14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Konyhakerti növények (14)
Vendégeink a kertben(17)
Íriszek (7)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Évelő virágok (20)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Sziklakerti növényeink (13)
Bougainvillea
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Milyen növény ez?? (37)

- Tábortűz témák:
Gazlap szakácskönyv (67)
IDŐJÁRÁS (57)
Eladnám......Vennék (10)
Találd ki.....(27)
Milyen öröm ért ma?? (36)
A Tudat keresése (2)
Írj bármilyen témáról (14)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)
Események........kiállítások....programok (4)
PIKNIK a Telepes utcában
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:19:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:11:pm bau :
Köszönöm,megvagyok,úg y öregesen Örülök,hogy benéztél a főzősbe is .) Veled mi van?
4:05:pm bujo :
Pedig emlékeim szerint jól éreztük magunkat. Te jól vagy? Nagyon tetszik a főzős képecskéd!
3:59:pm bau :
Sajnos itt már nincs meg a régi élet
3:57:pm bujo :
Szia Bau! Már azt hittem Mindenki alszik a Gazon!
3:57:pm bau :
Szia BUJÓ
6:26:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:07:pm Emmylie :
Szép estét.
1:10:pm lipio39 :
sziasztok
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes ünneplést mára is
1:21:pm Bojtárgazdi :
Mindenkinek szép Pünkösdvasárnapot kívánok!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:34:am pili :
Szép pünkösdi hétvégét kívánok!
5:37:am Emmylie :
Szép és kellemes napot kivánok mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Minden ami bio, öko
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Minden ami bio, öko
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 23, 24, 25  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kertészet
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.10.20, 17:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

bujo írta:
Nálam sajnos a csigák ellen a sörcsapda nem vált be Crying or Very sad

Róbert! Nagyon jók az írásaid, lelkesen olvastam, köszönöm. Rolling Eyes


Örülök neki,hogy tekszik,én is csak most kezdtem el vele foglalkozni.Még csak az adatgyűjtésnél tartok,és majd tavasszal kipróbálom élesbe is.

Csiga ellen jó:
a paszternák, és pasztinák is, de a fokhagyma is hatásos lehet.
A kerti sarkantyuka,körömvirág,és még a büdöske(bársonyvirág) is Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bujo
Vadgesztenyefa
Vadgesztenyefa


Csatlakozott: May 05, 2005
Hozzászólások: 1288
Tartózkodási hely: Kesztölc

HozzászólásElküldve: 2009.10.19, 17:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nálam sajnos a csigák ellen a sörcsapda nem vált be Crying or Very sad

Róbert! Nagyon jók az írásaid, lelkesen olvastam, köszönöm. Rolling Eyes
_________________
Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet.

Üdv:Jolko
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.10.19, 17:22    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ökológiai gazdálkodók a zöldtrágyázásról


Az ökológiai gazdálkodásban a gazdáknak számos olyan nehézséggel kell szembenézni, melyekre a hagyományos gazdálkodóknak a modern, fejlett technológia számtalan megoldást kínál. Ezek közül egyik a tápanyagutánpótlás kérdése.

A biogazdálkodásban a szervesanyag visszapótlásra alkalmazható anyagok száma is korlátozott, és a műtrágyák használata nem engedélyezett. Az állatállomány alacsony létszámából adódóan az istállótrágya nehezen szerezhető be, helyettesítésére alkalmazható, jól bevált módszer a zöldtrágyázás.

A zöldtrágyázás gyakorlatának, azaz a növényi zöldtömeg talajba forgatásának számos alkalmazási módja létezik. A zöldtrágyanövényt vethetjük főnövényként tavasszal, a főnövény lekerülése után tarlóvetést, valamint alávetést vagy rávetést alkalmazva. Azonban nem csak az általunk, zöldtrágyázás céljára vetett növények lehetnek hasznosak. A tarlómaradványokat illetve a gyomnövényeket is hasznosíthatjuk erre a célra.

A zöldtrágyanövények mind szántóföldi, kertészeti, illetve gyümölcs- vagy szőlőültetvényekben eredményesen alkalmazhatók, azonban a várt hatás elérése érdekében fontos, hogy néhány alapszabályt minden esetben szem előtt tartsunk. A zöldtrágyanövényeket mindenképpen az előtt kell a talajba forgatni, mielőtt magot hoznak. Ez talajba kerülő magvak következő kultúrában történő gyomosító hatása, és a zöldtömeg beltartalmi értéke miatt fontos. Az idősebb növényekben kevesebb nitrogén és ásványi anyag, míg több cellulóz és lignin található. Minél fiatalabb a növényi rész az aláforgatás idején, annál gyorsabb a lebomlás, és annál nagyobb a gyorsan felvehető nitrogén aránya.

A magas növésű növényeket bedolgozás előtt érdemes letárcsázni vagy felszecskázni. A zöldtrágya alászántásakor a talaj üreges lesz, ezért utána tömöríteni kell. Ez segíti a növények korhadását. A hengerezés a talaj nedvességtartalmának megőrzésében is szerepet játszik. A nagy zöldtömeg helytelen talajba dolgozása akadályozhatja a főnövény talajelőkészítését, vetését. Ha a növény fejlettségi állapota, vagy az időjárás nem optimális a zöldtrágynövény bedolgozásakor, ez csökkentheti a trágyázás eredményességét, elősegítheti a tápanyag kimosódást.

A zöldtrágya szervesanyagai sokkal hamarabb bomlanak el mint az istállótrágyáé, s így hatása sokkal rövidebb ideig, 1-2 évig tart, szemben az istállótrágya 3-4 éves hatástartamával. A zöldtrágyázás a szervesanyag visszapótlás mellett számos más kedvező hatással is rendelkezik. Így elősegítheti a morzsalékos talajszerkezet kialakulását, a kötött talajon javítja a talaj rossz fizikai tulajdonságait, csökkenti a kötöttséget, mivel gyökérzetével behálózza a talaj felső rétegét. A zöldtrágyanövények átjárhatóvá teszik a talajt a levegő és a víz számára, javítják annak víztartó képességét, megvédik a talajt az eróziótól, túlzott kiszáradástól. Megfelelő állománysűrűség és fejlettség esetén zöldtrágyanövényeink gyomelnyomó hatással is rendelkeznek, és gátolhatják számos kórokozó és kártevő elszaporodását.

Mint minden módszernek, természetesen a zöldtrágyázásnak is léteznek kedvezőtlen hatásai. A zöldtrágyanövények fejlődésük során vizet vonnak el a talajból, a talajt átmenetileg szárítják, ez különösen száraz időben lehet hátrányos. A zöldtrágyanövények – talajban elfekvő magjaik miatt – a következő évben maguk is gyomnövénynek számíthatnak. Ezért is rendkívüli fontosságú a megfelelő időben – a zöldtrágyanövények magérlelése előtt – végzett talajba forgatás. Egyes esetekben elősegíthetik a kórokozók vagy kártevők elszaporodását is. Fontos tehát a megfelelő növény kiválasztása, amely során figyelembe kell venni előző és a következő kultúrákat is.

Zöldtrágyázásra számos növény alkalmas. A pillangósok családjába tartozó növények elterjedtek nitrogénkötő képességük miatt, azonban más növénycsaládba tartozó fajok is eredményesen alkalmazhatók. Általában azon növények a legalkalmasabbak, melyek tenyészideje rövid, kb. 70-90 nap, és ez alatt 10 t/ha-t meghaladó zöldtömeget, és a gyomelnyomás érdekében sűrű állományt képes produkálni. Jó, ha a zöldtrágyanövény erősen és mélyen gyökerezik, toleráns a talaj és az éghajlat iránt. A választásnál fontos, hogy figyelembe vegyük az adott terület talaj és éghajlati adottságait, hogy termesztése költségtakarékos, a vetőmag könnyen megtermeszthető, olcsó legyen. A mérsékelt vízigényű, igénytelen zöldtrágyanövények a legalkalmasabbak. Betegségeknek, kártevőknek ne legyen köztes gazdája vegetatív fejlődése idején. Eredményesen alkalmazhatók a különböző növénytársítások is.

Különböző talajtípusokra különböző zöldtrágyanövények alkalmazása ajánlott, mivel más a talaj szerkezete, ph-ja, más ütemben melegednek fel az egyes talajok, így a bomlási folyamatok is eltérőek lehetnek. A savanyú talajok jól bevált növénye a csillagfürt, mely futóhomokon fővetésként, termő homokon másodvetésként javasolható. Savanyú erdőtalajon sikerrel termelhető másodvetésben a fehérvirágú csillagfürt, a tarlóvetésű őszi repce és a fehér mustár. Gyengén meszes homokon az egy vagy kétéves fehérvirágú somkóró termesztése ajánlott, általában tavasszal, rozzsal vetve. Futóhomokon őszi vetésű rozsos szöszösbükköny alkalmazása ajánlott, tavaszi alászántással. A kötött, rossz vízgazdálkodású réti agyag és szikes területeken a nagy tömeget adó napraforgó, az őszi rozsos vagy búzás bükköny, és a tavaszi vetésű szegletes lednek termesztése alkalmas zöldtrágyázás céljára.

Az irodalmi adatok, a különböző a témában folytatott kísérletek mind számos érdekes, hasznos információval szolgálnak, melyből minden gazda profitálhat. Azonban érdekes lehet, hogy mi a gazdák valós, gyakorlati tapasztalata. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának végzős hallgatójaként, diplomamunkám készítése során felmérést készítettem negyven, az ország különböző területén termelő ökogazda segítségével, a zöldtrágyázás alkalmazása során szerzett tapasztalataikról kérdezve őket.

A zöldtrágyázást a megkérdezett negyven ökogazda közül kilenc nem alkalmazza a gyakorlatban. A harmincegy gazda közül, akik gazdaságukban zöldtrágyáznak, nyolcan csak ritkán, abban az esetben vetnek zöldtrágyanövényeket, amennyiben nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű istállótrágya. Huszonhárom válaszadó viszont gyakran alkalmazza a zöldtrágyázást, és kedvező tapasztalatai vannak vele kapcsolatban mind tápanyagszolgáltató képessége, mind egyéb, más pozitív tulajdonságai miatt.

A választ adó gazdák átlagosan kettő vagy háromféle növényt alkalmaznak zöldtrágyázás céljára. Egyes gazdaságokban csak egy fajt használnak, azonban néhányan a növények széles palettáját vonultatják fel.

Az alkalmazott növények többsége, 52%-a a keresztesvirágúak családjából kerül ki. A pillangósvirágúak az összes növénynek igen csekély hányadát, mindössze a 9%-át teszik ki, szemben facéliával*, rozzsal és kölessel, amelyek a zöldtrágyanövények negyedét adják. A keresztesvirágúak családjából a káposztarepce, az olajretek és a mustár alkalmazása a leggyakoribb. A pillangósvirágúak családjából a lóbabot, a bíborherét, a somkórót, a csillagfürtöt és a takarmányborsót vetik a megkérdezett gazdák. A facélia a gazdálkodók által egyik leginkább kedvelt növénynek bizonyult, azonban a rozs, a napraforgó, a köles és a spenót is felkerült a hazánkban alkalmazott zöldtrágyanövények listájára.

Zöldtrágyázásra alkalmazott növények

Az általánosan alkalmazott növények mellett az egyszerű gyomnövények is sokszor jó szolgálatot tesznek. A gazdák elmondása szerint a területen növő gyom illetve gyógynövények beforgatása is hasznos, melyeknek néhányan talajfertőtlenítő hatást is tulajdonítanak. Gyakran, elsősorban kisebb volumenű termelés esetén a fogyasztásra fel nem használható növényi részeket, például a borsó illetve babszárat forgatják be a talajba, hogy fokozzák annak tápanyagtartalmát. Bevált gyakorlat a második növedék beforgatása, nem csak a takarmánynövények, de például spenót vagy kapor esetén is.

A zöldtrágyázásnak a tápanyag utánpótláson kívül mind pozitív mind negatív hatásai is ismertek, azonban a megkérdezett gazdák közül sokkal többen emelték ki e módszer kedvező, mint kedvezőtlen hatásait. A válaszadók közül szinte mindenki megjelölt a megadott pozitív tulajdonságok közül egyet, sőt jó néhányan többet is. Több gazda egyéb kedvező hatást is feltüntetett a kérdőíven.

2007-4_zoldtragyazas_abra2

2007-4_zoldtragyazas_abra3

A kérdőívekre adott válaszokból kiderül, hogy a zöldtrágyázás valóban népszerű és gyakran alkalmazott módszer a hazai ökogazdák körében. Tápanyagszolgáltató képessége mellett egyéb kedvező hatásai is tapasztalhatók a gyakorlatban.

A zöldtrágyanövények kedvezőtlen és kedvező tulajdonságai a gazdák válaszai alapján
Göblyös Judit
Corvinus Egyetem
Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék* A facélia (mézontófű) a méhvirágfélék családjába tartózó növény, amelynek más termesztett növénnyel azonos kórokozója nem ismert, a talajlakó kártevők jelentős részének nem tápnövénye, ezért fertőtlenítő hatású a vetésforgóra. (RP)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.10.19, 17:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tekintsük át az ökológiai gyümölcsösben lemosó permetezésre alkalmazható készítményeket és azok hatásspektrumát. Az alkalmazási dózisokat, környezetvédelmi előírásokat az engedélyokiratok, a növényvédőszer-jegyzék és a kereskedelmi forgalomba került vegyszerek címkéi is tartalmazzák, ezért azokat nem részletezzük.

Olajos szerek:

* Nem növényi olajok: Agrol Plusz, Niral, Vektafid A.
* Növényi olajok: Biola. Hatásspektrum: pajzstetvek, atkák, levéltetvek.

Kéntartalmú szerek:

* Elemi kén: csak kombinációkban szokás lemosó permetezésre használni. Az elemi ként tartalmazó szerek a következők: Cosavet Df, Eurokén 2000 80 WG, Kén 800 FW, Kénkol 800 FW, Kumulus S, Micrithiol-Special, Necator 80 WG, Microkén, Nikekén 800 FW, Solfo M 80, Thiovit Jet, Tiokoll 300 SC. Mészkénlé: Tiosol (gyári mészkénlé). Hatásspektrum: Kórokozók: lisztharmat (almafán lisztharmatnál rügypattanáskor; 1/2%-os vasgáliccal kombinálva növelhető a hatékonysága), varasodás. Kártevők: pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha.
* Olajos kén készítmények: Agrokén, Nevikén, Nevikén Extra, Tio-Biola. Hatásspektrum: Kórokozók: lisztharmat, varasodás, őszibarack tafrina. Kártevők: pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha.

Réztartalmú szerek: az ökológiai gazdálkodásban az éves 6 kg/ha fémréz terhelés figyelembe vételével szabad alkalmazni őket. A Biokontroll egyetértésével felhasználható rézkészítmények listáját a 2. táblázat tartalmazza. Hatásspektrum: tűzelhalás, baktériumos és gombás ágelhalások, levéllyukacsosodás, monília, gnomónia, bogyósok levél- és vesszőbetegségei, egyéb baktériumos és gombás betegségek (lisztharmat kivételével).
Megnevezés
Fémréz kg/készítmény
Bordói por
0,2
Bordóilé por Linzi
0,2
Bordóilé FW
0,07
Bordómix DG
0,2
Cuproxat FW
0,19
Rézgálic (Almalszkij, Blue Stone, Kék Kő, Zorka)
0,25
Rézoxiklorid (Agrospec)
0,5
Champion 50 WP
0,5
Champion 2 FL
0,24
Funguran-OH 50WP
0,5
Kocide 101
0,4
Kocide 2000
0,35
Nordox 75 WG
0,75
Vitra Rézhidroxid
0,5
Vegesol R
0,18

2. táblázat: Felhasználható rézkészítményekKombinációk:

* Rézkombinációk: réz + kén: Bordóilé + Kén FW (0,05 l fémréz/1 l vegyszer), réz + olaj Vegesol R (0,19 kg fémréz/ 1 l vegyszer).
* Egyéb kombinációk: olaj, réz, kén kombináció: Vegesol eReS (0,09 kg fémréz/1 l vegyszer). Hatásspektrum: A kombinációk alkotói szerint.
* Egyéb szerek: Hipermangán (100 liter permetléhez 3 kg égetett meszet kell oldani 95 liter vízben, és ehhez kell hozzáadni 5 liter vízben oldott 300-500 g hipermangánt). Hatásspektrum: gombás betegségek, rovarölő mellékhatással.

Sebkezelés: a mechanikai védekezés (pl. sérült, beteg részek eltávolítása, rákos sebek tisztítása, koronaritkítás) során keletkezett sebeket minél előbb be kell vonni sebkezelő anyaggal, mert kaput nyitnak számos gombás és baktériumos betegségek számára. Az ökológiai gazdálkodásban használható fasebkezelő anyagok: Biocera, Fadoktor, Florasca.

dr. Roszík Péter – dr. Koleva Roszica
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.09.03, 09:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

* KAPOR vetőmag - Kertdoktor sorozat tagja - ismertető
Elsősorban fűszernövényként ismerjük, de a biokertekben kiválóan társítható zöldségnövényekkel, elűzi a meztelen csigát és az atkát.
Régóta honos, sikeresen termeszthető fűszernövény.
A legnaposabb helyre vessük, mert illóolajokat kell képeznie. Talajban nem válogatós, de az egyenletes nedvességet kedveli.
A kapor kedvezően hat sok zöldségféle fejlődésére. Például kiválóan társítható paradicsommal, uborkával, káposztafélékkel, céklával és hagymával.
Ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát.
Elűzi a meztelen csigát és atkát.
A lóbabtól távol tartja a levéltetveket.
Vetés: márciustól augusztus közepéig, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen.
Felhasználás: zsenge, ízletes leveleit szárba indulás előtt szedjük. Saláták ízesítéséhez, uborka konzerválásához, vagy fűszeres ecet készítéséhez használjuk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.09.03, 09:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

* Bársonyvirág - Kertdoktor sorozat - ismertető
Sokoldalúan felhasználható dísznövény. Nemcsak dísze a virágágyaknak, de kitűnően használható a zöldégeskertekben a kártevők elűzésére. Levéltetvek, fonalférgek ellen sikeresen alkalmazzák a biokertészek.
Tartós virágzású, közkedvelt virágágyi növény.. Meleg, aranybrokát árnyalattal az első fagyokig fáradhatatlanul pompáznak virágai.
Napfényes, félárnyékos helyet kedvel, közepes vízigényű, gyengébb minőségű talajban is jól fejlődik.
Vetés: április elején hidegágyba vetjük, 25*25 cm-es térállásba. Kelés után ritkítani szükséges. A növények könnyen átültethetők.
Felhasználás: nem csupán dísznövény, talajtakaróként, kártevő-elhárító növényként, valamint egészséges vegyeskultúra-elemként egyaránt használható.
Ültessünk bársonyvirágot paradicsom, burgonya, petrezselyem, saláta és hagymafélék mellé. Vonzza a levéltetvek természetes ellenségeit is. Gyökerei olyan anyagokat tartalmaznak, melyek elűzik a fonálférgeket.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.09.03, 08:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

* Kerti Sarkantyúka - Kertdoktor sorozat tagja - ismertető
Jótékony hatása: Levéltetű-, káposztalepke-, tripsz űző, Távol tartja a hernyókat, csigákat, hangyákat és pockokat.
Egynyári dísznövényként ismerjük, de rendkívül sokoldalúan hasznosítják a biokertekben.
Jól társítható tökfélékkel, paradicsommal és zellerrel.
Védi ezeket a növényeket a levéltetvektől, elűzi a káposztalepkét, tripszeket, hangyákat, csigákat, de virágszirmai és levelei salátaként is fogyaszthatók.
Gyümölcsfák töve köré vetve távol tartja a vértetveket. Hernyók, csigák, hangyák és pockok elűzésében is hatékony.
Élénk színű, sarkantyús virágai mellett sajátságos, pajzs alakú levelei is feltűnnek. Elfekvő száron hozza hosszú, csavarodott levélnyelét, levele kerekded, matt színű. Virágai 4-6 cm átmérőjűek, sárga bordó színben nyílnak, sarkantyúsak, enyhén illatosak.
Magját április közepén vetik - májustól októberig folyamatosan nyílik.
A növény minden föld fölötti része ehető. Leveleit fűszeres ízük miatt saláták adalékaként használják.Virágáját sajtokkal, salátákkal eszik.
Mindig nyersen fogyasztják, mert aromája a főzés közben elveszne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.09.03, 07:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

toncsi írta:
Most, hogy mondod... vagy párom öntözési módszere? Laughing
Akkor még nem működött a csepegtetős ezért minden este öntözött slaggal, a slag végét befogva, az egész bokrocskát alaposan beterítve.


Hát igen,nekem is ez a módszer vált be legjobban a levéltetü ellen.
Néhány nap,napi kb2-3 lemosás után,végleg megszünt a tetü problémám a kiskertben.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
fagica43
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 30, 2008
Hozzászólások: 3619

HozzászólásElküldve: 2009.09.03, 05:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Idén a rózsák közé sarkantyúkát (tropaeolum majus) ültettem, nem volt egy szem hangya meg tetű sem a rózsák környékén.
Szórványosan a többi növény közé is vetettem sarkantyúka magot, az árnyékban nem virágzott, csak leveleket hozott, mégsem volt se meztelen csiga, se hangya. Még a zsályát sem falták föl a csigák, mint rendesen szokták.
Lehet, hogy tényleg nem véletlenül hívják a sarkantyúkát kertdoktornak Wink
Sajnos madárhúr ellen nem jó Smile

_________________
"Mindenek fölött
Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,
Következik, hogy ál máshoz se léssz."
-William Shakespeare-

Kérlek, ne pü.-t írj, hanem e-mailt!


Legutóbb fagica43 szerkesztette (2009.09.03, 08:41), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
toncsi
Tölgyfa
Tölgyfa


Csatlakozott: Jul 15, 2009
Hozzászólások: 1380
Tartózkodási hely: GYMS

HozzászólásElküldve: 2009.09.02, 21:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Most, hogy mondod... vagy párom öntözési módszere? Laughing
Akkor még nem működött a csepegtetős ezért minden este öntözött slaggal, a slag végét befogva, az egész bokrocskát alaposan beterítve.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
laciakertesz
Facsemete
Facsemete


Csatlakozott: Jun 07, 2006
Hozzászólások: 387
Tartózkodási hely: Budatétény

HozzászólásElküldve: 2009.09.02, 21:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Vagy esett egy jó eső?
Vagy megállt az intenzív hajtásnövekedés? Very Happy
_________________
Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
toncsi
Tölgyfa
Tölgyfa


Csatlakozott: Jul 15, 2009
Hozzászólások: 1380
Tartózkodási hely: GYMS

HozzászólásElküldve: 2009.09.02, 21:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mindig is tudtam, hogy az a (z egyik) bajom, hogy nem tudok elég nagyban gondolkodni... Ezért soha nem is fogom vinni sokra. Laughing

Nekünk voltak idén ültetett bokraink, amik tetvesek lettek. Nem akartam rögtön lepermetezni őket, mert láttam pár katicát. Na most vagy a katicák ettek többet, mint ahogy a tetvek szaporodtak, vagy a bokrok erősödtek meg és öngyógyultak, Smile de eltűntek a tetvek (viszonylag gyorsan).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
laciakertesz
Facsemete
Facsemete


Csatlakozott: Jun 07, 2006
Hozzászólások: 387
Tartózkodási hely: Budatétény

HozzászólásElküldve: 2009.09.02, 21:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Próbáld meg egy 12 m magas Cedrus atlantikán. Ott már nem megy olyan könnyen, hogy csöpögjön rajta. Wink
Csalánlével otthol permeteztünk. Jó, de olyan szaga van, hogy ihaj. Kirúgnának a kertjeimből.

A levendula tetüűző képessége egyszerűen NEM IGAZ!!! Nahát
Sehol, soha nem tapasztaltam. A levendula is tetvesedik.
A hangyákat meg pláne nem űzi el. Hiszen ők terjesztik /tenyésztik/ a tetveket. Valamint nem legyen illúziónk afelől, hogy ha hemzseg a fánk a katicáktól, mikor tetves a növényünk, hogy ez jobb lesz, mintha permeteznénk. Számtalanszor kipróbáltam. Mindíg a növény akart hamarabb megdögleni. A katicák több ezer tetüt is felfalhatnak. Itt a ha a kérdés. A tetü meg többet szaporodik. Meg vegyük figyelembe, hogy a hangyák lezúzzák a katicákat. Esélyük nincs.
_________________
Az olcsó ár fölött érzett röpke öröm hamar elszáll, de a silány munka eredménye sokáig kísért.
SAJÁT MUNKÁK FÉNYKÉPEN
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
toncsi
Tölgyfa
Tölgyfa


Csatlakozott: Jul 15, 2009
Hozzászólások: 1380
Tartózkodási hely: GYMS

HozzászólásElküldve: 2009.09.02, 21:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én Vektafidet használtam citruson pajzstetű ellen, úgy tűnik, bevált. Ez lényegében parafinos lötyi, vagyis olajos filmet képez a növényen. Alaposan lefújtam, csak úgy folyt rajta. Leanderen is használtam, de arról még nem nyilatkozom, mert éppen virágzott, és emiatt nem mertem az egészet lefújni. Igyekeztem a virágokat elkerülni, ami miatt azért rendesen maradtak "lefedetlen" területek a növényen.
A Vektafidnél vigyázni kell arra, hogy mikor használjuk, mert nagy melegben, erős napon perzselődést is okozhat. Ezt a flakonján is írják.

Annak örülnék a legjobban, olyan riasztó növénnyel, vagy növényi permetlével / trágyalével tudnék védekezni a pajzstetű ellen, amik lent is fel vannak sorolva, de kifejezetten pajzstetű ellen soha nem találok semmit az ajánlásokban, csak levéltetű ellen... Sad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Róbert76
Növény
Növény


Csatlakozott: May 05, 2009
Hozzászólások: 93

HozzászólásElküldve: 2009.08.28, 09:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Biogazdák is használhatják

Nem olyan nagy ördöngösség a biogazdálkodás. Bár a bio- és az ökotermékek ellenőrzése és minősítése kizárja a szintetikus vegyszerek használatát, számos olyan növényvédő szer, gomba- és baktériumölő, talajjavító anyag és termésfokozó készítmény létezik, mely engedélyezett. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk néhány ilyen biogazdálkodásban is használható készítményt.

Növényvédő szerként engedélyezett a vazelinolaj (Agrol Plusz), a Bactucid P, a Dipel és a Dipel ES, a Novodor FC, a Foray 48 B, és a Thuricide HP (valamennyi Bacillus thuringiensist tartalmaz). Bevethető a fürkészdarázs (Biobest Encarsia, Enscarsia-lap vagy En-strip) a Biola néven forgalmazott növényi olaj, a Bio-sect (alifás zsírsav), a Vektafild A (ásványi olaj), a Fito-insect növényi kivonat, a Bioplant csíkcsapda, a Bioplat sárgalap, a Csalomon és Reaglon családként ismert sexferromon csapdák, valamint a parafinolaj és a káliszappan.

Gombabetegségek és baktériumfertőzések esetén kén- és réztartalmú illetve ezek kombinációját képező szereket lehet használni. Ilyenek a Kén 800 FW, a Kénkol 800 SC, a Kumulus S, a Microthiol Special, a Sulfur 800 FW, illetve a kénpor. Réztartalmú a bordói por, a bordói lé FW, a Champion 50 WP, a rézgálic, a Cuproxat FW, a Rézoxiklorid 450 FW és WP, valamint a Rokkol 400 SC.

Kombinált szer a bordói lé + kén, a Rézkén 650 FW, a Nevikén, a Mycostop, a Tiosol, a Trichodex, a vasgálic és a cinkgálic. A trágyák közül a Biofert nitrogén tápoldat, a Biomic-C lombtrágya, a Hungavit levéltrágya és kondicionáló, a Keserűsó és a Zobio biotrágya alkalmazható.

Talajjavítónak minősül a mészpor, a dolomit, a zeolit és a perlit, a tőzeg és az alginit, nálunk is bányászott algakövület. Termésfokozóként jó a cukorgyári mésziszappor, a lápi mész és a dolomitőrlemények.

Forrás: ÚjNéplap Online


Környezetbarát permetszerek

Az emberi élni akarás napról napra változtatja szemléletünket. Ebben élen járnak a kisgyermekeik egészségéért aggódó fiatal szülők, és az egyre nagyobb számú ismeretterjesztő írások. Mindössze háromnégy évre vezethető vissza azoknak a biológiai permetszereknek a gyártása és engedélyezése, amit már apáink is használtak, vagy az újabb kutatások hoztak létre. A termelők kérésére ezekről a szerekről szólók részletesebben.

MÉSZKÉNLÉ

Alapos vizsgálat után, véglegesen, Tiosolmészkénlé néven engedélyezték, illetve hozták forgalomba. Alkalmazható: lemosó (téli) permetszerként legalább 10, legfeljebb 15 %-os hígításban, míg a nyári időszakban 1-3 %-os töménységben. A mészkénlé általában csak kevés permetszerrel keverhető, ezért próbakeverést kell végezni. Felhasználható: gyümölcsösben lisztharmat, levélfodrosodás (tafrina), levéllyukacsosodás, szilva vörös levélfoltosság, atkák, pajzstetvek, rozsdásodás és szürkerothadás (Botrytis) elleni védekezésre; szőlőben lisztharmat és atka ellen. A növényeknek egyébként is szükségük van kénre a fehérje- és klorofill képződésben. Növeli a szer értékét, hogy alkalmazásával az IFOAM (Európai Nemzetközi Szervezet) állásfoglalása szerint "biotermék" termelhető és forgalmazható.

BORDÓI LÉ FW

Szintén régről ismert szer került ismét forgalomba. Alkalmazható a csonthéjasok őszi, lombhullás utáni, vagy tavaszi, rügyfakadás előtti 2 %-os lemosó permetezésére és nyári hígítású, 1-1,5 %-os állománypermetezésre. Felhasználható: szőlőben peronoszpóra és szőlőorbánc, gyümölcsösben gomba és baktérium kórokozók, zöldségféléknél gombabetegségek, burgonyában burgonyavész és alternáriás betegségek ellen. A Bordói lé a biotermesztésben is használható. A Kiváló Áruk Fóruma megtisztelő kitüntetést érdemelte ki.

BORDÓI LÉ + KÉN FW

Az előző két szer kombinációjából született. Alkalmazható 2 %-os lemosó permetezésre és 1-1,5 %-os állománykezelésre. Felhasználható szőlőben peronoszpóra és lisztharmat, almásban varasodás és lisztharmat, burgonyában fitoftóra, uborkában peronoszpóra, lisztharmat és baktérium, egyéb zöldségfélékben (paprika és paradicsom is) lisztharmat, baktérium és más gombabetegségek ellen. A Kiváló Áruk Fórumától kapott embléma is tanúskodik a szer kiemelkedő tulajdonságairól. Biotermesztésben is használható - kiváló kombinált gombaölő szer.

BIO-SECT

Rovarölő készítmény. Paprika, paradicsom kultúrában, más zöldségfélékben, almatermésűeknél, bogyós és csonthéjas gyümölcsösökben, dísznövényekben, levéltetvek, atkák, levélbolhák és molytetvek ellen 1-3 %-os hígításban használható. Itt említjük meg, hogy a Quassia forgács utódjaként a Tiokvant szuszpenzió és egy újabb bio rovarölő szer is elkészült és a bevizsgálás után forgalomba kerül.

ALGINIT (GÉRCEI)

A biogazdálkodás természetes anyaga magas humuszt, mészt, makro- és mikroelemeket tartalmazó komplex talajjavító és kondicionáló ásvány. Szántóföldi és hajtatási termelésben egyaránt használható. Magas mésztartalmával javítja a savanyú talajokat. Közvetlen hatását három-négy éven keresztül megtartja.

BIOMIT C

A tengerfenék üledékes kőzetéből származó lombtrágya és egyben gomba és baktérium elleni szer is. Szőlőnél a szürkerothadással szemben elősegíti a hozamnövelést, a cukorfokemelést, ellenállóvá teszi a bogyókat a szürkerothadással szemben és javítja a bor minőségét. Almánál elősegíti a gyümölcs növekedését és eltarthatóságát. Paprikánál, paradicsomnál javítja a beltartalmi értéket és az ellenálló képességet.

SZEXFEROMON

(REAGRON-B)

Rovarcsapda, a molylepkék befogásának rendkívül ötletes eszköze. Már a második éve használom és az eredményről csak felsőfokon tudok nyilatkozni. Ez lesz a jövő század rovarirtója. Már egy versike is született a működésével kapcsolatban. A szexcsapda nem egy óvszer, hanem bevált biomódszer. Működés közben - szombati naponként- szívesen bemutatom az érdeklődőknek a csapdát, mert azt látni kell.

A felsorolt permetszerek szakszerű tárolással két évig eltarthatók. A biológiai permetszereket is olyan óvatosan kezeljük, mint a veszélyeseket. Tárolásukra zárt helyet válasszunk. A szereket mindig az eredeti csomagolásban hagyjuk. Tartsuk be a használati utasításokat. Csak annyi szert keverjünk be, amit aznap ki tudunk permetezni. Szélcsendes időben 20 C-fok alatti hőmérsékleten permetezzünk. Virágzásban lévő növényeket lehetőleg ne permetezzünk, mert zavarjuk a terméskötődést, és a méhekre is veszélyes. Permetezés közben ne együnk, igyunk és ne dohányozzunk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kertészet Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 23, 24, 25  Következő
17 / 25 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.114 másodperc