Kedves Ági!
Szeretnék tanácsot kérni a következő témában.
A pálmaliliomom (kéttörzsű) évről évre szépen nő, igaz teleltetés után (közben) elveszít 4-5 levelet. Az egyik törzs 1 m-es, a másik 1,5 m-es, és már elég nehezen kezelhető. Ráadásul a levélcsokra a csúcs körül van, alatta hosszú kopasz szár.
Úgy olvastam, hogy ha ily módon felkopaszodik, le lehet várni a csúcsát (a levelekkel) és külön el lehet ültetni, a megmaradt szárrész pedig kihajt. Igaz ez?
Ha igaz, mekkora szárrésszel érdemes levágni, mikor tehetem ezt, talán most tavasszal? Esetleg a hosszú szárrész fel is darabolható?
Nagyon nagy segítség lenne, ha ezekre a kérdésekre válaszolnál.
Válaszod előre is köszönöm.
Nicola
artcopy@freemail.hu _________________ Ne pazarold az időt, az élet abból áll.
Csatlakozott: Mar 05, 2010 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Kökény
Elküldve: 2010.03.20, 22:32 Hozzászólás témája:
Kedves Ági!
Érdeklődöm, hogy a spárga is aszparágusz? Ezt találtam a neten:
Közönséges spárga (Asparagus officinalis)
Élettani hatások:
A növény minden része mérgező.
Gondozás:
Közepesen öntözzük, 2-3 naponta. Fényigénye közepes, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye közepes. Fagyérzékeny. A növény tőosztással vagy magról szaporítható.
Felhasználás:
Levelét hasznosítják a virágkötészetben.
És honnan tudhatom, melyik az ehető spárga? (Kivel kóstoltassam meg? ) Ez az enyém:http://lh5.ggpht.com/_YL7veYqXbso/S6U124IUB8I/AAAAAAAAAlA/YHwdK5Y-5CY/s640/IMG_0728.JPG http://lh5.ggpht.com/_YL7veYqXbso/S6U13JXz3sI/AAAAAAAAAlE/93JBO6b30Y4/s640/IMG_0726.JPG
[/url]http://lh3.ggpht.com/_YL7veYqXbso/S6-WtjYJKLI/AAAAAAAAApk/JmiBmEvor1s/s640/IMG_0771.JPG[url]
Ez vajon ehető?
Előre is köszönöm!
Csatlakozott: Nov 16, 2009 Hozzászólások: 695 Tartózkodási hely: Pálosvörösmart
Elküldve: 2009.12.28, 14:03 Hozzászólás témája: Japán Lonc
Kedves Ági,lenne egy kérdésem!
Tavaly előtt vettem Japán loncot és hallottam,hogy magról is lehet vetni,na már most nekem lett rajta fekete bogyó,de nem igazán tudom,hogy el lehet-e még vetni vagy sem,mert meg puhultak,a fagyás után szedttem le őket!
Szerinted el lehet még vetni,lessz még abból valami!?És ha el lehet,hogy vessem el?
Bár olvasom, hogy Ági elfoglalt, idemásolom az egzotikusból a szerelemvirágos kérdésemet, hátha előbb-utóbb jön rá válasz!
Itt tartanak most a szerelemvirágmagoncok.
A kép jobb alsó sarkában három részeges magonc támogatja egymást, jó pajtásokhoz illően.
Ez az első ilyen magvetésem, és ebben az állapotban leledzenek már legalább két hete. Ez normális? Lehet, hogy el kellene kezdenem tápozni? Most palántaföld és homok keverékében vannak.
Korábban itt olvastam, hogy 15:30:15 (NPK) palántatáp kellene nekik, de az egyetlen helyen, ahol találtam, 1000 literre elegendő csomag volt. Wuxalt vettem, az 8:8:6-os. Jó lesz?
A másik kérdésem a kavicsos levélhez kapcsolódik: Ovianditól kaptam Streptocarpella hajtást, és olyan gyönyörű leveleket kellett levennem az aljáról, hogy nem volt szívem kidobni. Gondoltam, kipróbálom a lefektetve gyökereztetést is. A levél jól elvan, de fogalmam sincs, honnan fogom tudni, hogy kigyökerezett-e. Megmozdítani nem merem, hátha éppen azzal szakítom el a fejlődő gyökereket.
Kedves Ágnes!
Ide is beteszem a kérésem, bár nem tudom jó helyre tettem-e.
Kivi-ügyben szeretnék tanácsot kérni, amit előre is köszönök.
A főnökömnek van egy 5 éves kivije, amit dézsában nevel és leginkább a virágok és az egész növény kinézetéért, mint terméseiért nevel. Most egy olyan gondja van, hogy a levelei elkezdtek a szélein száradni és nem tudja mi lehet az oka. _________________ Éva
"Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék ma egy almafát..."(Luther)
Kedves Ágnes!
Segítséget szeretnék kérni Tőled.
Van egy Wanda orchideám, aminek a törzse kb. középen elkezdett száradni és lepotyogott néhány levele. A törzs alsó és felső része szép egészségesnek tünik. Kérlek segíts a megmentésben.
Nagyon szépen köszönöm.
Csatlakozott: May 18, 2009 Hozzászólások: 40 Tartózkodási hely: Pest megye
Elküldve: 2009.07.23, 09:09 Hozzászólás témája: .
szha!
Véletlenül tévedtem ide,de nagyon tetszenek a sáslilik,igazán mesés a színük,nekem csak sárga van,de azt is szeretem. _________________ dudriadri
Csatlakozott: Feb 14, 2008 Hozzászólások: 1552 Tartózkodási hely: Szombathely
Elküldve: 2009.06.27, 16:26 Hozzászólás témája:
Kedves Ági!
Szeretném, ha segítenél meghatározni ezeknek a sásliliknek a fajtáját!
Ez 60 cm magas, a virága 16 cm-es.Mindkettő valószínűleg a Z.ohártól való.
Csatlakozott: May 12, 2008 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2009.06.09, 09:20 Hozzászólás témája:
Kedves Ágnes!
Két kérdésem van.
1. Lehet a klematiszt magról szaporítani? Mikor, hogyan?
2. Az elvirágzott pünkösdi- és bazsarózsának a hatalmas zöldjét mikor lehet levágni? A többi kisebb növényemet teljesen elnyomja, leárnyékolja.
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
Andi
S-Kata!
Tavaly én is ültettem csodasövényt méghozzá 1600 db-ot. Mind tökéletes de a damilos fűnyíróval 7-8 db-t kivágtam. Sajna sehol nem találok én se infót arról, hogy hogyan lehet szaporítani. Nekem marad a vásárlás. A telephely itt van 20 km-re tőlem, Keszthelyen én Tapolcán lakom. _________________ Te is a természet része vagy. Élj úgy, hogy a természet is részének érezzen.
Kedves Ágnes!
Nem tudom jó helyre teszem-e fel a kérdésemet, mivel nem találtam a problémámnak megfelelő topikot.
Tavaly tavasszal sövénynek ültettem "csodasövényt" turkesztáni szilt. Szépen növöget, de néhol a nem megfelelő távolság miatt ritkás. Szeretném szaporítani. Lehet-e ezt lemetszett ágról csinálni. Sajnos tavaly nyáron is próbálkoztam vele, de nem eredt meg egy se. Valahol hallottam, hogy júniusban kell metszeni és rögtön földbe dugni, akkor 90% a siker.
Nem tudom tudna-e ebben tanácsot adni? Vegyek-e fás szárú növényekhez való gyökereztető hormont?
Üdvözlettel
Kata
Valaki tudna nekem végre segíteni? Neten hiába keresem a megoldást, sehol sem említik. _________________ Kata
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban