevés az eső, nagyobb a szilva cukortartalma, jobb lesz a cefre, magasabb a pálinka szeszfoka.
Az erjedésnek indult gyümölcs bőséges levet ereszt, forr, habzik. Szaga csípős, alkoholos. Az erjedés függ a hőmérséklettől, a teljes átalakulás több hónapot is igénybe vehet.
Ma előfordul, hogy a nagyobb szemű szilvákat kimagvalják, hogy alacsonyabb legyen a pálinka ciántartalma. A cián a szilva magjából szabadul fel, fejfájást okozhat.
Környékünkön több pálinkafőzde működik, ahová ma is szívesen viszik a cefrét. Régen a kifőzéshez szükséges tűzifát is vinni kellett: 10 q cefréhez 5 q fát. Ebből a mennyiségből - Penyigei szilva esetén - kb. 100 liter pálinkát lehetett főzni. Ebben az időben a gazda általában végig jelen volt a főzésnél, segédkezett a munkafolyamatban.
Napjainkban bérfőzés folyik, a gazda csak a cefre beszállításáról és a pálinka elszállításáról gondoskodik.
A tiszta pálinkát korsóban, demizsonban, nagyobb mennyiség esetén üvegballonokban szállítják haza. Vannak, akik otthon áttöltik eperfa hordókba. Ebben kapja meg a hosszabb tárolás során azt az ízt, zamatot, színt, amely méltán tette világhírűvé.
Ma is él az a szokás, hogy a szülők gyermekük, unokájuk születésekor eltesznek egy bizonyos mennyiségű pálinkát azzal a szándékkal, hogy majd csak az esküvőjén bonthatják fel.
Régen előfordult az is, hogy a ház építésénél az alapba befalaztak egy üveg pálinkát, aminek célja az építésre és az építőkre való emlékeztetés volt. A fal, a tető elkészítésekor is feltűztek egy üveg pálinkát egy rúdra annyi kendő mellé, ahány mester végezte az adott munkát. Ezt a munka végeztével el is fogyasztották.
Az idősek temetésükre tettek félre pár litert, amit a halotti tor résztvevői fogyasztottak el.
A pálinkafőzésnek nemcsak a hivatalos formája, hanem a házi feldolgozási módja is ismert. A házi főzést a törvény tiltja, mégis előfordult korábban, hogy a bátrabbak belefogtak az olcsóbb előállításba. Ma már környékünkön egyáltalán nem fordul elő. De idős emberek még elmesélik, hogyan főzték régen háznál a pálinkát.
"A pálinkafőzéshez egy kb. 15-20 literes fazékban felteszik a cefrét a tűzhelyre. A félig töltött fazékba beleállítanak egy vasból készült állványzatot, amire egy porcelántálat tesznek. A fazék szájára zománcos lavórt tesznek, amit megtöltenek hideg vízzel. Ezzel zárják le légmentesen a fazekat. A peremet vizes ruhával körbetekerik, vagy betapasztják, hogy egy csepp gőz se jöhessen ki. A fokozatosan felmelegedő cefre gőze felfelé száll, s a lavór aljáról visszacsepeg a porcelán tálba. A főzést lassan végzik, így órákig eltart. A lavórban felmelegedő vizet időnként kimerik és hideget öntenek a helyére. A porcelán tálban összegyűlt párlatot tiszta fazékban újra lepárolják ezzel a módszerrel.
Kétszeri finomítás után kész a házi pálinka. A pálinka minősége, mennyisége a finomítások számától függ.
Úgy az ipari, mint a házi pálinkafőzés első adagja a "rézeleje". Ez egy durva, finomítatlan vadízű ital, amit vagy kiöntöttek, vagy újrafinomítottak. Ez a párlat mérgező anyagokat tartalmaz.
A kereskedelmi forgalomba nem kerülő, őstermelők által bérfőzetett szilvapálinka szeszfoka 50-52 fok között mozog. Mivel igen erős, házi módszerrel likőrt is készítenek belőle. Egy edényben kristálycukrot pirítanak, ezt kevés vízzel feloldják, kihűlés után vegyítik a pálinkával. Összekeverés után üvegekbe töltik. Ízesítésre különböző eszenciákat is használnak. Az így készült likőrt ma már ritkábban, kevesebben fogyasztják.

Forrás: Kiss József: Könyv a szilváról / Agrármarketing Centrum 2001.
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 09:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szia Jostakr!
Magozást muszáj megcsinálni,mert a mag állitólag ciánt tartalmaz,és a pálinka marad.A szilvát meg kell törni,igy érik jobban össze és gyorsabban elforr.az idén nálunk sok apró szilva lett a nem szedtük fel,mert a magozással a jövő évig sem végeztünk volna.Ez egy kicsit túlzás,nem volt barack,körte és igy nem érdemes összeszedni a gyümölcsöt és főzdébe vinni.Mi itthol nem tudjuk lefőzni házilag.

Üdv, jó magozást:Marika Rolling Eyes
_________________
https://picasaweb.google.com/105225178913228158890/2011Tavasz?authkey=Gv1sRgCJSE49Pq6NDSOQ#
http://picasaweb.google.com/105225178913228158890/Rozsa#
Jó és rossz tulajdonságainkkal egyutt szuletunk......
rajtunk múlik,hogy mit teszunk az életben
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 09:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszi szépen Marika!

Jesszusom! Muszáj kimagozni? Ezt szívesen megúsznám... Laughing
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Marika54
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 18, 2010
Hozzászólások: 1610
Tartózkodási hely: Keszthely

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 08:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szia Jostkar!
Nem én vagyok a tanácsadó,hanem a férjem.A szilvát ki kell magozni,azzal már "megtörik", a hordóba tenni,nem dugig.Helyet kell hagyni a forrásnak.
Amikor elhagyta a forrást kb.3 hét le kell zárni a hordót.Kb.2-3 nap mulva nem árt a tetejét megnyitni.a keletkezett gáz kimegy a hordóból.Jöhet a végleges lezárás,és a lefőzés.Ehhez már nem tudunk hozzászólni.
Kívánjuk,hogy sikerüljön a finom "pálesz"készítése és kocinthass a gazosokkal.

Üdv:Marika : koccint
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
jostakr
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Mar 25, 2010
Hozzászólások: 1981

HozzászólásElküldve: 2010.09.01, 08:41    Hozzászólás témája: A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gaztársaim!

Mivel már engedélyezett a házi főzőcskézés és nagyon-nagyon kezdő vagyok, úgy gondolom, hogy sokat tudnék tanulni a hozzáértőktől. Van egy picurka hordócskám, amibe gyűjtögetem a szilvát. No ennyi az én tudományom.

Azért nyitottam ezt a topikot, hogy apró részletekkel segíteni tudjuk egymást. Nekem mindenképpen csak segítséggel fog sikerülni a szilvapálesz, jó esetben 1-2 literke lesz.

Várom a hozzászólásaitokat, tapasztalataitokat és dédmamáktól, dédpapáktól ellesett fortélyokat.
_________________
Egy homokszemben lásd meg a világot,egy vadvirágban a fénylő eget,
egy órában az örökkévalóságot, s tartsd a tenyeredben a végtelent! /W.B./
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
9 / 9 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.089 másodperc