Csatlakozott: Jun 07, 2006 Hozzászólások: 387 Tartózkodási hely: Budatétény
Elküldve: 2010.05.07, 22:04 Hozzászólás témája:
Szia
Ha nem túl nagyok, akkor igen. 1 m-est simán 1,5 m-est hellyel közzel, 1,5-2 m-est alapos visszavágással.
A visszavágás amúgy is előnyös. A gyökérzet, és a lombkorona méretének szinkronizálása miatt.
Nagy cserjék. A teljesség igénye nélkül. Ezeket egyszer összeírtam, mert én ezeket használom kerítés mellé vegyes sövénybe.
A kutyaállóságról én úgy tartom /tapasztaltam/, hogy kizárólag szerencse kérdése. Láttam már nyírt tűztövis sövényen lassítás nélkül átvágtató kutyát. Növény a kutyát nem állítja meg, nem viseli el. Amelyik növényt a kutya elviseli, annak van szerencséje. Ez meg kutyafüggő.
Volt, hogy ültetés utáni napon a tulaj arra jött ki a kertbe, hogy a kutya a bejárati ajtóba hurcolt, egy kifejlett nagy bokrot. Kiszedte a földből, lecsupaszította, és odavonszolta.
Egyik helyen meg a kutya nem engedte meg hogy egynyáriakat ültessünk. Mentünk, ültettünk. átmentünk a ház másik oldalára, és mikor visszatértünk, látjuk, hogy a frissen ültetett virágok sorra ki vannak szedve a földből. És nem lehetett elültetni. Akkor vicces korszakomban voltam, és pusztultam a röhögéstől, ahogy a kutya szedte ki a növényeket. Finom mozdulatokkal, óvatosan.
Mutatom a tulajnak, hüledezik. Mondja, majd ő. Elmentünk. Egy hét múlva, mikor a következő fenntartási napunk volt, megyünk, hát látom, hogy minden egynyári, amit vittünk, fenn figyelt az erkélyen a balkonládákban. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Csatlakozott: Sep 01, 2009 Hozzászólások: 1230 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2010.05.04, 08:43 Hozzászólás témája:
Kedves Laci, szerinted a babérmeggyeket átültethetjük most? éppen virágzik, de nagyon egymásba nőttek a körülötte lakó növénykékkel, s kinéztem nekik egy (szerintem) jobb és tágasabb helyet.
abban tudnál még segíteni, hogy milyen nem túl drága, magasabbra növő sövénynövény szeret nem túl jó minőségű talajon hasonló helyet, mint a nyári orgona? virágzó és örökzöld is szóba jöhet, „kutyabiztosság” előny
Elküldve: 2010.04.26, 21:42 Hozzászólás témája:
Sziklakert, napos hely. Honos. Mérgező. Semmi extra. Félcserje 2-4 évente tőfeltöltés földdel megfiatalítás végett. Vagy elfogadni, hogy ennyit él, és venni újat. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Csatlakozott: Oct 30, 2009 Hozzászólások: 365 Tartózkodási hely: pest - gomba
Elküldve: 2010.04.13, 20:19 Hozzászólás témája:
köszi laciakertész!
végignézem őket... próbálom beszerezni ....kecskerágóm van több fajta is...
ugy szeretnék mindent, -foltokban, - (1-esével nem is látszanának), és az tetszik, ; rájöttem, hogy ekkora terepen csak igy érvényesülnek a növények.
Köszönöm.
Üdv.
Zita _________________ Viselkedj úgy mindenkivel, mint ahogy szeretnéd,
hogy mások is viselkedjenek veled szemben (Biblia)
Elküldve: 2010.04.13, 19:21 Hozzászólás témája:
poisson:
mostanra már kellene, hogy zöld legyen, mert májusban már virágzik. Én nem szoktam használni, ezért csak a netes ismeretekre hagyatkoznék. Az meg publikus.
Nesztii:
A leírás alapján valószínűsítem, hogy szigetelés az lábazati falon nincs, hanem ha jól értem a ház ki van emelve, és így a szigetelés a lábazat fölött, a falban vízszintesen van. Gondolom pince nincs, így a lábazati fal nem lesz leszigetelve, és nem is kell. Ezért a föld maradhat. A lényeg, hogy a talajszint a padlószint alatt legyen bőven, hogy semmiképp ne tudjon fölázni.
Zytas:
A borókák helyre fognak jönni.
A lankásabb helyekre lehet akár Törpe Astert is tenni foltban 40cm tőtávra. Campanula poscharskiana kiváló pl, 30cm tőtávval, és az Aster őszi virága mellé kiváló tavaszi. Geranium macrorrhysum 40cm tőtávval. Bergenia 40, Waldsteinia geoides 30, a kecskerágó is jó. És az egészet foltokban, és nem egyesével, vagy mintába. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Van egy Citysus hollandia nevű növényem. Mit kell tudnom róla?
Tavaly vettem, gyönyörű volt egész nyáron. Ősszel lemetszettem
a lakásban kitelelt, de itt a tavasz. Már egy hete kint van a szabadban
jó nagy cserépben, de meg sem nyikkan. Nincs még itt az ideje?
Tartásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Elküldve: 2010.03.17, 23:49 Hozzászólás témája: Ház mellett virágágyás
Szia Lacikertész!
Friss regisztráló vagyok ezen az oldalon, és nagyon örülök, hogy rá találtam. Most vásároltunk egy kertes házat és szembesültünk olyan problémákkal, amikkel tapasztalatlanságunk miatt nem tudunk megbirkózni. 1 méter magas kavicságyra építették a házat és a bejárat emiatt 4 lépcsőfokkal magasabban van a talajszinttől. A lépcső körüli részt a bejárat szintjéig feltöltötték termőfölddel, ami közvetlenül a házfaltól indulva kb. 1 méteres sugárban terül el erős lejtéssel. Ezt virágágyásnak használták. A kérdésünk az lenne, hogy ez okozhat-e valamilyen gondot a háznak, szükséges-e eltávolítani? Azt sajnos már nem tudom a volt tulajdonostól megkérdezni, hogy alkalmaztak-e valami szigetelést. Esetleg milyen külső nyomát lehet keresni a szigetelésnek, milyen technikát szoktak alkalmazni, ha ez szükséges?
A képen lévő rézsű kialakitása – csak ugy, amit én meg tudok csinálni! és teljesen természetes jellegűt szeretnék, és olyat, amivel később nem lenne sok gond. .
Az aranyvessző és az almafa közötti vonalban kel a Nap. Tehát ez a terület kb. 10-3-ig telibe kapja a fényt.
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
A füge és az öszibarack mögött balra, kb. 2 m-re van a ház, terasz oldala.
Az aranyvessző - szeder előtt gondoltam egy kis ösvényt, útat, végigfutna a rézsű mögött, majd tovább a kapuig (jobbra). Balra viszont elvinne a terasz bejáratáig.
Igazából semmihez nem ragaszkodom, talán a fügének az a legoptimálisabb helye… az erikák sajna, azt hiszem meghaltak, a kecskerágók szépek, tavaly ültettem őket, de nem biztos, hogy jó helyen vannak. A „boroka” öreg, előlról teljesen elszáradt, kopasz ágak látszanak, a fenyőtől még levegőt sem kapott, nem tudom,helyrejön-e. Az almafa nagyon szépen termett, az idén megmetszem, remélem, még szebb lesz. Az ezüstfenyőt kénytelen voltam igy megkopaszítani, mert a nappalit teljesen beárnyékolta, és mindent eltakart. Viszont sajnáltam (volna) ezt a szép példányt kivágni, gondoltam valami futóval, vagy egy díszfával el lehetne takarni a törzset, vagy előnyőssé tenni valamivel.
Nagyon szeretem a füszernövényeket vegyesen a virágokkal, a színeset, vidámat, izgalmasat.
Nem szeretném a rézsűt telepakolni kövekkel, max. ahol fontos- hasznos, 1-1-et, de inkább egy leomló virágszönyeget.
Mindezeket azért mondtam el, hogy legyen valami támpontod. Ha nem jó az elképzelésem, azt is nyugodtan mond meg... ez az első Kertem...
Mit ajánlasz, mit csináljak vele? Miket ültessek oda?
Köszönöm előre is tanácsaidat és ötleteidet.
Üdv.
zita _________________ Viselkedj úgy mindenkivel, mint ahogy szeretnéd,
hogy mások is viselkedjenek veled szemben (Biblia)
Elküldve: 2010.02.26, 15:50 Hozzászólás témája:
Nagyon szívesen segítenék, ha jobban értenék a növényvédelemhez.
Én is a kipróbált gazdaboltosomat kérdezem meg ilyenkor.
Javaslom a növényvédős szakértőtől kérdezd meg, a másik topikban.
Sajna _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Baján a gyemekeim füves kertjében a nyáron borzasztóan elszaporodtak a cserebogár lárvák. Legalábbis mi annak gyanitjuk hosszas keresgélés után. Mit tehetünk ellenük , az egész füvet megették. Most készülnek a kertrendezéshez. A segitséget nagyon megköszönném.
Csatlakozott: Dec 22, 2009 Hozzászólások: 3993 Tartózkodási hely: Ózd
Elküldve: 2010.02.24, 09:49 Hozzászólás témája:
Kedves Laci!
Köszönöm a segítséget. Most kapásból latin név alapján nem ismerem fel az ajánlott növényeket, de utána nézek és megpróbálom beszerezni őket.
További jó kertészkedést.
Üdv. Rózsa
Tavirózsát jó sz@r agyagos kötött talajba kell ültetni. Tényleg. Kirakhatod már. Legközelebb ha kiszeded, ne vidd be, hanem ha cserépbe van, vedd ki, és ásd el, hogy 10 cm föld legyen fölötte, és takard be örökzöld lombbal jó vastagon. Mi anno a Leyland ciprus alá ástuk és a nyesedékkel takartuk.
Ami ezt nem bírja, az dögöljön. Ez ugyan az én véleményem, de vannak más lehetőségek is. Van erre külön topik, és akik igazi profik ebben.
gyöngykavics jó. csinálj neki szegélyt téglából vagy térkőből /bár ahogy látom egy részén már van. A kavics alá tegyél geotextiliát, mert a giliszták egy év alatt feltöltik a kavicsok közötti réseket földdel, és nem fogsz bírni a gazokkal.
Növények:
néhány fűféle, /pampafű túl nagy, azt ne/
iriszek, Ligularia dentata, Hemerocallisok, Lysimachia clethroides, Rodgersia, Thalictrum, Tiarella wherryi, Tradescanita, Tricyrtis macropoda. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Elküldve: 2010.02.23, 19:50 Hozzászólás témája:
Sz.Alice:
légyszi mégegyszer a képeket
ami fontos. Utcára nem szabad értékes, különleges dolgot tenni. Hogy mitől lesz mégis különleges?
Hogy mindig virágzik valami, hogy játszunk a színekkel, a formákkal, növényenként, és egészében is, hogy furcsán nyírunk valamit, hogy letisztult formákat használunk.
Mindig meg kell nézni a környezetet, és így elképzelni az alkotást. _________________ Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban