Csatlakozott: May 23, 2004 Hozzászólások: 1226 Tartózkodási hely: Szeged City
Elküldve: 2004.06.13, 21:41 Hozzászólás témája:
Na lekvárokkal azért én is "válogatós" vagyok, mert pl. amit a boltba lehet kapni slekvárnak nevezett szintetikus izét meg nem enném. De ez a lefagyasztott eper nekem új dolog! Hogy is van ez? lefagyasztod és...? _________________ "We've been slaves to this love
From the moment we touched
And keep begging for more
Of this resurrection"
Csatlakozott: May 23, 2004 Hozzászólások: 1226 Tartózkodási hely: Szeged City
Elküldve: 2004.06.13, 21:24 Hozzászólás témája:
Nálunk is ez baj Molnárka, hogy nincs annyi eprünk amiből elég dzsem lenne későbbre is pár héten belül mindig elfogy De most már kezd érni a málna abból is lesz lekvár is mef süti is. bár a lekvár az eper sorsára fog jutni. _________________ "We've been slaves to this love
From the moment we touched
And keep begging for more
Of this resurrection"
Mindig azt tegyél bele, aminek éppen szezonja van, de már elfogadható áron kapható! A tisztaságra nagyon ügyelj, és túl sokat ne bolygasd, forgasd, nézegesd... Menet közben kóstolgatni nem szabad!Türelem kell hozzá, de megéri!
Moditta virágszál!
Először is kell egy hibátlan mázú, kb.5 l-es, fedeles kerámiaedény. Menőbb edényboltokban lehet kapni kifejezetten e célra gyártottat, szép csicsás felirattal, gyümölcsrajzzal stb. (echte gemütlich deutsche stílusban)
Ebbe kell minél erősebb szeszfokú pl.Portorikó rumot önteni, cukorágyra.
Erre rétegzed a gyümiket (eper, magozott meggy,málna, öszibarack, magozott ringló, szeder, kajszibarack stb. ízlés és lehetőség szerint) és mindig rápótlod a szükséges mennyiségű lét, hogy ellepje. Minden gyümölcsnek hibátlannak illik lennie! Amikor a rumtopf tele lesz, kész is.
Bármikor fogyasztható, de téli estéken az igazi. Kiváló bóléba, koktélokba, krampampuliba, puncsba is (szilveszter)
A szesz ereje el fog menni, de az íze megmarad és szuper lesz.
Fiúk-lányok, édesszájúak, ínyencek!
Szoktatok "rumtopf"-ot összeállítani? Ha valaki nem tudná, a rumtopf egy terebélyes mázas agyagedény, amibe az érés sorrendjében, rétegezve rakják le a szezongyümölcsöket, míg meg nem telik... A tartósítás feladatát a beleöntött rum alkoholtartalma és szükség szerinti cukor garantálja... Karácsony körül az éves türelem elnyeri busás jutalmát!
Csatlakozott: Jan 02, 2004 Hozzászólások: 1691 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2004.06.10, 21:20 Hozzászólás témája:
Szilvi!
Azt már nem is tudom, hogy a bokor mekkora volt, de a lényeg az, hogy nem sikerűlt a bodzaszörpünk. Az álnok csak úgy egyszerűen megposhadt!
Azt mondod, hogy a vad bodza bokor virágai is akkorák, mint a rendes virágok? Jövőre jobban odafigyelünk! _________________
Csatlakozott: Mar 21, 2004 Hozzászólások: 1074 Tartózkodási hely: Debrecen
Elküldve: 2004.06.10, 21:03 Hozzászólás témája:
Szilvi!
Most hogy mondod, tényleg voltak a bodzavirágok között amiket szedtünk kisebbek is. Lehet, hogy azok a hibásak. Amikor kb. 15 évvel ezelőtt készítettem szörpit, az nagyon finom volt.
A mostani 2 napig állt a citrommal és a cukorral, és az illata nagyon jó volt, de az íze...
No, de sebaj, legközelebb jobb lesz! [/quote]
Lehet, hogy félre értettük egymást, de nem a virága a kissebb hanem maga a bokor.
Csatlakozott: Mar 24, 2004 Hozzászólások: 916 Tartózkodási hely: XI. kerület
Elküldve: 2004.06.10, 20:04 Hozzászólás témája:
Ha nem lenne ilegális,csinálnék egy pálinkafőzős topicot is.
Ugyan még sosem csináltam,de valamelyik nap eszembe jutott.
Milyen lenne egy madárberkenye,vagy feféreper,vagy som,vagy kökénypálesz.
Csatlakozott: Jan 02, 2004 Hozzászólások: 1691 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2004.06.10, 20:01 Hozzászólás témája:
szilvi írta:
Sede!
Lehet, hogy vadbodzát szedtél. Az kissebb mint a hagyományos.
Most hogy mondod, tényleg voltak a bodzavirágok között amiket szedtünk kisebbek is. Lehet, hogy azok a hibásak. Amikor kb. 15 évvel ezelőtt készítettem szörpit, az nagyon finom volt.
A mostani 2 napig állt a citrommal és a cukorral, és az illata nagyon jó volt, de az íze...
No, de sebaj, legközelebb jobb lesz! _________________
A virágból még nem sikerült iható lét kotyvasztani, de a hársfamézből elő lehet állítani egy szörbet-szerű üdítő italt, amelyen jól átsejlik a hárs illata!
Virágzik a lyukaslevelű orbáncfű! Rögtön szedtem egy kis csokrot és szegényekből pompás teát főztünk. A jégeső alatt azt kortyolgattuk, gesztenyemézzel ízesítve. Utána olyan jót aludtunk, hogy csuda! Ajánlom mindenkinek!
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban