Köszönöm a választ, feltettem a kérdést az orchideásoknak is, egy kedves lány válaszolt. Azt mondta, van ilyen fajta a lepkeorchideákon belül, amelyik nem nyitja ki minden szirmát, hanem a középső kettőt éppenhogy csak felbillenti.
Tehát nem a tartással van a hiba, csak tudatlan voltam, talán lassan el is virágzik a növény...
A folt nem terjed, de legalább megnyugodtam és már ezt is tudom. Köszönöm még egyszer!
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2009.11.03, 04:39 Hozzászólás témája:
Kedves LEPPI!
Az orchidea levelén látható beszáradás oka, lehetséges, hogy dörzsöléstől származhat, ha nem terjed, s nem jelenik meg a növény más részein a barnás színű csíkok, vagy kerek foltok. Az írt kezelés, a sérülés begyógyulást elősegíti, és a növény ellenállóságát növeli, a betegségekkel szemben.
A helyi körülmény, befolyással van, az orchidea fejlődésére, és a virágzására.
Az orchidea tartásával kapcsolatos tanácsot, nem merek adni, mert nem ismerem a tartási körülményeket, na meg, ilyen téren nem igazán vagyok jártas. Tanácsolom, hogy orchideásokat kell meg kérdezni, mert tőlem, jobban tudják, a felmerült gond elhárítását. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2009.11.03, 04:19 Hozzászólás témája:
Kedves ADAM29!
Kérdés, a növényről, a kép mikor készült ?
Ha mostanában, akkor a levelek széleinek a bebarnulása, természetes jelensége, vegetáció végét jelzi.
A trágyázás hasznos, csak arra kell ügyelni, hogy a szerves-trágya vagy műtrágya a gyökerekkel közvetlenül ne érintkezzen. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Sep 01, 2009 Hozzászólások: 1230 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2009.11.02, 11:49 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső,
Egy orchideával kapcsolatban szeretnék ismét tanácsot kérni. Félig kinyílva vásároltam, majdnem két hónapja, azóta csak egy-két alvórügyét mozgatta meg, de nem bontotta ki a szirmait.
Ilyet még sosem tapasztaltam, és amit egy kedves ismerősöm vett ugyanott, ugyanakkor, már majdnem el is virágzott.
A múltkori tanácsok alapján Cuproxattal és Trifenderrel is kezeltem, az ajánlott hígításban egyszer amikor ide került - ahogyan írta, megelőzésképp minden új orchideát kezelek és ezt pár havonta ismétlem -, illetve azóta még egy alkalommal tegnap.
Egyetlen gyanúra okot adó beteg (?) levelet látok rajta, ez ilyen, mióta megvettem, nem nagyobb, semmi, eddig szállítási sérülésnek gondoltam. A többi levél, gyökérzet szép.
Ez betegség Rezső? Mit tegyek, mi baja lehet a növénynek? Előre is köszönöm a választ!
az alábbiakban szeretném segítségét kérni, tavaly tavasszal ültettük a képen látható orgona csemetét, ami bár virágot nem hozott idén nyáron - ami állítólag természetes - de már átvészelt egy telet. Szeretném megkérdezni hogy a levelén látható barnás foltok normálisak-e vagy vmi károkozó csinálja vagy esetleg kb 1 hónapja trágyáztam a környékén.
Válaszát előre is köszönöm :
Ádám
http://picasaweb.google.hu/adam291/Orogna#5399075835349173874 http://picasaweb.google.hu/adam291/Orogna#5399075904134061170
Elküldve: 2009.10.31, 01:58 Hozzászólás témája:
Kedves KBETTÍ!
A Trifenderes kezelést el kell végezni, és meg fogja látni, hogy a beteg növénnyel mit tud tenni. A képről, nehéz megállapítani, hogy a fuzárium, a növény szövet rendszerét milyen mértékben kárósította. (A megvizsgálás: a szár vagy a hajtások átvágással lehet meggyőződni., hogy a növényi szállító rendszer, mennyire van elszíneződve.)
Igen, érdemes, és hasznos, hogy az egészséges növénynél is elvégzi, a Trifenderes kezelést. A beöntözés, szokásos legyen. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Köszönöm a tanácsokat. Át fogom sütni a földet ültetés előtt, és szerzek Trifender-t is. Az előzőekben feltett futóka és zöldike megmentésére van még esélyem? Azok a tünetek "kisebb mértékű" fertőzésnek számítanak?
Érdemes a látszólag egészséges növényekre is öntenem? Ha öntök (akár a betegekre, akár az egészségesekre), annyit öntsek, amennyit egy öntözéskor kérne? Vagy a "szokásos" öntözési adagnál kevesebbet?
Kezdő virágtartó vagyok (nyár óta vannak saját növényeim) és nem gondoltam volna, hogy ilyen problémákkal kell szembenéznem. Köszönöm az eddigi tanácsokat.
Elküldve: 2009.10.30, 15:44 Hozzászólás témája:
Kedves KBETTI!
A fuzárium, talajból támad, és a növényen, fajtától függően, a tünet, különböző képen jelenhet meg. Az általános tünet, növény lankad, és elhal, vagy csak részletesen lehet észlelni.
Védekezés:
Megelőzés a legfontosabb, azt a földet, amibe, a növény átültetésre kerül, azt előtte fertőtleníteni ajánlatos.
Ilyen eljárás, a talaj „megsütése”, vagy a vegyszeres kezelés.
A megsütés: sütőben, 30 percig, 70 -100 fok között tartása.
A vegyszeres kezelés: TRIFENDER 1,5 % -os oldattal a talajt beöntözése.
Megjegyzem, hogy kisebb mértékű fuzáriumos fertőzés esetén, a Trifenderes kezelés, kismértékben, gyógyító hatással is rendelkezik. Ilyen esetben, 30 nap ismétlés szükséges.
A növények öntözését csökkenteni kell, mert a fuzárium, a bőségesen nedves talajt kedveli. Erre is oda kell figyelni. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Oct 17, 2009 Hozzászólások: 15 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2009.10.29, 18:59 Hozzászólás témája: beteg draci
Kedves Rezső!
Köszönöm a diagnózist. Ki fogom dobni a dracit, a földdel együtt. A cserépre elég-e az, ha Domestossal átmosom, vagy valami speciálisabb szer kéne?
Átterjedhet a többi növényemre? Felfedeztem még három növényen gyanús jeleket. Csatolom a fényképeket, hátha ezek is fuzáriumok. Ha fuzárium, az minden esetben látszik kívülről is?
Futókám levele elkezdett sárgulni, és észrevettem barnás foltot a levél töve felé.
Sugáraráliámat meg lehet még menteni?
Zöldikém, elvileg kiszáradás (2 hetente öntöztem), de most a fentiek miatt teljesen elbizonytalanodtam. Azóta hetente adok neki vizet, de még másik 3 levélen észrevettem ezt a barnás elváltozást a levél teljes felületén. 5 napja kapott vizet, de a földje még ma is nyirkos. Cserépben áll, ami kifolyt alul, azt leöntöttem.
Elküldve: 2009.10.29, 18:41 Hozzászólás témája:
Kedves GABOCCA!
A leírása szerint, nem tudom, hogy milyen kárósító lárvája lehet!
Mindezek ellenére javaslom, FORCE 1,5 G alkalmazását. 1 négyzetméterre 10 gramm -ot szórjon ki, és nem árt, ha be is öntözi. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Mar 26, 2004 Hozzászólások: 13495 Tartózkodási hely: Oroszlány
Elküldve: 2009.10.29, 16:04 Hozzászólás témája:
Üdv Rezső!
Egy új fórumozónk kérdezi:
gabocca írta:
Szeretnék tanácsot kérni egy honapja vettem gyönyörü szép cymbidiumot 15 db virág volt rajta, kb két hét után le dobta öket , egymásután elszáradtak, a növény levelei szépek 2 db uj hajtás növekedik, viszont öntözéskor kb 10db kukacot 1 cm nagyságuak kis lábacskákkal kiszedtem a tövéböl, a szoba hömérséklete 14-18 fok , világos elöszöba , sok fénnyel, a kérdésem ezek a kukacok ártalmasak-e vagy nem?
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban